Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Κυπροβαρόμετρο Λαϊκής - Κύπρος και ΕΕ

Το 2006 η Marfin Laiki ανέλαβε την έρευνα ΚΥΠΡΟΒΑΡΟΜΕΤΡΟ, την αντίστοιχη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ. Στην ενότητα Κύπρος και ΕΕ, το δείγμα των 1000 ατόμων που απάντησαν στις ερωτήσεις δήλωσαν πως σε ποσοστό 53% έχουν οφεληθεί πολύ ή λίγο από την ένταξη μας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα:

Έχουμε οφεληθεί πολύ: 13%
Έχουμε οφεληθεί λίγο: 40%
Ούτε αφεληθήκαμε, ούτε ζημιώσαμε: 22%
Έχουμε ζημιωθεί λίγο: 13%
Έχουμε ζημιωθεί πολύ: 9%.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, πέραν από τους αριθμούς είναι πως μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να εξάξει το συμπέρασμα πως είμαστε... αρνιά. Και εξηγιέμαι. Το 1997, πριν δηλαδή τις προεδρικές του 1998, όπως και το 2002 (πριν αυτές του 2003), όπου οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων στηρίχτηκαν στην ένταξη μας στην ΕΕ, τα ποσοστά ήταν πάρα πολύ ψηλά. Το 1997 η (υποθετική τότε ερώτηση) εκτίμηση των Κύπριων πως θα οφεληθούμε πολύ ή λίγο έφτανε το 70% όπως και το 2002! Με λίγα λόγια δεν είχαμε ιδέα τι είναι ΕΕ, πως λειτουργεί κτλ αλλά επειδή μας έλεγαν τα κόμματα μας πως θα γίνουμε ξαφνικά ζάμπλουτοι, το χάψαμε. Και ξαφνικά ήρθε το 2004, μπήμακε στην ΕΕ και όταν είχαμε ήδη δει τις επιπτώσεις στην τσέπη μας από την εναρμόνηση κτλ στην ίδια ερώτηση απαντήσαμε πως θα οφεληθούμε πολύ ή λίγο από την ένταξη μας σε ποσοστό... 38% μόνο, από το οποίο μόνο το 12% είχε απαντήσει πως θα οφεληθούμε πολύ ενώ το υπόλοιπο 26% λίγο.

Με λίγα λόγια, ετάξαν μας ριάλλια και εμείς ενομίσαμε πως ανακαλύψαμε την κότα με τα χρυσά αυγά. Ο άλλος τομέας που οι πολιτικοί μας στήριξαν την ένταξη μας στην ΕΕ ήταν αυτός της ασφάλειας. Από το 2003 όπου το ποσοστό που νόμιζε πως θα οφεληθούμε σε θέματα ασφάλειας ήταν πάνω από 40%, το 2006 είχε πέσει κατά 50%, δηλαδή στο 20%. Η δε οικονομική ανάπτυξη του τόπου από το 40% που ήταν η εκτίμηση του κόσμου το 1998, το 2006 έπεσε στο 11%.

Προσωπικά θεωρώ πως η μόνη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι κάρτες της έρευνας είναι πως από το 2004 μέχρι το 2006, άρχισε ο κόσμος να εκτιμά περισσότερο πως με την ένταξη μας εποφεληθήκαμε. Μετά δηλαδή το παραλήρημα ευτυχίας που μας συνεπήρε το 2003 πως θα γίνουμε όλοι λεφτάδες και προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην γή με την ένταξη μας, άρχισε ο κόσμος σιγά σιγά να νιώθει πως οφεληθήκαμε από την ένταξη μας. Το 2004 το ποσοστό που νόμιζε πως οφεληθήκαμε πολύ ή λίγο ήταν στο 38%, το 2005 πήγε στο 42% και το 2006 ανέβηκε στο 53%.

Πάντως σε ποσοστό 25% ο κόσμος απάντησε πως γνωρίζει αρκετά πράγματα για την ΕΕ ενώ το... 74% δήλωσε πως δεν γνωρίζει και πολλά. Λογικό είναι, από τη στιγμή που τα κεντρικά δελτία ειδήσεων μας ασχολούνται αν γέννησε η λιονταρίνα στην ζωολογικό κήπου του Τζιμπουκτού ή αν έκλασε το πάντα στον κήπο της Μελβούρνης.

Στην ερώτηση που νομίζουμε πως έχει ζημιώσει η Κύπρος με την ένταξη μας στην ΕΕ, οι απαντήσεις του κοινού ήταν αναμενόμενες:

35% στην οικονομία
21% αύξηση τιμών/ κόστους ζωής / πληθωρισμός
14% αύξηση στην εισροή αλλοδαπών
13% ανεργία
9% γεωργία.

Θα σταθώ στο 14% που δήλωσε πως το πρόβλημα με την ένταξη μας είναι η αύξηση στην εισροή ξένων. Καταρχάς η έρευνα δεν μας λέει αν αυτή η απάντηση δώθηκε αυθόρμητα από το κοινό ή αν ήταν εκεί σαν απάντηση επιλογής. Αν έγινε το δεύτερο, τότε θεωρώ πως οι άνθρωποι της Λαϊκής πρέπει να πάνε σπίτι τους. Γιατί; Διότι ένα από τα κύρια κοινωνικά χαρακτηριστικά της ΕΕ είναι η πολυπληθυσμικότητα και η ένταξη άλλων εθνικοτήτων στην κάθε κοινωνία με τα ίδια οφέλη και δικαιώματα. Άρα δεν μπορεί να θεωρείται σαν πρόβλημα ή σαν ζημιά η αύξηση αλλοδαπών, και ειδικά Ευρωπαίων υπηκόων.
Παρόλα αυτά το 14% των Κυπρίων απάντησε πως αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από την ένταξη μας στην ΕΕ. Σχεδόν δηλαδή ο ένας στους έξη. Ε να διώξουμε τους πολωνούς και τους ρουμάνους και τους βούλγαρους να δούμε ποιός τεμπερχανάς ψηλομύτης κύπριος θα πάει να δουλέψει στις οικοδομές, στα εστιατόρια, στα καφέ, στις φάρμες και στα εργοστάσια ή σε άλλη δουλειά και να πάιρνει ψίχουλα για μισθό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: