Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Α Η Δ Ι Α

Τα παρακάτω βίντεο είναι αφιερωμένα σε... κάποιο Υπουργό Δικαιοσύνης μιας ... "Δημοκρατικής" κυβέρνησης. Ειδική αφιέρωση και στο ΡΙΚ που για μια ακόμη φορά φρόντισε να δείξει μόνο όσα πλάνα βολεύουν την διαστρέβλωση, φροντίζοντας ταυτόχρονα να "κόψουν" τα πλάνα που πραγματικά σοκάρουν και μας εκθέτουν σε τεράστιο βαθμό σαν Δημοκρατία, σαν κοινωνία. Τα βίντεο είναι δανεισμένα από την ιστοσελίδα http://www.youtube.com/ ενώ διαβάστε και το άρθρο του Σταύρου Τομπάζου, Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου όπως παρουσιάζεται στο μπλογκ της Δασκαλούας.

Παρακολουθήστε πως προσβάλλεται το όνομα και η τιμή της Κύπρου από τους ίδιους τους λειτουργούς της... χωρίς λόγια... μόνο ήχος και εικόνες γεμάτες αγανάκτηση, θλίψη και -κυριολεκτικά- ΑΗΔΙΑ. Απολαύστε..




















Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Υπάρχει τίμια απιστία και ειλικρινής συγχώρεση;

Μια λογική απάντηση στο ερώτημα είναι πως η απιστία σε μια σχέση ή γάμο δεν μπορεί να είναι έντιμη και πως ναι, υπάρχει ειλικρινής συγχώρεση. Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ έντονα πως τα πράγματα δεν μπορούν να είναι τόσο απλά, άρα και μια μονολεκτική απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ανακριβής. Σαν άνθρωποι είμαστε τόσο πολυσύνθετοι, γι' αυτό και δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε. Ίσως ως ένα βαθμό αλλά όχι ολοκληρωτικά. Ας δούμε όμως λίγο το θέμα, μακρυά από "πρέπει" και ηθικολογίες.

Σήμερα, περίπου 7 ή 8 άντρες στους 10 απατούν την σύντροφο τους. Σε μικρότερο βαθμό, ίσως 1 στις 2 οι γυναίκες απατούν τον σύζυγο τους ή θέλουν να το κάνουν ή το σκέφτονται. Αυτό το γεγονός, μαζί με την εντύπωση πως η απιστία είναι άτιμη, μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως μόνο το 1/5 του συνολικού ανδρικού πληθυσμού και μόνο οι μισές γυναίκες είναι έντιμα άτομα. Απογοητευτικό δεν σας φαίνεται; Εγώ θα διαφωνήσω με αυτό τον κανόνα διότι δεν πιστεύω στην μονοδιάστατη κριτική είτε της απιστίας είτε της συγχώρεσης.

Αν χωρίζαμε την απιστία σε κατηγορίες, θα υπήρχαν 3 κύριες μορφές απιστίας:
α. Η απιστία του ενός εν αγνοία του άλλου
β. Η απιστία και των δύο εν γνώση τους
γ. Η απιστία του ενός εν γνώση του άλλου ή και με την έγκριση του
Ας δούμε την πρώτη μορφή απιστίας. Ο ένας εκ των δύο απατά τον/την σύντροφο του κρυφά, εν αγνοία του άλλου. Το θύμα στερείται του δικαιώματος να ξέρει για την απιστία και να αποφασίσει αν θα την δεχτεί ή όχι. Επίσης, αν ο απατών σύντροφος δεν είναι προσεκτικός, μπορεί να μεταφέρει στο θύμα και διάφορα νοσήματα. Αυτή είναι η μόνη, κατ' εμένα, μορφή απιστίας που είναι κατακριτέα. Ίσως και εγκληματική.

Η δεύτερη μορφή απιστίας είναι η λεγόμενη απιστία από κοινού. Δηλαδή, και οι δύο γνωρίζουν πως το ταίρι τους ξενογαμιέται, το συζητάνε, το δέχονται και καταλήγουν πως η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον είναι πιο σημαντική από το σεξ. Δεν μοιράζονται με άλλους την ζωή τους, μοιράζονται μόνο το σεξ. Είτε μαζί με τρίτο (ή 4ο ή 5ο) άτομο, είτε χωριστά. Αυτό για μένα δεν είναι καθόλου μεμπτό. Είναι ένας ειλικρινέστατος διακανονισμός του ζευγαριού και κανείς δεν μπορεί να πει τίποτε. Το πως δουλεύουν 2 άνθρωποι στο κρεβάτι τους αφορά αυτούς και μόνο αυτούς. Εδώ όμως υπάρχει ένας κίνδυνος να καταλήξουν στην πρώτη μορφή απιστίας. Αν για παράδειγμα το ζευγάρι προσκαλέσει τρίτο άτομο στο κρεβάτι τους και αργότερα ο ένας εκ των δύο κρυφά από τον άλλον βλέπει αυτό το τρίτο άτομο, τότε μπαίνουν στην μορφή απιστίας που εξήγησα πιο πάνω.

Η τρίτη απιστία είναι η πιο έντιμη από όλες :) Υπάρχει πάντα ειλικρίνεια και ξεκαθάρισμα θέσεων κι αφού ο ένας εκ των δύο το αποδέχεται και δεν αντιδρά τότε αμέσως γίνεται θέμα διακανονισμού του πως λειτουργεί η σχέση. Λίγο δύσκολο να το δούμε αυτό στη Κύπρο και αν συμβαίνει, συμβαίνει πολύ αραιά. Αυτό που συμβαίνει πολύ στην Κύπρο είναι το ένα άτομο να γνωρίζει για τα... τσαλαβουττήματα του άλλου αλλά τα ανέχεται λόγο διαφόρων ταμπού της κοινωνίας μας και όχι επειδή πραγματικά δείχνει ανοχή.

Λέγοντας το αυτό το τελευταίο, μπαίνουμε στο θέμα συγχώρεση. Υπάρχει πραγματική συγχώρεση; Δηλαδή μπορεί ένας άνθρωπος να συγχωρέσει πραγματικά τον άλλον που του φόρεσε το κέρατο, τον πρόδωσε, τον πλήγωσε και τον μείωσε; Μπορεί ένας άντρας να ανεχτεί το κέρατο και το ρεζίλεμα και να συγχωρέσει πραγματικά την σύντροφο του; Ή μπορεί ποτέ η γυναίκα να συγχωρέσει τον άπιστο σύντροφο της που την πρόσβαλε σαν γυναίκα, την μείωσε και την πρόδωσε; Εγώ λέω ΟΧΙ. Ποτέ, μα ποτέ, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συγχώρεση. Αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές "συγχώρεσης" που κάθε άλλο παρά πραγματικές είναι. Θα έλεγε κανείς πως είναι συγχώρεση ανάγκης, συγχώρεση συμφέροντος κτλ.

Ο Ν. είναι παντρεμένος εδώ και χρόνια, έχει 2 παιδιά με την γυναίκα του που προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Πριν λίγα χρόνια την πήρε τσακωτή με τον καλύτερο του φίλο. Η πρώτη του αντίδραση ήταν πως θα χωρίσει. Όμως τελικά την "συγχώρεσε". Ανέχτηκε το κέρατο διότι αν χώριζε θα έχανε την μεγάλη κληρονομιά του πεθερού και θα τον κορόιδευαν κι όλοι οι γνωστοί του. Τουλάχιστον τώρα, αφού παρέμεινε παντρεμένος, μπορεί να λέει πως είναι όλα βλακείες και κουτσομπολιά. Εδώ λοιπόν τίθεται το θέμα συγχώρεσης συμφέροντος.

Η Π. είναι κι αυτή παντρεμένη εδώ και χρόνια. Εδώ και λίγο καιρό ξέρει πως ο άντρας της την απατά. Δεν του το έχει πει και δεν έχει σκοπό να τον αφήσει. Πιστεύει πως είναι απλά μια περιπέτεια και πως στο τέλος σε αυτήν θα καταλήξει ο άντρας της. Τον αγαπά πολύ και δεν θέλει να αφήσει την απιστία του να χαλάσει τόσα χρόνια γάμου. Κι ας πληγώνεται κάθε φορά που της λέει ψέματα και πάει με την άλλη. Και ακριβώς επειδή την ενοχλεί, κάθε φορά που βγαίνει έξω από το σπίτι ο άντρας της αναρωτιέται αν θα πάει να βρει την άλλη. Τι κι αν πάει δουλειά ο άντρας της, τι κι αν θα πάει απλά να δει φίλους ή στο γήπεδο ή κυνήγι. Η υποψία στο μυαλό της είναι πάντα εκεί και την βασανίζει.

