Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Τα αποκαλυπτήρια...

Καιρός ήταν. Και επίσης αναμενόμενο. Να πέσουν οι μάσκες των αιώνιων απορρηπτικών και όσων δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό. Σε κάποια φάση θα γινότανε αυτό... θα ξεσπεπάζονταν. Όσο καιρό ήταν εκεί ο παπάς τους, ο Τάσσω, κρύβονταν πίσω από τον μανδύα του με νομικίστικα προσχήματα και δικαιολογίες. Τώρα πια, δεν μπορούν να κρυφτούν... οι μάσκες έπεσαν πια και είναι όλοι εκτεθειμένοι στον λαό. Έναν λαό που περιμένει να λυθεί το Κυπριακό επιτέλους για να μπορέσουν οι... άξιοι πολιτικοί μας να δούνε περισσότερο θέματα εσσωτερικής διακυβέρνησης που μας καίνε εδώ και τόσα χρόνια.


Πρώτα λοιπόν άρχισαν να φωνάζουν για τα άτομα που συνθέτουν τις επιτροπές εργασίας. Έίναι όλοι σχεδόν Ανανικοί, λένε. Και σαν τέτοιοι δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα δίκαια του λαού, ισχυρίζονται. Η βλακεία του αιώνα! Σάμπως και πάνε εκεί οι άνθρωποι και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Σαν να μην έχουμε πρόεδρο που δίνει εντολές... Και εδώ που τα λέμε, φταίει λίγο κι ο Χριστόφιας που τους αφήνει να τον προσβάλλουν με τέτοιο τρόπο προκαλώντας ταυτόχρονα και αισθήματα απογοήτευσης - φοβίας στο λαό, αντί να τους αποστομώσει με μια δήλωση του και να τους βάλει στην θέση τους όπως αυτός ξέρει. Στο τέλος δηλαδή, για χάρη της ενότητας, θα την πάθουμε πάλι. Σάμπως και δεν έχουμε ήδη δει τα "καλά" που μας άφησε η -δράμα αγάπη μου- πολιτική του Μακαρίου με την άφεση αμαρτιών του... που βασικά ήταν πρόσχημα γιατί φοβήθηκε άλλα πράγματα. Ο πρόεδρος έχει ήδη κάνει τολμηρά βήματα και τολμηρές δηλώσεις που κανείς άλλος πριν δεν είχε τα αρχ... να πει. Όμως πρέπει να βάλει στην θέση τους όλους αυτούς τους αντι-επανενωτικούς παραδόπιστους που μόνο την τζέπη τους σκέφτονται και όχι την πατρίδα και το μέλλον της. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν πως πάνε εκεί οι άνθρωποι και κάνουν του κεφαλιού τους. Δηλαδή, ας πούμε, η πρώην υπουργός οικονομίας πάει εκεί και κάνει πολιτική "νεοφιλελεύθερης οικονομίας", όπως τον κατηγορούσε ο Χριστόφιας προεκλογικά, και ο Χριστόφιας του δίνει τις ευλογίες του; Μην τρελαθούμε... Αλλά το χειρότερο είναι το κλίμα διχασμού που προσπαθούν ΠΑΛΙ να μεταφέρουν στον κόσμο. "Διαχειρίζονται τις τύχες μας άνθρωποι του ΝΑΙ", λένε. Μα καλά, ακόμη δεν κατάλαβαν πως εκτός του ότι λένε βλακείες, η πολιτική του διαχωρισμού μεταξύ ανθρώπων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ έχει απορριφθεί από το 67% του λαού;;; Να πεις πως ο Φεβράρης ήταν πριν 10 χρόνια και τον ξέχασαν άντε να το καταλάβουμε. Αλλά τα γέριμα και τα σκοτεινά, ούτε 3 μήνες δεν έχει που ο λαός τους γύρισε την πλάτη. Και ας προσπαθεί μάταια το Συλλουρούδιν να μας πει πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο άνθρωπος ζητά βασικά οι άνθρωποι του ΝΑΙ να μην έχουν λόγο, να μην μπλεχτούν πουθενά και ξανά στα πολιτικά του τόπου... απλά να τους αφήσουμε χατιρικώς να ζούν κι αυτοί εδώ στην χώρα μας. Δεν βλέπει πως το ανεμικό κόμμα του διαλύεται όπου να'ναι... αλλά ΟΚ, κι αυτός έχασε τη μάσκα του και ξεσκεπάζετε πλέον. Όχι δηλαδή πως πριν δεν τον είχαμε καταλάβει... η αλήθεια να λέγεται, ο Συλλούρης ήταν πάντα ανοικτό βιβλίο. Μπορεί να λέει του κόσμου τις αρλούμπες, αλλά ουδέποτε κρύφτηκε τόσο πολύ όσο κρύβονται κάποιοι άλλοι... συν-κυβερνητικοί του Χριστόφια! Κι αυτό είναι στα "υπέρ" του Συλλούρη!


