Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ



Το Banana Republic of Cyprus σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος, γεμάτο χαρά, υγεία και πρόοδο.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Άγιε μου Βασίλη, ο Μπανανόφυλλος είμαι. Εν ηξέρω αν με αθυμάσαι, αλλά που ήμουν μιτσής έστελλα σου κάθε χρόνο γράμμα να μου φέρνεις παιχνίθκια τζαι πάντα άκουες με. Έχει αλόπως καμιά 25ριά χρόνια να σου ζητήσω τίποτε όμως, και εσκέφτηκα σε φέτος, πέρκι μπορέσεις τζαι δώσεις μου δώρα, αναδρομικά. Όϊ, μεν φοάσαι, εν θα σου ζητήσω υλικά πράματα. Ξέρω ότι είσαι βαρυφορτωμένος τούτες τες μέρες τζαι εν έσιει τόπο η άμαξα σου. Γι αυτό λαλώ σου, θέλω να σου ζητήσω άλλου είδους χάρες. Μόνο 12 ένι, όσοι τζαι οι μήνες του χρόνου, όση εν τζαι η βαθμολογία των Αγγλικών του προέδρου μας. Έτσι συμβολικά. Έννα σου τα γράψω ούλλα τζίνα που θέλω, τζαι δε τι μπορείς να κάμεις.

1. Δώκε νουν τζαι φώτηση τζίνου του προέδρου μας πέρκι καταλάβει ότι εν τζαιρός για ειρήνη μεσ'τούτον τον τόπο.
2. Λάμνε πε τζίνου του Σουηδέζου ότι ήταν μεθυσμένος ο Τάσος που είπεν ότι είπεν πέρκι κάτσουν τα νεύρα του. Επίεν στο ΙΚΕΑ πε του τζαι εν που την χαρά του για το Σουηδικό ντιζάιν που έκατσε τζαι έπιννεν.
3. Μάθε νάκκον τζίνους τους Λεμεσιανούς πέρκι μάθουν να οδηγούν λλίον καλλύττερα. Όπως τους Λευκωσιάτες. Να σταματούν στο κότσιηνο, να σε αφήνουν να μπάινεις στο δρόμο άμα φκάινεις που κάνα καντούνι, να μεν σου αφταίνουν τα φώτα να σε στραώνουν μέσα στο χάϊγουέϊ τζαι να μεν φτύνουν εξώ που τα παραθύρκα.
4. Μάθε όμως τζαι τους Λευκωσιάτες ότι έννεν τα αυτοκίνητα που κάμνουν τους αδρώπους, ούτε τα πολλά ριάλια. Πε τους ότι άμα τα τρών ούλλα τα ριάλια τους πάνω στα ρούχα τζαι εν πάσειν τζαι κανέναν ψυχολόγο μέσα μέσα, εν σαν να προσπαθεί κάποιος να βάλει βούτηρον πάνω στη φέτα την καουρτισμένη τζαι στο τέλος πάλε νηστικός μηνίσκει.
5. Α, πίεννε τζαι καμιά βόλτα που το Γέρι, τζαμαί που προπονείται η Ομόνοια και μάθε νάκκον μάππα στους παίχτες της. Πε τζίνου του Βέιγκα ότι εν άμυνα που παίζει, όϊ επίθεση τζαι ότι τα γκολ που βάλλει εν του πορτάρη του, όϊ του αντίπαλου. Μάθε τζαι τζίνου του Νικόλα να βουρά ίσια τζαι εξήγα του ότι άμα φκάλεις σέντρα τζαι πάει ολόϊσια έξω, εν υπέρ του άλλου η μάππα, όϊ της ομάδας του.
6. Τζαι μιας τζαι εννα είσαι τζαμαί, πίεννε δώσε 5-6 αντιναχτές του Σεραφείμ πέρκι συκωστεί τζαι φύει να δει τζαι μιαν άσπρην μέρα ο λαός. Κανεί κότσιηνες μέρες... φάε φάε πατσαρκές που ομάδες-χωράφκια εκοτσιηνήσαν τα κωλομέρκα ούλλων τους τζικάτω.
7. Πε του Κυπραίου ότι εν χώρκατος τζαι να μεν το παίζει Νεο-Υορκέζος. Εν του πάει. Να χαρείς, πάρτους ούλλους που κανένα κουτί νουν, πέρκι τον πολλήνουν. Δώστους να καταλάβουν ότι άμα αγοράζουν πανάκριβα πράματα, ρούχα, αυτοκίνητα, σπίθκια τζαι την ίδια ώραν εν ηξέρουν να σταθούν σε σειρά στο σινεμά ή εν ηξέρουν να λαλούν κανέναν "ευχαριστώ" άμα τους κάμεις καμιά ευκολία πάλε ττοππουζοχώρκατοι ένι.
8. Πιάσε κανένα κούσπο τζαι πίεννε καμιά βόλτα που την Αρχιεπισκοπή. Ήβρε τον Αρχιεπίσκοπο τζαι προσπάθα να σπάσεις την καρκιάν του (με τον κούσπο). Άμα τα καταφέρεις, φκάρτου λλίον μίσος τζαι αμπαλατοσύνη τζαι βάρτου λλίην αγάπην, χριστιανοσύνη και ελεημοσύνην. Άν καταφέρεις τζαι πιάσεις τζαι κανέναν τσεκκούιν έτσι στα κρυφά, μεν νιώσεις άσχημα, εν ηξέρει πόσα έσιη ο τράουλλος. Πιάστο τσεκκούιν τζαι φέρμου το εμένα.
9. Να χαρείς, πιάσε που κοντά τζίνον τον Κασουλίδη... παράτζειλε του ότι άμα φακκά τα σιέρκα του πάνω στο ταμπλό άμα κάμνει ομιλίες, ακούουνται οι φατσιές που το μικρόφωνο τζαι εν ακούεται ο ίδιος. Πε του τζαι ότι τζίνη η διαφήμηση που κάμνει εν τέλια φλώρικη τζαι βουτηρίσιμη. Τζαι αν τολμήσει τζαι φέρει μας κανέναν σχέδιον-Καμπάρι πάλε που εν θα μας αρέσει, έννα τον ταίζουμε καππάρι μέρα-νύχτα, έτσι που μισά τούτα τα χωρκατοφαγιά.
10. Να μεν αφήκεις πίσω τον Χριστόφκια. Πε του να μεν φάει πολλά μελομακάρουνα τζαι κουραπιέδες τωρά στες γιορτές γιατί έννα φουσκώσουν τζιάλλον οι βούτσιες του τζαι μετά εν θα φαίνουνται τα μάθκια του τζαι εν θα καταλαβαίννουμε αν μας περιπαίζει ή όχι. Άσε που γεμώνει η οθόνη της τελεόρασης που τες βούτσιες του τζαι εν θωρούμε με σκηνικά, με ποιος εν που στέκεται που πίσω του.
11. Να χαρείς όμως, μεν πάεις ποτζί που εν ο Τάσσος. Γιατί αν τολμήσεις τζαι πεις του ότι εγέρασεν πιον τζαι εν κάμνει για προεδριλλίκια ή ότι εν συμφωνείς μαζί του, έννα σε δέρει τζαι να σε κάμει τζαι τούρκο - μουσουλμάνο Άγιον που πάνω. Έννα βάλει πάνω τον Αντ1 και την Κενεβέζου να σε ξιτιμάζουν που τα δελτία ειδήσεων! Εν άξιος να σε κάμει εσένα φυσικόν αέριον τζαι να σε σύρει στην θάλασσα, τωρά που εν τα εκατάφερε να κάμει την πλωτή μονάδα.
12. Άφηκα για τελευταία χάρην, την ακρίφκιαν. Να χαρείς, φώτισε τον κόσμο να μην ψηφίζει τον Τάσσο στες δημοσκοπήσεις. Πέρκι με τον νέον χρόνον δώσει τζαι άλλες παροχές, βοηθήματα τζαι κάμει τζαι κανέναν νόμον να πιάνουμε τζαι 14ον τζαι 15ον για να τα φκάλλουμεν πέρα.

Ευχαριστώ σου Άγιε μου Βασίλη. Είδες ότι εν σου ζήτησα τίποτε το υλίκό, βαρετό, μεγάλο ή δυσκολοκουβάλητο. Τούτες τες 12 χάρες να μου κάμεις, τζαι πάμεν πάτσι για ούλλα τα δώρα που εν σου εζήτησα τες άλλες φορές. Άτε καλά Χριστούγεννα να έσιης Άγιε μου τζαι πρόσεχε τωρά που έννα γυρίζεις με την άμαξα. Έσιει κάμερες που σε πιάννουν άμα βουράς. Τζαι χαλασμένες να ένι, πάλε έννα σε βάλουν να πιερώσεις. Έσιε το υπόψην σου.

