Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ανοίξτε τα μάτια, κοιτάξτε τον καθρέφτη: είμαστε ρατσιστές!

Οι ειδήσεις προχθές μου προκάλεσαν αηδία. 15χρονα ΜΩΡΑ πήραν ξύλα, σίδερα και πέτρες στα χέρια και επιτέθηκαν απρόκλητα σε 3 σπίτια με αλλοδαπούς στον Ύψωνα Λεμεσού. Αν είναι δυνατόν. 15χρονα μωρά που ακόμη τρίχα στα αρχίδια δεν έβγαλαν να έχουν απαίτηση "να φύγουν οι ξένοι από τον Ύψωνα" και να μπαίνουν στα σπίτια των ανυρώπων, επειδή είναι ξένοι, να τους ξηλοφορτώνουν. Τι άλλο θα ακούσουμε και θα δούμε...

Δυστυχώς οι ανίκανοι, χέστηδες πολιτικοί μας που βλέπουν το πρόβλημα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα δεν τολμούν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, παρόλες τις φωνές που ακούγονται. Μέτρα και για το φαινόμενο της εξάπλωσης του ρατσισμού αλλά και για τόσα άλλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι παράνομες κρατήσεις σε φυλακές των λαθρομεταναστών χωρίς δίκη, οι απαγορευμένες ουσίες στα τρόφιμα και τόσα άλλα. Τρέμουν οι κομματάρχες να πάρουν μια αντιλαϊκή απόφαση κι ας ξέρουν πως επιβάλλεται. Πάνω από όλα τα κόμματα τους και τα ποσοστά τους. Και αφού τέτοιους πολιτικούς έχουμε, ανάλογο μέλλον θα μας βρει.

Επιτέλους, πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να κρυβόμαστε πίσω από τον ευσεβή πόθο πως είμαστε ένας λαός μεσογειακός, φιλόξενος και φιλικός. Είμαστε ένας λαός γεμάτος κόμπλεξ και φοβία για το ξένο, διαφορετικό. Είμαστε ρατσιστές. Και πολύ φοβάμαι πως πλέον το πρόβλημα δεν μπορεί να κοπεί από τη ρίζα του. Οι ρίζες του ρατσισμού έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ μέσα μας, που μας τρώνε την ψυχή και καταδυναστεύουν την λογική.

Αρχίσαμε κοροϊδεύοντας τους οικονομικά ασθενέστερους από εμάς σαν χωριάτες, μετά προχωρήσαμε στους "κούλλουφους, αγράμματους" Τουρκοκύπριους, μετά σειρά πήραν οι Φιλιππινέζοι, οι Σριλανκέζοι και οι Πακιστανοί τους οποίους έχουμε κοινωνικά απομονώσει, συνεχίσαμε να δολοφονούμε την εικόνα των αλλοδαπών μέσα από άκρως ρατσιστικά δελτία ειδήσεων, μετά σειρά πήραν οι ελληνικής καταγωγής πόντιοι τους οποίους βλέπει ο κόσμος σαν να είναι όλοι δολοφόνοι και μαχαιροβγάλτες... και τώρα πήγαμε ένα ακόμη βήμα μπροστά, μπαίνοντας μέσα στα σπίτια των ανθρώπων και κτυπώντας τους διότι το έγκλημα τους είναι πως είναι... ξένοι.