Τώρα άρχισε πάλι το σενάριο για το σχέδιο Αναν. Μα καλά, γιατί υποστήριξαν τον τάσσω αυτοί όλοι; Δεν είναι ο Τάσσω που μας έλεγε μέρα-νύκτα πως σχέδια σαν αυτό του Αναν δεν χάνονται ποτέ από το τραπέζι και πως μερικές πρόνοιες του θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας σε ένα άλλο μελλοντικό σχέδιο; Τότε γιατί δεν διαφωνούσαν μαζί του όλοι αυτοί οι Κουτσούδες, οι Συλλούρηδες, οι ΔΗΚΟικοί και ΕΔΕΚίτες; Και έτσι για να καταλάβω κι εγώ ο παλαβός... αν το σχέδιο Ανα δεν είχε ούτε μια αρνητική πτυχή για την τουρκική πλευρά, τότε γιατί το απέρριψε ο στρατός της Τουρκίας και ο Ντενκτάς, σε σημείο μάλιστα που ο δεύτερος να λέει δημόσια πως η Τουρκία (Ερντογάν) ξεπούλησε ακόμη μια φορά την Κύπρο; Το σχέδιο ήταν γύρω στις 9000 σελίδες... είναι ποτέ δυνατόν να μην συμπεριλάμβανε θετικά στοιχεία για μας; Να θυμίσουμε μερικά, έτσι για όσους έχουν επιλεκτική αρτηριοσκλήρωση:

Οι Τουρκικές απαιτήσεις όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ Ερντογάν-Ντενκτάς:

- Ενισχυμένη διζωνικότητα

-Ξεχωριστή κυριαρχία ΤΚ κρατιδίου

-Ευθυγράμμιση χάρτη

-Τα παραπάνω να αποτελούν ΜΟΝΙΜΕΣ παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο

-Τα παραπάνω να κατοχυρώνονται ως πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ

(Θυμίζω τις δηλώσεις του Τάσσου για τα παραπάνω, που κατηγορούσε τον Ντενκτάς για διπλοπροσωπία και πως δεν εννοεί πραγματικά πως το σχέδιο Αναν είναι εν ζωή!!! Δηλαδή, κατηγορούσε τον Ντενκτάς επειδή ο δεύτερος δεν ήθελε το σχέδιο Αναν...)

Κι όμως, στο σχέδιο Ανάν, με την συνεισφορά του Φερχόϊγκεν και Πρόντι, απορρίφθηκε το αίτημα για να καταστούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας πρωτογενές δίκαιο για την ΕΕ. Ήταν αυτό που ανάγκασε τον Ντενκτάς να χαρακτηρίσει τον Φερχόϊγκεν "αξιωματικό των Ναζί"! Δηλαδή η Τουρκία, δεν πήρε ΤΙΠΟΤΑ από τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει. Κι αυτό ακριβώς ήταν που έκανε τον Ντενκάς να φύγει από τις διαπραγματεύσεις και να απορρίψει το σχέδιο Ανάν...

