Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Βία στα γήπεδα - μια τρύπα στο νερό

Η Μπανανία μας αποφάσισε ιμίσιι μου να θεσπίσει νέο νομοσχέδιο για πάταξη της βίας στα γήπεδα μας. Βγήκε λοιπόν κι ο Ιωνάς Νικολάου του ΔΗΣΥ στο ΡΙΚ τις προάλλες να μας πει μερικά από τα μέτρα. Έλεγε διάφορα εκεί μισή ώρα... και περηφανευόταν.

Βασικά και στο ελάχιστον να είναι κάποιος γνώστης της Κυπριακής μπανανοκουλτούρας ξέρει πως θα είναι απλά ακόμη μια μάτσα νόμοι που θα μείνουν γραμμένοι κάπου ανάμεσα στα ράφια της βουλής και στα αρχίδια του υπόλοιπου κόσμου. Και είδικά όταν μας λέει ο κύριος Ιωνάς πως θα δοθεί περίοδος προσαρμογής... 3 χρόνων (!!!). Ξέρετε, θέλουμε 1 χρόνο για να μάθουμε να καθόμαστε στο σωστό σημείο, θέλουμε ακόμη ένα χρόνο για να βάλουμε κλειστά συστήματα παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα και ακόμη ένα χρόνο για να εξηγήσουμε του κόσμου πως η σβάστιγγα, η σημαία του ψευδοκράτους κτλ δεν είναι καλά πράματα. Σε 3 χρόνια θα έχει λύθει το Κυπριακό, θα ζούμε σε μια νέα Κύπρο και ο Ιωνάς υπερηφανεύεται πως έκανε νέο νομοσχέδιο η βουλή για την βία. Πάρτε τα μην σας τα χρωστάω, πολιτικοί της δεκάρας.

Σαν ιδέες πάντως, αυτά που έλεγε ο κύριος Νικολάου, που κατά τα άλλα τον συμπαθούσα, ήταν όλες μια χαρά. Όχι ρατσιστικά συνθήματα, όχι πολιτικά συνθήματα, πανώ, σημαίες, όχι κομματικά συνθήματα και ένα σωρό άλλα εξωραϊσμένα πράγματα. Ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ φρόντισε, ευτυχώς, να βάλει λίγο αλατοπίπερο στην κουβέντα.

"Κύριε Νικολάου, λέτε ότι τα πολιτικά πανώ απαγορεύονται. Δηλαδή, δεν θα δούμε ποτέ ξανά Ελληνικές σημαίες στα γήπεδα μας;"

Και η απάντηση του κύριου Νικολάου: "Σαφώς και η ελληνική σημαία δεν απαγορεύεται. Φτάνει να μην είναι μεταλλαγμένη (πχ. σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού) . Και ασφαλώς απαγορεύονται φαινόμενα όπως η σημαία του ψευδοκράτους, οι σβάστιγγες κτλ".

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τον κύριο Ιωνά. Η Ελληνική σημαία, μέσα σε ένα γήπεδο, τι αντιπροσωπεύει; Την Ελλάδα; Το έθνος; Την αγάπη μας για την χώρα; Κι ας μην μου πει ΝΑΙ, διότι θα τον κάμω να μην ξέρει που να πάει να χωστεί.
Στην Κύπρο ζούμε. Σε ένα αθλητικό χώρο όπως το γήπεδο, σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα ειδικά, η Ελληνική σημαία μπορεί να σημαίνει μόνο τα ακόλουθα:
-εγώ που την κουβαλώ είμαι Έλληνας, εσύ που δεν την κουβαλάς δεν είσαι (είσαι τούρκος)
-εγώ που την κουβαλώ είμαι δεξιός

Δεν είμαστε ηλίθιοι κύριε Ιωνά και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί του κώλου εκεί στην βουλή. Η ελληνική σημαία στο γήπεδο, σε αγώνα που δεν αγωνίζεται η εθνική ελλάδας, έχει πολιτική σημασία. Κι αν θέλετε όπως καπαρτίζετε όλοι σας να πατάξετε τον φανατισμό και την βία στο γήπεδο, κτυπήστε το κακό στο ψαχνό και όχι να καθαρίζετε απλά τες μυλλούες από το φαγητό. Είστε όλοι σας ανάξιοι της εντολής που σας δίνει ο λαός, χωνέψτε το. Είτε του ΔΗΣΥ είστε, είτε του ΑΚΕΛ, είτε του παρδαλοκόμματος.