Η Γ. είναι κι αυτή εδώ και λίγα χρόνια με τον Κ. Ζουν σε ένα σχετικά μεγάλο χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Όλοι οι φίλοι τους έχουν να λένε πόσο αγαπημένο ζευγάρι είναι. Οι γονείς της τον αγαπούν πολύ. Όλοι οι συνάδελφοι της ξέρουν πόσο αγαπημένο ζευγάρι είναι. Η Γ. όμως έμαθε πως ο Κ. την απατά. Η ίδια νιώθει ντροπιασμένη, μειωμένη, πληγωμένη... στο σημείο που άρχισε να νιώθει άσχημα με τον εαυτό της. Συχνά πυκνά τα βάζει με τον εαυτό της... πως αυτή φταίει, πως δεν είναι καλή, ικανή και όλα αυτά. Μίλησε στον άντρα της και της παραδέχτηκε πως την κεράτωσε αλλά της υποσχέθηκε πως δεν θα ξαναγίνει και την εκλιπαρούσε να μην τον διώξει. Η Γ. ήθελε όμως να τον διώξει... δεν μπορούσε όμως να αντέξει τους ψιθύρους στο χωριό, τα κουτσομπολιά και ειδικά τον πουριτανισμό των χωριανών της. Χρησιμοποιημένη θα την ανεβάζαν, χρησιμοποιημένη θα την κατεβάζαν. Ένιωθε και άσχημα διότι πάντα έλεγε πως είναι πανευτυχής με τον άντρα της και πάντα κορόιδευε αυτές που δεν μπορούσαν να κρατήσουν τον άντρα τους. Τελικά αποφάσισε να τον "συγχωρέσει"¨κι αυτή και να κάνει τον μεγαλύτερο συμβιβασμό της ζωής της, με την ελπίδα πως μια μέρα θα μπορέσει ξανά να τον εμπιστευτεί και να τον δει όπως πριν...
Τέλος, η Δ. είναι μια γυναίκα γύρω στα 55 που πρόσφατα έδιωξε τον άντρα της από το σπίτι μετά που η οικιακή βοηθός τους της είπε πως την παρενοχλούσε σεξουαλικά ο άντρας της. Αφού λοιπόν τον παρακολούθησε πιο στενά, το διαπίστωσε κι η ίδια και τον έδιωξε. Αυτή δουλεύει σε νοσοκομείο και πολλές νύχτες λείπει από το σπίτι ενώ τις ώρες που δεν κάθεται νιώθει μεγάλη μοναξιά. Το μοναχοπαίδι της ζει και εργάζεται μόνιμα στο εξωτερικό. Σαν ζευγάρι, είχαν όμως μεγάλο χρέος. Και η Δ. ήταν εγγυήτρια του άντρα της. Αφού λοιπόν τον έδιωξε από το σπίτι, επικοινώνησε με τον σύνδεσμο διαζευγμένων γυναικών για να μάθει ποια θα ήταν τα δικαιώματα της αν προωθούσε διαδικασίες διαζυγίου. Εκεί δυστυχώς της είπαν πως αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και της ανέφεραν και περιστατικά που κάποιες γυναίκες έχασαν το σπίτι τους, την στέγη τους επειδή είχε χρέος ο πρώην άντρας τους και αυτές ήταν εγγυήτριες. Δεν πέρασαν πολλές βδομάδες που η Δ. δέχτηκε πίσω τον άντρα της και .... "τον συγχώρεσε". Κι αν την ρωτήσετε αν θα έπαιρνε ξανά οικιακή βοηθό, μπορεί και να σας χτυπήσει... ούτε που θέλει να ακούσει κάτι τέτοιο.

Δεν πιστεύω λοιπόν πως μπορεί να υπάρξει όμως ποτέ πραγματική συγχώρεση. Από κανέναν άνθρωπο. Διότι η πραγματική συγχώρεση απαιτεί να μην έχεις αμφιβολίες για τον/την σύντροφο σου, να μην περιμένεις ανταλλάγματα επειδή τον συγχώρεσες, να δείχνεις την ίδια εμπιστοσύνη που έδειχνες και πριν μάθεις για την απιστία του/της και όταν τον βλέπεις να μην βλέπεις στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που σε πλήγωσε, μείωσε και πρόδωσε Ναι, μπορείς να εξακολουθείς να τον αγαπάς... αλλά δεν πιστεύω πως μπορεί ποτέ κανείς να συγχωρέσει πραγματικά την απιστία.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

78 λόγοι για να μην ψηφίσουμε Τάσσο!

(Tο άρθρο αυτό ενδέχεται να ανανεώνεται μέχρι και τον Φεβρουάριο)