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα θετικά για εμάς στοιχεία του σχεδίου. Γιατί λοιπόν να τα εγκαταλείψουμε, και να μην τα κρατήσουμε, έχοντας στο χέρι το όπλο πως η άλλη πλευρά ήδη τα αποδέχτηκε, ψηφίζοντας ΝΑΙ στο συγκεκριμένο σχέδιο; Ποιό είναι το πρόβλημα αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα αρνητικά του σχεδίου (πχ. δικαιώματα επέμβασης, παραμονή στρατών) και να βρεθεί επιτέλους μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές;


Αν αφεθεί το κυπριακό να ξεκινήσει από μηδενική βάση και αφήνοντας στον κάλαθο των αχρήστων όσα πετύχαμε και συμφωνήσαμε ως τώρα, πότε δηλαδή περιμένουν να λυθεί το Κυπριακό; Κι όσο σκληρό κι αν ακούγεται, αυτό είναι που θέλουν όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται και υποσκάπτουν τις συνομιλίες: μη λύση!

Είναι ακριβώς γι'αυτό που όλοι μας πρέπει να κλείσουμε τα αφτιά και να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς τους απορριπτικούς που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προέδρου και της επίσημης αντιπολίτευσης (ΔΗΣΥ) για να τελειώνει το Κυπριακό και να μπορέσουμε να χαρούμε τις -πραγματικά- τεράστιες προοπτικές για τον τόπο μας που θα 'ερθουν με μια λύση.

11 σχόλια:

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Καλά ρε BRC εσύ μόνο τούτα τα θετικά κατάλαβες ότι είχε το σχέδιο?

Αν είχε εφαρμοστεί τωρά θα είχαμε το 1/3 των κατεχομένων εδαφών πίσω Αν οι ΤΚ εφταναν το 85% του βιοτικού επιπέδου των ΕΚ τότε όλες οι απαγορεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα για εγκατάσταση σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Κύπρο θα είχανε φύγει..
ΣΗΜΕΡΑ χωρίς λύση το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα τους έχει ανέβει στο 50%!!!

θα έμεναν 650Τουρκους στρατιώτες με 900Ελληνες με πρόνοια για προσπάθεια οριστικής αποχώρησής τους κάθε 3 χρόνια..
Σήμερα 50 χιλιάδες πάνοπλων Τούρκων στρατιωτών παραμένουν στο νησί.
Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει δικαίωμα μονομερούς επέμβασης στο νησί
Ενώ με το σχέδιο Ανναν θα έπρεπε να πάρει έγκριση από τον ΟΗΕ
100 χιλιάδες Eκ έχασαν το δικαίωμα επιστροφής και οι υπόλοιποι 60χιλιάδες το δικαίωμα αποζημίωσης.

................................
Σύμφωνα με το σχέδιο Ανναν και το διεθνές δίκαιο θα μπορούσαν να παραμένουν με ονοματική λίστα 45 χιλιάδες έποικοι ενώ το ψευδοκράτος δεν κατάφερε να μαζέψει τόσα ονόματα και δήλωσε μόνο 40! AΣΕ που ο αριθμός των τουρκοκυπρίων είχε μειωθεί προ πολλού αφού πολλοί είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
Με ριτή πρόνοια σταματούσε τον περεταίρω εποικισμό.!Και υπήρχε πρόνοια που παγίωνε την αναλογία στο 80%-20% και απαγόρευε την αλλαγή της δημογραφίας του νησιού. Υπάρχει καλύτερη διασφάλιση του ελληνισμού από αυτή?

Αυτή την στιγμή ο αριθμός των εποίκων στην Κύπρο κυμαίνεται το λιγότερο στις 100 με 200 χιλιάδες! Η οικονομική και οικοδομική ανάπτυξη που έγινε στα κατεχόμενα στα 4 επόμενα χρόνια ήταν πολλαπλάσια από όση ανάπτυξη είχε γίνει μέσα σε 30 χρόνια!
Τώρα πολλά εδάφη που υπο το σχέδιο Ανναν θα μπορούσαν να μας επιστραφούν έχουν γεμίσει με πολυτελείς επαύλεις Αγγλων + Ισραηλινών επιχειρηματιών!
10χιλιάδες Αγγλοι,Καναδέζοι κτλ έχουν είδη αγοράσει περιουσίες στα κατεχόμενα και ο αριθμός τους αυξάνεται ανεξέλεγκτα..

