Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η Αφρικάνικη Ευρωπαϊκή μας μπανανία

Πρόσφατα σύσσωμη η κοινωνία μας έδωσε τα συγχαρητήρια της στην ΥΚΑΝ για την μεγάλη της επιτυχία να συλλάβει έμπορους ναρκωτικών που κουβαλούσαν πέραν των 200 κιλών ναρκωτικών. Ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη επιτυχία στα χρονικά της ΥΚΑΝ.

Λίγες βδομάδες αργότερα ήρθε το α-δικαστήριο να αφήσει ελεύθερους τους ένοχους έναντι πληρωμής 580.000 Ευρώ ΜΕΤΡΗΤΑ. Καταλάβατε; Δεν υπάρχει σωτηρία για αυτό τον τόπο. Η Μπανανία, ακόμη και εν καιρούς έντονης ξηρασίας ανθίζει και μεγαλώνει τις ρίζες της. Και ύστερα σου μιλάνε για κράτος δικαίου και διάφορες άλλες ΜΑΛΑΚΙΕΣ για να χαϊδεύουν τα αυτιά σου. Και εσύ σαν φρόνιμο αρνάκι τα δέχεσαι αδιαμαρτύρητα, τα πιστεύεις και ζεις σε μια ουτοπία πως ο τόπος θα πάει μπροστά.

Και είναι να διερωτάται κανείς... δεν μπήκε ας πούμε σε καμία υποψία το Αδικαστήριο που βρήκαν αυτοί 380.000 ευρώ και μάλιστα μετρητά για να πληρώσουν; Έμποροι ναρκωτικών είναι τα γέριμα και τα σκοτεινά, όχι έμποροι επίπλων που έκαναν κομπίνες! Έλεος.

Στις φυλακές υπάρχουν παράνομοι μετανάστες εδώ και 4-5 χρόνια, που δεν έκαναν καμία απολύτως παρανομία και κρατούνται στα μπουντρούμια χωρίς δίκη! Και οι έμποροι ναρκωτικών αφήνονται ελεύθεροι επειδή βρήκαν τα χρήματα από το... μεροκάματο τους για να πληρώσουν.

Θυμάστε την ιστορία πριν λίγο καιρό με την δασκάλα στην οποία βρέθηκαν μερικά γραμμάρια ναρκωτικών; Μόνο που δεν τη λιθοβόλησαν δημόσια στους δρόμους σε στυλ Ταλιμπάν! Και τι δεν ακούστηκε για την φουκαριάρα! Κι όμως, οι έμποροι 200 κιλών ναρκωτικών κυκλοφορούν ελεύθεροι επειδή είχαν τα χρήματα να πληρώσουν από το ... μεροκάματο τους.

Και που να σκεφτείτε ακόμη ότι για την χάρη κάποιων... γαλαζόμματων και των γηπέδων γκολφ τους τώρα εμείς λουζόμαστε με τα κουβαδάκια και πλενόμαστε με το σταγονόμετρο. Και αυτοί που μας άφησαν χωρίς νερό κυκλοφορούν με τα ακριβά τους αυτοκίνητα ελεύθεροι και μας το παίζουν και ψευδοπατριώτες. Και γιατί να τιμωρηθούν θα μου πείτε; Εδώ οι έμποροι 200 κιλών ναρκωτικών κυκλοφορούν ελεύθεροι επειδή είχαν τα χρήματα να πληρώσουν από το ... μεροκάματο τους.

Κοντεύει καλοκαίρι και όλοι σκεφτόμαστε τις διακοπές μας. Θυμάμαι τις διακοπές του 2005 που έκανα, στην Ελλάδα. Πέταξα στις 13 Αυγούστου... μια μέρα πριν την τραγκή πτήση της Ήλιος. Το θυμάται κανείς αυτό το περιστατικό ή το ξεχάσαμε όλοι και ζούμε στην κοσμάρα μας; Ε, ακόμη αναμένω πάντως να δω ποιός ή ποιοί θα κάτσουν μέσα στην στενή για τον θάνατο 121 αθώων πολιτών. Ακούσατε κανείς σας να τιμωθηθεί; Να έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο; Εγώ πάντως όχι. Και γιατί να τιμωρηθούν θα μου πείτε; Εδώ οι έμποροι 200 κιλών ναρκωτικών κυκλοφορούν ελεύθεροι επειδή είχαν τα χρήματα να πληρώσουν από το ... μεροκάματο τους.

