Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Η ζωή των Ευρωπαίων Κύπριων αντρών και γυναικών... (Μέρος Α)

... μέσα από τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ. Στην έκθεση της ΕΕ απο την ιστοσελίδα της EUROSTAT μπορούμε να δούμε αρκετά ενδιαφέρον στοιχεία για την ζωή των νεοκύπριων. Κάποια από αυτά θα πρέπει να τα δούμε με ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν είναι και τα πιο κολακευτικά... σε ένα άλλο όμως άρθρο. Προς το παρόν ας δούμε μερικά από τα στοιχεία που μας δίνει η έκθεση.

Γεννήσεις αγοριών και κοριτσιών

Σε ολόκλη ρη της ΕΕ οι γεννήσεις αγοριών ξεπερνούν τις γεννήσεις κοριτσιών. Γι αυτό και στις ηλικίες μέχρι και το 60 οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες στις ηλικίες 65 και άνω. Μάλιστα στις ηλικίες 80+ οι γυναίκες είναι σχεδόν τετραπλάσιες από τους άντρες. Στην Κύπρο οι γεννήσεις αγοριών είναι περισσότερες από αυτές των κοριτσίων. Συγκεκριμένα το 50.9% των νεογέννητων είναι αγόρια και το 49.1% είναι κορίτσια.

Θνησιμότητα αγοριών και κοριτσιών

Στην ΕΕ οι περισσότεροι θανάτοι νεογεννήτων είναι τα αγόρια. Με εξαίρεση όμως την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο. Στην Κύπρο λοιπόν από τα 1000 νεογέννητα, τα 9 περίπουθ πεθαίνουν. Τα 5 είναι κορίτσια και τα 4 αγόρια. Πάντως σε σύγκριση με το 1990, έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι θανάτοι. Το 1990 είχαμε περίπου 17 θανάτους στα 1000 νεογέννητα και τα αγόρια ήταν 9 και τα κορίτσια 8. Οι θανάτοι περιορίζονται αισθητά όταν τα παιδιά κλέισουν το 4 έτος της ηλικίας τους.

Σε τι ηλικία παντρεύονται για πρώτη φορά οι άντρες και οι γυναίκες

Γενικά στην ΕΕ τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες έχουν μια τάση να παντρεύονται πιο αργά. Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, και τα δύο φύλα περνούν περισσότερα χρόνια σε σπουδές πριν αρχίσουν να εργάζονται και να κερδίζουν εισόδημα. Δεύτερον, και τα δύο φύλα δίνουν περισσότερη από ότι πριν σημασία στο να αποκτήσουν επαγγελματική καριέρα. Πάντως η γενική εικόνα είναι πως οι άντρες παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι οι γυναίκες. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, οι άντρες παντρεύονται (κατά μέο όρο πάντοτε) στα 29 τους ενώ οι γυναίκες στα 26. Αυτοί που παντρεύονται στην μεγαλύτερη ηλικία ανέμεσα στην Ευρώπη των 27 είναι οι Σκανδιναβοί. Συγκεκριμένα οι Σουηδοί (γυναίκες 31 - άντρες 33) και οι Δανοί (γυναίκες 30, άντρες 32). Οι γυναίκες που παντρεύονται πιο νωρίς είναι οι Ρουμάνες (24 χρονών) και οι άντρες είναι οι Λιθουανοί (26 χρονών).

Σε τι ηλικία οι γυναίκες κάνουν το πρώτο τους μωρό

Οι Κύπριες γυναίκες κάνουν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 27 ανά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 1990 που το έκαναν στα 24μισι. Ο μέσος όρο ολόκληρης της ΕΕ είναι η ηλικία των 28. Αυτές που αργούν περισσότερο είναι οι Ισπανίδες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί στα 29μισι. Αντίθετα, αυτές που βιάζονται πιο πολύ είναι οι Βουλγάρες και οι Ρουμάνες που γεννούν στα 24 τους.