Και σαν να μην έφτανε αυτό τώρα οι ΤΚ και ΤΟΥΡΚΟΙ έχουν πάρει στην ουσία όσα τους έδεινε το σχέδιο ΑΝΝΑΝ

Δηλαδή άρση απομόνωσης άνοιγμα αεροδρομίων λιμανιών και
Δικαίωμα διεκδίκησης των περιουσιών τους.. Εμείς δεν έχουμε καν δικαίωμα βέτο στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας!!!!

5 μαλάκες που είχαν εξουσία ανήγαγαν με προπαγάνδα την μεγαλύτερη εθνική προδοσία της Κύπρου μετά το πραξικόπημα σε πατριωτισμό και δηλητηρίασαν τα μυαλά των ανθρώπων. O Χριστόφιας .Πρέπει να τους εκθέσει για αυτό που είναι και να τους απομονώσει όχι να κάθετε και να το παίζει Ιησούς …Πρέπει να λάμψει η αλήθεια!
Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους πείσεις είναι κολλημένοι.. πρέπει να τους αφήσει πίσω του και να παίξει με αναλογία 60%- 40% των δύο μεγάλων κομμάτων στο δημοψήφισμα αν θέλει να περάσει η νέα λύση.. (Αααν ερθει)

.................................
.................................
Τα ισοζύγια έχουν αλλάξει εις βάρος μας και η Τουρκία δεν έχει πλέων κανένα κίνητρο να λύσει το Κυπριακό. Όπως λέει και ο Μαρκίδης Το κυπριακό λύθηκε το 2004 με διχοτόμηση. ..

Banana Republic Cyprus είπε...

Φίλε Κυριάκο, δεν πιστεύω να περίμενες να κάνω ανάλυση του σχεδίου Αναν :)
Απλά πληροφοριακά τάχθηκα εναντίων του σχεδίου Αναν και δεν έχω μετανιώσει. Απλά τυγχάνει να μην ανήκω σε εκείνη την μερίδα που δαιμονοποίησαν το σχέδιο ή που δεν μπορούν να δουν ΚΑΙ τα θετικά του.
Χαίρομαι που συμπληρώνεις κι εσύ άλλα θετικά, καθώς μέρος του κειμένου μου θέλει να περάσει το μύνημα πως το σχέδιο Αναν δεν ήταν ένα αρνητικό για εμάς σχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος του. Αρνητικά στοιχεία και μάλιστα κραυγαλέα, που υπονόμευαν μια ανεξάρτητη χώρα, είχε!

kyriakos είπε...

Δεν σε κατηγορώ που είπες ΟΧΙ πολλοί παρασύρθηκαν από τα ψέματα και τα κροκοδείλια δάκρυα του εθνάρχη όμως μπορώ να σου πώ με σιγουριά ότι είπες όχι σε ένα φανταστικό σχέδιο.. (τερατούργημα του τασσω)
Η χρονική στιγμή που ήρθε το σχέδιο ήταν κάπως περίεργη το επιχείρημα δηλαδή ότι θα μπαίναμε στην ΕΕ και θα βλέπαμε καλύτερες μέρες ήταν όντως πολύ δυνατό.. (όμως και πάλι για την χρονική στιγμή που ήρθε το σχέδιο ευθύνεται αποκλειστικά ο Τασσος!)
Το ΟΧΙ του Τάσου θα δικαιωνόταν μόνο αν μας έφερνε (όπως υποσχέθηκε) μια καλύτερη λύση. Όχι 5 χρόνια μετά να είμαστε στο σημείο να νοσταλγούμε με δάκρυα το σχέδιο ΑΝΝΑΝ.

Θα συμφωνήσω ότι το ΝΑΙ στο σχέδιο Αννάν ήταν μια μικρή οικονομική αυτοκτονία και μάλιστα ένα σκαλί πριν υιοθετήσουμε το τρομερό ΕΥΡΩ…
Θα μου επιτρέψεις όμως και να διαφωνήσω μαζί σου όταν λές ότι το σχέδιο είχε ‘ΚΡΑΥΓΑΛΈΑ στοιχεία που υπονόμευαν την ανεξαρτησία μας..’