Και όλα αυτά από Κύπριους. Ένα λαό που έζησε φτώχεια, προσφυγιά και κατάλαβε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην μπορείς να ζήσεις στο σπίτι σου και να πρέπει να ξαναφτιάξεις την ζωή σου από το μηδέν, σε ξένους τόπους. ΕΜΕΙΣ λοιπόν, οι Κύπριοι, με τις Μπεμβέ μας, τις Μερτσέντες μας, τις Άστον Μάρτιν και τα παλάτια που κτίζουμε ζώντας σε μια ψευδαίσθηση πως είμαστε πολιτισμένοι και ανώτεροι, έχουμε γίνει από τους πλέον χειρότερους ρατσιστές της Ευρώπης των 27. Τα φαινόμενα ρατσισμού, τα κρούσματα βίας για ένα τόσο μικρό κωλότοπο πρέπει να μας προβληματίσουν. Να μας ταρακουνήσουν καλύτερα. Τα χειρότερα έπονται δυστυχώς... αλλά κανείς, μα κανείς δεν θέλει να ακούσει. Το κράτος αδιαφορεί παντελώς... και αυτή την εγκληματική αδιαφορία μια μέρα θα την πληρώσουμε όλοι, με συνέπειες που ούτε καν θέλω να τις σκέφτομαι...

Ντροπή και αίσχος για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pash κυπραίοι αρκόντοι με ιστορία που σαλόνια τζαι τζάκια, εν να σεβαστούν τους μαύρους τζαι τους τζίτρινους σιόρ?

ξέρεις επειδή οι pash κυπραίοι εν άσπροι και ανώτεροι.

Aceras Anthropophorum είπε...

Αυτά που λαλείς δεν είναι οι πολιτικοί που μπόρουν να τα διορθώσουν με μιαν απόφαση. Τζαι νόμους να κάμουν τζαι πρόστιμα μεγάλα τζαι φυλακή να βάλουν τους ρατσιστές θα τους αστίζουν παραπάνω.

Αυτόν το πράμα φίλε μου είναι ζήτημα αγωγής τζαι κοινωνικής μόρφωσης. Το κοινωνικόν κεφάλαιον για έναν πλάσμαν θέλει μιαν ζωήν για να οικοδομηθεί. Τζαι το κοινωνικόν επίπεδον μιας κοινωνίας είναι ολόκληρη υπόθεση...Εσύ θέλεις να δεις ανάγωγους αθρώπους να συμπεριφέρονται σαν πολιτισμένοι αγαθοί πολίτες επειδή εληφθήκαν πολιτικά μέτρα. Γίνουνται αυτά τα πράματα;

Στην διάγνωση συμφωνούμε, στις λύσεις δεν είμαι σίγουρος. Η κοινωνία των πολιτών, οι αθρώποι του πολιτισμού, το σχολείο, οι γονείς, έχουν ρόλο πιό σημαντικό από αυτόν του κράτους το οποίο συμφωνώ θα πρέπει να επενδύει στην αγωγή των ανθρώπων τζαι να είναι αυστηρό απέναντι σε αυτούς που παραβαίνουν το νόμο.

Ο ρατσισμός δεν είναι χαρακτηρηστικό μόνο των πλούσιων δυτικών κοινωνιών. Στην Ινδίαν είναι η η λειτουργία της κοινωνίας όλης που βασίζεται πάνω του με το σύστημαν των καστών. Τζαι νομίζεις σε εμάς εν τζουνούρκα πράματα τούτα. Οι παλιοί είχαν τους μάντηες, τους κκιλίντζιρους, τους κούλλουφους, τους μισταρκούς. Ακόμα τζαι πρόσφατα τους πρόσφυγες... Δεν ξέρω πόσος ήσουν μετά τον πόλεμο, είχεν κυράτσες στην Λεμεσό που ελαλούσαν των μωρών τους να μεν κάμνουν πελλάρες διότι θα τους δώσουν στους πρόσφυγες να τους φάσιν.

SKonte είπε...

i vlakeia tous egkeitai sto oti pigan na ktipisoun adiakrita atoma pou den eixan kammia anamixi. pistevo me tin proti patsia gia touta ta kolopaida tha sinaxtoun spiti tous kai tha kalesounta kanalia oti ta ederan. kati mou thimizei ayto...xm

stalamatia είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και χαίρομαι που νέοι άνθρωποι σαν εσένα σκέφτονται όπως εσύ. Αν το κράτος έστελνε κοινωνικούς λειτουργούς στα σπίτια αυτών των παιδιών και άρχιζε το μάθημα από τους γονείς ,να δεις αν το ξανάκαναν αυτό σε άλλους αλλοδαπούς.Και οι γονείς να πληρώσουν πρόστιμο και όλοι όσοι κάνουν τέτοια αίσχη να πληρώνουν και αυτά τα λεφτά να τα δίνει το κράτος σε κάποιους που να είναι ειδικοί στον αντιρατσισμό για να κάνουν σε όλα τα σχολεία μάθημα εναντίον του ρατσισμού. ΝΑΙ και μετά ξύπνησα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε ρατσιστές. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλη η κοινωνική δομή στηρίζεται στο ρατσισμό, είτε αυτός είναι φυλετικός είτε όχι.

Πράγματι, μετά το 74 οι πρόσφυγες υπήρξαν τα 'μιάσματα' της κοινωνίας. "Ευτυχώς" μετά ήρθαν οι 'Αράπηες', οι Πακιστανοί και οι Φιλιππινέζοι και υπήρξε η 'εθνική συμφιλίωση'.

Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν πιστεύω ότι ούτε τα σχολεία, ούτε η οικογένεια, ούτε οι πολιτικοί θέλουν ή και μπορούν να αντιδράσουν. Πρώτον γιατί και οι ίδιοι αυτοί παράγοντες διάκεινται ρατσιστικά απέναντι στο διαφορετικό (είχε καθηγήτρια -βοηθός διευθύντρια τότε!- που μας είπε ότι δεν είναι ρατσίστρια και γνώρισε στην Αμερική μαύρους αλλά 'ενεκάτσια να τους τζίξει'!!!)

Σ' ένα πρόσφατο -νομίζω πέρσι- επεισόδιο με παραβατική συμπεριφορά ανηλικών, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά των γονιών για πλημελλή επιτήρηση ανηλικών ή κάτι παρόμοιο. Με ενθουσίασε τότε το άκουσμα της είδησης. Τουλάχιστον ν' αναλαμβάνουν την ευθύνη οι πρωταίτιοι, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό!

Lexi_penitas είπε...

Τελικά είμαι περίεργος να δω τι απέγινε με τα κωλόπαιδα. Και τι λένε οι κωλογονείς τους

Banana Republic Cyprus είπε...

Ασέρα, οι πολιτικοί έχουν ρόλο να παίξουν. Για μένα τον σημαντικότερο. Ζούμε σε μια χώρα που κανένας μη κυβερνητικός οργανισμός έχει την δύναμη να κάνει κάτι. Όλα εξαρτιώνται από το κράτος. Και όπου δεν υπάρχει συνείδηση, μπορεί να επιβληθεί. Η θέσπιση σκληρών νόμων προστασίας των μειονοτήτων μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Στην αρχή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά λόγω πιθανής τιμωρίας, σιγά σιγά όμως θα καλλιεργηθεί.
Από εκεί και πέρα, η κοινωνική μόρφωση και πάλι από το κράτος εξαρτιέται. Παραδείγματα που μου έρχονται τώρα στο μυαλό: παιδεία, ρόλος εκκλησίας στην πολιτεία κτλ κτλ κτλ που μας ρίχνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού με το κουταλάκι χωρία να παίρνουμε χαμπάρι.

Drapetis είπε...