  1. Δεν θέλει λύση. Προτιμά την 2η καλύτερη λύση, που είναι η παρούσα κατάσταση που μας οδηγεί όμως στην διχοτόμιση.
  2. Είναι 75 χρονών πλέον. Δεν θέλουμε πρόεδρο έναν ηλικιωμένο. Ο τόπος θέλει εκσυγχρονισμό και σύγχρονες πολιτικές από ανοικτόμυαλους ανθρώπους. Μήπως θα καταφέρει να προσφέρει σε αυτόν τον τόπο στα 75 του, όσα δεν μπόρεσε να προσφέρει στα τελευταία 50 χρόνια πολιτικού βίου;
  3. Μισά τους τουρκοκύπριους που κάποτε θα πρέπει να ζήσουμε μαζί τους όταν θα βρεθεί λύση.
  4. Είναι ρατσιστής με οτιδήποτε μη ελληνικό.
  5. Δεν ανέχεται την διαφορετική άποψη, την φιμώνει και ρίχνει λάσπη σε κόσμο.
  6. Χώρισε την κοινωνία μας σε πατριώτες και προδότες με την περιβόητη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του που ήταν κατασκεύασμα του πολιτικού του φανατισμού
  7. Στιγμάτισε το ¼ του πληθυσμού μας σαν προδότες επειδή τόλμησαν να έχουν διαφορετική άποψη από αυτόν.
  8. Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαστε τώρα στην ΕΕ και έχουμε εταίρους και όχι εχθρούς.
  9. Βρίζει συνέχεια τους ξένους και μας έχει φέρει σε πλήρη απομόνωση.
  10. Κάτι παρόμοια έκανε και ο Μιλόσεβιτς κάποτε και η Σερβία έχασε περιοχές της στην Κροατία και την Βοσνία. Μετά έχασε το Κόσσοβο και τώρα κινδυνεύει να χάσει στην Ουγγαρία και τη Βοϊβοδίνα.
  11. Μετά το ΟΧΙ έχει καταφέρει να μας απομονώσει πλήρως διεθνώς και μείναμε ένα νησί χωρίς συμμάχους.
  12. Μέχρι και στην Ελλάδα έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Στις πρόσφατες εκλογές ούτε καν συζητήθηκε το εθνικό μας θέμα.
  13. Φίλες χώρες μας γυρίζουν την πλάτη και τάσσονται στο πλευρό της Τουρκίας.
  14. Η Ρωσία, μόνιμος σύμμαχος μας, όταν έκανε συμφωνία με την Τουρκία για τον αγωγό πετρελαίου πρόπερσι, μίλησε για απομόνωση τουρκοκυπρίων και έτρεχε μετά να τα καλύψει. Πάλι καλά που πρόσφατα τάχθηκε δημόσια υπερ των θέσεων μας.
  15. Το κυπριακό από πρόβλημα κατοχής, έγινε πλέον πρόβλημα στέρησης των δικαιωμάτων των ΤΚυπρίων για διεθνή εκπροσώπηση.
  16. Η Συρία, διαχρονική μας φίλη χώρα, αναγνώρισε τα Τκυπριακά διαβατήρια και η κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
  17. Η Ιταλία καλεί τους ΤΚύπριους πολιτκούς στο κτήριο της βουλής τους.
  18. Η Σουηδία καλεί συναντήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να ζητήσει άρση της απομόνωσης των Τκυπρίων χωρίς καν να μας προσκαλεί.
  19. Η Αμερική είναι έτοιμη να μας ρίξει στον γκρεμό μετά τον πόλεμο που της κήρυξε ο Τάσσος το 2004 και που την κατηγορεί για εξαγορά συνειδήσεων.
  20. Η Αγγλία, εγγυήτρια δύναμη βάσει του συντάγματος είναι καθαρά στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναπτύξει σχέσεις με το ψευδοκράτος. Στα μετρό όλου του Λονδίνου διαφημίζεται η ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ με την σημαία του ψευδοκράτους.
  21. Το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν έχουν αναγνωρίσει επίσημα τα κατεχόμενα.
  22. Η Ελλάδα δεν μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα πλέον. Έχουν καταλάβει πως δεν θέλουμε λύση. Μετέτρεψε την σχέση Ελλάδας-Κύπρου από το "αποφασίζουμε μαζί" στο "αποφασίζει η Κύπρος κι η Ελλάδα όσο μπορεί στηρίζει".
  23. Η Ισλαμική διάσκεψη, που αποτελείται από περισσότερες από 50 χώρες, πολλές από τις οποίες και φιλικές προς εμάς, καλεί πλέον τον Ταλάτ σαν πρόεδρο ξεχωριστού κράτους και έχει πλήρη δικαίωμα λόγου.
  24. Του χρόνου η Ισλαμική εν΄δεχεται να γίνει στα κατεχόμενα, κάτι που σημαίνει απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο κατεχομένων από 50 τόσες χώρες.
  25. Χώρες ισχυρές καλούν τον Ταλάτ σε ΕΠΙΣΗΜΕΣ επισκέψεις στα κρατικά κτήρια και ο Τάσσος μας λέει πως πάνε σε εστιατόρια.
  26. Σε όλα αυτά, ο Τάσσος αποδεικνύεται ανίσχυρος και ανίκανος να προστατέψει την χώρα μας από τον τελικό διαμελισμό. Δεν έχουμε επιρροή πουθενά πλέον και πουθενά δεν μπορούμε να ζητήσουμε στήριξη. Είμαστε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Κανείς πρόεδρος χώρας-μέλους της ΕΕ δεν έρχεται εδώ. Κανείς δεν τον καλεί αυτόν να πάει. Ο Ταλάτ την ίδια ώρα αλωνίζει τα γραφεία εξωτερικών (εστιατόρια σύμφωνα με τον πρόεδρο μας) των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο και λαμβάνει μόνο μηνύματα στήριξης και υιοθέτησης των θέσεων του.
  27. Οι περιουσίες μας στα κατεχόμενα πουλιούνται σε ξένους και ντόπιους ντιβέλοπερς και κανείς δε μπορεί να το σταματήσει.
  28. Η Ευρώπη, που κάποτε μας υπολόγιζε και λίγο, δεν επεμβαίνει πια σε όλα αυτά που γίνονται ενάντια στην κυριαρχία κάποιου κράτους-μέλους της.
  29. Τον Αύγουστο του 2004, ο Τάσσος υπέγραψε έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η Κύπρος αναγνώρισε στην Τουρκία την καλή της θέληση για λύση του Κυπριακού!!!
  30. Ήταν και είναι πολέμιος των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Οι συμφωνίες αυτές προνοούν συνεργασία με τους Τκύπριους… Ο άνθρωπος απλούστατα θέλει να γίνει η Κύπρος ένα εθνικά αμιγές ελληνικό νησί, κάτι που αποτελεί όνειρο απατηλό και αναχρονιστικό.
  31. Υποστηρίζεται πλέον από τους εθνικιστές του Ευρωκό και τον κάθε υποστηρικτή του προδοτικού πραξικοπήματος και της φασιστικής χούντας.
  32. Υποστηρίζεται από διάφορους κύκλους που έχουν οικονομικά συμφέροντα να μην λυθεί το Κυπριακό.
  33. Ελέγχει όλα τα ΜΜΕ, χαρακτηριστικό τριτοκοσμικής χώρας. Χαρακτηριστικό που είχε και ο Μιλόσεβιτς… έτσι πληροφοριακά.
  34. Το δικηγορικό του γραφείο κατηγορήθηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του λαού της Σερβίας από τον Μιλόσεβιτς στην Κύπρο.
  35. Το δικηγορικό του γραφείο κατηγορήθηκε για χοντρά σκάνδαλα, οικονομικά και πολιτικά.
  36. Το δικηγορικό του γραφείο κατηγορείται πως βγάζει ψεύτικες ανακοινώσεις και δημιουργεί εταιρίες-φαντάσματα για να κάνουν τις δουλειές του.
  37. Αρνείται να ψηφίσει νόμο που θα αναγκάζει τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν κρατικά έργα να έχουν ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ μετόχους και όχι ανώνυμους!!!
  38. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως έγιναν δεκτοί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο 2 Τκύπριοι δικαστές με αναγνωρισμένη πείρα αυτή των κατεχομένων απάντησε πως ΣΑΝ ΝΟΜΙΚΟΣ δεν έχει δικαίωμα να σχολιάσει δικαστικές αποφάσεις. Μόνο που ξέχασε πως δεν εκλέγηκε σαν νομικός αλλά σαν ΠΡΟΕΔΡΟΣ!!!
  39. Δεν ξέρω αν όλα είναι συκοφαντίες, αλλά δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τόσα και τόσα και να είναι όλα ψέματα.
  40. Σαν πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να παλεύει για διαφάνεια και τήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού και των νόμων.
  41. Σαν πρόεδρος έπρεπε να συμπεριφερθεί σαν πρόεδρος όλων των κυπρίων και όχι μόνο των υποστηρικτών του.
  42. Ζητά την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης για να βάζει λεφτά στο ταμείο από τον εργαζόμενο πολίτη.
  43. Ζητά πολιτική στήριξη από τα κολλέγια, σαν αντάλλαγμα για την πανεπιστημιοποίηση τους. Στις διαβουλεύσεις μαζί τους, δεν έχει θέσει θέμα μη αύξησης των διδάκτρων των φοιτητών.
  44. Αναφέρεται ακόμη στο σχέδιο ΑΝΑΝ, που έχει απορριφτεί από τον λαό και αναβιώνει φαντάσματα του παρελθόντος χωρίς να ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου.
  45. Υποστηρίζεται από τον πλέον ρατσιστή και αντιδημοκρατικό Αρχιεπίσκοπο μας που προσβάλει, μειώνει και ταμπελώνει σαν τούρκο όποιον διαφωνεί μαζί του ή με τον Τάσσο.
  46. Ψεύδεται στον λαό για στήριξη που έχουμε στο εξωτερικό, για τα πετρέλαια που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς μετά τις πιέσεις της Τουρκίας, για το μέγεθος αναγνώρισης που τυγχάνει το ψευδοκράτος στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να μην έρθει αντιμέτωπος με τις αρνητικές εξελίξεις λόγω πίεσης από τον λαό.
  47. Θυμήθηκε να νοιαστεί για τον κόσμο σε προεκλογική περίοδο και όχι πέρσι που του έλεγαν οι συνεργάτες του να παρέχει κι άλλα κοινωνικά μέτρα παροχών.
  48. Κατηγόρησε τον Κασουλίδη πως είναι αδαής και ανώριμος πολιτικός όταν του είπε να συναντηθεί με τον Ταλάτ. 12 μέρες μετά, και μια μέρα πριν το ΑΚΕΛ φύγει από την κυβέρνηση, έστειλε επιστολή του Ταλάτ να βρεθούν. Πολύ έξυπνη και διορατική η πολιτική του, δε συμφωνείτε;
  49. Έχει καταντήσει την χώρα μας τριτοκοσμική και γεμάτη διαφθορά. Ο καθένας που έχει ένα πόστο τρώει και σπάζει με την ανοχή του.
  50. Ακολουθεί νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που έχει φέρει την ακρίβεια σε εξωφρενικά ψηλά επίπεδα και το βιοτικό επίπεδο του μέσου κύπριου πολύ χαμηλά.
  51. Η Αγγλία υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο θα αναπτύξει διμερής σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (όπως αναφέρεται στο μνημόνιο) με σκοπό την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, την ανάπτυξη του εμπορίου, τουρισμού κτλ κτλ κτλ.
  52. Αντί να ακούσει το καμπανάκι της διχοτόμησης που μας κούφανε από το χτύπα χτύπα, την επομένη ο Τάσσος θεώρησε πιο σημαντικό να παρεβρεθεί σε προεκλογιή συγκέντρωση στη Λεμεσό στην οποία επικεντρώθηκε στην αύξηση των ποσοστών του κέντρου για να κτυπήσει τα δύο μεγάλα κόμματα! Καμία αναφορά για το μνημόνιο Αγγλίας-Τουρκίας.
  53. Όταν αποφάσισε να ασχοληθει με το θέμα, άρχισε να οικοδομεί κλίμα αντι-βρεττανισμού, αντι-ευπωπαϊσμού και διάφορες μεθόδους για να πλήξει την Αγγλία και τις βάσεις! Εμείς η υπερδύναμη, θα πλήξουμε την Αγγλία!!! Αυτός είναι ο πραγματιστής, ρεαλιστής μας πρόεδρος. Αντί να φέρει λύσεις και να κάτσει κάτω να σκεφτεί πως αν αντιστρέψουμε το αρνητικότατο κλίμα εναντίων μας από ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κόσμο πλέον, αρκείται σε λεονταρισμούς, ψευτοπαλλικαριές και τιμωρητικές μεθόδους ενάντια σε μια υπερδύναμη! Και τι αλήθεια μπορεί να κάνει; Να φύγει τις βάσεις; Μα αν φύγουν οι βάσεις, που είναι εδώ σύμφωνα με την ανακύρηξη της δημοκρατίας, τότε είναι σαν να καταργούμε εμείς οι ίδιοι τις συμφωνίες στις οποίες η δημοκρατία μας υφίσταται!