Μαλακίες και ψέματα του Τασσου ήταν όλα τα υπόλοιπα πλην του οικονομικού για να παρασύρει τον κόσμο.

Άκου να δεις τι έγινε..

Η τουρκική πλευρά ζητούσε 2 κράτη χωριστές κυριαρχίες και εμείς ζητούσαμε ένα κράτος που να είναι συνέχιση της κυπριακής δημοκρατίας και υπήρξε αδιέξοδο.

Έτσι και ο ΟΗΕ που κλήθηκε σε ρόλο επιδιαιτητή να πάρει μια απόφαση που θα επέτρεπε στο σχέδιο να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές

Τι έκανε ο ΟΗΕ? Δεν ανάφερε καμία από της ταμπέλες-φράσεις που ζητούσε η κάθε πλευρά.

Και για να δείς τι ακριβώς ισχύει πρέπει να δείς τις ρήτρες του σχεδίου
Τα στοιχεία τα οποία δείχνουν αν διαλύεται ένα κράτος ή όχι είναι :

1)η αδιάλειπτη συμμετοχή ενός κράτους στους διεθνείς Οργανισμούς
2)η συνέχεια των διεθνών Συνθηκών που δεσμεύουν αυτό το κράτος
3)η διασφάλιση της μίας κυριαρχίας
4)η διασφάλιση μία διεθνούς εκπροσώπησης
5)η διασφάλιση μιας εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας κτλ.
και το κυριότερο πολιτικό ζήτημα ήταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα και ενωμένο κράτος με δύο πολιτείες (states) που δεν είχαν δικαίωμα ούτε να αποσχιστούν ούτε να ενωθούν με κάποιο άλλο κράτος.
Όλα αυτά τα πετύχαμε και ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για ένα κυρίαρχο κράτος συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας..
Είχαν δοθεί κάποιοι συμβολισμοί και δευτερεύοντες πρόνοιες για την τουρκική πλευρά όπως είναι οι σημαίες οι ομάδες στη μάππα (όπως έχει και η Σκωτία) και κάτι άλλες ανούσιες πρόνοιες που πολύ απείχαν όμως από το να θεωρηθούν χωριστή κυριαρχία ή χωριστό κράτος Απλά επέτρέπαν στην Τουρκική πλευρά να λέει τα δικά της. Εξάλλου μέσα στη ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωριστό κράτος και ιδίως τώρα με το ευρώ...

(Προχθές ψήφισα για δήμαρχο του Λονδίνου)


ΟΚ
...Για να είμαι απόλυτα δίκαιος
Το πιο σημαντικό που κέρδισαν σε αυτό το θέμα οι Τούρκοι είναι οι χωριστές οικονομίες..

Κάτι όμως που έχουν και όλες οι πολιτείες της Αμερικής..

Δεν είναι απαραίτητα κακό..

Απλά καμιά πολιτεία δεν θα μπορεί να απομυζά από την άλλη (όπως φοβόταν και ο αρχιεπίσκοπος)

Παρόλα αυτά στα θέματα ουσίας επρόκειτο ξεκάθαρα για συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας.


Ούτε καταργούσε την Κύπρο ούτε την διέλυε ούτε τίποτε… Ολα ήταν ακόμα ένα μεγάλο ψέμα του Τασσου..
Το οποίο ζεί μέχρι σήμερα…
Απλά τότε ήταν αρχή και δεν τον είχε μάθει ο κόσμος…

Άλλο μεγάλο ψέμα ήταν τα περί βιωσιμότητας.. Αλλα αυτό να με συμπαθάς βαριέμαι να σου το αναλύσω …Εκτώς αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι και για αυτή την ‘σκοτεινή’ πτυχή του σχεδίου..


Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του σχεδίου ήταν το οικονομικό..

Και για να είμαι ειλικρινείς για μερικές μέρες σκεφτόμουνα να πώ και εγώ όχι.. όμως τελικά επικράτησε το συναίσθημα και είπα ΝΑΙ..