Εκείνο το κρακ στο ΧΑΚ, το θυμάστε; Πλήρωσε κανείς, εκτός από τον μπατίρη τον κοσμάκη που πίστεψε πως θα γινότανε πλούσιος από τη μια μέρα στην άλλη; Θυμάστε που ξεφύτρωναν το ένα χρηματηστηριακό γραφείο μετά το άλλο σαν σπυράκια ακμής; Εκείνους τους πολιτικούς που χρησιμοποιούσαν τα ονόματα συγγενών τους για να παίξουν και να βγάλουν χρήματα τους θυμάστε; Πλήρωσε ποτέ κανείς, ακόμη και μετά που βγήκαν όλα στη φόρα; ΚΑΝΕΙΣ. Και γιατί να τιμωρηθούν θα μου πείτε; Εδώ οι έμποροι 200 κιλών ναρκωτικών κυκλοφορούν ελεύθεροι επειδή είχαν τα χρήματα να πληρώσουν από το ... μεροκάματο τους.

Θα μπορούσα να γράφω χωρίς να τελειώσω ποτέ. Όμως πήραμε όλοι την ουσία. Ζούμε στην πιο κίτρινη μπανανία του κόσμου. Εμάς εδώ ούτε Ευρώπες μας σώζουν, ούτε Νάτα ούτε Συναιτερισμοί. Μια ζωή μπανάνες ήμασταν, μια ζωή μπανάνες θα μείνουμε. Θα γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς μια ζωή κι όμως θα πανυγυρίζουμε επειδή κερδίσαμε από την Δανία την μάχη του Χαλλουμιού και της Φέττας...

Εμπρός λοιπόν όλοι... γίνετε κι εσείς μπανάνες! Μπορείτε!

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ απογοητευτικό το αποτέλεσμα της μέγιστης σύλληψης. Πριν λίγο καιρό καταδικάστηκαν δύο ξένοι για μεταφορά μεγάλης ποσότητας γραμμαρίων όχι κιλών χόρτου σε 8 και 12 (νομίζω) έτη φυλάκισης. Αυτός θα ανέμενα να είχε φάει ισόβια. Αναλογικά στοίχισε περισσότερο στη δασκάλα η μια ψιλή παρά σ'αυτόν τα 210 κιλά.

Χρωστάς 5000 στην τράπεζα και δεν έχεις να πληρώσεις και πας φυλακή γιατί ούτε το πρόστιμο δεν σε φτάνει το (νόμιμο) μεροκάματο σου να πληρώσεις.

Αντί να γεμίζουν οι φυλακές με τους ένοχους, γεμίζουν από φτωχούς ντόπιους και ξένους.

Παρανοϊκή κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Καμιά φορά μένεις άναυδος από το επίπεδο και την ανεπάρκεια των δημόσιων "λειτουργών" της μπανανίας.Παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις του υποδιοικητή της ΥΚΑΝ για το επεισόδιο ξυλοδαρμού.

dokisisofi είπε...

Amfivallw an ksereis pote protoxrisimopoiithike o oros "dimokraties tis mpananas" kai apo poion. Den exeis idea.
Kamia sxesi me afrikaniki ipeiro.

dokisisofi είπε...

xaxaxa
to exw krimmeno to vivlio pisw apo to leksiko tou mpampinioti....
psakse psakse

bestman είπε...

580.000 Ευρώ είναι, φίλε μπανανόφυλλε. Ετι χειρότερον!

Banana Republic Cyprus είπε...

Κουμπάρε, ευχαριστώ για την διόρθωση. 580 ήθελα κι εγώ να γράψω και έκανα λάθος. Ότι και να πεις... λίγο θα'ναι!!!
Ισιαλλα να μπλέξει με ναρκωτικά ο γιος του δικαστή τζαι οι έμποροι του να είναι αυτοί που άφησε αθώους!!!

Bananistanos είπε...

Τελικά πρέπει να είναι ηλίθιοι οι αστυνομικοί, δεν εξιγείται αλιώς.