  54. Μετά από τις έρευνες για την πλωτή μονάδα φυσικού αερίου, φάνηκε πως η διαφορά χρόνου σε σχέση με την χερσαία μονάδα είναι μόνο 19 μήνες! Φάνηκε δηλαδή πως δεν αξίζει τον κόπο να ξοδέψουμε τόσα εκατομμύρια λίρες για μόνο 19 μήνες! Φάνηκε δηλαδή πως η αντιπολίτευση και η ΑΗΚ είχαν απόλυτο δίκαιο όταν φώναζαν για σκάνδαλα με σκοπό να εξυπηρετηθούν δικηγορικά γραφεία και ... ανώνυμοι (κουμπάροι) μέτοχοι μισκοσκοπικών εταιριών, αξίας 1000 μετοχών. Ακόμη και η ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίων στην δημιουργία πλωτής μονάδας φυσικού αερίου.
  55. Ο αρχιφασίσταρος, ρατσιστής, εθνικιστής, αντιδημοκρατικός, αντισυνταγματικός ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ στρατιωτικός-πολιτικός Στυλιανός Παττακός, σε συνέντευξη του στην "Αλήθεια" την Κύριακή 21 Οκτωβρίου 2007, δήλωσε απερίφραστα την στήριξη του προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο!!!
  56. Με ανεπανάληπτη ΕΠΑΡΣΗ μιλά για μειωμένες αντιστάσεις των ανθυποψηφίων του και ισχυρίζεται ότι μόνο αυτός έχει ορθή πολιτική κρίση. Ε τότε γιατί δέκτηκε το ΑΝΑΝ-3, αφού ήταν διχοτομικό σχέδιο, ένα έκτρωμα, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Που ήταν οι αντιστάσεις του και η κρίση του όταν ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ επέμενε στον ΟΗΕ πως θέλει λύση πριν την ένταξη μας στην ΕΕ, μπαίνοντας έτσι στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα;
  57. Η πολιτική κρίση του, είναι μοναδική παγκόσμια. Όταν η Αγγλία υπέγραψε την συμφωνία με την Τουρκία, το απέδωσε σε εκδίκηση (!) για τα.... Οκταβριανά του 1931 !!!! Πολιτική κρίση είναι αυτό; Ή πολιτική παραίσθηση; Πάλι καλά που δεν μας είπε πως ήταν για να "πάει πάτσι" με τους Τούρκους εξ'αιτίας του Λόρδου Βύρωνα και της δράσης του υπερ των Ελλήνων το 1821!!!!! Πολιτική κρίση και αντιστάσεις λέει... Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!
  58. Διατυμπανίζει πως τα ταμεία του κράτους είναι γεμάτα αλλά όταν τους πούνε να δώσουν περισσότερα στους φτωχούς, ξαφνικά χρειάζονται οικονομία και συντηριτική πολιτική.
  59. Αντί να δείξουν την ελάχιστη σοβαρότητα και σεβασμό προς τον κόσμο που πεινά και τους ζητά περισσότερες κοινωνικές παροχές, απαντά πως θα πρέπει πρώτα να χορτάσουν οι φτωχοί αυτά που τους έδωσε να φάνε και μετά να ζητάνε κι άλλα. Σαν να είναι μωρά 4 χρονών...
  60. Αναγνωρίζει πως οι φτωχοί υπάρχουν στην Κύπρο και αντί να θέλει να το αντιμετωπίσει αυτό, αναλώνεται σε στατιστικές άλλων χωρών και ισχυρίζεται πως πρέπει να υπάρχουν και οι φτωχοί ή πως είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο!
  61. Ελέγχει όλα τα ΜΜΕ και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της προπαγάνδας του ενάντια στους ξένους, στους ΤΚύπριους και στους ανθυποψηφίους του. Κατάντησε το λειτούργημα του δημοσιογράφου ένα παρατράγουδο, που ο κάθε ένας γράφει ότι του υπαγορέψουν.
  62. Η Κύπρος χειροτέρεψε κατά 13 θέσεις τα τελευταία χρόνια την θέση της στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς.
  63. Σήμερα, καλούμενος να αναγνωρίσει αν ήταν υπερβολικός στον χαρακτηρισμό "νενέκηδες" για όσους διαφώνησαν μαζί του, με πρωτοφανή υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού, αρνήθηκε πως είπε έτσι τον κόσμο του ΝΑΙ και χωρίς ίχνος ντροπής είπε ψέματα πως τους ονόμασε "ναιναίδες".
  64. Αφού έταξε στους πρόσφυγες χρυσές κότες για να πουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, για 5 χρόνια τους άφησε στην μοίρα τους και ήρθε προεκλογικά να τους δώσει τον αέρα των περιουσιών τους. Κάτι που ερμηνεύεται και σαν μια έμμεση μπηχτή πως λύση δεν θα έχουμε σύντομα με αυτόν πρόεδρο.
  65. Αυτά που υποχέθηκε πως θα έκανε σε μια 5ετία, δεν τα έκανε και έρχεται τώρα να τα θέσει σαν νέες ιδέες για το πρόγραμμα του. Ένα πρόγραμμα που έλεγε εδώ και μήνες πως δεν χρειάζεται.
  66. Αφού είπε στον κοσμάκη να χορτάσει πρώτα όσα του έδωσε, ετεροχρονισμένα και προεκλογικά, και αφού είπε πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα παροχών, πως δεν υπάρχουν λεφτά και πως μας το απαγορεύει ακόμη κι η ΕΕ, είδε την δημοσκόπηση του ΡΙΚ που τον έδειχνε να χάνει πανηγυρικά και εξήγγειλε κι άλλα έργα.
  67. Δεν σκέφτεται τον λαό του, την ακρίβεια, την ζωή των ανθρώπων της χώρας του παρά μόνο προεκλογικά και για σκοπούς ψηφοθηρίας. Τέτοιο πρόεδρο ΔΕΝ τον χρειάζεται ο λαός μας.
  68. Δεν έχουμε ακούσει ούτε ΜΙΑ θέση ως προς το τι θα κάνει στο εθνικό θέμα αν επανεκλεγεί. Το μόνο που ακούμε είναι Αναν, αναν, αναν, 8η Ιουλίου, 8η Ιουλίου. ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ δεν κατέθεσε ως προς το τι θα κάνει για να φέρει την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις. Μήπως πιστεύει πως ο Ταλάτ θα έρθει να εφαρμόσει την 8η Ιουλίου χωρίς πιέσεις;
  69. Οι θεσμοί του κράτους έχουν καταστρατηγηθεί για να εξυπηρετούν την προεκλογική του εκστρατεία. Πλέον ο Βασίλης Πάλμας από κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει μετατραπεί σε εκρπόσωπο του επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου, απαντώντας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης προς το επιτελείο του Τάσσου.
  70. Στο πρόσφατο ντιμπέϊτ, του ξέφυγε και είπε πως το προεκλογικό του σχέδιο (πυροτέχνημα) με τον αέρα των περιουσιών των προσφύγων το έχει επεξεργαστεί με ανθρώπους του ΚΕΒΕ και της πολεομοδίας κτλ. Αυτό αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της καταστρατήγισης ΚΡΑΤΙΚΩΝ υπερεσιών. Τις χρησιμοποιεί δηλαδή για να φτιάξει προεκλογικό πρόγραμμα που να τον εξυπηρετά. Οι κρατικές υπηρεσίες όμως δεν ανήκουν στον εκάστοτε πρόεδρο. Είναι εκεί για να εξυπηρετούν όλο τον κόσμο.
  71. Επίσης, φανερά και απροκάλυπτα αμφισβητεί τους ανεξάρτητους κρατικούς υπάλληλους του κράτους, όπως την επίτροπο διοικήσεως και άλλους. Και όλα αυτά, στην προσπάθεια του να μας φέρει φυσικό αέριο με πλωτή μονάδα για να εξυπηρετηθούν οι γνωστοί-άγνωστοι.
  72. Μιλά για σταθερότητα θέσεων και σταθερές δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα, αναθεματίζει όσα υπογράφει και όσα δέχεται σαν θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (σχέδιο αναν, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κτλ). Δεσμεύεται με αυτά στο εξωτερικό, ενώ στο εσσωτερικό, για εσωτερική κατανάλωση και για να έχει κοντά του τους αντι-ομοσπονδιακούς της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ, λέει άλλα. Και ύστερα μας μιλά για σταθερότητα θέσεων.
  73. Μηδενίζει τον ρόλο των τουρκοκυπρίων. Δηλαδή, η φιλοσοφία του είναι να βρούμε μια λύση που οι Τκύπριοι δεν θα έχουν ρόλο; Απλά θα ζουν εδώ, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις; Ε αν είναι έτσι, τότε γιατί επιμένει στην 8η Ιουλίου που προνοεί εντελώς διαφορετικά πράγματα;
  74. Η πρόθεση του να δώσει το δικαίωμα στους πρόσφυγες να χρησιμοποιήσουν τον αέρα των περιουσιών τους, μήπως δεν είναι ένας έμμεσος υπαινιγμός πως ουδέποτε θα πάνε πίσω στα σπίτια τους; Από τις δηλώσεις του πως μόνο η Άγκυρα έχει ρόλο να παίξει στην επίλυση του Κυπριακού και ταυτόχρονα με την θέση πως η Άγκυρα ουδέποτε θα συνεναίσει σε επίλυση του προβλήματος, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ακριβώς πως λύση ουδέποτε θα βρεθεί με αυτόν πρόεδρο.
  75. Συστηματικά αρνείται να μας πει ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ αν εκλεγεί πάλι πρόεδρος. Τα μόνα επιχειρήματα του είναι το σχέδιο Αναν και η 8η Ιουλίου. Για το μέλλον, καμία απολύτως πρόταση.
  76. Επανέφερε θέμα Καρπασίας για να πλήξει τους ανθυποψηφίους του και στο τέλος του ήρθε μπούμερανγκ. Λέει πως δεν αρνήθηκε να διαπραγματευτεί την Καρπασία... το ουσιώδες ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο: Γιατί την διαπραγματεύτηκε; Δηλαδή αν μας έδιναν ακόμη και δώρο την Καρπασία χωρίς κανένα αντάλλαγμα, θα δεχότανε το σχέδιο Ανάν;
  77. Ενώ ο κόσμος της Κύπρου διψά λόγω ανομβρίας, ενώ οι γεωργοί και οι αγρότες μετρούν τις πληγές τους λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ενώ μας παρακαλούν να εξοικονομίσουμε νερό, έρχεται η ίδια η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου να δώσει άδειες σύμφωνα με τις οποίες εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα που θα έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά υδατικά έργα για την υδροδότηση των γκολφ.
  78. Ο μέχρι πρόσφατα πρώτος πολίτης της Γερμανίας και ηγετική φυσιογνωμία της ΕΕ, Gerchard Schröder επισκέπτεται με ιδιωτικό αεροπλάνο τα κατεχόμενα μετά αππο πρόσκληση του Σογιέρ, για επενδύσεις... (μίλησε κανείς για καλύτερες μέρες;;;) Πριν λίγα χρόνια κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά μας. Δυστυχώς αυτή η επίσκεψη δεν ήταν κρυφή. Αντίθετα, η πρόσκληση του Σογιέρ προς τον Schröder έγινε όταν ο ίδιος ο Schröder προσκάλεσε τον Σογιέρ στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη πριν καιρό. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ούτε που συγκινήθηκε για να το αποτρέψει. Μας λέει πως όλα πάνε καλά... πως έχουν έρθει οι καλύτερες μέρες που μας έταξε. Και το ωραίο; Μέσω του φακού της τηλεόρασης μας είπε βασικά πως έχουμε ακόμη ένα... εχθρό!!! Ήταν πάντα γνωστά τα αισθήματα του προς την Τουρκία λέει ο Τάσσος. Και ναί, ο Schröder ήταν υπερ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, έντονα. Μήπως η Ελλάδα λέει κάτι διαφορετικό; Η επίσημη πλευρά μας δεν λεει το ίδιο; Είμαστε εχθροί του εαυτού μας κύριε Πρόεδρε;