Ελπιζα ότι ο ΤΑσσω είχε πραγματι αλλάξει από τότε που ο Εζεκίας τον αποκάλεσε ως τον πιο παράφρονα αδίσταχτο και επικίνδυνο πολιτικό της Κύπρου που επιζητά ότι και ο Γιωρκάτζης: Δύο χωριστές ενώσεις…

Πραγματικά ήθελα να πιστέψω ότι έλεγε την αλήθεια στο διάγγελμα και ότι θα πάλευε για λύση και μετά την ένταξη όμως βαθιά μέσα μου ήξερα τι θα πραγματικά ίσχυε..

Το χρήμα για τον τάσσω ήταν πάντα και πάνω από τον θεό και πάνω από την πατρίδα..

Banana Republic Cyprus είπε...

Φίλε Κυριάκο, επέτρεψε μου να έχω λίγη κρίση και άποψη. Είναι λίγο... προσβλητικό, με την καλή έννοια, να μου λες πως με παρέσυρε ο Τάσσος να πω όχι σαμπώς και δεν μπορούσα να κρίνω μόνος μου. Εκτός από αυτά που λες, ένας από τους κύριους λόγους που απέτυχε το σχέδιο Ανάν ήταν και το απόλυτο σκοτάδι στο οποίο μας άφησε ο Κληρίδης χωρίς να μας λέει τι είδους λύση επιδιώκαμε όταν αυτός ήταν πρόεδρος. Αντίθετα μας έλεγε τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, αγόραζε Σ300 και πουλούσε πατριωτισμό σε όλους αυτούς, τα σημερινά τσιράκια του Τάσσου, για να τον ψηφίζουν. ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ ήταν, όταν ήρθε το σχέδιο λύσης, να παλαβώσει ο κόσμος, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Τάσσος απόλυτα και έσπειρε το φόβο. Και ναί, στο θέμα επεκτατικών δικαιωμάτων, μπορεί να ήθελαν έγκριση από τον ΟΗΕ αλλά όλοι ξέρουμε πως ο ΟΗΕ σήμερα δεν είναι τίποτε. Και για την ανεξαρτησία του Κοσόβου κανονικά έπρεπε ο ΟΗΕ να επέμβει, αλλά όλοι ξέρουμε τι είναι σήμερα ο ΟΗΕ. Δεν μας δώσανε μια κουτσουρεμένη ανεξαρτησία το 60 για να πάρουμε μια άλλη το 2004 με δικαιώματα επέμβασης από ξένες, τρίτες χώρες, με ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Δεν νοείται ευρωπαϊκό ανεξάρτητο ελεύθερο κράτος να λειτουργεί με τέτοιες προϋποθέσεις. Είτε είμαστε χώρα ανεξάρτητη, είτε όχι.

Ανώνυμος είπε...

Καλώς ή κακώς συμφωνώ και με τους δύο σας. Γράφετε και οι δύο πραγματικότητες.

Σαφέστατα το γεγονός ότι ο λαός ψήφισε όχι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην προπαγάνδα του Τάσσου όσο και στην εγκληματική αμέλεια του Κληρίδη (αλλά και όλων των πολιτικών) που από το 1977 δεν βρήκαν το πολιτικό θάρρος να ενημερώσουν το λαό για τις πραγματικότητες. Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος όμως.

Η δεύτερη πλευρά, που είναι ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η εγκληματική αδιαφορία του ίδιου του λαού. Θυμάμαι, την περίοδο πριν το δημοψήφισμα να κλέβω λίγο από το χρόνο μου για να διαβάσω το Σχέδιο Ανάν 3, μετά το 4 εάν θυμάμαι καλά και μετά το 5. Τις περιλήψεις εννοώ όπως τις είχαν δημοσιεύσει οι εφημερίδες της εποχής. Το θεωρούσα χρέος μου. Χρέος έναντι του εαυτού μου και των μελλοντικών παιδιών μου. Ψήφισα Ναι. Ακριβώς τα ίδια έκανε ένας φίλος που κατέλειξε και ψήφισε Όχι. Το ίδιο χρέος (πρόφατα μου είπε) ότι ένιωθε και αυτός.

