Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Η ζωή των Ευρωπαίων Κύπριων αντρών και γυναικών... (Μέρος Β)

'Αντρες και γυναίκες ηλικίας 16-24 που χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά υπολογιστή και διαδύκτιο

Στην ΕΕ περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν υπολογιστή παρά γυναίκες. Στις μετρήσεις του 2006 οι γυναίκες έφταναν στο 62% και οι άντρες στο 67%. Στην Κύπρο η κατάσταση λειτουργά αντίστροφα. Το 62% των γυναικών χρησιμοποιούν υπολογιστή ενώ μόνο το 37% των αντρών κάνει το ίδιο. Στην Ελλάδα υπάρχει ισοβαθμία ανάμεσα στα δύο φύλα (42%).Οι Ολλανδοί χρησιμοποιούν περισσότερο από όλους υπολογιστή. Το 89% των Ολλανδών αντρών χρησιμοποιά υπολογιστή και το 81% των γυναικών.

Όσο αφορά την χρήηση του διαδυκτίου, πάλι στις ηλικίες 16-24, μόνο το 23% των αντρών και το 34% των γυναικών το χρησιμοποιούν καθημερινά. Είναι η δεύτερη πιο χαμηλή καταμέτρηση, μετα από αυτήν της Ελλάδας που βρίσκεται στην τελευταία θέση...

'Αντρες και γυναίκες ηλικίας 25-54 που χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά υπολογιστή και διαδύκτιο

Στην ΕΕ περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν υπολογιστή παρά γυναίκες. Στις μετρήσεις του 2006 οι γυναίκες έφταναν στο 47% και οι άντρες στο 53%. Στην Κύπρο η κατάσταση λειτουργά το ίδιο. Το 35% των γυναικών χρησιμοποιούν υπολογιστή ενώ μόνο το 38% των αντρών κάνει το ίδιο. Στην Ελλάδα το ποσοστό των αντρών είναι στο 33% και των γυναικών στο 25%. Οι Δανοί σε αυτές τις ηλικίες χρησιμοποιούν περισσότερο από όλους υπολογιστή. Το 80% των Δανών αντρών χρησιμοποιά υπολογιστή και το 79% των γυναικών.

Όσο αφορά την χρήηση του διαδυκτίου, πάλι στις ηλικίες 25-54, μόνο το 28% των Κύπριων αντρών και το 17% των γυναικών το χρησιμοποιούν καθημερινά. Είναι αρκετά χαμηλό τα ποσοστά αλλά όχι τα χαμηλότερα. Οι Ελληνίδες βρίσκονται στην τελευταία θέση με 13% μόνο και μετά ακολουθούν οι Κύπριες. Στους άντρες το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφουν οι Βούλγαροι άντρες με 18% και ακολουθούν οι Έλληνες με τους Πολωνούς (20% και 21% αντίστοιχα).

Σωματική κατάσταση γυναικών και αντρών ηλικίας 15-24

Το 4% των γυναικών αυτής της ηλικίας στην Κύπρο είναι παχύσαρκες, το 14% έχουν περισσότερο βάρος από το κανονικό (υπέρβαρες) και το 33% έχουν λιγότερο του κανονικού βάρους (λιπόβαρες). Οι Ελληνίδες παχύσαρκες βρίσκονται στο 2% και οι υπέρβαρες στο 13%. Οι πιο... καλοαναθρεμμένες είναι (ποιές άλλες;) οι Αγγλίδες. Το 12% των αγγλίδων αυτής της ηλικίας είναι παχύσαρκες, το 32% είναι υπέρβαρες.

Το 4% των αντρών στην Κύπρο, αυτής της ηλικίας, είναι παχύσαρκοι, το 19% είναι υπέρβαροι και το 26% λιπόβαροι. Στην Ελλάδα τα ποσοστά των παχύσαρκων αντρών είναι 3%, των υπέρβαρων 30% και των λιπόβαρων 32%. Οι πιο... αναγιούμενοι άντρες είναι πάλι οι Άγγλοι και οι Μαλτέζοι. Το 9% των άγγλων και το 13% των Μαλτέχων αντρών είναι παχύσαρκοι, το 30% των άγγλων και το 45% των μαλτέζων αντρών είναι υπέρβαροι.

Καπνιστές (άντρες και γυναίκες) ηλικίας 15-24

Στις γυναίκες οι οποίες καπνίζουν καθημερινά το πρωτείο έχουν οι Αυστριακές με 37% ανώ ακολουθούν οι Αγγλίδες και οι Ελβετίδες με 36%. Αυτές που καπνίζουν καθημερινά μεν αλλά βρίσκονται στην τελευταία θέση είναι οι Ρουμάνες, οι Κύπριες, οι Πορτογαλλέζες και οι Πολωνές, με 10%. Στους άντρες που καπνίζουν καθημερινά το "βραβείο" παίρνουν οι Εσθονοί με ποσοστό 47% ενώ ακολουθούν οι Ούγγροι και οι Αυστριακοί με 45% και 44% αντίστοιχα. Το 38% των Κύπριων αντρών καπνίζουν καθημερινά, ενώ το ποδοστό των Ελλήων είναι στο 32%.

Όσο αφορά το περιστασιακό κάπνισμα, το 12% των Κύπριων γυναικών καπνίζει περιστασιακά ενώ το ποσοστό στους άντρες είναι στο 42%. το υψηλότερο ποσοστό αυτών που καπνίζουν περιστασιακά το έχουν οι Λιθουανοί με 59% ενώ στις γυναίκες το έχουν οι Αυστριακές με 50%.

Ποσοστά αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 15-16 χρονών που χρησιμοποιούν κάνναβη

Σύμφωνα με την έρευνα τα κορίτσια της Κύπρου δεν καταγράφουν ποσοστά ενώ το 1% των αγοριών στη Κύπρο αυτήν της ηλικίας χρησιμοποιούν κάνναβη. Οι πιο... χασικλίδες είναι οι νεαροί Γάλλοι και Άγγλοι, ηλικίας πάντα 15-16 χρονών. Το 14% των Γάλλων και το 13% των Άγγλων συγκεκριμένα. Στα κορίτσια το πρωτείο πάει στις Ιρλανδές με ποσοστό 7% και ακολουθούν οι Αγγλίδες με 6%.

Εργοδοτούμενοι άντρες και γυναίκες ηλικίας 15-64

Στου΄ς άντρες η Κύπρος καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά. Το 79% των αντρών αυτής της ηλικίας δουλεύουν, ενώ το ποσοστό στις γυναίκες είναι στο 60%. Το υψηλότερο ποσοστό στους άντρες καταγράφουν οι Δανοί με 82% και ακολουθούν οι Ολλανδοί με 81%. Στις γυναίκες, οι Νορβηγίδες και οι Δανέζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό το 72%.

3 σχόλια:

kyriakos είπε...

It's ok bananofile.. i miss tassos 2

Meropi είπε...

Τι διαβάζω;; Ξεφύγαμε Κύπριοι και Έλληνες από την πρώτη θέση του καπνίσματος;; Καλό αυτό. Χαίρομαι.
Σε προσκαλώ στο ιστολόγιο μου να καταθεσεις και τις δικές σου εμπειρίες πάνω στο θέμα που διαπραγματεύομαι. Θα δεις τι αφορά όταν έλθεις.
Καλό σου απόγευμα

Ανώνυμος είπε...

Έχω πάθει στατιστικό οργασμό! Διάβασα και τα 2 μέρη με μια ανάσα. Έχει και τρίτο??? Τρελαίνομαι για στατιστικές μελέτες!

Τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία κατά τη γνώμη μου είναι:

1. Τα ψηλότερα ποσοστά αντρών παρά γυναικών που ζουν με τους γονείς τους. Ήμουν με την ΠΟΛΥ λανθασμένη εντύπωση πως συμβαίνει το αντίθετο και μάλλον ήθελα να πιστεύω πως αριθμητικά τα ποσοστά θα ήταν μικρότερα και στα δύο φύλα. Φυσικά άμεσο ρόλο παίζει η πολυετής φοίτηση και ο 'καθυστερημένος' έγγαμος βίος σαν πρακτικοί παράγοντες. Κοινωνιολογικά, βλέπουμε πως οι μεσογειακοί (οι νότιοι δηλαδή) είναι ξεκάθαρα οι πιο μαμμόθρεφτοι Ευρωπαίοι.


2. Το ότι τόσο μικρό ποσοστό Κυπρίων 25-54 χρησιμοποιεί (ή ενδεχομένως ξέρει να χρησιμοποιήσει) υπολογιστή.

Παντρεύοντας αυτό με την επικαιρότητα, αναρωτιέμαι πόσα χρόνια θα πάρει η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης που θέλει να βάλει μπρος τώρα το υπουργείο υγείας. Μέχρι να στηθεί το σύστημα και να αρχίσει να δημιουργείται αρχείο στο νοσοκομείο Λευκωσίας, πάρε κάποια χρόνια. Μέχρι να γίνει το ίδιο και στις άλλες πόλεις, πάρε άλλα τόσα. Ε μα (στην καλύτερη περίπτωση παράλληλα) χρειάζεται όλο το υπάρχων προσωπικό υπηρεσιών υγείας να εκπαιδευτεί, και το μελλοντικό προσωπικό επίσης. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα, ένας τομέας από τους πολλούς.

Σε αντίθεση βλέπουμε πως οι Σκανδιναβοί που έχουν τα πιο αναβαθμισμένα συστήματα στον κόσμο, έχουν σχεδόν 50 (!) μονάδες προβάδισμα από μας στη χρήση υπολογιστών.

Δηλαδή συγκρίνοντας με το 'τοπ', και παρόλο που η διαφορά μας μειώνεται μόλις στις 5 μονάδες στα ποσοστά εργοδότησης, βλέπουμε πόσο πίσω είμαστε λειτουργικά σε όλους τους τομείς, και αυτό έχει σίγουρα να κάνει και με την έλλειψη 'εκμετάλλευσης' των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην καθημερινή μας ζωή (ιδίως στις δουλειές μας - ας είναι και για μια απλή αρχειοθέτηση).