Αν δεν απαγορευτούν οι σημαίες κρατών σε αγώνα μεταξύ αθλητικών συλλόγων (και όχι σε αγώνα εθνικών ομάδων) αύριο θα δούμε και την Κουβανέζικη, την πρώην Σοβιετική και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, απλά και μόνο για να ανταποδώσουν το πείραγμα η μια κερκίδα στην άλλη (είδαμε ήδη την ψευδοσημαία που αναρτήθηκε για να πικκάρουν τους ελληναράδες της αντίπαλης κερκίδας που αυτοαποκαλούνταν έλληνες και αποκαλούσαν τους άλλους τούρκους). Ο φανατισμός κύριοι δεν είναι έτσι που αντιμετωπίζεται. Θέλει τόλμη και ήθος.

Η Ελληνική σημαία κυματίζει σε όλα σχεδόν τα κτήρια μας. Διότι έτσι προνοεί το Σύνταγμα μας. Σε ένα αθλητικό χώρο όμως, και ειδικά όπως είναι το βασανισμένο Κυπριακό ποδόσφαιρο (που οι μισές ομάδες δημιουργήθηκαν λόγω... πολιτικών και μπορεί ο καθένας να ξέρει τις πολιτικές σου πεποιθήσεις βάση της ομάδας που υποστηρίζεις - έλεος!) κάθετι πολιτικής χροιάς πρέπει να απαγορευτεί. Ούτε Ελληνικές, ούτε Κυπριακές σημαίες. Απλά σημαίες σωματείων, ομάδων. Το πείραγμα στην κερκίδα να είναι καθαρά οπαδικό, σωματειακό και όχι πολιτικό.

Αλλά εντάξει... τι να περιμένει κανείς από μια κοινωνία τόσο παρακμιακή που την καθοδηγούν στο μέλλον παρακμιακοί και ανίδεοι πολιτικοί... Να χαίρεστε κύριε Νικολάου ακόμη μια μάτσα μαϊντανό (νόμους) που θα κάμουν ακόμη μια τρύπα στο νερό...

11 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Μπράβο ρε Μπανανόβιε! Παρόμοια σκεφτόμουν και εγώ όταν τον άκουσα.

Απον θελει να παει στο φούρνο πέντε μέρες κοσhινίζει! Προτιμούν τους νέους συρόμενους και φερόμενους οπαδούς και όχι άτομα με άποψη. ΟΛΟΙ τους!

Banana Republic Cyprus είπε...

Έτσι είναι ρε Λέξη. Και να σκεφτείς πως καπαρτίζουν επειδή θεωρούν πως έκαμαν κανένα κατόρθωμα...!

Ανώνυμος είπε...

ωραιο σχολιο ρε φιλε..ιδιαιτερα για το τι σημαινει πρακτικα η ελληνικη σημαια στα γηπεδα..απλα ο ιωανας θελει οι δεξιοι να παιρνουν την σημαια τους τζαι να απαγορευεται στους αριστερους να παιρνουν οτι θελουν..διοτι αν τον ερωταν τζαι για τον γριβα παλε ηταν να πει οτι πρεπει να επιτρεπεται..
η η μεγαλλιτερη ξεφτιλα..επρεπε να τον ρωτησει ο δημοσιογραφος αν θα απαγορευεται να φκαλουν ανακοινωσεις τα σωματεια για τις προεδρικες εκλογες [μονο τα δεξια φκαλλουν - συμπτωση α; η σημαια τους εν να εν νομιμη, οι διοικησεις τους εν να δικαιουνται να φκαλουν πολιτικες ανακοινωσεις..]