Έχω αρκετούς φίλους, στην ηλικία των 30. Σπουδασμένους, κοινωνικά μορφωμένους και "ευαίσθητοι" με το Κυπριακό. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θεώρησε σκόπιμο να διαβάσει έστω και το τελευταίο σχέδιο, το 5, για να έχει τη δική του άποψη. Λες και ήξερε τα πάντα. Και ας ψήφιζε μετά ότι έκοβε ο νους του.

Τώρα θα μου πείτε, ότι ο απλός ο κόσμος, και να διάβαζε το σχέδιο δεν θα μπορούσε να καταλάβει και πολλά πράγματα. Προσπάθησε όμως;
Δημιούργησε απορίες για να τους τις λύσει κάποιος; Κατά γενική ομολογία όχι. Και ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο καθένας ακούει αυτά που θέλει να ακούσει.

Εν κατακλείδι αυτό που θέλω να πω είναι ότι ναι φταίνε σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικοί μας. Αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, φταίμε εμείς ο λαός. Που μας ταΐζουν κουτόχορτο εδώ και δεκαετίες και παρόλο που το ξέρουμε, σοκαριζόμαστε τάχα, όταν κάποιος από αυτούς (τους πολιτικούς εννοώ) μας πει μια πραγματικότητα σε σχέση με το κυπριακό.

kyriakos είπε...

Μά και εγώ συμφωνώ με όλα ανεξαιρέτως στα όσα έγραψε ο BRC
Aπλά θεωρούσα ότι τα θέματα βάσεων και εγγυήσεων είναι δύσκολο να τα αγγίξουμε εν καιρώ διαπραγματεύσεων για πολυπόθητη λύση.. Στη λύση θα ήταν σοφό να ασχοληθούμε με τα μικρά μικρά και αυτά τα κραυγαλέα 2 κεφάλαια του κυπριακού:Τις Εγγυήσεις και τις Βάσεις θα τα βλέπαμε μετά την λύση μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση.. Οπου τα πάντα μπορούν και θα αλλάξουν..
Αυτό ήταν το σχέδιο εξ αρχής ,,

Το μόνο που μας ελειπε ήταν το αρχικό σχέδιο που θα διευθετούσε Χονδρικά το κυπριακό για καμία 10ετία με ένα υποφερτό τρόπο..

Μερικά πράγματα δεν έρχονται αμέσως και ραγδαία απλά επειδή έτσι τα θέλουμε..
Όπως φαίνεται δυστυχώς ο Τάσσος και πολλοί Κυπραίοι δεν έμαθαν τίποτε από την ΕΟΚΑ..

Το κυπριακό είναι ατελείωτο φίλε για να τελειώσει με ένα απλό σχέδιο..


ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ!!

kyriakos είπε...

Να συμπληρώσω κάτι που ξέχασα στο σχόλιο του Ανώνυμου

Φίλε Ο κόσμος πλην ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων δεν έχει το καθήκον ούτε την όρεξη ούτε τα προσόντα να κάτσει να μελετήσει ένα συνταγματικό σχέδιο..
Γιαυτό ψηφίζει υποτίθεται τους γαδάρους που τον κυβερνούν.. επειδή τάχα εκείνοι καταλάβουν καλύτερα και θα του πουν τι θα κάμει..
Το πρόβλημα μας στην Κύπρο είναι ότι πάρα πολλοί ανθρωποι κατά τα άλλα βλάκες έχουν βήμα και λόγο για να εκφέρουν άποψη είτε επειδή δουλεύουν σε ένα κανάλι η μια εφημερίδα είτε επειδή εμπαξιοθήκαν μές σε κανένα κόμμα..

Όλοι αυτοί διαμορφώνουν κοινή γνώμη αν δεν υπάρχει σοβαρός ηγέτης


..έτω εβρέθηκε την δεδομένη στιγμή ο κοράζηνος ο Τασσος να τα ξηλώσει ούλλα και μετά προσπάθησε να αποδομήσει με σχεδιασμένες κινήσεις όλους τους πολιτικούς ηγέτες πλήν της αφεντιάς του.. και να γίνει κάτι σαν Ούκγο Τσάβες στην ΕΕ

Ευτυχώς για μας Χριστόφκιας και Αναστασιάδης εκαταφέραν να βγούν ζωντανοί από τον κυκεώνα, έστω και λαβωμένοι.. τώρα είναι η σειρά τους να τον σκοτώσουν.. (πολιτικά)

Είδη ο Αναστασιάδης καταστρώνει σχέδιο.. Ομως δυστυχώς το ίδιο και ο τασω.


..............
Οι σύντροφοι παλεύουν σε δύο μέτωπα/////
Ενω Τάσος και Ντεχτάζ αντίστοιχα έχουν την κελλέ τους ήσυχη και η μόνη τους έγνοια είναι να προετοιμάσουν το έδαφος\\ για το νέο ΟΧΙ..

Κοίτα ρε που μπλέξαμε Ντεχτάζ δεν είχαμε Ντεχταζ εβρήκαμε (στο πιο λεπτό και με πιο μεγάλη μύτη) μεν εξίσου δηλητηριώδες ΔΕ..

Οι τουρκοκύπριοι εκάμαν 30 χρόνια να ρίψουν τον δικό τους ευτυχώς εμείς μόνο 5

(!!!!)

Τι λέγαμε?
Α ναι..

Ο κόσμος φίλε ότι του πουλήσεις θα πάρει αλλά όμως πρώτα πρέπει (όπως πολύ σωστά είπες και εσύ και ο BRC) να του δημιουργήσεις την πλασματική ανάγκη να ‘αγοράσει’ την λύση..

……Πρέπει να τους προετοιμάσεις (θετικά) με λίγα λόγια..

Ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης ως τωρά εκάμαν καλή δουλειά σε σχέση με τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν σε τουν το θέμα .. Αν αυτή η δουλεία γινόταν το 2004 το κυπριακό θα ήταν λυμένο εκατό φορές ως τωρά..

Αλλά Εβρέθηκε ο %#$^#

Bananistanos είπε...

Κυριάκος:

"...Το πρόβλημα μας στην Κύπρο είναι ότι πάρα πολλοί ανθρωποι κατά τα άλλα βλάκες έχουν βήμα και λόγο για να εκφέρουν άποψη είτε επειδή δουλεύουν σε ένα κανάλι η μια εφημερίδα είτε επειδή εμπαξιοθήκαν μές σε κανένα κόμμα.."

Κατ'ακρίβειαν το πρόβλημα είναι ότι οι νούσιμοι μας, αν έχουμε, δεν έχουν τα κκοτσια να μπούν στην πολιτική τζε αφήνουν τους ηλίθιους να νεκατονουνται μες τα πράματα και να μας κυβερνούν.

Drapetis είπε...

σωστος ο μπανανιστανος, αλλα γιατι να θελει ενα νουσιμο πλασμα να νεκατωθει μες την πολιτικη ρε φιλε. Η να το πω αλλιως..χρειαζεται μια κρισιμη μαζα νουσιμων να νεκατωθει για να υπαρξει αλλαγη στο ολο mentality της κυπριακης πολιτικης (απο την τοπικη αυτοδιοικηση μεχρι την βουλη). ως γνωστο ομως η ηλιθιοτητα δεν μπορει να νικηθει και οσο παει ο καιρος βλεπω οτι ζουμε μεσα σε τετοια κοινωνια. οποτε οι νουσιμοι αντιλαμβανουνται το, κρυφκουν να περασουν η ακομα χειροτερα για τον τοπο, φευγουν για αλλες πολιτειες. το ιδιο αρχισε να παιζει και στο δικο μου μυαλο, αλλα αγαπω υπερβολικα την Κυπρο για να την αφησω στα χερια της ηλιθιοτητας. θα το παλεψουμε και οτι βγει.
PS ακομα ενας λογος που οι νουσιμοι εν νεκατωνουνται ειναι γιατι θεωρω οτι εχουν ηθικους φραγμους οι οποιοι ειναι εμποδιο για οποιον επιδιωκει αναμειξη στην πολιτικη (απο τον καθορισμο πολεοδομικων ζωνων μεχρι προσληψεις κ μιζες, νομιζω ολοι ξερουμε τι μεσολαβει)

Bananistanos είπε...

Χε χε, επιβαιβεώνουν'με και επιστήμονες...

http://www.alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=15045