Με αγάπην πολλήν,
ο Μπανανόφυλλος

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Αβέρωφ Νεοφύτου Vs Δημοκρατία

Είναι αλήθεια πως ζούμε μια "τρελή" προεκλογική περίοδο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε προεκλογική περίοδο χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΥΣΗ. Όσο "τρελό" όμως κι αν ακούγεται, άλλο τόσο λογικό είναι. Πρώτον, είναι και οι δύο αντιπολίτευση. Λογικό λοιπόν να επικεντρώνουν τα πυρά τους σε αυτόν που είναι εξουσία και ο άλλος ανθυποψήφιος να δέχεται λιγότερα πυρά. Δεύτερον, και τα δύο μεγάλα κόμματα υποστηρίζουν με συνέπεια την βάση λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία. Ο πρόεδρος δεν το υποστηρίζει αυτό. Όχι μόνο γιατί δεν έπεισε με τις πράξεις του γι αυτό, ούτε και μόνο γιατί οι υποστηρικτές του θέλουν ο καθένας και μια διαφορετική λύση αλλά κατά τα άλλα "ταυτίζονται με τον πρόεδρο". Απλά ο Τάσσος μας μιλά για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο. Άκουσε μήπως κανείς μας ποιο είναι αυτό το σωστό περιεχόμενο;;; Κανείς. Μήπως είναι κι αυτό ένα τέχνασμα και ... διαχείριση των εκλογών; Εγώ λέω πολύ πιθανόν αυτό να είναι. Μήπως δεν έλεγε τα ίδια και το 2003, όταν για να πείσει τους Ακελικούς να τον ψηφίσουν έβγαινε κάθε 5 λεπτά στην τηλεόραση και έλεγε κατά λέξη: "δεσμεύομαι να λύσω το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Αναν";
Παρόλα αυτά, δεν είναι το θέμα ο Τάσσος αυτή τη φορά. Απλά παραθέτω λίγους από τους λόγους που ΑΚΕΛ-ΔΥΣΗ δεν μαχαιρώνονται, όπως μας συνήθισαν παλαιότερα. Εξάλλου, κι ο ίδιος ο πρόεδρος φρόντισε να τους φέρει "κοντά", λέγοντας σε ομιλία του στη Λεμεσό πως σκοπός του είναι να συρρικνώσει τα δύο άκρα και να δημιουργήσει ένα τρίτο πόλο με επίκεντρο το ΔΗΚΟ, καταπίνοντας την ΕΔΕΚ, το Ευρωκό, Τους Οικολόγους κτλ. Αυτό που μου προκαλεί όμως εντύπωση είναι το μέγεθος της χολής που βγάζει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προς τον Χριστόφια, αλλά κυρίως προς το ΑΚΕΛ και τον κόσμο του. Προσωπική μου άποψη, και θα το τεκμηριώσω πιο κάτω, είναι πως ο κύριος Νεοφύτου πάσχει από κομμουνιστικά, εοκαβίτικα και αρνοειδή σύνδρομα. Δεν εξηγείται αλλιώς η όλη του συμπεριφορά.
Να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα. Παρατηρούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΗΣΥ δεν καταφέρεται απαξιωτικά για το ΑΚΕΛ και τον κόσμο του. Το δε ΑΚΕΛ κάνει ακριβώς το ίδιο. Ούτε για φασίστες και πραξικοπηματίες ακούμε, ούτε για κομμουνιστές και τουρκόφιλους ακούμε, ούτε για Μακάριους, ούτε για Γρίβες. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό. Αλίμονο αν ο κόσμος μας, πλέον στο 2008, έπασχε από τις συγκεκριμένες φανατισμένες πολιτικές που τα δύο κόμματα υιοθετούσαν πριν χρόνια για να κρατήσουν τους οπαδούς τους κοντά τους. Θα ήμασταν αξιοθρήνητοι αν οι Ακελικοί (το 1/3 του λαού) θεωρούσαν όλους τους συναγερμικούς σαν φασίστες και πραξικοπηματίες και επίσης αν οι συναγερμικοί (το άλλο 1/3) θεωρούσαν όλους τους ακελικούς σαν κομμουνιστές, ανθέλληνες και ξέρω εγώ τι άλλο. Φαίνεται πως οι πλείστοι πολιτικοί των δύο αυτών κομμάτων έχουν ξεπεράσει αυτά τα σύνδρομα. Θα έλεγα μάλιστα σχεδόν όλοι εκτός από τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Δεν είναι μια ή πέντε ή δέκα φορές που άκουσα τον Αβέρωφ να μιλά για κομμουνισμούς και να προσπαθεί να πει πως τυχών εκλογή του ΑΚΕΛ θα μας πάρει πίσω σε σοσιαλιστικά καθεστώτα. Μα καλά, που ζει ο κύριος Αβέρωφ; Πραγματικά δηλαδή, θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό και σοβαρό πολιτικό με αυτό τον παλαβό πολιτικό λόγο; Είναι άξιον απορίας! Πως γίνεται να μας μιλά για σύγχρονη πολιτική, να υποστηρίζει κάποιον υποψήφιο που μόνο για αλλαγή και ευρωπαϊσμό μας μιλά και αυτός να καταφεύγει σε τόσο ηλίθιες, αναχρονιστικές και παρωχημένες απόψεις; Και το πιο τραγικό είναι πως ούτε ο ίδιος πιστεύει αυτά που λέει! Απλά θέλει να παρασύρει τον κόσμο. Δηλαδή κύριε Νεοφύτου, εκεί που επιτέλους παρατηρείται μια πρόοδος ανάμεσα στον πληγωμένο από χωριστικά σύνδρομα λαό μας, έρχεστε εσείς να ρίχνετε αλάτι στις πληγές; Και γιατί; Για να το παίξετε πατριώτης και ελληνάρας και ευρωπαϊστής;;; Ο αληθινός πατριωτισμός κύριε Νεοφύτου βρίσκεται μέσα στην ψυχή και στο μυαλό κάποιου, όχι στο ψηφοδέλτιο. Εσείς απλά προσπαθείτε να κερδίσετε την συμπάθεια μόνο των συναγερμικών. Γιατί μόνο αυτό μπορείτε να κάνετε. Ο αληθινός πατριώτης μπορεί να κερδίζει και τους αντιπάλους του. Τους φέρνει κοντά του. Είναι πατριώτης για όλους και όχι για τους μισούς! Κι ας το έχετε υπόψιν αυτό. Σας το λέω εγώ που δεν έχω αντι-συναγερμικά σύνδρομα!
Οι δύο μεγαλύτερες απογοητεύσεις όμως από τον κύριο Αβέρωφ ήρθαν πριν λίγες μέρες. Όταν σε μια εκπομπή στον ΑΝΤ1 αφού πραγματικά στόλισε και τον Τάσσο και τον Χριστόφια όσο μπορούσε κατέληξε να λέει πως "ας μην χαίρονται οι φίλοι Ακελικοί με τις δημοσκοπήσεις του 2ου γύρου. Το 1993 ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατρέψει πάλι τους πανηγυρισμούς τους". Μάλιστα. Δηλαδή κύριε Αβέρωφ, θεωρείτε τόσο παλαβό (για να μην πω αρνιά) τον κόσμο σας; Του μεταδίδετε απόλυτη απογοήτευση για την κυβέρνηση Τάσσου, μιλάτε κι εσείς για διχοτόμηση εντός των πυλών, μιλάτε για αναξιοκρατία, για σκάνδαλα, για τους νενέκους, για αναξιοπιστία, για πολιτική που κάνει ζημιά, για φίλους που χάσαμε και εχθρούς που αποκτήσαμε και, αν χρειαστεί, με ένα τηλεφώνημα θα έρθετε να πείτε του κόσμου σας να πάει να τον ψηφίσει;;; Και δεν με εξέπληξε η απάντηση σας στην τοποθέτηση του εκπρόσωπου του ΑΚΕΛ όταν σας έκρινε πως τόσο απλά μετά από όσα λέτε σήμερα θα πείτε στον κόσμο σας να τα αναιρέσει... συναγερμικός έχει κρίση. Οι συναγερμικοί ουδέποτε ήταν αρνιά. Τα αρνιά εσείς τα έχετε τόσα χρόνια" Τι να σας πω όταν ένας πολιτικός με σημαντική θέση στον ΔΗΣΥ αναφέρεται με τέτοιο τρόπο για το 1/3 του λαού της χώρας; Έτσι θα κάνετε το ΝΑΙ και το ΟΧΙ -ΜΑΖΙ; Ταμπελώνοντας κι εσείς τον κόσμο; Έτσι θα φέρετε πρόοδο και ενότητα στον κόσμο; Ο κάθε συναγερμικός προσβάλλεται με αυτά που λέτε! Και λογικό είναι. Ο κόσμος κύριε Νεοφύτου έχει αξιοπρέπεια. Και είστε ανίκανος να το καταλάβετε αυτό. Γι αυτό και ουδέποτε θα γίνετε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που τόσο πολύ επιθυμείτε! Δεν είστε ηγέτης. Είστε απλά παρακινητής. Και αν περάσετε στο 2ο γύρο με τον Τάσσο, τον μόνο που θα μπορείτε να κατηγορήσετε για τυχών ήττα είναι μόνο τον εαυτό σας!
Και το χειρότερο; Σας άκουσα σε άλλο σταθμό να λέτε σε εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ την ώρα που κατηγορούσε τον Χριστόφια τα εξής ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ: "εσείς να το δείτε εκεί στο ΔΗΚΟ που μου τον βγάλατε και πρόεδρο της Βουλής. Δεν το ξέρατε πως την στιγμή που τον βγάζατε εκεί πρόεδρο, του ανοίγαμε ουσιαστικά το δρόμο, του δίνατε το δικαίωμα να θέλει και προεδρία της Δημοκρατίας;;;"
Δε θα το σχολιάσω αυτό το τελευταίο. Απλά θα θέσω ένα ερώτημα στον κύριο Αβέρωφ, που βάλθηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν για να επανεκλεγεί ο Τάσσος... Έχετε υπόψιν σας κύριε Νεοφύτου τι είναι η δημοκρατία; Γνωρίζετε και ποια είναι τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα που πρεσβεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο πολύ επικαλείστε; Έχετε ιδέα τι λέτε;;; Ζείτε στο 2008 ή στο 1967;