το δικο μας παρισι του 2005 που θα ειναι αραγε? Στην Παφο, στην παλια Λευκωσια? Με το ακουσμα τουντης ειδησης ενεκατσιασα ειλικρινα. Οι δικοι μας 'αριοι' να παν να δερουν τον κοσμο γιατι εν ξενοι. Σαννα και τουλαχιστον οι μισοι που τζεινους ενθαχουν συγγενεις στην Αγγλια κ στην Αμερικη. Αν αρκεψουν να μας δερνουν τζιαι μας στην Αγγλια τι θα γινει? Οξα εν τα κοφτει τα φασιστουθκια, εννα πουν τους εγγλεζοκυπραιους 'τσιαρληδες' και να ξεμπερδεψουν. Ξερετε, θα ειναι κ αυτοι διαφορετικοι.
Τα αιτια τουντης συμπεριφορας εν πολυδιαστατα. Θα σταθω στο ιδεολογικο μονο. Η αυξανομενη δυσφορια εναντι των μεταναστων στην Ευρωπη ειναι ιδεολογικα χρωματισμενη. Στην Ελλαδα υπαρχουν καθημερινα περιστατικα εναντιον των μεταναστων και ως γνωστο στην Κυπρο εισαγουμε τα παντα, απο συνθηματα ποδοσφαιρικα μεχρι ρατσιστικες ιδεολογιες. Τα 'μωρα' μπορει να το εκαμαν απο βλακεια και αγνοια. Μπορει ομως και να υπαρχουν πυρηνες που καθοδηγουν ιδεολογικα τετοιες συμπεριφορες. Αποψεις για την 'ανωτερωτητα και καθαροτητα' της φυλης υπαρχουν απο τους αρχαιοπληκτους νεοπαγανιστες μεχρι την ακροδεξια. Βαλτε και λιγο καπιταλισμο (ανεργιες απο την μια, η πολλη λιρα βλαφτει που την αλλη) και το μειγμα μας ειναι ετοιμο.

Ανώνυμος είπε...

banana republic of cyprus με λίγα λόγια μας λες ότι αφού δεν υπαρχουν μη-κυβερνητικοι οργανισμοι ας αφήσουμε το θεμα στα χέρια των πολιτικών! Δηλαδή σε αυτούς που εξαγοράζουν, χρησιμοποιούν ή καπελώνουν τις οργανώσεις. Και όταν δεν μπορούν να πραξουν κατι από τα πιο πάνω τις απομονώνουν με την συμφωνη γνωμη καποιων σαν και σένα "ε, αδυναμοι είναι ας το δώσουμε στους ειδικους ή δυνατους". Και οι ...σκληροί σου νόμοι μου θυμησαν τον Αποκλή Αποκλέους πρωην Υπουργό Δικαιοσύνης που τα πάταξε όλα! Αν είναι δυνατόν! Αντί να ξεριζώσουμε τις νοοτροπίες αυτές από τα σχολεια μας που έγιναν εθνικιστικά μουσεία και από την κοινωνία μας που όπου σπίτι και χαρά η φιλιππινέζα πρώτη. Άσε που για να γαμήσουν τα νεα παιδια έχουν την εντύπωση πως τα προκαταρτικά γίνονται γύρω από ένα στήλο...
Από την άλλη αυτό που δεν κατανοούμε είναι ότι περάσαμε ένα μεσαίωνα (τασσος και μια τρίτη) και ακόμα να δουμε το βαθμό που άλλαξε το τοπίο γύρω μας.
Τα "κωλόπαιδα" είναι παιδιά ΜΑΣ
Γεννημα-θρέμα ΜΑΣ
Καθρεφτης ΜΑΣ
Δεν ειναι ένα τυχαίο γεγονός και δυστυχώς δεν θα είναι μεμονωμένο
Ρόουζ

Banana Republic Cyprus είπε...

Δεν λέω να αφήσουμε το θέμα στους πολιτικούς. Λέω πως ΑΥΤΟΥΣ πρέπει να κατακρίνουμε επειδή μπορούν αλλά δεν...
Απλή η σκέψη μου. Συνείδηση δεν μπορεί να ανατπύξει όλος ο κόσμος από μόνος του. Κάποιος κόσμος χρειάζεται την επιβολή συνείδησης.

Ανώνυμος είπε...