Η Κυπριακή λέξη του Poll:

Εξαυτής = από μόνος μου, εγώ ο ίδιος

Είναι αντωνυμία ... και δεν έχει καμία σχέση με τα... φκια! Οι δύο που ψήφισαν τα ...φκιά, καταζητούνται :)

Παράδειγμα: Εγιώ από 'ξαυτής μου εν μπορώ να σε βοηθήσω αν δεν ρωτήσω πρώτα τον μάστρο μου.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

I Like Ike @ Municipal Art Centre in Nicosia

Στον σύνδεσμο ΕΔΩ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση για την έκθεση "I Like Ike" που θα γίνει στο στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (Παλιά Ηλεκτρική), την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008 στις 20:00.

Ο τίτλος της έκθεσης 'I LIKE IKE', έχει αναφορές στην καμπάνια για την εκλογή του προέδρου της Αμερικής, Αϊζενχάουερ, και εξετάζει την δύναμη που έχουν οι λέξεις, η τυπογραφία και η γλώσσα στην διαμόρφωση ιδεών, ιδεωδών και νοοτροπιών σε μια προσπάθεια να κατατεθεί ένα μανιφέστο για την σημερινή κοινωνικό-πολιτική ταυτότητα!


Η έκθεση "I LIKE IKE" πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια του προγράμματος εκθέσεων των Υπό Κατασκευή Εναλλακτικών Μουσειακών Χώρων και περιλαμβάνει τους Άρτεμις Ελευθεριάδου, Σάββα Ξιναρή, Μαριάννα Καφαρίδου, Δημήτρη Κοκκινόλαμπο, Νικόλα Λαμπούρη και Κώστα Μάντζαλο.



Την έκθεση στηρίζει το Πανεπιστήμιο Frederick & MegaPrint

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Ούτε και κινηματογράφο πλέον!

Για τα αππωμένα μωρά μας, ξαναέγραψα Για τους αναίσθητους γονείς, ξαναέγραψα Όχι πως θα άλλαζε τίποτε ακόμη κι αν όλοι οι γονείς διάβαζαν τι γράφω εδώ, αλλά ψες κυριολεκτικά ήθελα να σκοτώσω και γονείς και μωρά.
Έγινε ανυπόφορη η κατάσταση πλέον. Μωρά απ' εδώ, μωρά απ' εκεί, μωρά παντού. Είτε μας κοροϊδεύουν πως μας λένε πως έχουμε υπογεννητικότητα είτε ο Κύπριος δεν ξέρει να βάζει προφυλακτικό. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Πας να πιεις ένα καφέ, έχει 10 μωρά να τρέχουν γύρω σου και να φωνάζουν, να σου χτυπάνε τη καρέκλα και οι γονείς τους να ζουν στην κοσμάρα τους σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Πας σε εστιατόριο να φας, 10 μωρά να τρέχουν γύρω σου και να χτυπάνε την καρέκλα σου και οι γονείς στην κοσμάρα τους. Πας σε μια εκδήλωση, σε μια ομιλία και 10 μωρά να κάνουν το ίδιο. Να φωνάζουν, να κλαίνε, να παίζουν και οι γονείς ατάραχοι, σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Θες να πάρεις μια άδεια από τη δουλειά, σου λένε πως "εμείς έχουμε και κοπελλούθκια, και θέλω να πάρω άδεια τις μέρες που θα κάθεται κι ο άντρας μου για να περάσουμε διακοπές με τα μωρά μας. Πάρε άλλες μέρες εσύ άδεια". Θες να πας στη τράπεζα να κάνεις τη δουλειά σου, πρέπει να ανέχεσαι τα κλάματα και τις τσιριλιές των μωρών. Θες να κοιμηθείς λίγο πιο αργά την Κυριακή, έχεις τα μωρά είτε της γειτόνισσας είτε άλλων ένοικων της πολυκατοικίας να παίζουν και να φωνάζουν έξω ή κάτω από το παράθυρο σου.
Τελικά στην Κύπρο άμα δεν έχεις μωρό, είσαι καταδικασμένος να κλειστείς σπίτι σου. Έτσι κατάλαβα. Δεν έχεις πλέον πουθενά την πολυτέλεια να πας κάπου να κάτσεις για αναψυχή και να μην χρειάζεται να ανεχτείς τα σπορούθκια του καθενός. Έλεος.
Ψες πήγα σινεμά... ανάθεμα την ώρα που είπα να πάω. Η πισινή μου, προφανώς δεν είχε που να αφήσει την 4-5χρονη κόρη της, την έφερε στο σινεμά. Κλάμα και κλάμα και γκρίνια το μωρό... αυτή ΤΙΠΟΤΕ. Είπε στο μωρό μια φορά "σουτ", δύο φορές... μετά δεν ξανασχολήθηκε. Γυρίζω και της λέω "μα καλά μάνα μου, γιατί δεν ήρθες στην παράσταση των 5μμ; Σε παρακαλώ είτε σιώπησε το μωρό σου, είτε βγες έξω". Συγγνώμη!, μου λέει, αλλά είναι μωρό, τι να κάμω; Να καμωθείς τζαι να σπάσεις σαν τον μάππουρο ήθελα να της πω... αλλά δεν... Να σηκωθείς να φύγεις κυρία μου της λέω. Εγώ δεν πληρώνω για να ακούω τα κλάματα της κόρης σου. "Να πας να κάτσεις πιο κάτω αν γίνεται κύριε", μου λέει. Τελοσπάντων, έρχεται το διάλειμμα και γυρίζω πίσω και την βλέπω να μιλά στο κινητό... ούτε ένα συγγνώμη, ούτε να συγκινηθεί που το μωρό της κοιμότανε πάνω της κατακουρασμένο προφανώς από το πολύ το κλάμα.
Καταλάβατε; Δηλαδή, επειδή "εν μωρά" θα πρέπει να τα ανεχόμαστε όλα πλέον. Σαμπως κι ο λόγος που τα μωρά είναι έτσι δεν έχει να κάνει σχέση με τους γονείς. Γιατί άμα βλέπεις μωρά άγγλων, γερμανών, γάλλων είναι στρατιωτάκια την ώρα που θα βρίσκονται σε δημόσιο χώρο με άλλο κόσμο; Μήπως αυτά δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι; Μήπως αυτά δεν θα ήθελαν να τρέχουν πάνω-κάτω; Δεν το κάνουν όμως, διότι τους μαθαίνουν από μικρά μωρά πως πρέπει να σέβονται τον άλλο κόσμο.
Αν δεν μπορείς ας πούμε κόρη μου να βρεις κάποιον να σου προσέχει το μωρό σου, κάτσε σπίτι σου. Αν μπορείς να το αφήσεις κάπου το μωρό σου, να το αφήσεις και να μην το φέρεις έξω μαζί σου. Αν εσύ θέλεις ας πούμε να είσαι κουνέλλα και να κάμνεις αβέρτα κοπελλούθκια, να ξέρεις πως ο ελεύθερος ή άτεκνος συνάδελφος σου δεν έχει υποχρέωση να σου δώσει καμία προτεραιότητα αν θες άδεια. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κανείς, μα κανείς δεν είναι υπόχρεος να τραβά ζόρια με τις επιλογές κάποιου άλλου.
Προσωπικά αν είχα μωρό ουδέποτε θα υπέβαλλα σε κανέναν να ανεχτεί τα κλάματα του κτλ. Αν θέλω μωρό, να τραβώ εγώ τα ζόρια κι όχι ο υπόλοιπος ο κόσμος. Ούτε και σε ένα κωλοσινεμά δεν μπορούμε να πάμε πλέον... για καφέ ή εστιατόρια καλύτερα να μην μιλήσω παραπάνω. Θα τα κόψω κι αυτά εντελώς, θέλω δεν θέλω. Εκτός κι αν κάμω κι εγώ κανένα μπασταρτούδι για να γίνω κι εγώ ισότιμο μέλος αυτής της μαλακισμένης κοινωνίας που ζούμε. Α ρε Ηρώδη... γεννήθηκες σε λάθος εποχές!!!

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Την γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική...

... και είμαι περήφανος γι'αυτό!
Όχι, δεν με έπιασαν τα εθνικιστικά μου αν αυτό νομίσατε. Απλά είδα μια είδηση απόψε που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Οι υπάλληλοι σε εστιατόρια, καφέ κτλ κτλ κτλ θα αναγκάζονται πλέον να μαθαίνουν κάποια βασικά Ελληνικά που αφορούν την δουλειά τους. Καιρός ήταν!
Αματρία μου ξομολογημένη, δεν ήμουν πάντα αυτής της άποψης. Αυτό κυρίως οφειλόταν στο σοκ που υπέστηκα όταν πριν λίγα χρόνια βρέθηκα σε γνωστή ταβέρνα της Λευκωσίας όπου ο ιδιοκτήτης (φιλικότατος μεν, εθνικίσταρος δε) μου περηφανευόταν πως όσες σερβιτόρες εργοδοτεί (αν δεν κάνω λάθος, ήταν Πολωνές) τις βαφτίζει Χριστιανές Ορθόδοξες και τους δίνει Ελληνικά ονόματα (!!!) Για πολύ καιρό ένιωθα αηδία απέναντι στην πραγματικά απαίσια συμπεριφορά μας έναντι στους ξένους υπάλληλους που κάνουν τις δουλειές που εμείς οι χάϊ Κύπριοι δεν καταδεχόμαστε να κάνουμε. Σάμπως κι εμείς δεν περάσαμε κατοχή, προσφυγιά και φτώχεια ή ξενιτεμό... εμείς κι αν έπρεπε να ξέρουμε 1-2 πράγματα καλύτερα...
Το θέμα όμως είναι πως δεν μπορούμε να αφήνουμε μεμονωμένα περιστατικά, τόσο ακραία, να μας φανατίζουν και να αγνοούμε κάποια άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται. Όπως πχ την άκρατη ξενομανία μας που μας έφερε στο σημείο να αποκαλούμε όποιον μιλά την Κυπριακή μας διάλεκτο σαν "χωριάτη". Την απόλυτη... Δυτικοποίηση μας που μας κάνει να γινόμαστε με τόσο γρήγορους ρυθμούς νευρωτικοί, ψυχροί και σκληροί. Τον θαυμασμό για οτιδήποτε προέρχεται από το εξωτερικό και την συστηματικά εξοντωτική κριτική μας για οτιδήποτε ντόπιο. Δυστυχώς μέσα σε αυτή τη τρέλα που μας κολοδέρνει, φτάσαμε στο σημείο να αγνοούμε και την ίδια μας τη γλώσσα, την διάλεκτο μας και να χαριεντιζόμαστε με τα αγγλόφωνα σύνδρομα μας.
-Hi sas
-Bye sas
-Thanks re / Thank you
-E, nothing re
-Alo-u?
-Cheers
-Θέλω να κάμω ένα κόρς
κ.τ.λ.
Και να ήταν μόνο αυτό το θέμα; Πλέον δεν καταφεύγουμε μόνο σε ξενόφερτες φιλοφρονήσεις αλλά και σε ολόκληρους διαλόγους. Πάς στο καφέ να πιεις έναν καφέ και πρέπει να ξέρεις αγγλικά για να εξηγείς στην ξένη σερβιτόρα πως ακριβώς τον θες. Πας στο εστιατόριο και θες να ρωτήσεις αν μέσα στο φαγητό υπάρχει ένα υλικό που σε βλάφτει στην υγεία και άντε να βρεις λογαριασμό. Πας στο σινεμά και θες να πάρεις .... ποπ-κορν (επίτηδες στα αγγλικά) ή μια σοκολάτα, πρέπει να ξέρεις αγγλικά να τους το πεις.
Και καλά η νεότερη γενιά ξέρουν όλοι, σχεδόν, αγγλικά και μπορούν να συνεννοηθούν. Οι άλλοι όμως που δεν ξέρουν; Οι πιο μεγάλοι που δεν ξέρουν; Δηλαδή θα νιώθουμε μειονεκτικά μέσα στην ίδια μας τη χώρα και θα πρέπει να υποστούμε και εξευτελισμό για να πάμε να πιούμε ένα καφέ; Και ακόμη πιο τραγικό είναι πως κάποιοι από αυτούς τους ξένους υπάλληλους μαθαίνουν Ελληνικά και μας μιλάνε στα Ελληνικά κι εμείς τους απαντάμε πίσω στα Αγγλικά!!! Κανείς δεν λέει να μάθουν μια τόσο πλούσια και δύσκολη γλώσσα απ' έξω κι ανακατωτά και να μιλάνε τέλεια. Αλλά κάποια βασικά για την δουλειά τους, πρέπει να τα ξέρουν. Και για να κάνουν καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και για να μπορεί ο καθένας να πάει έξω χωρίς να νιώθει κόμπλεξ επειδή δεν ξέρει Αγγλικά.
Αν πας στη Γαλλία και πάρεις δουλειά σε ένα εστιατόριο χωρίς να μιλάς και λίγα, ελάχιστα Γαλλικά, θα σε εργοδοτήσει κανείς; Στην Ιταλία; Στην Αμερική; Γι΄αυτό είναι με μεγάλη μου χαρά που άκουσα στις ειδήσεις τον κύριο Φύτο Θρασυβούλου, πρόεδρο του ΟΣΙΚΑ, να μιλά για το θέμα και να λέει πως θα υποχρεώνονται πλέον όσοι εργοδοτούν ξένους να τους μαθαίνουν Ελληνικά. Καιρός ήταν. Τουλάχιστον αν πάω σε εστιατόριο και θέλω να παραπονεθώ πως το φαγητό είναι λύσσα που το άλας ή ωμούλλικον ή οι καραόλοι εν μεγάτοι μίξαν ή πως προτιμώ τα σουβλάκια σόζουμα ή να ζητήσω να μου φυλάξουν το φαϊ για... τον σιήλλον (τάχα μου), να μην χρειάζεται να τα λέω στα αγγλικά και να μεν καταλαβαίνουν τι θέλω.
Αρχίστε λοιπόν από σήμερα... όταν πάτε έξω για καφέ, για φαγητό κτλ, προσπαθήστε να μην λέτε Hi, Thank You, Please, Bye αλλά Καλησπέρα, Σας ευχαριστώ, Παρακαλώ, Γειά σας, Καληνύχτα σας κτλ. Κι αν γουστάρετε το τατσιζιλλίκκιν, όπως εγώ, παίζετε το πάπιες όταν σας μιλάνε στα αγγλικά. "sorry, me no understand. greek?" και να ζητάτε ελληνόφωνους σερβιτόρους. Να δείτε που όλοι θα τρέξουν να τους μάθουν 1-2 κουβέντες στα ελληνικά.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Λάβετε θέσεις... έτοιμοι.... πρρρρρρρρρ

ΘΕΣΗ: Ο Αρχιεπίσκοπος διχάζει. Δεν γίνεται ο άνθρωπος που υποτίθεται πρέπει να φαίρνει τον κόσμο κοντά του και να τον ενώνει να εμπλέκεται στα πολιτικά και ειδικά στις φορτισμένες εκλογές μας.

ΘΕΣΗ: Το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να έχει παράπονο όμως. Όταν το κόμμα της αριστεράς έπερνε θέση στις αρχιεπισκοπικές ήταν καλά. Τωρά, ας μάθει από τα λάθη του. Τζαμαί να πήξει που λέμε και στην Κυπριακή.

ΘΕΣΗ: Ο Τάσσος πρέπει να φύγει. Φτάσαμε σε τρομερά επικίνδυνο σημείο στο εθνικό θέμα. Είναι θέμα μηνών ή χρόνων η οριστική διχοτόμιση.

ΘΕΣΗ: Κάποτε σκίζαμε τα ιμάτια μας αν αποκαλούσαν οι ξένοι τον Ντενκτας "πρόεδρο" ή τον εξίσωναν με τον δικό μας πρόεδρο. Σήμερα, τους αναγνώρισε όλος ο κόσμος, κάνουν συμφωνίες με άλλες χώρες, ανοίγουν προξενεία και γραφεία εκπροσώπισης της "ΤΔΒΚ" σε άλλες χώρες και το δεχόμαστε μια χαρά και μοιρολατρικά. Το μόνο που μας χαλά πλέον είναι η ομοσπονδία με το σωστό ή μη περιεχόμενο! (άκουσε κανείς σας ποιό επιτέλους είναι το σωστό περιεχόμενο; Άκουσε ποτέ κανείς σας πως σκοπεύει να λύσει το Κυπριακό ο Τάσσος; Καμία πρόταση ακούσατε; Εγώ πάντως ΟΧΙ).

ΘΕΣΗ: Η Ανόρθωση είναι άξια και πανάξια στην 1η θέση. Παίζει φανταζί ποδόσφαιρο; Οχι. Είναι κάποιες φορές τυχερή; Είναι. Αλλά ποια ομάδα παίζει πάντα εκπληκτικά και δεν έχει τύχη και είναι πρώτη; ΚΑΜΙΑ. Είναι σταθερή όμως; ΝΑΙ. Είναι οι άλλες ομάδες σταθερές; Μη γελάσω. Άξια λοιπόν πρωταθλήτρια κι ας λένε ότι θέλουν κάποιοι.

ΘΕΣΗ: Εύχομαι το 2008, που θα πανυγηρίσει ο Ανόρθωση το πρωτάθλημα, να το πανυγηρίσει στο Βαρώσι, μέσα στο ΓΣΕ και όχι .... σε κάποιο κτήριο στη Λάρνακα που θα το αγοράσει με τα λεφτά του... αέρα του ΓΣΕ.

ΘΕΣΗ: Οι ομάδες της πρωτεύουσας τα πάνε κατά διαόλου. Στον Αποέλ γυρεύουν ακόμη το λάθος. Η Ομόνοια τους πέρασε. Κι οι Ομονοιάτες αν μη τι άλλο δικαιούνται να πανυγηρίζουν την παραίτηση του Σεραφείμ. 7 χρόνια Χούντας λίγα ήταν; Αλλά 5η συνεχόμενη χρονιά φαγούρας... πρωτάθλημα δεν έχει πάλι. Στον Ολυμπιακό πλέον άρχισαν να κάνουν προγραμματισμό για την επόμενη σεζόν... στα χωράφια της 2ης κατηγορίας.

ΘΕΣΗ: Οι Κύπριοι έχουν τελειοποιημένο πεπτικό σύστημα. Μας είπε η κυβερνησάρα μας να χορτάσουμε τις παροχές πρώτα και μετά να ζητούμε κι άλλα. Σε διάστημα μιας βδομάδας καταφέραμε να χορτάσουμε, να χωνέψουμε και να ρεχτούμε τα εκατομμύρια που μας έδωσαν και ήμασταν σε θέση να πάρουμε κι άλλα. Κι ας μας έλεγαν πως δεν έχει άλλα λεφτά το κράτος...

ΘΕΣΗ: Εύχομαι και ελπίζω αυτές τις μέρες της προεκλογικής να τιμήσουν ΟΛΟΙ τους την μνήμη των θυμάτων του αεροπορικού της Ηλιος. Πως να το κάνουν αυτό; Να μην τους αναμείξει ΚΑΝΕΙΣ στον προεκλογικό αγώνα. Θα είναι το πλέον εξευτελιστικό πράγμα που θα κάνουν για τους συγγενείς των θυμάτων.