το μονο που εν λαθος σε οτι γραφεις εν για την ελληνικη σημαια στα δημοσια κτιρια..εν λαλει ετσι πραμα το συνταγμα...
αλλα...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το συγγραφέα. Όμως για την ελληνική σημαία στα δημόσια κτήρια έχω να πω τα εξής:
Ελληνική σημαία στα δημόσια κτήρια, όντως δεν προβλέπεται με βάση το σύνταγμα. Τα μόνα δημόσια κτήρια στα οποία επιτρέπεται (νομίζω προβλέπεται κιόλας, και ας ενοχλεί ορισμένους αδαείς) είναι τα σχολεία. ίσως και τα δημαρχεία. Και ο λόγος είναι γιατί έχουν καθαρά κοινοτικό χαρακτήρα. Το αντίστοιχο θα ίσχυε και με την τουρκική δηλαδή εάν δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα. Εγώ σπάνια όμως συναντώ ελληνική σημαία σε άλλα δημόσια κτήρια. Βασικά δεν θυμάμαι κανένα (πλην των πιο πάνω εννοείται) και ως εκ τούτου έχω τις αμφιβολίες μου εάν υπάρχουν.

Bananistanos είπε...

Καμιά νόμιμη σημαία δεν νομίζω ότι μπορεί να απαγορευτεί στα γήπεδα εκτός αν γινούμεν Αγγλία τζε απαγορεύσουμε τα όλα στο γήπεδο εκτός τα σάλια. Με πια βάση θα βάλεις στο νόμο ότι η τάδε σημαία εν προκλήτική; Στο κάτω-κάτω 9 στους 10 παιχτες εν που άλλην χώρα.

Μακάρι να ήταν η σημαίες το πρόβλημα των γηπέδων...

Τα αριστερά σωματεία δεν εφκάλαν ανακοινώσεις φέτος που εθέλαν δεξιούς ψήφους. Σε προηγούμενες εκλογές εφκάλαν

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε bananistane καμνεις λαθος...τα αριστερα σωματεια εν εφκαλαν ανακοινωση για εκλογες ουτε στες προηγουμενες..τα δεξια φκαλουν τζαι εφκαλαν..πηεννε σε αρχειο εφημεριδων τσιακκαρε να δεις..
αλλωστε τουτος ηταν τζαι ο λογος του διαχωρισμου το 48..οι δεξιοι προυχοντες των σωματειων τοτε εθελαν να φκαλουν ανακοινωσεις υπερ των δεξιων στον ελληνικο εμφυλιο..

οσο για το οτι η ελληνικη σημαια μπορει να επιτρεπεται στην εκπαιδευση [γιατι εν κοινοτικη] εν σωστο..αλλα τζαι στον στρατο χρησιμοποιηται που εν γενικως "παρανομος" με εκτακτο δικαιο δηλαδη..αλλα αφου τζιαμαι εν αξιωθηκαν να εχουν κυπραιους αρχηγους..αστα να πανε..
τωρα γιατι εν "αδαεις" οσοι θεωρουν ρεζιλικκι την σημαια του ελληνικου κρατους σε μιαν ανεξαρτητη χωρα..αφηνω το..για αλλους εν θεμα αδαων τζαι για αλλους εν θεμα αξιοπρεπειας να μεν συμπεριφερεται καποιος με κομπλεξ κατωτεροτητας τζαι να γυρευκει δικαιωση σε συμβολα αλλων..
εν σαν να εχουν ισπανικη σημαια στα σχολικα κτιρια στην λατινικη αμερικη, η εγγλεζικη στην αμερικη, τον καναδα κλπ..
ατε κανει..

Banana Republic Cyprus είπε...

Έχω τη εντύπωση πως το Σύνταγμα μας δεν απαγορεύει τις σημαίες των δύο εθνών (Ελλάδας - Τουρκίας). Δεν τις επιβάλλει εξ'οσων ξέρω αλλά ούτε τις απαγορεύει. Λεπτομέρειες πολλές πάνω σε αυτό δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής.
Το θέμα όμως δεν πάει ανταγωνιστικά! Δηλαδή, δεν είναι η ουσία ποιός από τους δύο παίρνει τα σύμβολα του ή όχι και αν αυτός που τα παίρνει είναι αριστερός ή δεξιός. Η ουσία είναι πως με το νέο νομοσχέδιο ο ποδοσφαιρικός-πολιτικός (απόλυτα συνυφασμένα στην Κύπρο τα δύο αυτά) φανατισμός παραμένει και αυτοί θα ασχολούνται με το πως να κάνουν τα γήπεδα εκκλησία. Οτιδήποτε άσχετο με ομάδα και σωματείο δεν πρέπει να μπαίνει στα γήπεδα. Απλά τα πράματα.

Μπανανιστάνε, κανείς δεν ζήτησε να πεταχτούν οι Ελληνικές σημαίες. Απλά υπάρχουν οι εθνικές επέτειοι για αυτά. Στο γήπεδο, μόνο σημαίες των αθλητικών σωματείων πρέπει να πηγαίνουν.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή όλοι όσοι συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις το κάνουμε για να βελτιωνόμαστε και να μαθαίνουμε (θέλω να πιστεύω) παραθέτω πιο κάτω σχετικά αποσπάσματα του Συντάγματος. Απολογούμαι στο μπανάνα για το χώρο που καταλαμβάνω στο μλογκ του.

ΑΡΘΡΟΝ 2
Δια τους σκοπούς του παρόντος Συντάγματος:

1. Την ελληνικήν κοινότητα αποτελούσιν άπαντες οι πολίται της Δημοκρατίας, οίτινες είναι ελληνικής καταγωγής και έχουσιν ως μητρικήν γλώσσαν την ελληνικήν ή μετέχουσι των ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων ή ανήκουσιν εις την Ελληνικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν.

2. Την τουρκικήν κοινότητα αποτελούσιν άπαντες οι πολίται της Δημοκρατίας, οίτινες είναι τουρκικής καταγωγής και έχουσιν ως μητρικήν γλώσσαν την τουρκικήν ή μετέχουσι των τουρκικών πολιτιστικών παραδόσεων ή είναι μωαμεθανοί.

5. Έλλην ή τούρκος πολίτης της Δημοκρατίας υποκείμενος εις τας διατάξεις της πρώτης η της δευτέρας παραγράφου του παρόντος άρθρου, δικαιούται να παύση ανήκων εις την κοινότητα, ης είναι μέλος και να επιλέξη την ετέραν κοινότητα:
(α) επί τη υποβολή ενυπογράφου δηλώσεως περί της επιθυμίας αυτού, όπως μεταβάλη κοινότητα, εις τον αρμόδιον υπάλληλον της Δημοκρατίας και τους Προέδρους της ελληνικής και της τουρκικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και
(β) επί τη αποδοχή της δηλώσεως αυτού υπό της Κοινοτικής Συνελεύσεως της κοινότητος, εις ην δηλοί ότι επιθυμεί να ανήκη.
ΑΡΘΡΟΝ 4

1. Η Δημοκρατία έχει ιδίαν σημαίαν ουδετέρου σχεδίου και χρώματος, την οποίαν επιλέγουσιν από κοινού ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας.
2. Αι αρχαί της Δημοκρατίας και οιονδήποτε νομικόν πρόσωπον δημοσίου δικαίου ή οργανισμός κοινής ωφελείας ιδρυόμενος δια ή συμφώνως τω νόμω της Δημοκρατίας αναρτώσι την σημαίαν της Δημοκρατίας και έχουσι το δικαίωμα να αναρτώσι κατά τας εορτάς ταυτοχρόνως ομού μετά της σημαίας της Δημοκρατίας την ελληνικήν και την τουρκικήν σημαίαν.

3. Αι κοινοτικαί αρχαί και τα ιδρύματα αυτών έχουσι το δικαίωμα, να αναρτώσι κατά τας εορτάς ταυτοχρόνως ομού μετά της σημαίας της Δημοκρατίας την ελληνικήν ή την τουρκικήν σημαίαν.

4. Πας πολίτης της Δημοκρατίας ή οιαδήποτε οργάνωσις αποτελούσα ή μη νομικόν πρόσωπον, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της οποίας τα μέλη είναι πολίται της Δημοκρατίας, έχουσι το δικαίωμα να αναρτώσιν επί της κατοικίας ή του καταστήματος αυτών την σημαίαν της Δημοκρατίας ή την ελληνικήν ή την τουρκικήν σημαίαν, άνευ οιουδήποτε περιορισμού.

Εγώ από τα πιο πάνω καταλαμβαίνω τα ακόλουθα:
(α) Το θέμα της ανάρτησης εθνικών σημαιών (πλην εορτών) μαζί με την κυπριακή μπάζει νερά και ερμηνεύεται ανάλογα με τις προθέσεις του καθενός,
(β) Το ίδιο το σύνταγμα καλώς ή κακώς δίνει το δικαίωμα να επιλέξουμε εθνική κοινότητα και ως εκ τούτου αυτοί που δεν σέβονται το δικαίωμα να αναρτούνται ελληνικές σημαίες (και δεν μιλώ για τα γήπεδα) μπορούν εάν το επιθυμούν να αλλάξουν εθνική κοινότητα.

Τέλος να πω ότι το ρεζίλι να είσαι ανεξάρτητο κράτος και να έχεις σημαία άλλου κράτους πάνω από το κεφάλι σου είναι ένα θέμα, που μπορεί να είναι και δικαιολογημένο, αλλά μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Το 1960 όταν φτιάξαμε σύνταγμα ήταν αδιανόητο για κάποιο να αρνηθεί τις εθνικές ρίζες του. Κάτι που δεν ισχύει σε Βραζιλία, Αργεντινή κλπ που είναι θέμα γλώσσας καθαρά και οφείλεται σε ξένους κατακτητές. Το αν τα αποτελέσματα αυτής της στάσης των προγόνων μας, είναι θλιβερά είναι και πάλι ένα άλλο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω nic για την παραθεση...
δηλαδη δικαιουσαι να αλλαξεις κοινοτητα, αλλα εισαι υποχρεος/καταδικασμενος να θκιαλεξεις μιαν που τες 2 που "εφτιαχτηκαν" τοτε;..το "εφτιαχτηκαν" εννοω το κοινωνιολογικα - δηλαδη οι εννοιες του ελληνα τζαι του τουρκου της κυπρου εν προσφατες ιστορικα [του τελευταιου αιωνα τζαικατι]..αλλα ατε αλλο θεμα τζηνον

..οποτε [για να ερτω πισω στο θεμα] δηλαδη αμα εν θελω να ανηκω σε καμιαν που τζηνες τες 2 κοινοτητες;
εχουμε ενα συνταγμα που εν κατωχυρωνει το δικαιωμα να εισαι απλα κυπραιος!!!
η πολλη δημοκρατια ενοχλαν τους φαινεται τοτε τζηνους που εγραψαν τον συνταγμα..

"κληρονομια" μιας προβληματικης περιοδου οντως..τζαι χαρακτηριστικο μιας νοοτροπιας που εθελεν τον κοσμον εγκλωβισμενο στα καλουπια που ελεγχαν καποιοι [δασκαλοι, παπαες, πολιτικοι, ενοπλοι κλπ]..αφου μεχρι τζαι τους δικοινοτικους γαμους απαγορεφκεν τους ..αλλα τζηνον νομιζω επερασεν τωρα..οπως τζαι το ζητημα των ψηφων..
τελος παντων..
κουβεντα να γινεται....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου ανώνυμε,
Γιατί να κολλούμε σε τέτοια πράγματα και να χάνουμε την ουσία.
Η αλήθεια είναι μία. είμαστε κύπριοι. Με ρίζες ο καθένας από το χωριό του. Το ερώτημα κατά πόσο ανήκουμε στο ελληνικό έθνος ας μας το απαντήσει κανένας εθνολόγος. Μέχρι τότε ας πιστεύει ο καθένας ότι θέλει. Εσύ πίστευε πως δεν και εγώ ας πιστεύω πως ναι. Πέραν τούτου όμως, εγώ που πιστεύω πως ναι, (και για να επανέλθουμε στο θέμα του μπανάνα) θεωρώ ότι το να παίρνεις την ελληνική σημαία στο γήπεδο γιατί είσαι ανορθωσιάτης, αποελίστας, δεξιός κλπ. είναι βλακεία αφού με αυτόν τον τρόπο υποτιμάς την ίδια της σημαίας του έθνους που τάχα υπερασπίζεσαι και πιστεύεις ότι ανήκεις. Χρησιμοποιείς το εθνικό σου σύμβολο για να το παρατάξεις σε συμπατριώτες, οι οποίοι και άθελα τους θα στραφούν εναντίον του και θα το αντιμετωπίσουν χλευαστικά. Υποβιβάζεις το εθνικό σου σύμβολο για να εξυπηρετήσεις τους δικούς σου κακεντρεχείς σκοπούς.

Banana Republic Cyprus είπε...

Νικ, κανένα πρόβλημα και κανένα χώρο δεν καταλαμβάνεις. Αντίθετα, είναι πολύ διαφωτιστικό το ποστ σου. Να'σαι καλά.