Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

The wind of change...

Και εκεί που όλος ο κόσμος (εκτός εμείς κι η Ελλάδα) μιλούσε για την απομόνωση των ΤΚ και ήμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, εκεί που από θύματα αντιμετωπιζόμασταν σαν θύτες και υπαίτιοι της κατάστασης στην Κύπρο, εκεί που μας έβλεπαν σαν αδιάλακτους και ξεροκέφαλους, εκεί που οι ξένοι κτηματομεσίτες διαφήμιζαν και πουλούσαν τις περιουσίες μας κάθε μέρα... ξαφνικά, μέσα σε 5 μήνες όλα έχουν ανατραπεί.

Η εκλογή του Χριστόφια στην προεδρία, έφερε πολλούς προ τετελεσμένων. Πρώτα τον Ταλάτ και την Άγκυρα που δεν μπορούσαν άλλο να κρυφτούν πίσω από την αδιαλλαξία, απορρηπτισμό και ξεροκεφαλιά του Τάσσου και μετά τον διεθνή παράγοντα που αναγκάστηκε να ενδιαφερθεί ξανά για το πρόβλημα στην Κύπρο, χωρίς αυτή τη φορά να έχει λόγους να κατηγορεί την πλευρά μας για την υφιστάμενη κατάσταση.

Το μεγαλύτερο καλό όμως που μας έφερε η εκλογή Χριστόφια είναι η αλλαγή για την εικόνα που έχουμε στην κοινή γνώμη, στο εξωτερικό. Αμερικανικά και Αγγλικά(!) έντυπα γράφουν για την Κύπρο και -όσο απίστευτο κι αν είναι- μιλάνε για κατοχή, εισβολή και δακτυλοδείχνουν σαν υπαίτιο την Τουρκία... ενώ μόλις λίγους μήνες πριν, όλοι αυτοί μιλούσαν για απομόνωση των ΤΚ και μας χρέωναν την διαιώνιση του προβλήματος.

Η Αγγλική κτηματομεσιτική εταιρία KnightFrank, στις 16 Ιουλίου, κάλεσε τον κόσμο στην Αγγλία "να μείνουν μακριά από την βόρεια Κύπρο" και να επενδύσει στο "νόμιμο ελληνικό μέρος του νησιού", και συγκεκριμένα στην Λάρνακα. Τονίζει πως τα πράγματα τώρα οδεύουν σε επίλυση του πολιτικού προβλήματος με την εκλογή Χριστόφια, και πως όσοι αγοράσουν ή επενδύσουν στα κατεχόμενα πιθανών να χάσουν τις περιουσίες τους στους "νόμιμους ιδιοκτήτες", όπως (ορθώς) τους ονομάζει. (http://www.knightfrank.com/news/directnews/Stay_away_from_northern_Cyprus,_investors_told_01182.aspx)


Το αγγλικό περιοδικό "The tribune magazine" σε χθεσινό του άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει πως χθες ήταν η επέτειος της τουρκικής εισβολής και πως η εκλογή Χριστόφια στην εξουσία έφερε πολύ κοντά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια λύση. Επίσης, ξεκάθαρα λέει πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα και πως "το σοβαρότερο πρόβλημα παραμένει η Τουρκία. Ο στρατιωτικός έλεγχος που ασκεί στην βόρεια Κύπρο με την παρουσία χιλιάδων στρατιωτών, εποίκων και τις συνεχής βλέψεις της [τουρκίας] στο νησί, είναι όλοι παράγοντες που δεν μπορούν να αγνοηθούν", λέει.


Η Κάθριν Κάμερον Πόρτερ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με χθεσινό της άρθρο για την επέτειο της εισβολής στην εφημερίδα Washngton Times είναι ακόμη πιο καυστική. Μιλά για εισβολή, παράνομη κατοχή, για την ανοχή και εμπλοκή του Κίσσινγκερ για να διαπραχτεί μια αδικία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο αλλά και για το γεγονός πως τα κατεχόμενα είναι η πιο στρατικοποιημένη περιοχή του κόσμου, ξεπερνώντας και την αμερικανική παρουσία στο Αφχανιστάν. Επίσης, μιλά για κακοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, για συστηματική προσπάθεια δημογραφικής αλλαγής στο νησί με τους έποικους και για εθνική κάθαρση των ΕΚ από τα κατεχόμενα. Κατηγορεί ευθέως την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Κυπριακό για άδικο χειρισμό του προβλήματος και την παρουσιάζει σαν ένα λόγο που η δημοτικότητα την πολιτικής των ΗΠΑ στο εξωτερικό έπιασε πάτο, ανάμεσα σε πολλά άλλα... (http://www.washingtontimes.com/news/2008/jul/20/cyprus-solution-please/)


Τα συμπεράσματα... ΟΛΑ δικά σας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mbravo. poli sosta ola ayta pou les.ta proigoumena pente xronia itan martyrio gia mas .tora ola exoun allaxi pros to kalitero kai perimenoume mia sosti lysi gia olous mas.

bestman είπε...

Ας ελπίσουμε απλά να λυθεί το πρόβλημα πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογες...

V for Vlamenoi ;) είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
V for Vlamenoi ;) είπε...

Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από όταν έγινε η ανάρτηση, θα κάνω ένα μικρό σχόλιο μιας και μόλις σήμερα ανακάλυψα το ιστολόγιο.

Φίλτατε, όμορφα τα επιχειρήματα αλλά με την ίδια ευκολία μπορούν να αντιστραφούν.

Με τα ίδια επιχειρήματα και τα ίδια στοιχεία ως αποδείξεις μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί πως οι Αγγλοαμερικάνοι χρησιμοποιούσαν ως μέτρο πίεσης και πολιτικής φθοράς προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο τον διεθνή τύπο και τα τουριστικά και μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούντο στα κατεχόμενα.

Για εμένα το πιθανότερο είναι πως ο διεθνισμός του Χριστόφια και του επιτελείου του, πολύ απλά εξυπηρετεί αυτή την περίοδο τους Αγγλοαμερικάνους και για αυτό τον αβαντάρουν. Θέλουν στεγνά να τον χρησιμοποιήσουν σαν άρμα για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους, πού ακούστηκε άλλη φορά να είναι τόσο τρισευτυχισμένοι με την εκλογή κομουνιστή πολιτικού σε χώρα που επιθυμούν να έχουν στη σφαίρα επιρροής τους;

Όσο για τον κύριο Κίσιντζερ, οι απόψεις του για τον Ελληνισμό ή μάλλον για τον αφελληνισμό των απανταχού Ελλήνων είναι γνωστές τις πάση. Πλέων που οι απόψεις του έχουν αποκτήσει μιμητές και υποστηρικτές εντός των συνόρων, οι "Ατλαντιστές" μπορούν να τον αφορίσουν άφοβα για να μη τους μείνει και η ρετσινιά...