ΘΕΣΗ: Ο Χριστόφιας ενώνει και θέλει λύση. Παραμένει σταθερός στις συμφωνίες κορυφής.

ΘΕΣΗ: Ο Κασουλίδης θέλει λύση μέσα σε 6 μήνες, άρων-άρων. Παραμένει σταθερός στις συμφωνίες κορυφής.

ΘΕΣΗ: Ο Τάσσος θεωρεί την παρούσα κατάσταση σαν την δεύτερη καλύτερη Λ-Υ-Σ-Η. Όχι 2η καλύτερη κατάσταση, αλλά δεύτερη καλύτερη Λ-Υ-Σ-Η.

ΘΕΣΗ: Δύο Κύπριοι δημοσιογράφοι που τον άκουσαν να λέει αυτή τη κουβέντα στο Ελσίνκι κατηγορήθηκαν από τον Τάσσο πως είναι λίγα τα αγγλικά τους (πάλε καλά που εν τους έδερε). Ο ένας από αυτούς σπούδασε Αγγλία και έχει πάρει όλα τα μεταπτυχιακά του εκεί. Σχετικό άρθρο επί αυτόυ μπορείτε να βρείτε στην εφημερίδα "Αλήθεια", από το αρχείο. Τα αγγλικά του Τάσσου ακούσετε τα καμιά φορά; Ελεμένταρι... άτε ιντερμίντιέϊτ.

ΘΕΣΗ: Καλούνται οι πολιτικοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων να αποδείξουν πως πάνω από όλα είναι η πατρίδα κι η σωτηρεία της. Η σωτηρεία όλων μας. Ας αποδείξουν πως δεν είναι πολιτικοί της δεκάρας κι ας περάσουν στην ιστορία ως οι πολιτικοί που δεν κόλωσαν να κάνουν τις υπερβάσεις τους για το καλό της πατρίδας μας.

ΘΕΣΗ: «Πριν από πέντε χρόνια, τρία κόμματα ζητούσαν αλλαγή. Σήμερα, το μεγαλύτερο από αυτά τα κόμματα ζητά ΑΠΑΛΛΑΓΗ. Ζητούμε κι εμείς απαλλαγή, γιατί βλέπουμε την οδό προς τη διχοτόμηση να συντομεύει και πρέπει να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη για να επανέλθουμε στη θέση του κατήγορου και όχι του κατηγορούμενου» - Γλαύκος Κληρίδης, Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ, 2008

ΘΕΣΗ: "Αν εκλεγείτε θα προσπαθήσετε ενότητα λέτε. Αυτό σημαίνει πως στην κυβέρνηση σας θα συμμετάσχουν και άτομα από τον ΔΗΣΥ;" - "Ασφαλώς" - Δημήτρης Χριστόφιας, Συνέντευξη στη Σημερινή, 20 Ιανουαρίου Κυριακή, 2008.

ΘΕΣΗ: Θέλουμε πίσω την ελευθερία λόγου. Αν είναι να μας αφήνουν να εκφραζόμαστε και μετά να μας κατηγορούν προδότες επειδή διαφωνούμε μαζί τους, καλύτερα να μας κλείσουν μέσα. Τι νενέκοι, τι κατάδικοι. Το ίδιο δεν είναι; Θέλουμε πίσω την δημοκρατία μας, χωρίς γύψους.

ΘΕΣΗ: Ο Τάσσος θέλει ελευθερία. Ο Τάσσος θέλει δημοκρατία. Αλλά με σωστό περιεχόμενο. Αν για παράδειγμα διαφωνεί κάποιος μαζί του, τότε δεν την δικαιούται. Αμέσως γίνεται νενέκος (=δοσίλογος, τουρκοπροσκυνημένος) και χρίζει εξοντωτικής πολεμικής.

ΘΕΣΗ: Ο ορισμός της ωραιοπάθειας και της έπαρσης: "Εγώ πήρα και παίρνω άριστα", δήλωσε ο τάσσος παπαδόπουλος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του. Κύριε Αριστούχε πρόεδρε, προτιμάτε να σας πουν οι άλλοι πως είστε άριστοι ή να το λέτε εσείς στον εαυτό σας;

ΘΕΣΗ: " Ο Τάσσος είναι ανακύκλωση του παρελθόντος"- Γιαννάκης Ομήρου, Εφημερίδα Μάχη, 2002.

ΘΕΣΗ: "Ο Τάσσος δεν προσφέρει την ζωογόνο πνοή της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού και της αντιμετώπισης του διεθνούς περιβάλλοντος" - Γιαννάκης Ομήρου, Εφημερίδα Μάχη, 2002.

ΘΕΣΗ: "Η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως και πείρα του, αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένα απεχθές βάρος και μια αρνητική κληρονομιά" - Γιαννάκης Ομήρου, Εφημερίδα Μάχη, 2002.

ΘΕΣΗ: Οι δηλώσεις του Ομήρου έγιναν όταν πίστεψε πως ο ΔΗΣΥ θα τον στήριζε για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΘΕΣΗ: Στην διαφιμιστική καμπάνια της ΕΔΕΚ, το 2008, τα παιδά μας πρέπει να ζουν σε ασφαλές περιβάλλον, μόνο με τον Τάσσο για πρόεδρο.

ΘΕΣΗ: Αν ο Χριστόφιας ήταν του ΝΑΙ, γιατί σιωπούσανε 4,5 χρόνια οι πρώην εταίροι και δεν τον εξέθεταν;

ΘΕΣΗ: "Αν υποστηρίξει το ΑΚΕΛ τον Τάσσο, εγώ θα υποβάλω δική μου υποψηφιότητα για να σώσω το όνομα και την τιμή της αριστεράς". - Γιώργος Λιλλήκας, 2003

ΘΕΣΗ: "Μετά από μεγάλο προβληματισμό [εβδομάδων; με παναντόλ; Βολταρέξ; Πονσταν; Πρόζακ;] αποφάσισα να στηρίξω Τάσσο διότι το ΑΚΕΛ ψήφισε ΝΑΙ στο Αναν" - Γιώργος Λιλλήκας, 2007.

ΘΕΣΗ: Εν σε πείραζε όμως που σε προτειναν οι νενέκοι ακελιστές υπουργό Εξωτερικών όμως α; Ως τζαι στην Πολωνία σε στείλαμε ρε αχάριστε και εσύ τους είπες πως δεν ξέρεις γιατί πήγες εκεί!

ΘΕΣΗ: Περιμένουμε ΑΚΟΜΗ το δεύτερο ντοκυμαντέρ του Τόνυ Αγκαστινιώτη που μας υποσχέθηκε. Καλή πρωτοβουλία το βίντεο για την Σελντέμ. Συγκινητική και ριζοσπαστική. Μας έταξες όμως και δεύτερο κύριε Τόνυ. Άφησε τα ινδιάνικα λούκς και την μαλλούρα στην πάντα και στρώσου στη δουλειά. Δεν ξεχνάμε... το υποσχέθηκες.

ΘΕΣΗ: Μα πού είναι ο Πιττοκοπίτης; Οεο οεο

ΘΕΣΗ: Τι εννοούσαν ο κύριος Κουτσού κι ο κύριος Πουργουρίδης στο ΡΙΚ προ ημερών όταν άφηναν αιχμές ο ένας για τον άλλον για τις πράξεις τους στο παρελθόν;;;

ΘΕΣΗ: Η Κύπρος είναι ελληνοκυπριακοσριλανκεζοαγγλοπολωνεζορωσική. Τώρα.

ΘΕΣΗ: Η Κύπρος θα είναι ελληνοκυπριακοτουρκοσριλανκεζοαγγλοπολωνεζοκινεζορώσικη αν ξαναβγεί ο Τάσσος πρόεδρος. Κι ο κατεχόμενος βορράς θα είναι ΤΔΒΚ, χωρίς " ".

