Μέχρι τώρα έχουν - δεν έχουν γίνει κάτι λιγότερο από 20 δημοσκοπήσεις. Παρόλο που όλες υποδεικνύουν ένα στατιστικό λάθος του 2-3%, εντούτοις οι σταθερότητα που δείχνουν όλες σε κάποια συγκεριμένα θέματα μας επιτρέπουν να βγάλουμε λίγο πιο ασφαλή συμπεράσματα. Φυσικά, όλα αυτά, πάντα έχοντας υπόψην πως αλλιώς ψηφίζει ο ψηφοφόρος σε μια δημοσκόπηση και αλλιώς όταν σταθεί μπροστά στη κάλπη, όπου τον κυριεύει ο "κομματικός πατριωτισμός" του. Προσωπικά από όλες τις δημοσκοπήσεις που είδα ως τώρα, μπορώ να εξάξω τα ακόλουθα:
α. Ο Τάσσος συνεχίζει την πτώση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι αναποφάσιστοι αποφάσισαν ποιον θα ψηφίσουν, επιλέγουν είτε Χριστόφια, είτε Κασουλίδη.
β. Ο Χριστόφιας παρουσιάζει σε όλες ανεξερέτως τις δημοσκοπήσεις μικρή αλλά στεθερή άνοδο. Αυτό οφείλεται στο ότι σιγά σιγά συσπειρώνει τους Ακελικούς και παίρνει ωήφους από τους αναποφάσιστους αλλά και απο ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ.
γ. Ο Κασουλίδης είναι ο πιο ασταθής. Πότε παρουσιάζει πτώση, πότε άνοδο. Τελευταία φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί μεταξύ του 26-28% αλλά έχει περιθώριο ανάκαμψης. Αν καταφέρει να συσπειρώσει τους συναγερμικούς, μπορεί να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά για τον 2ο γύρο.
δ. Το ίδιο ισχύει και για το ΑΚΕΛ. Αν καταφέρει να πάρει την ψήφο πέραν του 90% των Ακελικών, τότε ίσως βρεθεί ο Τάσσος εκτός 2ου γύρου.
ε. Στους νέους, πιο δημοφιλής φαίνεται να είναι ο Χριστόφιας, ακολουθεί ο Κασουλίδης και τελευταίος ο Τάσσος. Πολύ θετικό αυτό για τον Χριστόφια, πολύ αρνητικό για τον Τάσσο. Το νέο "αίμα" της κοινωνίας μας φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στην πολιτική αλαλουμολογία του Τάσσου και επιθυμεί αλλαγή.
ζ. Δεν αποτελεί έκπληξη πως ανάμεσα στους ηλικιωμένους, πιο δημοφιλής είναι ο Τάσσος. Είναι και πιο κοντά στην δική τους ηλικία και είναι και η πιο πρόθυμη ομάδα πλυθησμού να ακολουθήσει την πολιτική εθνικού διχασμού πάνω στην οποία στηρίζεται ο Τάσσος.
η. Στις δημοσκοπήσεις που είχαν να κάνουν με το δημοψήφισμα, φαίνεται πως ο Τάσσος αντιπροσωπεύει αυτούς του ΟΧΙ και ο ΚαΑσουλίδης αυτούς του ΝΑΙ. Ο Χριστόφιας παίρνει περίπου την ίδια υποστήριξη και από τις δύο ομάδες, κάτι που δείχνει πως όντως η υποψηφιότητα του είναι ΕΝΩΤΙΚΗ. Αυτό φυσικά οφείλεται και στη μετριοπαθή στάση που κράτησε στο δημοψήφισμα με το χλιαρό ΟΧΙ του κόμματος του.
θ. Στο Κυπριακό, και στο ποιός μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα, παραμένει πρώτος ο Τάσσος, με σαφή όμως μείωση των ποσοστών του. Ο Χριστόφιας τον έχει φτάσει σχεδόν, ενώ πολύ κοντά ακολουθεί κι ο Κασουλίδης. Στις πρώτες δημοσκοπήσεις, σε αυτό το ερώτημα, ο Τάσσος έφταννε μέχρι και το 70% (!). Τώρα είναι περίπου στο 30-33%.
ι. Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης ο Χριστόφιας φαίνεται να είναι πρώτος στις προτιμήσεις του λαού. Ακολουθεί ο Κασουλίδης με τον Τάσσο πολύ κοντά ο ένας στον άλλον.
κ. Από το 76% του λαού που ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, φαίνεται πως μόνο το 33-35% αυτού του 76% ψηφίζει Τάσσο. Αυτό αποδεικνύει πως ο Τάσσος και η προεκλογική του επιχειρηματολογία πως αντιπροσωπεύει το ΟΧΙ του λαού, έχει χάσει την απήχηση του και δεν πείθει. Επίσης από αυτό φαίνεται πως ο κόσμος δείχνει μια τάση να μην ψηφίζει σε σχέση με το έγινε στο δημοψήφισμα, που δεν ήταν άλλωστε κομματικές εκλογές αλλά μια απλή απόφαση. Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ο Τάσσος που προσπάθησε να οικιοποιηθεί μόνος του το 76% του ΟΧΙ. Απέτυχε.
λ. Ενώ ο Τάσσος παρουσιαζότανε ως ο νικητής σε όλα τα σενάρια 2ου γύρου, τον τελευταίο μήνα αυτό έχει αλλάξει και φαίνεται να χάνει από τον Χριστόφια, ενώ εξακολουθει να κερδίζει τον Κασουλίδη. Αυτό οφείλετε σε ΄μια τάση που διαφαίνεται από τους συναγερμικούς να επιλέγουν το "2ο χειρότερο", που είναι ο Χριστόφιας. Μεγάλο ποσοστό των Ακελικών, σε περίπτωση που δεν περάσει ο Χριστόφιας στο 2ο γύρο, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
μ. Θερώ πάρα πολύ θετικό στοιχείο πως για πρώτη φορά, μετά από 50 και βάλε χρόνια, φαίνεται να ξεπερνιούνται κάποια συμπλέγματα από τους παραδοσιακούς αριστερούς και τους παραδοσιακούς δεξιούς. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ που είναι έτοιμοι να στηρίξουν Χριστόφια και οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν Κασουλίδη είναι για πρώτη φορά τόσοι πολλοί. Μαζικά θα έλεγα κανείς πως αυτό φαίνεται να γίνεται. Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος της Κύπρου, και ειδικά οι νέοι, είναι έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους την πόλωση και τον φανατισμό και να ξεπεράσουν τα όποιαδήποτε κόμπλεξ αντιακελισμού και αντισυναγερμισμού είχαν οι προηγούμενες γενιές.
ν. Αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο (ίσως και το πιο καταλυτικό) βήμα για επίτευξη εθνικής συνοχής. Εξάλλου αυτή η συνοχή παρουσιάζεται και τώρα καθώς το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ είναι τα μόνα κόμματα που υποστηρίζουν με συνέπεια τις θέσεις τους στο Κυπριακό, που είναι η λύση βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αντίθετα, τα κόμματα που ψηφίζουν Τάσσο αμφιταλαντεύονται ακόμη για το ποιά μορφή λύσης επιθυμούν, καθώς κάθε ένα από αυτά εκφράζει και μια διαφορετική λύση. Επίσης, φαίνεται ανικάνο το επιτελείο του Τάσσου να σταματήσει την συνέπεια του κόσμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ να δείχνει μια τάση αλληλοστήριξης και εθνικής συνοχής και όχι εθνικού διχασμού, που φαίνεται στο παρών στάδιο να βολεύει τον Τάσσο, με τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ του.
ξ. Η πρόσφατη τοποθέτηση (γκάφα) του Τάσσου πως αν εκλεγεί θα δημιουργήσει ένα τρίτο πόλο, συρρικνώνοντας τους δύο άλλους πόλους (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) λειτούργησε καταλυτικά στην έξαρση του κομματικού πατριωτισμού των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, ενώ ίσως γι αυτό οι αναποφάσιστοι παρουσιάζονται να βρίσκονται πιο κοντά στους άλλους δύο υποψηφίους, Χριστόφια και Κασουλίδη.
ο. Καλό θα ήταν αν οι επόμενες δημοσκοπίσεις είχαν και την ερώτηση για το ποιός υποψήφιος είναι ο πιο αποδεκτός ανάμεσα στους ΤΚύπριους. Θα είχε μεγάλη πλάκα να βλέπαμε τον Τάσσο με ένα ποσοστό της τάξης του 1-2%.
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007
Δημοσκοπήσεις: κάποια ασφαλή συμπεράσματα
Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου