Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

"Ου περί χρημάτων..."

Γεννήθηκε το 1926 στο Παλαιχώρι. Σχολείο πήγε στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου από όπου τελείωσε το 1945. Μετέπειτα σπούδασε στη Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν μορφωμένος νέος και του άρεσε να γράφει. Είχε έντονα αναπτυγμένα τα δημοκρατικά αισθήματα μέσα του και έτρεφε μια ατόφια αγάπη για τον συνάνθρωπο του. Δεν διαχώριζε ποτέ τους ανθρώπους της χώρας του… Σε ένα από τα συγγράμματα του είχε γράψει «Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι… Δεν με ενδιαφέρει από ποιους κατοικείται αυτή η γή… αρκεί να κατοικείται από αυτούς που χύνουν τον ιδρώτα τους σε αυτήν». Απόδειξη ότι ο ήρωας αυτός πολέμησε μόνο για το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία και όχι για τα οποιαδήποτε πολιτικά κίνητρα που άλλοι είχαν, τότε.

Η αγάπη του για την Ελλάδα και την ιδέα της Ένωσης ήταν τεράστια. Και αληθινή όμως, εν αντιθέση με πολλούς άνθρωπους της τότε εποχής, όπου η αγάπη για την Ελλάδα ξεκινούσε από... το μίσος για τους ΤΚ. Ήταν εποχές που σύσσωμη η Εκ κοινότητα αξίωνε την ένωση με την Ελλάδα και την τήρηση των υποσχέσεων της αποικιοκρατικής κυβέρνησης για αυτοδιάθεση στον λαό της Κύπρου, αν αυτοί βοηθούσαν την Αγγλία στον 2ο ΠΠ. Με την άρνηση της Αγγλικής δικτατορίας να τιμήσει τις υποσχέσεις της, και με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, αυτός εντάσσεται στους κόλπους της οργάνωσης. Δεν είχε όμως κρυφές ατζέντες. Πολέμησε ενάντια στον κατακτητή και τον καταπατητή των ανθρώπινων δικαιωμάτων του λαού του. Και ενάντια σε κανέναν άλλον. Δεν τον ένοιαζε ποιος θα κυβερνήσει την χώρα αν ελευθερωνότανε τελικά. Ούτε και γύρισε ποτέ το όπλο του ενάντια σε αριστερό, δεξιό ή τουρκοκύπριο συνάνθρωπο του. Αγαπούσε την Ελλάδα αλλά πάνω από όλα αγαπούσε τον συνάνθρωπο του, τον συμπατριώτη του και πρόσφερε απλόχερα την ίδια του την ζωή για να τον δει μια μέρα ελεύθερο και αδούλωτο.

Συνελήφθηκε από τους Άγγλους και υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Δεν μαρτύρησε όμως τίποτε. Δεν δίστασε να πει κατάμουτρα στον κυβερνήτη πως η μόνη επιλογή για τους Κύπριους είναι η ελευθερία. «Τι θα κάνατε εσείς στην θέση μου;», ρωτά τον κυβερνήτη. Κι όταν όλα τα βασανιστήρια απέτυχαν, οι Άγγλοι έσπευσαν να τον χρηματοδοτήσουν. «Ου περί χρημάτων τον αγών ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Λυπούμαι εξοχότατε, διότι με έχετε προσβάλει με την πρόταση σας».

Απόδρασε από τις φυλακές, και συνέχισε την αντιαποικιοκρατική του δράση στα βουνά. Τελικά οι Άγγλοι τον εντόπισαν στο Δίκωμο, στο κρυσφήγετο του και εκεί σκοτώθηκε, αρνούμενος να παραδοθεί. Υπάρχει η εκδοχή πως προδόθηκε, όμως μέχρι και σήμερα κανείς δεν μπόρεσε να το στοιχειοθετήσει ή να το αποδείξει. Ίσως απλά αυτή η εκδοχή να δημιουργήθηκε (όπως και τόσες άλλες) για να εκμεταλλευτούν μετέπειτα κάποιοι άλλοι πολιτικά πλεονεκτήματα. Όπως και να έχει όμως, το όνομα του πέρασε στην ιστορία με χρυσά γράμματα και η ανθρωπιά του αποτελεί παράδειγμα προς όλους μας.

Δυστυχώς, λόγω της φύσης που πήρε ο αγώνας προς το τέλος του, όπου αρκετοί Εκ, αριστεροί και δεξιοί, είχαν σκοτωθεί από αδελφά βόλια της ΕΟΚΑ αλλά και του γεγονότος πως αρκετά μέλη της οργάνωσης αμαύρωσαν τον αγώνα με τις πράξεις τους και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, για μεγάλη μερίδα του λαού μας το όνομα του ταυτίστηκε με αυτούς τους καιροσκόπους, έστω και έμμεσα.

Λανθασμένα όμως, καθώς ουδέποτε αυτός ο άνθρωπος πρόδωσε τα ιδανικά του. Ιδανικά που κουβαλούσε από μικρό παιδί και αφιέρωσε τα 32 του χρόνια ζώντας την ιδεολογία του, όπως την κατέγραψε στο ημερολόγιο του στις 13 Ιανουαρίου το 1944:

«Ιδού τα δικαιώματα του ανθρώπου:

1. Το δικαίωμα της ζωής. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους μα μπροστά στο νόμο είναι ίσοι.

2. Η προστασία των ανηλίκων.

3. Το καθήκον και η ελευθερία.

4. Το δικαίωμα του να κερδίζεις χρήματα.

5. Το δικαίωμα της περιουσίας.

6. Η ελευθερία της κυκλοφορίας.

7. Το δικαίωμα της εκπαίδευσης.

8. Ελευθερία σκέψεως και λόγου.

9. Ατομική ελευθερία.

10. Προστασία κατά της βίας».

Κυριάκο, η ελευθερία και η επανένωση της χώρας που τόσο αγάπησες αποτελεί μέχρι σήμερα τον στόχο όλων μας. Η αγάπη σου για τον συνάνθρωπο σου πάντα θα είναι φάρος για όλους τους σωστούς ανθρώπους αυτού του τόπου…για όλους όσους δεν καπηλεύονται την θυσία σου για να εκφράζουν μίσος, διχόνοια και εθνικισμό. Πέθανες για την ελευθερία και αγαπούσες όλους τους Κύπριους. Και σαν τέτοιο άντρα πάντα θα σε τιμούμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρε Αγνέ Ήρωα Κυριάκο,

Ανορθωσιάτη Αμμοχωστιανέ, περήφανε Ελληνοκύπριε, ισότιμου των μεγαλύτερων ευεργετών της άγονης τούτης βραχονησίδας.

Υποκλίνομαι

Ψηλός

Ανώνυμος είπε...

Χαίρε Αγνέ Ήρωα Κυριάκο,

Ανορθωσιάτη Αμμοχωστιανέ, περήφανε Ελληνοκύπριε, ισότιμου των μεγαλύτερων ευεργετών της άγονης τούτης βραχονησίδας.

Υποκλίνομαι

Ψηλός