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Απόψεις για την παιδεία

Η πολύ καλή blogger Δασκαλούα ξεκίνησε εδώ και μέρες στο δικό της blog μια συζήτηση/παράθεση απόψεων σχετικά με την παιδεία. Ένα ενδιαφέρον πιστεύω θέμα που μπορούμε να αναπτύξουμε πολλές απόψεις. Το κείμενο μου για το σχετικό θέμα το γράφω κι εδώ, όμως στο δικό της blog μπορείτε να διαβάσετε και κείμενα άλλων bloggers ή απλών αναγνωστών.

Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές
Τελευταία έγινε και γίνεται πολύς θόρυβος γύρω από το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία μας. Καυγάδες, φωνές, αντεκλίσεις και παρατράγουδα συνθέτουν το όλο σκηνικό. Πριν λίγο καιρό διάβαζα σε ένα έντυπο συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας της Δανίας. Είπε διάφορα ενδιαφέρον πράγματα. Πράγματα που αν τα συγκρίνουμε με την Κύπρο θα αντιληφθούμε πόσο πίσω έχουμε μείνει, και δυστυχώς εσκεμμένα. Αυτό που ξεχώρισα ήταν η αναφορά του στην επιλογή βιβλίων που διανέμονται στα σχολεία. Συγκεκριμένα ανάφερε πως οι σχολικές μονάδες είναι αυτονομημένες, το υπουργείο Παιδείας δεν ασχολείται με το κάθε καθημερινό πρόβλημα που θα προκύψει αφού έχει επέλθει αποκέντρωση και έχουν εξουσία οι Διευθυντές των σχολείων ενώ οι γονείς έχουν την ελευθερία να επιλέξουν μέσα από μια τεράστια αγορά, ποιο βιβλίο θα διδαχτεί το παιδί τους. Στη Δανία, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία! Αυτά αποτελούν επιλογή των γονέων. «Τα βιβλία υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά, η οποία είναι ιδιαιτέρως ανθηρή. Κυκλοφορούν πάνω από χίλιοι τίτλοι ετησίως. Οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν τη διδαχή ενός βιβλίου είναι οι γονείς. Ο Σύνδεσμός τους σε ένα σχολείο μπορεί να απορρίψει ένα βιβλίο. Το υπουργείο δεν έχει καμία σχέση. Και ο λόγος είναι ότι στο παρελθόν δεχόμασταν πιέσεις από ομάδες του πληθυσμού με αντίθετη άποψη αλλά και από άλλες χώρες, που δεν τους άρεσαν κάποιες αναφορές σε βιβλία. Για να μην δημιουργείται πρόβλημα μεταξύ άλλων Κυβερνήσεων, λοιπόν, απαλείφθηκε η όποια εξουσία του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό ισχύει από το '30 περίπου όταν υπήρχε πίεση από τους Ναζί και τους υποστηρικτές τους», σημειώνει ο κύριος Χάαρντερ.
Ας κάνουμε λοιπόν την αναπόφευκτη σύγκριση. Στην Κύπρο αποκλειστική αρμοδιότητα για την επιλογή των βιβλίων που θα διδαχτούν τα παιδιά έχει το Υπουργείο Παιδείας και –ουσιαστικά- η εκάστοτε κυβέρνηση. Εδώ λοιπόν και πάνω από μισό αιώνα, τα βιβλία που επιλέγονται δυστυχώς είναι κατακόρυφα αντίθετα με τις αρχές που διδάσκει και προωθεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και γενικά οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου αλλά και ο κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης. Εδώ ριζώνουμε βαθιά στα παιδιά μας τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την απόρριψη σε οτιδήποτε διαφορετικό. Επιπλέον, μαθαίνουμε μόνο την μισή αλήθεια και κρύβουμε τις σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας. Διδάσκουμε την αγνότητα του έθνους μας, την καθαρότητα της φυλής μας, την «πανάγια» ιστορία της Εκκλησίας μας και επικεντρωνόμαστε στην δαιμονοποίηση των εχθρών, που ουσιαστικά είναι όλοι εκτός εμείς. Ωθούμε τα παιδιά μας από μικρά μωρά να ΜΙΣΑΝΕ. Τον Τούρκο, τον Άγγλο, τον Αμερικάνο, τον έναν και τον άλλον. Χωρίς να υπάρχει μια στρατηγική διαχωρισμού των λαών από τις κυβερνήσεις τους, μαθαίνουμε να τους ρίχνουμε όλους στο ίδιο καζάνι που κοχλάζει από αμαρτίες και εγκλήματα εις βάρος μας. Ωσάν να είναι οι λαοί υπεύθυνοι. Και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Πότε επιτρέψαμε στο παιδιά να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία -αν όχι απεριόριστη- πηγή γνώσης με διαφορετική άποψη; Πότε μιλήσαμε στα παιδιά όταν μαθαίνουν Ιστορία για τα ταλιμπανίστικα εγκλήματα της δικής μας φυλής ενάντιων άλλων; Πότε μιλήσαμε στα παιδιά μας για τις σκοτεινές πλευρές του Χριστιανισμού και τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος των Αρχαίων μας προγόνων Ελλήνων για να υιοθετήσουν τον Χριστιανικό τρόπο ζωής; Πότε μιλήσαμε στα παιδιά μας για τον εθνικισμό που παρήγαγε και συντηρούσε ο Γρίβας και ο Μακάριος; Πότε μιλήσαμε στα παιδιά μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να προβάλουμε μόνο τα δικά μας δίκαια; Πότε μιλήσαμε στα παιδιά μας για την ανοχή στο διαφορετικό, για τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη, για την αυτοκριτική; ΠΟΤΕ. Και λογικό είναι, όσο υπάρχουν ακόμη στις νευραλγικές θέσεις της Παιδείας άτομα που επιμένουν να ζουν στο παρελθόν και δεν αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας που είναι πολυπληθυσμιακή και προσβλέπει στην εξέλιξη.
Με αυτά που λέω δεν καταφεύγω στο άλλο άκρο. Ούτε αν διδάσκαμε στα παιδιά μας τα αντίθετα ή δεν μιλούσαμε για τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος του λαού μας από άλλες κυβερνήσεις θα ήταν ορθό. Απλά τονίζω την ανάγκη να διδάσκονται στα σχολεία οι αλήθειες. Ολόκληρες και όχι μισές. Και είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο όσο η παιδεία αποτελεί τον κουβαλητή της προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης. Το γνωρίζω πως μοιάζει απίθανο αυτό να αλλάξει, μιας και ο διχασμός που μας επέφερε ο Μακάριος και ο Γρίβας (και που τον συντηρούν ακόμη και οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες μας) ακόμα μας στοιχειώνει και ακόμη επιμένουμε να φερόμαστε σαν αρνάκια με αφθώδη πυρετό, έτοιμα να σφαχτούμε. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο στην παιδεία για τα σχολεία μας. Ένα μοντέλο που θα δίνει την δυνατότητα μια πιο ευρείας και αληθινής μόρφωσης. Μιας μόρφωσης που στην επιλογή της θα έχει λόγο και ο μαθητής και δεν θα του επιβάλλεται από το κράτος ετσιθελικά. Θα αναφέρω ξανά το παράδειγμα της Δανίας. Όπου το κάθε σχολείο έχει τον σύνδεσμο γονέων με ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο ρόλο. Οι γονείς αποφασίζουν τι θα διδαχτούν τα παιδιά τους, ποια βιβλία θα χρησιμοποιηθούν και όσα κρίνονται ακατάλληλα μπορούν να απορριφθούν από τον Σύνδεσμο γονέων. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει λόγο σε αυτά. Ούτε επιβραβεύεται, ούτε κατακρίνεται. Οι γνώσεις των παιδιών δεν μένουν περιορισμένες στα ίδια βιβλία επί χρόνια. Έτσι θα αρχίσει να επέρχεται μια ισορροπία στην εκπαίδευση με ένα πιο δημοκρατικό και ευρύ πεδίο μόρφωσης. Στην Δανία, μόλις ανέλαβε η καινούργια κυβέρνηση και άλλαξε ο υπουργός Παιδείας, συστάθηκε ένα σώμα αποτελούμενο από αρκετά μέλη, προερχόμενα από συνδικάτα, πανεπιστήμια, επιστήμονες, κοινωνιολόγους, τον χώρο των γραμμάτων, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και όχι μόνο φιλοκυβερνητικούς. Τέθηκαν στο τραπέζι τα θέματα που αφορούν τον καθένα και πάρθηκαν σύνολο 189 προτάσεις / εισηγήσεις. Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύεται να έχει σαν ατζέντα αυτές τις προτάσεις για ολόκληρη την θητεία του. Έτσι συμβάλλουν στην εκπαίδευση στα σχολεία διάφοροι άνθρωποι διαφορετικών ιδιοτήτων. Η αντιπολίτευση έχει επίσης ένα πιο εποικοδομητικό ρόλο, αλλά και λόγο, δεν περιθωριοποιείται. Επίσης, δημιουργείται ένα κλίμα κοινωνικής συνοχής καθώς τα κόμματα νιώθουν όλα πως λαμβάνουν μέρος στην όλη διαδικασία. Όπως άλλωστε λέει κι ο Δανός υπουργός παιδείας «Είμαστε μια κοινωνία στην οποία επικρατεί πνεύμα συναίνεσης, τόσο σε κοινωνικά θέματα όσο και στην εκπαίδευση»
Είναι αυτό το ιδανικό μοντέλο για την Κύπρο; Δεν θα πω ΝΑΙ, καθώς οι πραγματικότητες της Δανίας απέχουν έτη φωτός από τις δικές μας. Και πολιτιστικές και πολιτικές. Επιπλέον θα επιφέρει πολλή επιφόρτιση στους δασκάλους και ίσως και αλαζονικές αποφάσεις / συμπεριφορές από τους διευθυντές και τους συνδέσμους γονέων. Μας προσφέρει όμως κάποιες ιδέες για ριζοσπαστικές αλλαγές. Κρατώ την αποκέντρωση της παιδείας από το κράτος και τη συμμετοχή αντί την περιθωριοποίηση της αντιπολίτευσης στον βωμό της εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Οι Δανοί το κάνουν από το 1930…. εμείς;

