Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Κύπρος: παιδεία, ιστορία και προπαγάνδα

Σήμερα θα γράψω κάτι διαφορετικό... και με διαφορετική προσέγγιση. Προσπαθώ να κρατώ κάποιες αποστάσεις και να μην πολιτικοποιώ καταστάσεις αλλά θέλοντας και μη κάποια πράγματα το καθιστούν αυτό αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε ως έχουν για να τα αγγίξουμε ρεαλιστικά, και όχι να τα δούμε σφαιρικά ή κρατώντας ίσες αποστάσεις.
Γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε όλοι σε ένα τόπο που μας δημιουργεί τρομερά ιστορικά συμπλέγματα (κόμπλεξ).
Συμπλέγματα κατωτερότητας, εκδίκησης και μίσους. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε στα σχολεία στο μάθημα της ιστορίας πως είμαστε οι αδικημένοι. Αυτοί που έχασαν συγγενείς σε ένα άγριο πόλεμο από την Τουρκία, αυτοί που χάσαμε την μισή μας πατρίδα, αυτοί που έχουν αγνοούμενους και πρόσφυγες κ.ο.κ. Όλα αυτά δεν αποτελούν ψέμα, αλλά ούτε και την ολοκληρωμένη αλήθεια. Η αλήθεια είναι πολύ πιο πολυσύνθετη από αυτήν που μας έμαθαν. Η αλήθεια δεν είναι τόσο απλή και ο απλός ανθρώπινος νους δεν μπορεί να την δεχτεί πάντα. Δυστυχώς η προπαγάνδα και ο ευνουχισμός που όλοι δεχτήκαμε από μικρά παιδιά μας έχουν καταστήσει εκπρόσωπους του μίσους, του ρατσισμού και της στέρησης αποδοχής κριτικής. Εμείς έχουμε και είχαμε πάντα δίκαιο. Οι Τουρκοκύπριοι (ΤΚ) είχαν και έχουν πάντα άδικο. ΤΚ ίσον Ντενκτάς. ΤΚ ίσον Τουρκία. ΤΚ ίσον κατοχή. Ίσον βάρβαροι. Ίσον εγκληματίες. Ίσον διχοτόμηση. Ίσον κκιλίντζιροι, αγράμματοι και αμόρφωτοι.
Από την άλλη, ακριβώς, μα ακριβώς τα ίδια πράγματα συμβαίνουν και στους απέναντι. Η ίδια προπαγάνδα, η ίδια διαστρέβλωση γεγονότων, ο ίδιος βιασμός της ψυχής και της αγνότητας των παιδιών. ΟΙ Ελληνοκύπριοι (ΕΚ) είναι βάρβαροι. Μας μισούν. Είναι αιμοβόροι. Είναι εγκληματίες. Ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την μικρασιατική καταστροφή και μας έσφαζαν. Εμείς έχουμε αγνοούμενους, έχουμε πρόσφυγες κ.ο.κ.
Αν κάποιος άνθρωπος με πραγματικά ελεύθερο πνεύμα, ελεύθερη ψυχή ανοίξει καλά τα μάτια του, θα δεις πως στην ουσία σε τίποτα δεν διαφέρουμε από αυτούς. Και ξέρετε κάτι; Δεν φταίμε εμείς γι αυτό! Έτσι μας έμαθαν. Οι δικές μας οι ευθύνες αρχίζουν από τη στιγμή που μαθαίνουμε και τις άλλες αλήθειες που μας έκρυβαν τόσα χρόνια και εξακολουθούμε να μένουμε απαθείς, εξακολουθούμε να μην μπαίνουμε στον κόπο να καταρρίψουμε τους μύθους που μας εγκλώβισαν σε μια κατάσταση λήθαργου, σε μια κατάσταση πλήρης νοητικής και ψυχικής καθυστέρησης.
"Τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει, χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι" λέει το εξαιρετικό αυτό άσμα. Κι όμως, χίλια χρόνια αν περάσουν μόνο σκλάβοι θα πεθαίνουμε. Σκλάβοι του μίσους, του παραλογισμού και του φανατισμού αν δεν ανοίξουμε το πνεύμα μας και δούμε την πραγματική, ολοκληρωμένη αλήθεια! Όχι μόνο αυτή που μας εμφυτεύουν οι εγκεφαλοχειρούργοι ιστορικοί μας στα βιβλία ιστορίας στα σχολεία μας.
Και η οικουμενική αλήθεια, η αλήθεια που καμία θεωρία δεν μπόρεσε να καταρρίψει είναι πως για να δημιουργήσεις πετυχημένη προπαγάνδα, χρειάζεσαι και μια δόση από αληθινά, πραγματικά, αδιαμφισβήτητα γεγονότα και στοιχεία για να την στηρίξεις και να δημιουργήσεις πάνω της μύθους και ανακρίβειες. Και επειδή και στις δύο πλευρές του νησιού, υπάρχουν αυτά τα αληθινά γεγονότα, είναι κι ο κύριος λόγος που πέτυχε η προπαγάνδα τόσο πολύ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό!

Ανώνυμος είπε...

Ρε μεγάλε όχι και δεν διαφέρουμε σε τίποτε....είδες πως είναι το επίπεδο ζωής στα κατεχόμενα; Μας κοροϊδεύεις τώρα? Έχεις μιλήσει ποτέ με ΤΚ?
Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ ζω σε χωριό με ΤΚ και ξέρω καλά ότι λόγω διπλωματικών κολλημάτων ούτε νερό, ούτε ηλεκτρισμό πληρώνουν οι "ΊΔΙΟΙ" με εμάς όπως λες. Σε παρακαλώ να στηρίζεις τις απόψεις σου με σωστά επιχειρήματα και να παραμερίσεις την "κλασιολογία".Ελπίζω να μην σε χρειαστεί ποτέ η Κύπρος!