Αντί να κάτσουν στους σταθμούς τους να πίνουν τον καφέ τους όσπου να περάσει το 8ωρο τους, βουρούν τον κάθε εγκληματία πουπίσω με αποτέλεσμα να τρων ξύλο, αν προσπαθήσουν να υπερσπιστούν τη ζωή τους καταλίγουν στο εδώλιο, αν πιάσουν κανένα μεγαλέμπορο ναρκωτικών αφίνει τον ελεύθερο το δικαστήριο, στίνουν ραντάρ για να μεν σκοτωνούμαστε τζε τρων ξιτιμασχιες....κάτσετε ρε παιθκιά στην ησυχία σας, εν θέλουμε προστασία, αφίστε μας να σκοτωνόμαστε στους δρόμους, αφίστε τους εγκληματίες να μας γαμούν... αξίζει μας

(Γραφτικε με αφορμή το ενλόγω γεγονος αλλά και τον ξυλοδαρμο αστυνομικού της ΥΚΑΝ.)

BTW, οι τράπεζες δεν δικαιούνται να δεχτουν κατάθεση μετρητών πάνω που 10000 ευρώ αν δεν δηλώσει ο πελάτης που τα ήβρε. Ο κκ Δικαστής διερωτήθηκε? Μάλλον εφοήθικε να μεν του κρούσουν το αυτόκίνητο ...

dokisisofi είπε...

Λοιπόν? Έχεις απάντηση? (απο εσένα δε θα εκπλαγώ να ακούσω ότι το ..πρωτοείπε ο Κληρίδης). Για ποια χώρα λέχθηκε το Μπανανία, ποτε και γιατί?
Έχεις ιδέα? Πάντως η Αφρική δεν είναι (ξέρω ξέρω..πήγε ο νους σου στους πίθηκους και τις μπανάνες).
Ακόμα περιμένω να δώ αν έχεις ιδέα..
ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Banana Republic Cyprus είπε...

Ε λάλε τζαι έκαμες μας τα... να μεν πω. Ως τωρά ήταν να μας το πεις 200 φορές :)

dokisisofi είπε...

dld paradidesai?
ti nomizeis oti tha katafereis?
meiwsh poinhs?

dokisisofi είπε...

The se voithisw ligo me 2 lekseis kleidia

1st hint :poihths

2nd hint: Latiniki Ameriki

o xronos ksekina apo twra....

Ανώνυμος είπε...

@ Dok. & BRC,

Θα παρέμβω και με συγχωρείτε για λίγο στο παιχνίδι σας.

Το σίουρο είναι πως η φράση “Banana Republic” χαρακτηρίζοντας κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου θα υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις με μπανανοφυτείες αλλά και μεγάλα αμερικανικά συμφέροντα. (Αν δεν κάνω λάθος τούτο ειπώθηκε για πρώτη φορά για την Γουατεμάλα κάπου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το περιβόητο Πιουριφόυ – διετέλεσε επί Φρειδερίκης πρεσβευτής στην Ελλάδα και καθιερώθηκε ως πολιτικός όρος για να καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής - και όχι μόνο, που προέκυπταν μετά από επιχειρήσεις “αναχαίτισης του κομμουνιστικού κινδύνου”!).

Τι κακός που είμαι!

Anef_Oriwn
Τρίτη 22/4/2006 – 10:31 μ.μ.

dokisisofi είπε...

Τέλος χρόνου. Μπανανόφυλλε δεν έχεις ιδέα από το όνομα του μπλογκ σου.
Ανευ, έχω την εντύπωση ότι ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο "Κάντο Ζενεράλ" (1950) του Νερούδα. Πολύ σωστά τα όσα γράφεις και καθόλου κακά. Γιατί απολογείσαι? Εδώ δεν απολογήθηκες εκεί που έπρεπε.

Λοιπόν, σας αφιερώνω έναν καταπελτικό ποιητικό λόγο που δεν ακούμε συχνά. Χαλάλι η αντιγραφή.:)


"UNITED FRUIT Co"

"Όταν ήχησαν οι σάλπιγγες, όλα
είχαν ετοιμαστεί πάνω στη γή,
κι ο Ιεχωβά μοίρασε τον κόσμο
σε Coca-cola inc, Ανακόντα,
Ford Motors και σ'άλλες μονάδες.
Η Εταιρεία Φρούτων Inc.
κράτησe γι΄αυτήν το πιο ζουμερό:
το κεντρικό παράλιο της γής μου,
τη γλυκιά΄μέση της Αμερικής.
Της ξαναβάφτισε τα χώματά της,
"Δημοκρατίες της Μπανάνας",
και πάνω στους ξεχασμένους νεκρούς,
πάνω στους ταραγμένους ήρωες
που καταχτήσανε το μεγαλείο,
τη λευτεριά και τις σημαίες,
ίδρυσε την "Όπερα Μπούφα" της:
αλλοτρίωσε τις λεύτερες θελήσεις,
πρόσφερε καισαρικά στέμματα,
εξαπέλυσε τον φθόνο, κουβάλησε
τη διχτατορία της "μύγας"
μύγα Τρουχίγιο, μύγα Τάτσος,
μύγα Καρρίας, μύγα Μαρτίνες,
μύγα Ουβίκο, μύγες ποτισμένες
με αίμα ταπεινό και μαρμελάδα,
μύγες μπεκρούδες που βουϊζουνε
πάνω στα ομαδικά λαϊκά νεκροταφεία,
μύγες τσίρκου, σοφές μύγες
ειδικευμένες στην τυραννία.

