Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Η Κυπριακή λέξη του Poll:

Παστρικοχορώ σημαίνει βάζω καθαρά ρούχα. [σπαστρικός + φορώ]

Παρόλο που στην Κυπριακή το ρήμα "χορώ" χρησιμοποιείται και με την έννοια του βλέπω, η σωστή ερμηνεία του ρήματος είναι φορώ. Η Κυπριακή λέξη για το ρήμα βλέπω, είναι θορώ.

8 σχόλια:

bestman είπε...

Κατ' ακρίβειαν, "Θωρώ" σημαίνει βλέπω και "φορώ" σημαίνει.. φοράω. Το "χ" (χορώ, χωρώ) προήλθε απο παραφθορά των άλλων δύο λέξεων.

MonachusX2 είπε...

Θα ακολουθήσουν και άλλα polls με ανάλογες λέξεις; Θα ήταν ενδιαφέρον.
Btw οι 62 λόγοι σου για μη-Τάσσο κυκλοφορούν με email και ευτυχώς σου αποδίδονται σε site http://www.tassospapadopoullos.com/

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο Bestman. Σε πολλές κοινότητες (χωρκά) οι κάτοικοι αντί φι ή θήτα λένε χι. (Υπάρχει και ένα σχετικό ανέκδοτο για ένα χωριό της περιοχής που κατοικώ αλλά θα σας το πω κάποια άλλη στιγμή – τώρα δεν με παίρνει ο χρόνος).
Πέραν τούτο πολλοί νεοκύπριοι που θέλουν να καλαμαρίζουν αντί της λέξης “χωρώ” (δηλ. χωράω), λένε φορώ! Π.χ. λένε “δεν με φορεί ο τόπος” αντί του σωστού “δεν με χωρεί ο τόπος”.

Anef_oriwn
Τρίτη 15/01/2008 – 8:42 π.μ.

Banana Republic Cyprus είπε...

Μονάχους, ναί, το ξέρω. Έχω πει και παλιά πως δεν έχω σχέση με τη σελίδα εκείνη. Δεν πειράζει όμως... δεν λέει (λέμε) και κανένα ψέμα :)
Κουμπάρε και Άνευ, ξέρω κι ένα ανέκδοτο-αληθινή φάση με την λέξη αυτή. Ρωτάει η δασκάλα τα μωρά στη τάξη να κάνουν προτάσεις με το ρήμα χορώ ή χοράω. Ένας της είπε "άμα δεν φορώ τα γιαλιά μου, εν χορώ τίποτε" :)

Yiota είπε...

εγώ πάντως μόλις παστρικοχώρησα!

Banana Republic Cyprus είπε...

χαχα... εδίκλισες στον καθρέφτη; Όξα εμείναν οι τάστες που εμούσιεφκες τον τραχανά; :)))

Ανώνυμος είπε...

@ BRC,

Μόλις ψήφισα για τη σημασία της λέξης "εξαυτής" … Ομολογώ ότι δεν τη γνώριζα και χρειάστηκε να ανατρέξω σε λεξικό για να τη βρω! (Τι κερδίζω;)
Όμως θα βάλω κι εγώ ένα ερώτημα για μια λέξη (που ίσως προκαλέσει και το γέλωτα σε κάποιους) αλλά θυμάμαι πως κάναμε “έντονες” συζητήσεις στο στρατό και στα φοιτητικά μας χρόνια για το ποιοι είναι σωστοί … Πιο συγκεκριμένα οι Αμμοχωστιανοί και μέρος των Λαρνακέων, όταν τους έρθει και θέλουν να … κατουρήσουν λένε “εξικατουρήθηκα”, ενώ οι υπόλοιποι κυπραίοι (Λευκωσιάτες, Λεμεσιανοί, Παφίτες), λένε “εκατουρήθηκα” (παθητική φωνή, λες τζιαι εκάμαν τα πάνω τους).
Τελικά όμως ποιοι εν οι σωστοί; (Εγώ φυσικά και όπως φάνηκε από τα λεγόμενα μου πιστεύω πως εν οι πρώτοι οι σωστοί).

Anef_oriwn
Παρασκευή 18/01/2008 – 2:05 μ.μ.

Banana Republic Cyprus είπε...

για να ειμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ποιος ειναι ο πιο σωστός :) Αν τύχει και δει το ερώτημα σου ο Ασέρας, σίγουρα θα έχει μια απάντηση :)