Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Ο ρατσισμός κτυπά κόκκινο - ντροπή μας

Το ότι είμαστε ρατσιστές σαν Κύπριοι, αυτό το ξέρει κι η κουτσή Μαρία που τα Λεύκαρα. Το ότι όμως δεν ντρεπόμαστε να το δείξουμε δημόσια χωρίς ίχνος τσίπας, είναι κάτι που ξεφεύγει των ορίων της ανοχής! Μέσα σε δύο μέρες έχω διαβάσει και έχω δει δύο ανυσηχυτικά κρούσματα ρατσισμού και δυστυχώς κανείς, μα κανείς δεν κάνει τίποτα.
Το πρώτο που έχω διαβάσει είναι ένα περιστατικό με 4 Ινδούς επιχειρηματίες που έφαγαν πόρτα σε ένα κλάμπ της Λευκωσίας επειδή... δεν ήταν ΑΣΠΡΟΙ. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το περιστατικό.


Το πιο ξεδιάντρωπο περιστατικό όμως το είδαμε ΟΛΟΙ στην τηλεόραση του ΡΙΚ, στις ειδήσεις της 28ης Οκτωβρίου, στο θέμα για τον αφθώδη πυρετό. Συγκεριμένα, στο σχετικό θέμα ο κύριος "τζίνοι τζει τζαι εμείς ποδά" Ματσάκης, κατηγορούσε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και το υπουργίο Εμπορίου πως δεν λαμβάνουν όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας για το θέμα που προέκυψε με τα κρούσματα αφθώδης πυρετού. Ο υπουργός Εμπορίου σε τηλεφωνική του παρέμβαση διάψευσε φυσικά και ανάφερε πως παίρνονται όλα τα ενδικνυόμενα μέτρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν καλό ο κύριος υπουργός να μας πει αν τα μέτρα ασφαλείας της ΕΕ προνοούν ρατσισμό εις βάρος των αλλοδαπών και κατά πόσο αυτά τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας ισχύουν μόνο για τους πολίτες ανώτερης τάξης Κυπρίους. Το ερώτημα προκύπτει από τις εικόνες που έδειχνε η τηλεόραση του ΡΙΚ, από συγκεκριμένο υποστατικό με πρόβατα που βρέθηκε το κρούσμα αφθώδη πυρετού την ώρα που μιλούσε ο υπουργός εκθειάζοντας τα μέτρα ασφαλείας. Δέστε και νιώστε ελεύθερα ντροπή:































Ας μας απαντήσει λοιπόν ο υπουργός μας. Η ΕΕ προνοεί οι Κύπριοι να φορούν φόρμες, μάσκες και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι .... μαύροι εργάτες να μένουν εκτεθιμένοι; Εμείς να είμαστε καλά κι αυτοί ας πάθουν ότι πάθουν; Εμείς να εξετάζουμε τα ζώα, να ψεκάζουμε τα αυτοκίνητα μας και οι ... μαύροι εργάτες να κρατάνε με γυμνά χέρια τα πρόβατα για να μην κουνιούνται την ώρα της εξέτασης; ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΝΟΕΙ Η ΕΕ κύριε υπουργέ;
ΝΤΡΟΠΗ!

13 σχόλια:

Σταρχεία μου είπε...

Αυτοί είμαστε. Και δυστυχώς ο νούρος του σσιύλλου εν ισιώνει.
Εγώ διερωτώμαι γιατί κάθε φορά που βλέπουμε ειδήσεις, μας λένε είτε για "40χρονο, 18χρονο, 60χρονο κλπ", αν πρόκειται για Κυπρίους, είτε για "αλλοδαπό/ή". Δηλαδή αν εν δικός μας κόφτει μας η ηλικία. Αν όχι, τότε κόφτει μας μόνο πόθεν ένι για να μπορούμε να τους ξιτιμάζουμεν καλύτερα.
Πριν λίγο καιρό συζητούσα με συναδέλφους και κάποιος δήλωσε ότι είμαστε ρατσιστέςως λαός. Για να ενισχύσω την άποψή του είπα για τη συμπεριφορά μας στις οικιακές βοηθούς και ο ίδιος εκείνος μου απάντησε ότι από τη στιγμή που η βοηθός μένει στο σπίτι του, τότε αυτός έχει δικαίωμα και να βλέπει το κινητό της "άμπα τζαι έσιει φίλο" και να απαιτεί από αυτήν να κάνει εξετάσεις για αρρώστιες! Πάντως ο ίδιος εξανίστατο για το ρατσισμό στην Κύπρο.

