Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Γιατί τόσος θυμός;



Όχι πως θέλω να εκθειάσω τον εαυτό μου (κατά βάθος θέλω δηλαδή...), αλλά σπάνια κάνω λάθη στο οδήγημα. Πάντα δείχνω πριν στρίψω, πάντα σταματώ στο κόκκινο, δεν υπερβαίνω τα όρια ταχύτητας, πάντα φορώ την ζώνη ασφαλείας, δεν παρκάρω όπου βρω δυσκολεύοντας άλλους, δεν παρκάρω σε τόπους στάθμευσης για ανάπηρους, δεν πίνω ποτέ αν οδηγήσω και ουδέποτε ανάβω το δυνατά μου φώτα όταν έχει άλλο αυτοκίνητο στην αντίθετη κατεύθυνση. Το πολύ πολύ να πιάσω κανένα μονόδρομο σαν πάο σπίτι αν κατουρηθώ και δεν μπορώ να κρατηθώ! Κι αυτό σπάνια πάλι...

Σήμερα όμως, έκανα λάθος. Άθελα μου. Προσπαθούσα να βγω από ένα καντούνι και στην άκρη του πεζοδρομίου είχε άλλο αυτοκίνητο, παράνομα παρκαρισμένο, και με εμπόδιζε να δω τον δρόμο, αν έρχεται ή όχι άλλο αυτοκίνητο. Αναγκαστικά έπρεπε να βγω σιγά σιγά προς τα έξω για να δω αν μπορούσα να μπω στον δρόμο. Παρολίγον να κόψω τον δρόμο σε μια μαλακισμένη που ερχότανε. Σταματά λοιπόν η "κυρία", κατεβαίνει κάτω από το αυτοκίνητο και άρχισε να φωνάζει και να ορίεται μέσα στον κόσμο. Αν και καταλαβαίνω γιατί εκνευρίστηκε, μου ήρθε να της αντινάξω μια να μην πει κιχ. Δεν περιγράφονταν οι φωνές της... μα τι ασυνείδητο με είπε, τι μεθυσμένο, τι ανέστητο, τι χειρονιμίες έκανε... την έπιασε το τραλαλα την παλαβή... Της είπα απλά "φκάλε τον σκασμό, τσούρα" και έφυγα γιατί εγώ ρεζιλίκια μέσα στους δρόμους δεν τα θέλω και ειδικά από νευρωτικές σκύλες, που πάντα έχουν ένα τρόπο να με βγάζουν έξω από τα ρούχα μου (δυστυχώς όχι κυριολεκτικά)

Μετά όμως άρχισα να σκέφτομαι διάφορα... γιατί έχουμε τόση επιθετικότητα; Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ βλέπω καθημερινά μια επιθετικότητα στον κόσμο μας, ειδικά όσο αφορά το οδήγημα. Μια τάση να φωνάξουμε στον άλλον, να παίξουμε ξύλο, να βρίσουμε, να κορνάρουμε με όλο μας τον θυμό.... Και δεν ξέρω γιατί. Γενικά έχουμε γίνει πολύ βίαιοι άνθρωποι. Γεμάτοι θυμό και νεύρα. Για παράδειγμα... ένας οδηγά αργά, που είναι μέσα στα όρια ταχύτητας, άρα είναι μαλακισμένος. Άλλος μπορεί να κάνει μια απροσεξία σαν οδηγά, δεν μένουν λόγια που δεν θα ακούσει για τη μάνα του. Άλλος θέλει να βγει από ενα καντούνι και κανείς, μα κανείς, δεν τον αφήνει να περάσει. Άλλος μπορεί να θέλει να κοιτάξει αριστερά, δεξιά και ξανά αριστερά πριν μπει σε κύριο δρόμο, ο πισινός θα αρχίσει να κορνάρει σαν του γαμούν τον πισινό. Και το χειρότερο; Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, 2 οδηγοί κτύπησαν άνθρωπο και τον εγκατέλειψαν. Σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Η μια οδηγός ήταν μεθυσμένη και σκότωσε ένα παιδί σε διασταύρωση, ένας άλλος οδηγός κτύπησε τουρίστα και εγκατέλειψε την σκηνή αφήνοντας τον να ξεψυχήσει στο δρόμο.

Γιατί λοιπόν τόσος θυμός, επιθετικότητα και αμπαλατοσύνη; Μήπως το οδήγημα είναι απλά μια μικρή πλευρά του γενικού χαρακτήρα μας, σαν Κύπριοι; Πως γίναμε τόσο επιθετικοί με τους άλλους; Μήπως η πρόσφατη έρευνα - έκθεση της ΕΕ για τους Κύπριους κτύπησε διάνα όταν συμπέρανε (ανάμεσα σε άλλα άκρως μη κολακευτικά συμπεράσματα) πως κατέχουμε το χαμηλότερο ποσοστό κοινωνικής αλληλεγγύης, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας;

Έρχονται εκλογές. Όποιος κι αν βγει, θα πρέπει να προωθήσει την κοινωνική αλληλεγγύη των Κυπραίων με κάποιο τρόπο. Δεν μπορούν να φτιάξουν όλα και να διορθωθεί δια μαγείας η σαβούρα που παρατηρείται στην κοινωνία μας, αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια ο ένας του άλλου. Ας χαμηλώσουμε λοιπόν λίγο ταχύτητα, να μην βιαζόμαστε να γίνουμε ρομποτ και να ψάξουμε να βρούμε τον άνθρωπο μέσα μας, που φαίνεται πως τον ξεχάσαμε...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