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Μου λένε ψέματα πως ο καιρός γιατρεύει τα πάντα...

Παρακολούθησα, όσο άντεξε η αξιοπρέπεια μου φυσικά, την συνέντευξη του προέδρου Παπαδόπουλου στο ΡΙΚ. Μέσα σε διάστημα 40-50 λεπτών περίπου άκουσα γύρω στα 7 ψέματα και άλλες τόσες προσπάθειες να μας πείσει ότι τόσο καιρό ακούνε άλλα των άλλων τα αφτιά μας.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως δεν είναι αυτός που επαναφέρει το σχέδιο Ανάν συνέχεια, αλλά οι ανθυποψήφιοι του και αυτός απλά τους απαντά. (!) Επίσης, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν δέχτηκε το Ανάν-3 ενώ μετά από ένα λεπτό σε ερώτηση δημοσιογράφου «όταν ο Ντενκτάς απέρριψε το Ανάν-3, δεν ήταν η χρυσή ευκαιρία και για σας να το εγκαταλείψετε και με την τέλεια δικαιολογία; Αντί αυτού όμως κύριε Πρόεδρε, εσείς κατηγορήσατε τον Ντενκτάς πως δεν το δέχτηκε» αυτοδιαψεύστηκε λέγοντας «ε, τι θα έκανα; Θα έλεγα στους ξένους πως δεν το δέχομαι για να το διαπραγματευτώ;» Άρα, το δέχτηκε ως βάση για διαπραγμάτευση χωρίς ριζικές αλλαγές μάλιστα! Τις ριζικές αλλαγές τις ήθελε ο Ντενκτάς, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος Παπαδόπουλος –και με γραπτή του επιστολή- τον κατηγόρησε στον ΓΓ του ΟΗΕ!
Μετά ανέφερε πως ότι λέγεται από το επιτελείο του δεν σημαίνει πως τον εκφράζει κιόλας. «Δηλαδή, αν ο κύριος Α ή Β πει κάτι, σημαίνει πως μιλά εκ μέρους μου; Σημαίνει πως αυτά που υποστηρίζει εκφράζουν και τον υποψήφιο στου οποίου το επιτελείο ανήκει;» !!! Επίσης ανέφερε πως είναι λογικό που άλλα έλεγε τότε και άλλα λέει τώρα, καθώς τώρα έχουν αλλάξει τα δεδομένα και «ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με τα δεδομένα που έχει μπροστά του την εκάστοτε στιγμή». Κι'αναρωτιέμαι, μόνο εγώ είμαι που ακούω μέρα-νύκτα από το επιτελείο του πως είναι ο ΜΟΝΟΣ που διατηρεί σταθερές και αμετάκλητες θέσεις; Είμαι ο μόνος;;;
Μετά ρωτήθηκε για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την αναφορά του σε νενέκους. Ο πρόεδρος το διέψευσε, λέγοντας πως η συγκεκριμένη αναφορά του έγινε σε μια συγκέντρωση όπου παρεβρέθηκε ο Νίκος Κλεάνθους του ΔΗΚΟ και αποδοκιμάστηκε από τους υποστηρικτές του ΝΑΙ και απλά διερωτήθηκε, είπε, «θέλουν να μετατρέψουν την αντικατοχική συγκέντρωση σε συγκέντρωση των ναινεδων; Νενέδες τους είπα, όχι νενέκηδες!» Επίσης, ανέφερε με έμφαση πως φυσικά και θεωρεί δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να ψήφιζε είτε ΟΧΙ, είτε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και πως ουδέποτε κατηγόρησε τους υποστηρικτές του ΝΑΙ πως τα πήραν. Μόνο δύο άτομα, είπε, γνωρίζει πως τα πήραν. Στο βίντεο όμως που παραθέτω πιο κάτω, μπορείτε να δείτε όλοι πως ο πρόεδρος μας (και οι σημερινοί υποστηρηκτές του - με εξαίρεση τον Προδρόμου που αφού έφαγε πόρτα από το ΕΥΡΩΚΟ σήμερα παρουσιάζεται συνενωτικός) είτε δεν έχει ιδέα τι είναι η δημοκρατία είτε ψεύδεται εσκεμμένα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του λαού! Όχι μόνο δεν αναγνώρισε το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να ψηφίσει ότι θέλει, όχι μόνο ψεύδεται σήμερα όταν λέει πως τους ονόμασε "νενέδες" και όχι "νενέκηδες" αλλά επίσης πιάνεται να λέει ψέματα όταν σήμερα λέει πως δεν κατηγόρησε κανέναν πως τα πήρε... Απολαύστε τους!



Βασικά, μετά που άκουσα όλα αυτά τα ψέματα αποφάσισα να μην τον παρακολουθήσω άλλο. Ένιωσα να προσβάλεται η νοημοσύνη μου βάναυσα. Οι δημοσιογράφοι όμως, ρώτησαν για το θέμα με την Σουηδία οπόταν έμεινα ακόμη 5 λεπτά. Ενώ παραδέχτηκε πως θα ήταν καλύτερα να μην έκανε τις δηλώσεις που έκανε, επέμενε πως υπήρξε διαστρέβλωση! Επίσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως στον προφορικό λόγο καμιά φορά δεν αντιλαμβάνεσαι που μπαίνει η τελεία και που όχι. Εγώ είπα, τόνισε, πως είναι γνωστές οι θέσεις του κυρίου Μπίλντ. Και μετά είπα πως μίλησα με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, και δεν θα σας πω τι μου είπε. Φρόντισε φυσικά ο ίδιος να αυτοδιαψευστεί πάλι λέγοντας ακριβώς το αντίθετο σε διάστημα 1-2 λεπτών. Τα βίντεο όμως που ακολουθούν αποδεικνύουν πως όπου κι αν έβαλε τελεία (που δεν έβαλε), κόμμα ή άνω-τελεία το νόημα των δηλώσεων του δεν αλλάζει! Δέστε λοιπόν ξανά πως προκάλεσε ο ίδιος διπλωματικό επεισόδιο χωρίς λόγο με μια από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ και έδωσε αφορμές ΞΑΝΑ στην Άγκυρα να χαιρεκακεί και να πανυγηρίζει. Και κρίνετε τον, αν όντως έγινε διαστρέβλωση και οι κατήγοροι του λένε ψέματα στον κόσμο. Κρίνετε ποιος είναι ο ψεύτης και ποιος λέει την αλήθεια. Κρίνετε αν θέλετε ένας πρόεδρο που σας περιπαίζει μπροστά στα μούτρα σας με ψέματα.