Μέσα στις αιμόχαρες μύγες
ξεμπαρκάρει η "Φρούτων"
ξεχειλίζοντας ε καφέ και φρούτα
τα καράβια της που ξεγλιστράνε
σαν νταβάδες με θησαυρούς
από τα στραγγαλισμένα μας χώματα.

Και την ίδια ώρα, απ τις χαζαρωτές
αβύσσους των λιμανιών,
οι ίνδιοι γκρεμίζονταν και θάβονταν
μέσα στην πάχνη του πρωϊνού:
κυλάει ένα κορμί, ένα πράμα
χωρίς όνομα, ένα νούμερο πεσμένο,
ένα κλαδί νεκρή οπώρα
λειωμένη στα σαπιστήρια.

Πάμπλο Νερούδα

Banana Republic Cyprus είπε...

Ανευ, ευπρόσδεκτη (εννοείται) η παρέμβαση σου!
Δοκίσοφη, ευχαριστώ. Μετά που μας έκαμες χώμα, μας αποζημίωσες με τον ωραίο λόγο του Νερούδα :)

Ανώνυμος είπε...

@ Dok.,

Βαδίζουμε εν μέρει εκτός θέματος, αλλά ας είναι … Οι παρεκκλίσεις (από τες ευθείες γραμμές) έχουν την ομορφιά τους!

1. “… Μπανανόφυλλε δεν έχεις ιδέα από το όνομα του μπλογκ σου ...”. --- Λες να είναι αλήθεια; Όντως χώμα τον έκανες τον Blogοδεσπότη!

2. “… έχω την εντύπωση ότι ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο "Κάντο Ζενεράλ" (1950) του Νερούδα…”. --- Δεν ξέρω πότε έγραψε το “Κάντο Χενεράλ”, ο Πάμπλο Νερούντα, αλλά δεν νομίζω ότι ο όρος "Δημοκρατία της Μπανάνας", πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο. Ο Νερούντα χρησιμοποίησε τον όρο στο εξαίρετο ποίημα του μετά που τον εφεύραν οι αμερικάνοι.

3. Το “Κάντο Χενεράλ” το άκουσα να απαγγέλλεται πρόσφατα σε προεκλογική συναυλία (με την Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη) που διοργάνωσε το εκλογικό επιτελείο του Δημήτρη Χριστόφια.

4. “… Πολύ σωστά τα όσα γράφεις και καθόλου κακά. Γιατί απολογείσαι? Εδώ δεν απολογήθηκες εκεί που έπρεπε...”. --- Για την απρόσκλητη παρέμβαση μου (στην κουβέντα σας) έκανα αναφορά . Όμως κάνεις λάθος. Απολογούμαι όταν διαπράξω σοβαρά ολισθήματα. Εδώ μέσα δεν βλέπω που και για τι θα μπορούσα να απολογηθώ. (Εξ άλλου τα λάθη και τις αμαρτίες μου εγώ τα/τις αγαπάω). Είδες δογματίλα, υπεροψία και αλαζονεία! :PPP

5. Τέλος μια και έγινε αναφορά (με στοίχους) στην ποίηση του Νερούντα να σας παραθέσω κι εγώ μερικούς στοίχους του.

“ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που μπήκα στο Κόμμα …
Κι είμαι ευχαριστημένος …
Οι κομμουνιστές αποτελούν μια καλή,
αγαπημένη οικογένεια …
Έχουν γερό πετσί, ατσαλωμένες καρδιές …
Από παντού δέχονται χτυπήματα …
Γι’ αυτούς υπάρχουν μόνο ρόπαλα …
Ζήτω οι σπιριτουαλιστές !
Ζήτω οι μοναρχικοί, οι εγκληματίες κάθε είδους!
Ζήτω η φιλοσοφία, ο καπνός χωρίς φωτιά …
Ζήτω το σκυλί, που γαυγίζει μα δεν δαγκώνει,
ζήτω οι αστρολόγοι, οι διαφθορείς,
ζήτω οι πορνογραφία, ο κυνισμός, τα καβούρια,
οι συντηρητικοί, όλοι, εκτός απ’ τους κομμουνιστές! …
Ζήτω οι ζώνες αγνότητας,
ζήτω οι συντηρητικοί, που δεν έχουν πλύνει τα ιδεολογικά τους ποδάρια πεντακόσια χρόνια!
Ζήτω οι ψείρες των φτωχών χωριών,
το δωρεάν κοινοτάφιο, ο αναρχοκαπιταλισμός,
ο Αντρέ Ζιντ με τη θεοφοβούμενη φάτσα του,
ζήτω στον κάθε μυστικισμό.
Όλα είναι καλά. Όλοι είναι ήρωες.
Πρέπει να βγαίνουν όλες οι εφημερίδες.
Σ’ αυτές μπορούν να δημοσιεύονται όλα …
Εκτός απ’ τους κομμουνιστές …”


Anef_Oriwn
Τετάρτη 23/4/2008 – 6:42 μ.μ.

Banana Republic Cyprus είπε...

Ανευ, δεν κατάλαβα για να είμαι ειλικρινής που το πας. Ο Μπανανόφυλλος έχει μπλογκ και εισπράτει κριτική. Διότι την αντέχει. Και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

Ανώνυμος είπε...

@ Μπανανόφυλλε,

Όντως δεν αντέχουμε όλοι την κριτική. Άλλοι έχουμε πιο πολλές και άλλοι λιγότερες αντιστάσεις.

Καλά να περάσετε ΟΛΟΙ τες γιορτές του Πασκάτου!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 24/4/2006 – 7:13 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Νεγριτα
Αγαπητοί Ανευ οριων και Δοκισοφη εισαστε επιεικως απαραδεκτοι! Μπραβο σας που διαβαζετε ποιηση και ξερετε τον Νερούδα. Και ξερετε και την ετυμολογια της εκφρασης Μπανανια. Αλλα φιλοι κανεί! Κανεί υπεροψία και περιφρονηση. Εσεις δηλαδη ξερετε τα ουλλα και ερχεστε να κανετε να μειωσετε τον ανθρωπο ετσι? Εισαστε ξερολες, εν ολιγοις?
Δεν ειναι θεμα κριτικης, αλλα πως κανετε την κριτικη. "Ο καθενας μας κανει ό,τι μπορει αλλα ειναι και ο τροπος" λεει ο Jacques Brel. Ξερετεν τον? ΜΠΑΑΑΑΑΑΑ
Je sais on fait ce qu'on peut mais il y a la maniere. Ξερετε Γαλλικα? ΜΠΑΑΑΑΑ
Και αγαπητη μου Δοκισοφη ειναι Καντο Χενεραλ, και οχι Ζενεραλ. Ξερεις Ισπανικα? ΜΠΑΑΑΑΑΑΑ
Κομπλεξάρες!

dokisisofi είπε...

Dokisisofi parakalw

Rota kanena na sou pei ti shmainei.

Kala tou ta eipes tou Anef oriwn!
Exeis apolito dikaio!

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμη (και δικηγορίνα) Νεγριτα,

Ένεκα των ημερών, θα πάω πάσο! Μέρες των παθών (όπως λαλούσιν) και ακολουθεί και το Πάσχα, η μεγάλη Γιορτή της Αγάπης! (Αν θες όμως κάποιαν άλλην βολάν αναλύουμε το ζητήμα για τα κκόμπλεξ καθώς και αλλά μπανανοειδή!

Απλά για ενημέρωση να σε πληροφορήσω ότι δεν έχω χαπάρι ποιος είναι ο Jacques Brel, ούτε και σκαμπάζω που γαλλικά! (Τούρκικα ξεκίνησα να μαθαίνω τελευταία, αλλά εν δύσκολα τα ευλοημένα).

Έχω και μια απορία για το “ξερόλας”, αλλά θα το αφήσω για άλλη βολάν (φορά).

@ Dok.,

Μα δεν είπαμε ειρήνη ημίν; Εξίχασες πως έρκεται Πάσκαν;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 25/4/2006 – 9:29 μ.μ.