Lexi_penitas είπε...

Διερωτάται κάποιος με τζείνους τους γάρους τους "επιστήμονες" που πήαν να εξετάσουν το κτηνό. Εν τζείνοι που θέλουν εξέταση. Τα κτηνά!

Σταρχεία μου: Φαντάζουμε τις ατάκες που ακούτε μέσα στα σχολεία. Οι δασκάλοι μας δεν πολυφημίζονται για τη προοδευτικότητα τους

Banana Republic Cyprus είπε...

Το τραγικό είναι που βλέπουν τέτοιες εικόνες και δεν συνεισητοποιούν πόσο λάθος είναι. Τόσο πολύ είναι μέσα τους ο ρατσισμός που βλέπουν τις εικόνες αυτές και νιώθουν φυσιολογικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Ούτε καν αντιλαμβάνονται τι είναι ο ρατσισμός! Αίσχος!

Unknown είπε...

...μάλιστα..Θαυμάσια! Θα τους περιλάβω όλους αυτούς το Σάβββατο στην εκπομπή μου. Πρέπει πια όλοι μας να μιλάμε, να γράφουμε, να επιμένουμε συνέχεια και έντονα σε κάθε εκδήλωση ρατσισμού που πέφτει στην αντίληψή μας. Το δημοσίευμα για τους Ινδούς Τραπεζίτες από που είναι; Θα ήθελα την πηγή πλήρως.

the Idiot Mouflon είπε...

Άχετο: στο poll που κάνεις καλό θα ήταν να βάλεις και επιλογή Άλλο/Άλλο.

Banana Republic Cyprus είπε...

έχεις απόλυτο δίκαιο ηλίθιο αγρινό. Παράληψη μου, θα έπρεπε να είχα όλους τους υποψήφιους. Γράψε λάθος.

the Idiot Mouflon είπε...

Ακόμα ένα άσχετο... πριν 1-2 βδομάδες κατέβασσα Dassin... ήθελα το Les Champs Elysees για σαουντρακ ποστάκιου περί "ευρωπαϊκών" παρελάσεων... Αυτός και ο Becaud είναι καλές πηγές...

Μου τη σπάνε όμως οι ελληνικές βερζιόν τέτοιων τραγουδιών που βγήκαν μετά

Banana Republic Cyprus είπε...

ας περιοριστούμε σε σχετικά με το θέμα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

@lexi_penitas

Δεν νομίζω να είναι "πρόβλημα" των δασκάλων ή των χ,ψ επαγγελματιών. Πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει τι ει΄ναι ακριβώς ρατσιστική συμπεριφορά/στάση. Για αυτό ο ρατσισμός θεωρητικά καταδικάζεται από πολλούς όμως ο αντιρατσισμός και η αποδοχή υιοθετείται από λίγους στην πράξη.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο. Πόσοι γονείς θα ήταν ευχαριστημένοι με τη φοίτηση του παιδιού τους σε σχολείο με Τ/Κ ή με παιδιά από άλλες χώρες, και δεν θα "έπλαθαν" χαρτιά ή να έκαναν αιτήσεις στο υπουργείο για μεταγραφή;

Banana Republic Cyprus είπε...

Νομίζω αυτό που είπε η Δασκαλούα είναι η εικόνα. Καταδικάζουμε τον ρατσισμό ΟΛΟΙ, αλλά πολλές φορές εκτιλίσσεται μπροστά μας και μένουμε αμέτοχοι ή γινόμαστε συνένοχοι. Δεν είναι ανάγκη να σκοτώνουμε το διαφορετικό για να είμαστε ρατσιστές. Και μόνο η απόρριψη είναι ρατσισμός.

stalamatia είπε...

Έτο εμάθαμε αλλό ένα πράμα για μας τους [ευαίσθητους αναίσθητους] κυπραίους ,μόνον ΕΜΕΙΣ κολλούμε αρρώστιες οι άλλες φυλές εν κολλούν.Ο ρατσισμός αλόπως εν η πρώτη αρρώστια που κολλήσαμε μετά τη βλακεία.

Banana Republic Cyprus είπε...

Τρομερά εύστοχο σχόλιο! Όντως έτσι είναι!