να τους κρίνουμε και να τους κατακρίνουμε.. συμφωνώ. Συνείδηση διαμορφώνεται ωστόσο πολυδιαστρωματικα και η συμμετοχική διαδικασία στη δημοκρατία ειναι ένας αγώνας που ξεκινά από κατω προς τα πάνω... γιατί τι να σου πει ο "απο πάνω" τι χρειάζεται ο "από κάτω" - δεν το κατέχει το θεμα ούτε επιθυμεί να το μαθει. Τότε και εκει χρειαζονται οργανωμενα συνολα και μη-κυβερνητικες οργανωσεις. μη κοιτάς που όλα διαλυονται στην Κύπρο σήμερα (ιδιαιτερα την προηγουμενη περίοδο)δυσκολα επιβίωνουν ανεξάρτητοι οργανισμοι
Ροουζ

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Ο ρατσισμός, δυστυχώς, υπάρχει έντονα στο τόπο μας. Είναι καθαρά θέμα μόρφωσης, κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής. Άν ο κόσμος δεν είναι σε θέση να απορρίψη τον ρατσισμό απο μόνος του, συνειδητά, τότε δεν φεύγει. Και όλοι πρέπει να βοηθήσουν στην γενικώτερη μόρφωση, κράτος, πολιτεία, σχολεία και δασκάλοι, όλοι μας.

kyriakos είπε...

Εεε όλα και όλα .. όχι και ρατσιστές..

Ανώνυμος είπε...

Χα! κατι τέτοια λέει και οι "κακομούτσουνοι" του τρώνε τις γυναίκες
:-)
Ρόουζ

Ανώνυμος είπε...

oi neoploutoi kyprioi p enw en ixan pswmi na fan twra pws kratoun mia Lv j ena autokinito panw twn 30xilliadwn (lires panta), theoroun tous eautous tous anwterous. Na min anaferthw stous neoploutous alla kai se 'aplous-ftwxous' pou meta diskolias ta vkalloun pera alla to xwrafoudi mas tha to dwsoumen antiparoxi gia na piasw to neo to 520 tis bmw..
o 'mi kipraios' (gia na min onomasw ratses) den exei dikaiwma zwis..

plus. kati kapws antitheto alla arketa sindeomeno: Megalos epixirimatias se touristiki perioxi tis kiprou apolise ena kiprio ipallilo tou (ipeuthino estiatoriou, kouzinas kai bar se 3enodoxio pollwn asterwn), legontas tou xaraktiristika, ''koumpare me to mistho pou sou diw pianw 3 voulgarous''

Lb..

Epiloxias είπε...

en xilo pou theloun ta kolopeda. gonious en exoun na ta sinaxoun? alla ke oi gonioi en xilo pou theloun merikes fores...

Unknown είπε...

ολο βλακειες γραφεις δεν εχεις ιδεα για το πως περνανε οι ελληνοκυπριοι και αυτο φαινεται απο το οτι νομιζεις οτι εχουν ολοι μερσεντες κλπ κλπ.Για να μη γνωριζεις πως περνανε ομως δεν ενδιαφερεσαι γιαυτουςατος εισαι εσυ ο ρατσιστης με τουσ αγαπημενους αλλοδαπους που δουλευουν πιο φτηνα για να μπορεις εσυ και αυτοπι που υποστηριζεις να κονοματε και τα αλλα οθλα εν μουσκουρουθκια.Κα αν δεν σου αρεσουν οι ελληνοκυπριοι πηγαινε αλλου να ζησεις που δεν εχει ρατσιστες.

Unknown είπε...

εχετε μαζευτει ολοι οι βολεμενοι εδω και ονειρευεστε τη μπανανια με εσας να κονοματε και τους αγαπημενους σας φτηνουσ αλλοδαπους εργατες να σας κανουν ολες τις δουλειες δημιουργοντας 50000 ανεργους συμπατριωτες μας και το παιζετε μορφωμενοι,δημοκρατικοι και αλλες διαφορες αρλουμποαοριστολογιες.Ναιεμεις στη κυπρο προτιμουμε τους κυπριους πρωτα αν εσεις εχετε αλλες προτιμησεις να πατε αλλου.αντε καλο ταξιδι.