Ποσοστά γονιμότητας

Ο ρθυμός γονιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ είναι στο 1.5%. Η Κύπρος το 1990 είχε τον υψηλότερο δείκτη από όλες τις χώρες (κοντά στο 2.5%). Τώρα έχει πέσει στο 1.4% Στην Ελλάδα ο ρυθμός αυτός βρίσκεται στο 1.3% και ο τρίτος χαμηλότερος μετά την Ισπανία (1.25%) και την Ιταλία (1.2%). Η ... Τουρκία σήμερα βρίσκεται πάνω από το 2% και η Ισλανδία με την Ιρλανδία ακουμπούν το 2%.

Άντρες και γυναίκες ηλικίας 18-24 που ζουν με του γονείς τους

Σε ολόκληρη την ΕΕ ο μέσος όρος των αντρών ηλικίας πάντοτε 18-24 που ζουν με τους γονείς τους ακουμπά το 79% (!) ενώ των γυναικών το 60%. Τα ποσοστά των Κύπριων σε αυτές τις ηλικίες είναι αρκετά ψηλά, όχι όμως και τα ψηλότερα όπως θα νόμιζε κανείς. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το 72% των Κυπρίων γυναικών 18-24 ζούν με τους γονείς τους ενώ το ποσοστό των αντρών βρίσκεται στο 78%. Παρόλα αυτά δεν είμαστε οι πιο μαμμόθρευτοι... οι Μαλτέζοι ακουμπούν το 97% (άντρες) και το 95% (γυναίκες) ενώ πολύ κοντά τους είναι οι Ιταλοί (!) με 90% στις γυναίκες και 94% στους άντρες. Οι πιο... "ξαπόλυτοι" είναι οι όπου μόνο το 32% των Δανέζων γυναικών ζουν με τους γονείς τους σε αυτή την ηλικία ενώ οι άντρες είναι στο 49%. Χαμηλά και τα ποσοστά της Φινλαδνίας με 49% στις γυναίκες και 57% στους άντρες.

Γυναίκες ηλικίας 18-24 που ΔΕΝ ζουν με του γονείς τους

Το ποσοστό του 28% των κυπρίων γυναικών στην ηλικία 18-24 που ΔΕΝ ζουν με τους γονείς τους, διαμοιράζεται ως εξής:

1.12% ζουν μόνες

0.56% ζουν μόνες με παιδί

8.96% ζουν με σύντροφο

9.52% ζουν με σύντροφο και έχουν παιδί

7.84% αδιευκρίνιστο / άλλο

Άντρες και γυναίκες ηλικίας 25-29 που ζουν με του γονείς τους

Σε ολόκληρη την ΕΕ ο μέσος όρος των αντρών ηλικίας 25-29 που ζουν με τους γονείς τους ακουμπά το 42% ενώ των γυναικών το 28%. Τα ποσοστά των Κύπριων σε αυτές τις ηλικίες είναι: γυναίκες 28% και άντρες 39%. Κι εδώ οι πιο μαμμόθευτοι είναι οι Μαλτέζοι/ες (55% γυν. και 75% άντρ) και οι Ιταλοί/ίδες (53% γυν. και 71% άντρ). Οι πιο ξαπόλυτοι είναι οι Δανοί και οι Φινλανδοί πάλι. Μόνο το 3% των γυναικών από την Δανία ζει με τους γονείς τους ενώ οι άντρες ακουμπούν μόλις το 5%. Στην Φινλανδία οι γυναίκες είναι στο 5% και οι άντρες στο 17%. Αρκετά χαμηλά ποσοστά έχει η Ολλανδία (8% γυν. και 20% άντρες) αλλά και η Γαλλία (11% γυν. και 22% άντρες).

2 σχόλια:

Meropi είπε...

BRC μου καλό σου απόγευμα. Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτεις εδώ. Ένα άλλο ενδιαφέρον που διάβασα είναι ότι η Κύπρος έρχεται δεύτερη στην Ε.Ε. σε γεννήσεις, μετά την Ιρλανδία. Μπράβο, αυτό μας χρειάζεται, ενόψει και των εποίκων στην Κατεχόμενη Κύπρο.

Banana Republic Cyprus είπε...

Γενικά είναι καλό Μερόπη μου. Αλλά είμαστε χαμηλα ακόμη... πιο χαμηλά από τον μέσο όρο. Πάντως αν πιάσουμε τους εποίκους και τους έλληνες του Καυκάσου που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, δεν ξέρω ποιοί είναι οι περισσότεροι...