Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Μέχρι που φτάνουν τα όρια μας;

Είναι φορές που σκέφτομαι πως γίνομαι πολύ σκληρός με τους Κυπραίους. Σκέφτομαι πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κακά μας σαν να είναι ελαττώματα που τα κουβαλούν μωρά και ότι αυτό που χρειάζονται τα μωρά αυτά είναι απλά ενημέρωση και όχι στήσιμο στον τοίχο. Όμως πως μπορεί κάποιος να δίχνει κατανόηση όταν κάθε μέρα σχεδόν γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων που εξοργίζουν;
Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα σε μια παρέα. Ένα από τα διάφορα θέματα που μιλούσαμε ήταν και το κυνήγι. Προσωπικά είμαι εναντίων του κυνηγιού αλλά δεν εξέφρασα άποψη. Τους άκουγα που μιλούσαν για τες φάσσες, του λαγούς, τις πέρδικες... μέχρι που ένας εξυπνόβλακας προσπαθούσε να προωθήσει στους υπόλοιπους ένα MP3 player, πάνω στο οποίο έχει βάλει ήχους από διάφορα πουλιά και το χρησιμοποιεί για να τα προσελκύει προς το μέρος του όταν κυνηγά. Ούτε καν fair play που λέμε. Γνωρίζω πως η ΘΗΡΑ προσπαθεί να πολεμήσει αυτή τη νέα μόδα, αλλά επίσης γνωρίζω πως ο γνωστός του γνωστού ω γνωστέ Κύπριος πάντα θα μπορεί να το κάνει. Εδώ ο άλλος πέρσι πήγε κυνήγι στην Πάφο και βρήκε η ώρα 4 το πρωί μια Φιλιππινέζα στα ακάμωτα και την ρώτησε τι κάνει εκεί. Αυτή του απάντησε "My sir told me to stay here to keep place"... Όταν γίνονται αυτά, σιγά μην κόλωναν να έχουν και τα MP3 player μαζί τους, κι ας απαγορεύεται.
Αυτό όμως που με εξόργισε πραγματικά είναι μια νέα μόδα που κάποιοι σούπερ εξυπνόβλακες ανακάλυψαν τελευταία. Σύμφωνα λοιπόν με έναν από αυτούς κάποιοι κάτοικοι χωριών στην επαρχία Λεμεσού (φαντάζομαι θα συμβαίνουν και σε άλλες επαρχίες)
ενοχλούνται όταν έρχονται "στα χωράφια τους" άλλοι κυνηγοί και "κλέβουν" το θήραμα μέσα από τα χέρια τους. Σου λένε, "δικοί μας είναι οι τόποι εδώ, γιατί να έρχεται ο κάθε ξένος και να παίζει τα πουλιά και εμείς να μην βρίσκουμε τίποτε να παίξουμε". Αποφάσισαν λοιπόν, με το λίγο εώς ελάχιστο μυαλό που διαθέτουν να στήσουν ενέδρες στους ανταγωνιστές τους κυνηγούς για να τους απωθήσουν και να μην έρχονται στα... βουνά τους. Πως το έκαναν αυτό; Γέμισαν τα βουνά γύρω από το χωριό τους με λανέϊτ, δηλητήριο και χλωρίνη πάνω σε κομμάτια από κρέας. Και το πανέξυπνο κόλπο τους έπιασε τόπο! Σύμφωνα με αυτόν που μας έλεγε την κουβέντα, γνωρίζει πάνω από 10 κυνηγούς οι οποίοι έχασαν τα σκυλιά τους στα συγκεκριμένα βουνά. Κι όσοι στο τέλος τα βρήκαν ήταν όλοα πεθαμένα, δηλητηριασμένα.
Μάλιστα. Αυτή είναι η κατάντια μας. Φτάσαμε στο σημείο να σκοτώνουμε και τα σκυλιά για να μπορέσουμε να σκοτώσουμε και τα πουλιά. Συμπεριφερόμαστε δηλαδή κανονικά σαν ζώα. Όπως για παράδειγμα οι πίθηκοι τσακώνονται και αλληλοσκοτώνονται για την επικράτηση σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο - επικράτεια, έτσι και μερικοί Κύπριοι θεωρούν πως τα βουνά τους ανήκουν και δηλητηριάζουν τα σκυλιά όσων "ξένων" κοντέψουν.


Και σας ρωτώ, μπορώ ή πρέπει να είμαι ψύχραιμος και να μην κατακρίνω αυτά τα φαινόμενα; Μπορεί κανείς να δίξει κατανόηση σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους ενημερώσει χωρίς να τους κατακρίνει; Εγώ πάντως όχι!

3 σχόλια:

bestman είπε...

Παν πολλά χρόνια που τότε που οι Ακαμίτες δηλητηρίασαν τους σκύλους των κοκκινοχωριατών διότι είχαν πάει στις περιοχές τους και τους έπαιρναν το θήραμα;

Issh Allah να την πατήσουν και οι ίδιοι να δουν τη γλύκα!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω με όσα λες. Είναι τόσο άνανδροι που σκοτώνουν τα σκυλιά ο ένας του άλλου. Το θέμα είναι άμα καλομάθεις στον σσιεπέττο που σταματάς? Εδώ πέρσι στην Ελλάδα σκότωσαν 4 κυνηγούς γιατί έμπαιναν στα χωράφια τους. Τι να πω? ο άνθρωπος κυνηγούσε όταν είχε ανάγκη να φάει. Τώρα απλά ικανοποιεί την ανάγκη του να εκφράσει τα πιο βάρβαρα του ένστικτα και να δείξει το 'αντριλίκκι' του και την 'ανωτερότητα' του πάνω σε κατώτερα όντα, τα πουλλούθκια. ΦΤΟΥ!

Marlen είπε...

"Σ' έναν τόσο ανόητο και εξαθλιωμένο κόσμο, σ' έναν πλανήτη που είναι έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα, το να γκρινιάζεις είναι μια υγιής συμπεριφορά." Γιάννης Αγγελάκας