Κι εδώ ο παραλογισμός μπροστά στην κάμερα του ΡΙΚ...


Και σαν κερασάκι στην τούρτα, δέστε και τις δηλώσεις του που προηγήθηκαν της εξαγγελίας των μέτρων κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε μόλις είδε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αναδεικνύουν νικητή τον Δημήτρη Χριστόφια. Άντε τώρα να πειστείτε πως δεν είναι ούτε προεκλογικό ούτε ψηφοθηρικό πακέτο!



Τα ερωτήματα είναι απλά: Αυτός είναι ο πρόεδρος που θέλουμε να μας εκπροσωπεί σε ολόκληρο το κόσμο; Με αυτόν τον πρόεδρο θα πάμε μπροστά; Με αυτόν τον πρόεδρο θα ωριμάσει η δημοκρατία στον τόπο μας;

Υ.Γ: Το δεύτερο και τέταρτο βίντεο είναι από την ιστοσελίδα του υποψήφιου Ιωάννη Κασουλίδη http://www.kypros21.com/

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Βρες την διαφορά

ΑΝΤ1: Δύο συμπατριώτες μας Ελληνοκύπριοι και δύο Τουρκοκύπριοι βρήκαν φρικτό θάνατο στην Αυστραλία...

Ράδιο Άστρα: Τέσσερεις Κύπριοι συμπατριώτες μας βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αυστραλία. Πρόκειται για δύο Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους...

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Μέχρι που φτάνουν τα όρια μας;

Είναι φορές που σκέφτομαι πως γίνομαι πολύ σκληρός με τους Κυπραίους. Σκέφτομαι πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κακά μας σαν να είναι ελαττώματα που τα κουβαλούν μωρά και ότι αυτό που χρειάζονται τα μωρά αυτά είναι απλά ενημέρωση και όχι στήσιμο στον τοίχο. Όμως πως μπορεί κάποιος να δίχνει κατανόηση όταν κάθε μέρα σχεδόν γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων που εξοργίζουν;
Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα σε μια παρέα. Ένα από τα διάφορα θέματα που μιλούσαμε ήταν και το κυνήγι. Προσωπικά είμαι εναντίων του κυνηγιού αλλά δεν εξέφρασα άποψη. Τους άκουγα που μιλούσαν για τες φάσσες, του λαγούς, τις πέρδικες... μέχρι που ένας εξυπνόβλακας προσπαθούσε να προωθήσει στους υπόλοιπους ένα MP3 player, πάνω στο οποίο έχει βάλει ήχους από διάφορα πουλιά και το χρησιμοποιεί για να τα προσελκύει προς το μέρος του όταν κυνηγά. Ούτε καν fair play που λέμε. Γνωρίζω πως η ΘΗΡΑ προσπαθεί να πολεμήσει αυτή τη νέα μόδα, αλλά επίσης γνωρίζω πως ο γνωστός του γνωστού ω γνωστέ Κύπριος πάντα θα μπορεί να το κάνει. Εδώ ο άλλος πέρσι πήγε κυνήγι στην Πάφο και βρήκε η ώρα 4 το πρωί μια Φιλιππινέζα στα ακάμωτα και την ρώτησε τι κάνει εκεί. Αυτή του απάντησε "My sir told me to stay here to keep place"... Όταν γίνονται αυτά, σιγά μην κόλωναν να έχουν και τα MP3 player μαζί τους, κι ας απαγορεύεται.
Αυτό όμως που με εξόργισε πραγματικά είναι μια νέα μόδα που κάποιοι σούπερ εξυπνόβλακες ανακάλυψαν τελευταία. Σύμφωνα λοιπόν με έναν από αυτούς κάποιοι κάτοικοι χωριών στην επαρχία Λεμεσού (φαντάζομαι θα συμβαίνουν και σε άλλες επαρχίες)
ενοχλούνται όταν έρχονται "στα χωράφια τους" άλλοι κυνηγοί και "κλέβουν" το θήραμα μέσα από τα χέρια τους. Σου λένε, "δικοί μας είναι οι τόποι εδώ, γιατί να έρχεται ο κάθε ξένος και να παίζει τα πουλιά και εμείς να μην βρίσκουμε τίποτε να παίξουμε". Αποφάσισαν λοιπόν, με το λίγο εώς ελάχιστο μυαλό που διαθέτουν να στήσουν ενέδρες στους ανταγωνιστές τους κυνηγούς για να τους απωθήσουν και να μην έρχονται στα... βουνά τους. Πως το έκαναν αυτό; Γέμισαν τα βουνά γύρω από το χωριό τους με λανέϊτ, δηλητήριο και χλωρίνη πάνω σε κομμάτια από κρέας. Και το πανέξυπνο κόλπο τους έπιασε τόπο! Σύμφωνα με αυτόν που μας έλεγε την κουβέντα, γνωρίζει πάνω από 10 κυνηγούς οι οποίοι έχασαν τα σκυλιά τους στα συγκεκριμένα βουνά. Κι όσοι στο τέλος τα βρήκαν ήταν όλοα πεθαμένα, δηλητηριασμένα.
Μάλιστα. Αυτή είναι η κατάντια μας. Φτάσαμε στο σημείο να σκοτώνουμε και τα σκυλιά για να μπορέσουμε να σκοτώσουμε και τα πουλιά. Συμπεριφερόμαστε δηλαδή κανονικά σαν ζώα. Όπως για παράδειγμα οι πίθηκοι τσακώνονται και αλληλοσκοτώνονται για την επικράτηση σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο - επικράτεια, έτσι και μερικοί Κύπριοι θεωρούν πως τα βουνά τους ανήκουν και δηλητηριάζουν τα σκυλιά όσων "ξένων" κοντέψουν.


Και σας ρωτώ, μπορώ ή πρέπει να είμαι ψύχραιμος και να μην κατακρίνω αυτά τα φαινόμενα; Μπορεί κανείς να δίξει κατανόηση σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους ενημερώσει χωρίς να τους κατακρίνει; Εγώ πάντως όχι!

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Πως άρχισαν όλα...

Για τους νεοκυπριακούς γάμους έχω ξαναγράψει. Ότι φαντασία, ηλιθιότητα και πατρωνιά υπάρχει την είδαμε. Πόσο γελοίοι καταντούν κάποιοι στην προσπάθεια τους να πρωτοτυπίσουν, όλοι το ξέρουμε. Μπορεί και κάποιοι από εσας που διαβάζετε να κάνατε φαντασίες και αρχοντοχωριατιλίκια στον γάμο σας, αλλά δεν πειράζει, πάρτε το σας ένα ειλικρινέστατο feedback από κάποιον άγνωστο.

Εκεί λοιπόν που είδαμε γάμους που διαρκούν 3 μέρες (κάθε μέρα και για συγκεκριμένη κατηγορία καλεσμένων), είδαμε προσκλητήρια του Λ. και της Β. με το λόγκο του Luis Vuiton, είδαμε επιτέλους και λίγο Information Technology. Συγκεκριμένα λίγο Microsoft PowerPoint. Ναί, σε ένα ξενοδοχείο πριν καμιά βδομάδα ένωσαν την ζωή τους δύο άνθρωποι υπό το φως του... PowerPoint. Αφού λοιπόν είχε "πέσει το αρφάλλι" του κόσμου από την πείνα, κάθησαν στα τραπέζια που τους υπέδειξαν και αντί να φάνε οι άνθρωποι (το μόνο καλό των γάμων κατά εμένα είναι ένα καλό φαγητό!) αναγκάστηκαν να γίνουν θεατές σε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο "How it all started". Μάλιστα. Αφού δεν σκέφτηκαν τίποτε το απλά γελοίο να κάνουν οι άνθρωποι, κατέφυγαν σε κάτι πολύ γελοίο. Άρχισε λοιπόν να παίζει το animation sto PowerPoint, με φωτογραφίες του ζευγαριού όταν ήταν μικροί, ο ένας στο χωρκό και η άλλη στη πόλη, φωτογραφίες από την αποφοίτηση τους, οικογενειακές στιγμές και φωτογραφίες των δύο όταν γνωρίστηκαν. Και όλος ο κόσμος από κάτω να χειροκροτεί και να χαμογελά ενώ μέσα του σκεφτότανε "μα τι βλακίες εν τούτες;", "πότε θα φάμε;" κτλ κτλ. Αφου η ταινία μικρού μήκους τελείωσε με ένα μεγάλο και δυνατό αλλά κυρίως ψεύτικο χειροκρότημα από τον κόσμο, ξεκίνησε ένα άλλο ... θέαμα. Βγήκε ο πατέρας της νύφης και ο αδελφός του γαμπρού να μιλήσουν. Αφού λοιπόν ο πατέρας έκανε χώμα κυριολεκτικά τον γαμπρό λέγοντας "Ο Γ. κατάφερε να αποδείξει πως είναι άξιος για να μπει στην οικογένεια μου". Άκου εκεί! Να λέει ο πεθερός ότι η ράτσα του είναι τόσο καλή που ο γιος της συμπεθέρας του έπρεπε να αποδείξει αν είναι καλός ή όχι για να είναι και άξιος να μπει στην βασιλική οικογένεια! Μετά μίλησε ο αδελφός του γαμπρού και αφού είπε τα καλύτερα για τον αδελφό του, φροντίζοντας να μας πει πως ξέρει και να ζωγραφίζει στον ελεύθερο του χρόνο δείχνοντας μας και ένα πίνακα του (όχι στο PowerPoint!), επιτέλους έδωσαν την άδεια στον κόσμο να σερβιριστεί.
Περιττό να αναφέρω πως μόλις έφυγε ο κόσμος από εκεί, αλλά και για τις επόμενες μέρες, δεν είχε άλλη κουβέντα να λέει. Γέλασε και να γελάσεις από τα όσα έγιναν, στο τέλος γέλασε και το παρδαλό κατσίκι. Και όλοι μας απορούμε... τι άλλο έμεινε να δούμε; Javascript, Macromedia Flash, Indesign, GoLive!, Illustrator; Είναι πραγματικά λυπηρό πως κατάντησαμε. Την πιο ωραία ίσως μέρα της ζωής τους, δύο άνθρωποι αντί να γιορτάσουν με φίλους και συγγενείς την πιο μεγάλη χαρά της ζωής τους, καταφεύγουν σε παλαβομάρες και γίνονται ρεζίλι.

Ειλικρινά το μόνο που δεν είδαμε, είναι το Windows Media Player να δείχνει ευχές από διασημότητες όπως κάνουν όταν ένας από αυτούς πάει Eurovision, κάνει δίσκο ή του έχουν αφιέρωμα στην τηλεόραση! Αχ, αχ ρε Ησαΐα, κι αν ήξερες πως στον χορό σου γίνονται όλα αυτά, θα γινόσουνα κι εσύ Essaiah (όπως λέμε Mariah) για να είσαι πιο... σικ και in.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Πως καταντήσαμε λοχία....

ΠΡΙΝ ΤΟ 2004




























ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ






















ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ "ΟΧΙ"- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΣΣΟΥ - 2007


























Στην πρώτη στήλη οι φίλοι μας, στη δεύτερη οι ουδέτεροι και στην τρίτη οι "εχθροί" μας.
Φυσικά και δεν πρόκειται για εχθρούς που θέλουν να μας κατασπαράξουν και να μας αφανίσουν (με εξαίρεση την Αγγλία που πάντα υπέσκαπτε την ειρήνη στην Κύπρο) όπως η κυβέρνηση θέλει να κάνει τον κόσμο να πιστέψει. Ούτε για χώρες που σχεδιάζουν ολόκληρες συνομωσίες εναντίων μας, όπως σκεφτότανε παλιότερα ο μακαρίτης Κυπριανού και τω΄ρα ο Τάσσος. Πρόκειται για τις χώρες που δεν πείθουμε πως θέλουμε λύση, για τις χώρες που ο Ερντογαν και ο Ταλάτ αλωνίζουν για να προωθήσουν τις θέσεις τους, για τις χώρες που πότε τις κατηγορούμε σαν κυβέρνηση, πότε τις συκοφαντούμε και πότε απλά δεν έχουμε καμία επαφή μαζί τους γιατί ούτε προσκαλούμε τους αξιωματούχους τους στην Κύπρο και γιατί κανείς δικός μας δεν πάει στις δικές του χώρες. Πρόκειται για χώρες που οι πρεσβείες τους εδώ στην Κύπρο ακούνε καθημερινά από τα χείλη του προέδρου και των υποστηρικτών του διάφορες λασπολογίες γι αυτές, διάφορες κατηγορίες και πως τις θεωρούμε εχθρικές.
Και δυστυχώς, δεν φτάνει που τελικά αυτοί που βρίσκονται σε απομόνωση είμαστε εμείς και όχι οι Τκύπριοι, έχουμε και τον πρόεδρο μας να λέει ψέματα για τον προθυπουργό της Σουηδίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διπλωματικά επεισόδια με ξένες χώρες. Είμαστε άλλωστε η μόνη χώρα του κόσμου που βρίζουμε μέρα-νύκτα τους ξένους ΕΤΑΙΡΟΥΣ μας στην ΕΕ αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε πως σε αυτούς θα αποταθούμε για λύση του Κυπριακού. Είμαστε η μόνη χώρα μέσα στην ΕΕ που συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε αφέντες των άλλων και αδυνατούμε να καταλάβουμε πως από το 2004 και μετά έχουμε ΕΤΑΙΡΟΥΣ και όχι εχθρούς... αλλά κυρίως και πως είμαστε... μικροί και αδύνατοι και χρειαζόμαστε συμμαχίες. Και εις ανώτερα λοιπόν κύριε Τάσσο!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Μικρά - μικρά Μπανανοπουλικά


  • Πέρσι όταν το ΑΚΕΛ ήταν ακόμη στην κυβέρνηση, ζητούσε επίμονα εξαγγελία μέτρων κοινωνικών παροχών. Τους είπαν παροχολόγους και πως δεν κρατούσαν.

  • Το καλοκαίρι το ΑΚΕΛ φεύγει από την τριμερή και το Σεπτέμβρη περίπου η κυβέρνηση εξαγγέλει κοινωνικές παροχές, τις τελευταίες για το 2007, σύμφωνα και με τον Β. Πάλμα. Χαιρετίζουν τα κόμματα αλλά τονίζουν πως δεν είναι αρκετές οι παροχές.

  • Στις 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Μιχαηλίδης, απαντώντας στην επιμονή της αντιπολίτευσης για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, είχε δηλώσει: "Στην κυβέρνηση έχουμε την άποψη ότι είναι ο λανθασμένος τρόπος ανακούφισης η μείωση των φορολογιών διότι μέσω του τεχνητού τρόπου μείωσης των τιμών ενθαρρύνεται η κατανάλωση. Αντί να μιλούμε για μειώσεις των φορολογιών, που εν πάση περιπτώσει είναι αδύνατες, καλύτερα να προτρέπουμε τον κόσμο να προβαίνει σε εξοικονόμηση ενέργειας".

  • Την ίδια μέρα, και ερωτηθείς για την πιθανότητα εξαγγελίας νέων κοινωνικών μέτρων, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε: "Περιμένετε να χωνέψουμε πρώτα εκείνα τα οποία έχουν ήδη δοθεί και τα οποία είναι τόσο απλόχερα".

  • Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είχε εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επέμειναν τότε στην ανάγκη νέων κοινωνικών μέτρων και ειδικά στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο κ. Σαρρής είχε τότε υποστηρίξει ότι "το πρέπον για κάθε Κυβέρνηση είναι να αποταμιεύει σε περιόδους εξαιρετικών επιδόσεων για τις επόμενες γενεές".

  • Ο κ. Σαρρής, στην ίδια εκείνη συνεδρία και ερωτηθείς σχετικά από τον κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, είχε δηλώσει άγνοια για το κατά πόσον η Κυβέρνηση θα επανέλθει με νέο πακέτο μέτρων, πριν από το Φεβρουάριο. Είπε, συγκεκριμένα, ότι δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα.

  • Σε δήλωσή του στον "Φιλελεύθερο", ο κ. Σαρρής είχε αναφέρει: "Στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται ούτε νέο κοινωνικό πακέτο, ούτε μείωση στο φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά ούτε και μείωση στους φόρους των ακινήτων".

  • Την Δευτέρα 3 Δεκ. η δημοσκόπηση του ΡΙΚ έδειξε: Παπαδόπουλος 30,5 – Χριστόφιας 30 – Κασουλίδης 28.5. Σενάριο Β’ γύρου: Χρίστοφας – Παπαδόπουλος 42 – 36.

  • Την Τετάρτη 5 Δεκ. ο πρόεδρος ανακοίνωσε νέο πακέτο κοινωνικών παροχών…

  • Τον Φεβράρη του 2008, ο Παπαδόπουλος μένει εκτός 2ου γύρου και γενιέται ξανά η ελπίδα στον τόπο μας.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Η Δευτέρα Παρουσία του Μεσσία! You rock baby!!!

Και εγένετω η Δευτέρα Παρουσία. Μάλλον... ακόμη μια παρουσία στον άγιο αυτό τόπο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αποφάσισε πως με το όλο προεκλογικό σκηνικό, τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις των πολιτικών, έχασε χρόνο προβολής από την τηλεόραση και βγήκε στο γυαλί σαν Μεσσίας, να σώσει τον τόπο από την καταστροφή και την διχοτόμηση!
Το Σάββατο το βράδυ, αφού προσευχήθηκε να πάνε καλά τα μπίζνες και έκαμε και το σταυρό του έπεσε για ύπνο. Οι προσευχές του μάλλον είχαν αντίκρυσμα, μιας και το Άγιο Πνεύμα του παρουσιάστηκε και του ανέθεσε μια wow αποστολή: να αναλάβει πρωτοβουλία για σύνταξη σχεδίου λύσης του κυπριακού με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό που θα κατατεθεί στην ΕΕ και στον ΟΗΕ!!! Λαλεί σου, μα έννα κάτσω να καρτερώ τους βλάκες και ανίδεους πολιτικούς της Κύπρου, της ΕΕ και του ΟΗΕ να βρουν μια λύση για ένα τόσο απλό θέμα όπως το Κυπριακό; Θκιό παλλιές να καθαρίσω εγώ!
Μετά τις εκλογές, λοιπόν, σε συνεργασία με την εκλελεγμένη κυβέρνηση, θα κάτσει να βρει την λύση που οι τόσοι άλλοι βλάκες εδώ και 34 χρόνια δεν βρήκαν και θα την παραθέσουν στους ξένους. Ναί, στους εχθρούς μας, σε αυτούς που μέρα νύκτα ασχολούνται μόνο με εμας και με το πως θα μας εκδικηθούν για τα Οκτωβριανά, το 55, το 21, το 40 κτλ. Στόχος, λέει, να υπάρξει μια ενιαία γραμμή από όλους στο κυπριακό.
Αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα τα πράγματα. Το αντικειμενικό, ανθρωποκεντρικό και όχι εθνικιστικό ΡΙΚ, σαν πρώτη είδηση, μας παρουσίασε τον Αρχιεπίσκοπο σαν άνθρωπο που ενώνει. "Φωνή ενότητας από τον αρχιεπίσκοπο", ο τίτλος του ρεπορτάζ. Τόσο επόνησα τον εγκέφαλο μου όταν το άκουσα αυτό, που στην αρχή νόμισα πως έπαθα εγκεφαλικό. "Φωνή ενότητας"... τί μου θυμίζει... τι μου θυμίζει; Α ναί! Θυμήθηκα. "δεν είχα καμία αμφιβολία πως η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι μια ελληνόφωνη τουρκική εφημερίδα", "όσοι ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πάνε στη κόλαση", "οι δυνάμεις στο εσωτερικό που εξυπηρετούν τους ξένους" κτλ. Απορώ... αν δηλαδή κερδίζει τις εκλογές ο Κασουλίδης ή ο Χριστόφιας, θα συνεργαστεί με αυτούς τους προδότες και μειοδότες;
Το αρχικό σοκ ακολούθησε όμως ένα ακόμη, μεγαλύτερο. "Η εκκλησία θα πρωτοστατήσει ούτως ώστε να εχουμε μια συνένεση όλοι. Μπορούν να διαφωνούν σε όλα τα άλλα, αλλά πάνω στο εθνικό να έχουμε ενιαία γραμμή. Όλοι ξέρουμε άλλωστε πως δεν είναι το κλειδί της λύσης οι ΤΚύπριοι αλλά η Άγκυρα". Με λίγα λόγια, να υιοθετήσουμε όλοι τις απόψεις Παπαδόπουλου. Wow, cool, it rocks, τέλεια! Έφερεν μας το πλαγίως και παρολίγο να μεν το καταλάβουμε ότι μας λέει να υιοθετήσουμε τις θέσεις του εθνάρχη "μίνι" του 30%. Και αυτό δεν είναι το κυριότερο πρόβλημα που βλέπω εγώ. Για μένα το κυριότερο ατόπημα είναι που δεν λογαριάζουν καθόλου τους Τκύπριους. Θα κάμουμε δηλαδή ένα σχέδιο μόνοι μας, με ότι μας συμφέρει εμάς, θα τους δώσουμε 5-6 δικαιώματα τζίνους για να μεν λαλούν ότι θέλουμεν τα ούλλα δικά μας, και θα το πάρουμε στους ξένους, οι οποίοι θα το θεωρήσουν Wunderbar, Magnifique, Perfect και θα πιέσουν την τουρκία να το δεκτεί. Και οι ΤΚύπριοι, δεν θα έχουν λόγο. Εδώ που τα λέμε, αφορά τους η ζωή τους και η χώρα τους για να έχουν και λόγο; Wow re, it rocks! Τόσα χρόνια και δεν το είχε σκεφτεί κανείς αυτό!!! Μάλιστα ο Άγιος της Εκκλησίας της Κύπρου του 5%, μας εξήγησε και το γιατί θα αναλάβει αυτή τη πρωτοβουλία. "Ίσως χρειαζότανε ο ενας που θα έκανε την πρόταση, το βήμα...." Ο ένας και μοναδικός Μεσσίας με λίγα λόγια.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις των πολιτικών... του ακροδεξιού Ευρωκό και των... ψευδοσοσιαλιστών, μέσω των προέδρων τους:
Ομήρου: "Η εκκλησία συνέλαβε θετικά τόσα χρόνια στο εθνικό θέμα και έχει μια παράδοση αγώνων και θυσιών για την ελευθερίαν και την ανεκαρτησίαν της κύπρου. Έχει και ρόλο και λόγο στο εθνικό θέμα. Καλοδεχούμενη η πρόταση της αν και τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει ο πρόεδρος".
Όντως... η εκκλησία κύριε Ομήρου-του-Τάσσου συνέβαλε θετικά τόσα χρόνια στο Κυπριακό. Τι να πρωτοθυμηθεί άλλωστε κανείς... την εθναρχία που καλούσε το κόσμο να πολεμήσει τον μισό ελληνοκυπριακό πληθυσμό επειδή ήταν κομμουνιστές, που αρνιότανε να κάνει μνημόσυνα στους δολοφονηθέντες αριστερούς και δεξιούς που οι τομεάρχες της ΕΟΚΑ έκριναν ότι ήταν προδότες, τον Μακάριο που διαγωνίζετουν με τον Γρίβα ποιος εν παραπάνω εθνικιστής και πολεμούσαν ο ένας τον άλλον μοιράζοντας τον κόσμο της Κύπρου σε 2 εχθρικά στρατόπεδα,τους μητροπολίτες που έκαναν δεήσεις για να πετύχει το πραξικόπημα, που χειρίζονται εδώ και τόσα χρόνια αμύθητες περιουσίες και έχουν και τα μούτρα να ζητάνε εισφορές από τον λαό που νιώθει πως προσφέρει στην πίστη του, που καλούσαν τον κόσμο να μην ψηφίσει αυτό που πίστευε στο δημοψήφισμα διότι θα πάνε στην κόλαση, και τόσα άλλα που θα μπορούσα να γράψω εδώ. Και εξακολουθεί το σοσιολιστικό κόμμα να θέλει ρόλο και λόγο της Εκκλησίας στο εθνικό και στα πολιτικά; Μα τί σόι σοσιαλιστές είστε ρε εσείς; λΕλεος πλέον... έλεος σε τούτο το τόπο!

Συλλούρης:
"Ευπρόσδεκτη η εκκλησία που με τις διασυνδέσεις της, και ειδικά με το πως λειτουργούν τα πράγματα σήμερα παγκόσμια και ειδικά στην ευρώπη, μπορεί να συμβάλει πάρα πολλά και για το Κυπριακό και για πάρα πολλά κοινωνικά θέματα"
Μάλιστα. Μπορείς να μας πεις κύριε Συλλούρη ποιές είναι οι διασυνδέσεις της Εκκλησίας στο εξωτερικό να τις μάθουμε κι εμείς; Μήπως η στενή φιλία του Τόμμυ Β' με τον Πάπα, που έγιναν κολλητοί μετά που ο δικός μας του πήρε ανεκτίμητης αξίας θρησκευτική εικόνα από την περιουσία της εκκλησίας της Κύπρου σαν δώρο; Μήπως εννοείς λέγοντας διασυνδέσεις, τις διάφορες επιχειρήσεις της Εκκλησίας μας στο εξωτερικό και τα εξώφυλλα του Τόμμη Β' στο περιοδικό In Business; Πε μας να μάθουμε κι εμείς. Και πες μας επίσης τι σχέση έχει η εκκλησία με το πως λειτουργούν παγκόσμια τα πράγματα και ειδικά στην Ευρώπη. Μα καταλάβεις τι λες παλλικάρι μου; Η Ευρώπη μιλά για δημοκρατία, για ελευθερία απόψεων, για σεβασμό και ανοχή στην πολυφωνία και πολυπληθυσμικότητα, για ανθρώπινα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των μειωνοτήτων.... τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Εκκλησία της Κύπρου που ανακατώνεται στα πολιτικά της χώρας;;;
Μήπως ο Ομήρου και ο Συλλούρης ξέχασαν τις απόψεις του Τόμμη Β' για την διαφορετική άποψη, τους αλλοδαπούς, τους πυρόπληκτους της Ελλάδας και τόσα άλλα; Να τους θυμήσω μόνο δύο:
-"Τα χρήματα της Εκκλησίας δεν είναι μπαουλιασμένα σε τράπεζες, αλλά ούτε και για να τα πετάς στον αέρα ή στο γάμο του Καραγκιόζη που λέει η παροιμία. Πρέπει να είμαστε νουνεχείς και να πηγαίνουν σε καλή μεριά, γιατί είναι από τον τίμιο ιδρώτα αυτού του λαού"
-"Δεν γίνεται οι ιερείς να συναναστρέφονται στις οικοδομές με κάθε καρυδιάς καρύδι μετανάστη ή κτίστη ή καλουψιή"

Έλεος πλέον σε αυτή τη χώρα. Είμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα της Ευρώπης που προσπαθούμε τόσο πολύ να γίνουμε ρεζίλι από μόνοι μας! Η μοναδική χώρα που οι πολιτικοί καλούν την Εκκλησία να αναμυχθεί στα πολιτικά!!! Αλήθεια, και τι δε θα πουν οι Ευρωπαίοι αν πάει εκεί ο τόμμης και τους πει "έκαμα ένα σχέσιο λύσης, εν πολλά cool, it rocks, πιέστε τωρά την τουρκία να τελειώνουμε";;; Μα ειλικρινά, αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος πως μας κάνει ΡΕΖΙΛΙ καθημερινά, και μόνο που ανοίγει το στόμα του να μιλήσει; Αντιλαμβάνονται τα δύο κομματάκια της ακροδεξιάς ΕΔΕΚ και Ευρωκό τι ακριβώς είπαν πως στηρίζουν και πως θεωρούν καλοδεχούμενο;;;
Ο Αρχιεπίσκοπος μας δεν κάνει ούτε καντηλανάφτης να είναι! Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά αφού είναι που είναι Αρχιεπίσκοπος (ας όψεται η δημοκρατία μας), τουλάχιστον ας του πει κάποιος πως έχει παραπάνω ευθύνες τώρα και πως όταν μιλά δεν αντιπροσωπεύει τον εαυτό του αλλά ολόκληρη την Εκκλησία!

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Είμαι ΦΑΣΙΣΤΑΣ

Είμαι φασίστας γιατί έχω ένα μπλογκ και έχω το δικαίωμα να θέτω μόνο έναν απλό κανόνα: "μην γράφετε σχόλια άσχετα με το θέμα"
Είμαι φασίστας γιατί κάθομαι και γράφω για ένα θέμα σημαντικό για μένα και αναμένω να ακούσω σχόλια σχετικά με αυτό και όχι λάσπη.
Είμαι φασίστας γιατί αντί να απαγορέψω σε κάποιον να γράφει, του υπέδειξα επανειλημμένα να γράφει αυτά που γράφει σε άλλα θέματα που αφορούν τα γραφόμενα του.
Είμαι φασίστας γιατί δεν έχω ενεργοποιημένη την προεπισκόπηση των σχολίων που αφήνει εδώ ο κόσμος και τα αφήνω να αναγράφονται αμέσως.
Είμαι φασίστας γιατί νευριάζω όταν οι άλλοι απλά χρησιμοποιούν τον χώρο εδώ για να γράφουν τα απωθημένα τους.
Είμαι φασίστας γιατί νευριάζω όταν κάποιοι, οι ίδιοι συχνά πυκνά με διαφορετικά ψευδώνυμα, αντί να θέσουν επιχειρήματα σε ότι διαφωνούν, αρχίζουν να με ειρωνεύονται.
Είμαι φασίστας γιατί θεωρώ πως αξίζει να σέβεσαι τον χώρο του άλλου και τους κανόνες που θέτει.
Είμαι φασίστας γιατί δεν μου αρέσει να με αποκαλούν αρνί, τουρκόσπορο, υποστηρικτή δολοφόνων κομμουνιστών στην Σοβ. Ένωση επειδή εκφράζω υποστήριξη σε συγκεκριμένο υποψήφιο.
Είμαι φασίστας γιατί παρακάλεσα, προειδοποίησα πάμπολλες φορές κάποιον να σεβαστεί τον μοναδικό κανόνα που έχω θέσει και σαν απάντηση με πρόσβαλε.
Είμαι φασίστας γιατί έχω ακόμη μέσα στο μπλογκ μου τις προκλητικές απαντήσεις κάποιων σε όσα γράφω.
Είμαι φασίστας γιατί αναγκάστηκα να διαγράψω τα δύο τελευταία μηνύματα κάποιου συγκεκριμένου που εκμεταλλευόταν τον χώρο μου για να με προσβάλει. Και κράτησα τα άλλα 50 που έβαλε ως τώρα.
Είμαι φασίστας γιατί θεωρώ βρισιά και προσβολή κι άλλες λέξεις εκτός από το "μουνί, βίλλος, πούστης, πουτάνα, κωλόπαιδο, ασσιχτήρ" κτλ.
Είμαι φασίστας γιατί θεωρώ πως η δημοκρατία δεν είναι να κάνει ή να λέει ο καθένας ότι του καπνίσει και να περιμένει να τα δέχονται οι άλλοι, αλλά να σέβεται ο ένας τον άλλον. Δηλαδή, να σέβεται τους κανόνες των άλλων.
Είμαι φασίστας γιατί στεναχωρήθηκα πολύ όταν αυτός ο κάποιος θεώρησε πρέπων και ορθό να με διασύρει σε ένα άλλο μπλογκ, χωρίς να με ξέρει.
Είμαι φασίστας γιατί θα συνεχίσω να έχω την ίδια απαράλλακτη πολιτική στο μπλογκ ΜΟΥ.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

Στρατιωτική διαφημιστική καμπάνια των ΗΠΑ


Join the US Army! Go to exotic destinations! Meet strange people! And then kill them!

Aποτελέσματα ψηφοφορίας: Πως θα βλέπατε μια πιθανή συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για να μην επανεκλεγεί ο Τάσσος;

Τα αποτέσματα, μετά από 85 ψήφους είναι:

ΝΑΙ - 51 ψήφοι, ποσοστό 60%
ΟΧΙ - 28 ψήφοι, ποσοστό 33%
Δεν είμαι σίγουρος/η - 6 ψήφοι, ποσοστό 7%

Από τα αποτέσματα δεν μπορούμε φυσικά να πούμε πως οι Ακελικοί και οι Συναγερμικοί ευνοούν τόσο μαζικά (60%) μια συνεργασία των δύο. Πρώτο, το δείγμα δεν είναι μεγάλο και δεύτερο οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε καθημερινά μιλάνε για πολύ μικρότερα ποσοστά.
Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε σιγουριά είναι πως αν αυτή (ή η οποιαδήποτε παρόμοια) η ψηφοφορία γινότανε πριν 2-3 χρόνια, το ποσοστό που θα απαντούσε ΝΑΙ δεν θα ήταν περισσότερο του 5%.
Βάση αυτού, μπορούμε να καταλάβουμε πως ο κόσμος έχει σιγά σιγά απελευθερωθεί από τα αντιακελικά και αντισυναγερμικά του συμπλέγματα και βλέπει πιο ζεστά την πιθανότητα συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται την σημασία που θα είχε για το καλό της χώρας η απομάκρυνση του Παπαδόπουλου από την εξουσία. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνέβαλλε τα μέγιστα και πάρα πολύ αποφασιστικά στο να ξεπεραστεί ο εθνικός διχασμός που κρατά εδώ και μισό αιώνα και επιτέλους να υπάρξει εθνική ενότητα, εθνική συνοχή, μέσα από μια δημοκρατία που όλοι θα σέβονται τις απόψεις όλων.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο... ο κόσμος μπορεί να δείξει τον δρόμο στους πολιτικούς και όχι πάλι οι πολιτικοί στον κόσμο.