BCR polla kala ta laleis. Damesa da oulloi ehoun nevra. Egw imoun exwteriko kai epanapatristika prin 2.5 hronia kai tin prwti vdomada etoumpara pas ena stilloui pou to eghos na mpw ston dromo giati oulloi emountariskan kai den me afinan na mpw.
Arhika enomiza oti ta nevra proerhontan apo to thermo klima.meta katalava en pou tin ampalatosini mas kai ton protofanes egwismo kai ellipsi sevasmou tis ratsas mas

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

@ BRC,

Απόψε στο δελτίο ειδήσεων είχε μια είδηση για ένα περιστατικό περίπου παρόμοιο με αυτό που έτυχε σε σένα! (Μια ταξιτζίνα επιτέθηκε σ’ ένα άλλο οδηγό που την κτύπησε λίγο κατά λάθος με το αυτοκίνητο του και αυτή του κτυπούσε το αυτοκίνητο). Βρε συ μπας και ήσουν εσύ;

Anef_oriwn
Παρασκευή 18/01/2008 – 12:15 π.μ.

Banana Republic Cyprus είπε...

Διέγραψα ένα σχόλιο διότι ήταν κάποιος που είχε σύνδεσμο σε σελίδα ...ύποπτη που τάχα κερδίζεις λεφτά κτλ κτλ.
Ρε Άνευ, λειτουργώ προφητικά μάλλον! Οι ειδήσεις είπαν ότι έκλεισε το παράθυρο του ο άλλος. Εγώ της είπα "φκάλε το σκασμό τσούρα" και έφυγα. Δεν ήμουν εγώ... κρίμα, θα με ε΄δειχνε κι η τηλεόραση, που είναι και απωθημένο μου :)

MonachusX2 είπε...

Brc, συμφωνώ απόλυτα. Είμαι στους δρόμους σχεδόν 4 ώρες την ημέρα (δεν οδηγώ ταξί, απλώς κάμνω κούρσες σε σχολεία και παρασχολεία) και διαπιστώνω τούτο το πράμα: Ως που πάμε γινόμαστε χειρότεροι. Το τιμόνι μετατρέπεται στα χέρια των οδηγών σε όπλο και όποιον πάρει ο χάρος. Οι νεαροί (άντρες και γυναίκες) είναι οι πιο επιθετικοί από όλους. Οδηγούν οργισμένοι λες και κάποιον κυνηγούν. Ίσως κυνηγούν τον χρόνο, ίσως πάλι αισθάνονται ότι έχουν την εξουσία στα χερια τους, ιδίως αν οδηγούν ακριβό αυτοκίνητο.Τους βγαίνει ένας απίστευτος εγωκεντρισμός, που αξίζει κοινωνιολογικής ανάλυσης.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οδηγούμε και τα λάθη είναι ανθρώπινα. Υπέπεσα κι εγώ σε τέτοια. Πράγματι το τι ακούεις είναι απερίγραπτο.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά υστερικές αντμετωπίσεις μόνο από γυναίκες μου έτυχαν. Τυχαίο; Δεν ξέρω ίσως.

Πάντως είναι αλήθεια ότι είναι καταθληπτική η κατάσταση. Θυμός, οργή, ανάγκη για εκτόνωση και ξεσπάσματα χωρίς προφανή λόγο και το χειροτερο από το πρωί.

Μάλλον μπόλικη δυστυχία.

Ανώνυμος είπε...

@ BRC,

Στην Κύπρο όλοι βιαζόμαστε (και όταν οδηγούμε και όταν περπατούμε). Τρέχουμε να προλάβουμε, δεν ξέρω κι εγώ τι χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι εν η ζωή μας που τελειώνει. Πολλές φορές όταν κρατάμε τιμόνι και βιαζόμαστε γινόμαστε νευρικοί και εριστικοί και γι’ αυτό κάνουμε και λάθη και απροσεξίες (που κάποτε είναι και μοιραία).
Να μη σας τύχει να περιμένετε σε ώρα αιχμής, μέσα σε πόλη, σε πάροδο και να θέλετε για να βγείτε στο κύριο δρόμο και να βιάζεστε κιόλας! Σχεδόν κανένας δεν θα φιλοτιμηθεί για να σας δώσει προτεραιότητα (για να βγείτε στον κύριο δρόμο)! Απελπιστική η κατάσταση!
Ας με συγχωρέσει η φίλτατη Monachusx2 και άλλες κοπελιές που ίσως περάσουν απ’ εδώ και διαβάσουν τα γραφόμενα μου αλλά σχεδόν (για να μην είμαι και απόλυτος) ποτέ και σχεδόν καμιά γυναίκα δεν μπαίνει στο κόπο να δώσει προτεραιότητα σε οδηγό που περιμένει στο ΑΛΤ σε πάροδο! Μόνο μπροστά του κοιτάνε και δεν τολμούν να διακόψουν την είμαι μισογύνης ή προκατειλημμένο! Τις γυναίκες και τις εκτιμώ και τις λατρεύω! Αλλά ας γίνουν και αυτές λίγο πιο ανθρώπινες όταν οδηγούν!

Anef_oriwn
Κυριακή 18/01/2008 – 12:08 μ.μ.