ΘΕΣΗ: 18-A, Season Ticket Δόξας Κατοκωπιάς

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει... μέρος Β

Πριν κανένα χρόνο περίπου, άκουσα τον κύριο Αναστασιάδη να δίνει μια συνέντευξη στο ΡΙΚ. Από όλα όσα είπε ο γραφικότατος πολιτικός, κράτησα ένα πράμα. "Εμείς διδάξαμε δημοκρατία σε όσους οπαδούς μας ήξεραν να εκφράζουν την γνώμη τους μέσω άλλων μέσων". Μπορεί να μην ήταν ακριβώς τέτοια η σειρά των λέξων, αλλά αυτό ακριβώς είπε με αυτές τις λέξεις. Μου έκανε εντύπωση μπορώ να πω. Κι όντως, ο δημοκρατικός συναγερμός, έμαθε στην μερίδα εκείνη του κόσμου του πως δεν είναι με τα όπλα που επιβάλλεις την άποψη σου. Η αλήθεια είναι πως όλοι λίγο πολύ τα ίδια λένε. Επίσημα, οι πολιτικοί μας μιλούν για δημοκρατία και ανοχή, άσχετα αν οι πράξεις τους είναι αντίθετες με τα λόγια τους. Και ερωτώ λοιπόν, είναι αρκετό όμως το να μην χρησιμοποιούμε όπλα ή άλλα μέσα για να ωριμάσει η δημοκρατία μέσα μας; Πόσο ώριμη μπορεί να είναι η δημοκρατία όλων μας όταν απορρίπτουμε την αντίθετη άποψη με αφορισμούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς; Όταν η κριτική στην αντίθετη άποψη ξεφεύγει από τα όρια των χαρακτηρισμών όπως κακή, ανούσια, εξωπραγματική, λαθεμένη άποψη και ξέρω εγώ τι άλλο, και πάει στα όρια των χαρακτηρισμών όπως προδότης, νενέκος, τουρκοπροσκυνημένος, μειοδότης κτλ, ε τότε δεν διδάσκουμε δημοκρατία στον κόσμο μας, αλλά φανατισμό που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάλυση της δημοκρατίας. Το 2004, είχαμε το δημοψήφισμα. Μας το έφερε ο Τάσσος με τους κακούς, κάκιστους χειρισμούς του και μας είπε πως έχουμε δύο επιλογές, ναί ή όχι, και ξεκάθαρα τάχθηκε υπερ του όχι. Υπήρξε ένα ποσοστό 24%, δηλαδή το 1/4 του λαού που πίστεψε κάτι διαφορετικό και ψήφισε υπερ του Ναι. Εκεί λοιπόν που οι ηγέτες μας ενώ θα έπρεπε να δράσουν ενωτικά και ψύχραιμα, κατάφεραν να χωρίσουν κυριολεκτικά τον λαό σε προδότες και πατριώτες. Και συγκεκριμένα μιλώ για τον πρόεδρο της χώρας μας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον θρησκευτικό ηγέτη μας Αρχιεπίσκοπο. Ο μεν αρχιεπίσκοπος έταξε 20λιρα δεξιά και αριστερά για να το καταψηφίσουμε ενώ φρόντιζε να εκβιάζει τους θρήσκους πως αν πουν ΝΑΙ θα πάνε στην κόλαση. Ο δε πρόεδρος της δημοκρατίας, λειτούργησε σαν Άγγλος Δικτάτορας. Όσοι δεν ακολούθησαν την δική του άποψη, τους έστειλε στο εκτελεστικό απόσμασμα. Πολιτικά και κοινωνικά, εννοώ. Φρόντισε να δαιμονοποιήσει όσους πολιτικούς διάλεξαν το ΝΑΙ, ενώ σε συνεργασία με τα κανάλια τηλεόρασης, τους εξέθεσε ΨΕΥΔΩΣ ονομαστικά. Το χειρότερο όμως ήταν αυτό που έγινε με τον κόσμο, τον απλό κόσμο που έκρινε πως έπρεπε να ψηφίσει ΝΑΙ. Ο πρόεδρος Τάσσος, που διεκδικεί ξανά προεδρία στα 75 του, τους ονόμασε ΝΕΝΕΚΗΔΕΣ. Το είπα και θα το λέω μέχρι να το μάθουν όλοι. Η λέξη "νενέκος" δεν βγαίνει από το "ναί", και δεν ειναι αυτός που είπε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Η λέξη "νενέκος" σημαίνει δοσίλογος, τουρκοπροσκυνημένος! Μάλιστα. Αυτό είπε για το 1/4 του πλυθησμού μας ο πρόεδρος της Κύπρου που έδωσε όρκο πως θα λειτουργούσε σαν πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Σήμερα, χωρίς ίχνος τσίπας και ντροπής πάνω του, βγαίνει στο γυαλί του ελεγχόμενου από αυτόν ΡΙΚ να πει πως δεν είπε την λέξη "νενέκηδες" αλλά "νενέδες". Σήμερα, αφορίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους σαν μειοδότες. Οι δε οπαδοί του, είναι χαρακτηριστικότατοι και γραφικότατοι. Όπως χαρακτηριστικό και γραφικό είναι το γεγονός πως υιοθετούν πλήρως τις θέσεις του. Όποιος διαφωνεί με τον Τάσσο είναι τουρκόσπορος, τουρκόφιλος, πουλημένος, προδότης, εξυπηρετά ξένα συμφέροντα και τα παίρνει από τους αμερικανούς για να επαναφέρει το σχέδιο Αναν. Το σχέδιο Αναν που ο ίδιος ο Τάσσος λέει πως πέθανε, πάει και τελείωσε. Γι αυτό ας μην αναρωτιόμαστε γιατί δεν ωρίμασε η δημοκρατία μας και γιατί θα παραμείνει έτσι και στην επόμενη γενιά. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Όπως μας μαθαίνουν οι πατεράδες μας, και οι πολιτικοί μας, έτσι θα γίνουμε. Κι όσο έχουμε για πρόεδρο και ηγέτη αυτής της χώρας έναν που ΜΟΝΟ το 30% τον στηρίζει πλέον, και υιοθετούμε τις πολιτικές του πρακτικές (εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια-από τα 25 του δηλαδή), δεν μπορούμε παρά να γίνουμε όλοι μικρά Τασσούθκια. Δυστυχώς ο κύριος Κασουλίδης, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, έφερε στο προσκύνιο συνθήματα που διχάζουν και που κάποτε υπήρξαν οι τέλειες αφορμές για εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Και δεν ειναι δυνατόν να επιδιώξει την λύση που λέει πως θέλει. Δηλαδή λύση με συνομιλίες με τον Ταλάτ χωρίς την ανάμιξη των ξένων. Τα συνθήματα που περνά στον κόσμο του, κάθε άλλο παρά μπορούν να επιφέρουν ενότητα ενώ είναι υποτιμιτικά και υποβαθμίζουν το ίδιο το κύρος της κρατικής μας οντότητας. Το μοναδικό του άλλοθι είναι πως ένας πολιτικός που ήτανε έτοιμος να δεχτεί το σχέδιο Αναν και τώρα συνθηματολογεί σαν να ζει στο 50 ή 60, το κάνει καθαρά για να φέρει κοντά του ψηφοφόρους. Είναι όμως τέτοιο πρόεδρο που θέλουμε; Χωρίς ειλικρήνεια και χωρίς το θάρρος της (πραγματικής) γνώμης του;
Όσοι ονειρεύονται και ορμαματίζονται ένα πιο ευρωπαϊκό, πιο δημοκρατικό και πιο ήπιο μέλλον για τα παιδιά τους, με ίσες ευκαρίες για όλους, με ελευθερία άποψης, με ενωμένη την πατρίδα μας χωρίς φόβο για εχθρότητες και θανάτους, με δημοκρατικά ιδεώδη, αντάξια να σταθούν δίπλα σε αυτά των υπολοίπων Ευρωπαϊκών ΕΤΑΙΡΩΝ (και όχι εχθρών) μας, τότε θα δείξουν τον δρόμο στον κύριο Παπαδόπουλο να κατέβει από την προεδρική καρέκλα και να μην ξανανέβει, ποτέ. Απορρίπτοντας τον Τάσσο, απορρίπτουμε τον διχασμό, τον φανατισμό, το ρουσφέτι, την παρελθοντολογία και επιλέγουμε το μέλλον, την δημοκρατία, την ευημερία και ειδικά την ειρήνη στον τόπο μας. Ειρήνη ανάμεσα σε εμας του ΕΚύπριους αλλά και ανάμεσα σε εμας και τους Τκύπριους. Η Κύπρος ήταν και θα είναι πάντα η χώρα μας και έχουμε καθήκον πατριωτικό να μην την αφήσουμε να διχοτομιθεί, να μην την καταστήσουμε Τουρκική επαρχία, να μην επιτρέψουμε τον οριστικό διαμελισμό. Με την πολιτική άκρατου φανατισμού και απορρήπτισμου του Τάσσου Παπαδόπουλου οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια εκεί. Φέτος όμως, είναι στο χέρι μας αν θα του ανοίξουμε ή αν θα του φράξουμε το δρόμο. Το μέλλον όλων μας διασφαλίζεται μέσα από την ΕΕ, σε μια ενωμένη χώρα. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεκτούμε την πιο μειοδοτική άποψη που ακούστηκε από χείλη Ελληνοκύπριου προέδρου στο Ελσίνκι (του Τάσσου Παπαδόπουλου δηλαδή) πως "the current situation is the second best solution" ή "η παρούσα κατάσταση είναι η δεύτερη καλύτερη λύση", στα Ελληνικά. Εμείς, ο λαός, έχουμε την δύναμη να πούμε ένα ακόμη μεγάλο ΟΧΙ, αυτή το φορά στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Θεωρώ πως από τους τρεις υποψήφιους, μόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί να φέρει πραγματική ενότητα. Διότι αυτά που άλλοι ανακάλυψαν σήμερα, δηλαδή επαναπροσέγγιση, συνεργασία με τους Τκύπριους κτλ, ήταν οι ιδέες του Χριστόφια εδώ και δεκαετίες... και επέμενε σε αυτές τις απόψεις ακόμη κι όταν τον έβριζαν. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε για πρόεδρο κάποιον που δεν ελέγχει το (οικονομικό) κατεστημένο και που αισθάνεται τον λαό τόσο κοντά του;

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει... μέρος Α

Κάπως έτσι μπορει κάποιος να παρομοιάσει την κυπριακή κοινωνία, και ειδικά την νεότερη γενιά που αποτελεί το μέλλον του αύριο. Η κάθε νεότερη γενιά αποτελεί μετεξέλιξη της προηγούμενης που μπορεί να διαφέρει σε κάποια πράγματα η μια από την άλλη, αλλά όσο αφορά την κοινωνική λειτουργικότητα είναι οι ίδιες απαράλλακτες.
Και εξηγιέμαι. Η δική μας γενιά είναι πιο πλούσια, πιο ευκατάστατη, μορφωμένη και με περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική επιτυχία. Οι γενιά των πατεράδων ή των παππούδων μας ήταν οι μισοί αγρότες και οι άλλοι μισοί κτηνοτρόφοι. Επίσης, σήμερα η δική μας γενιά μπορεί να απολαύσει όλα τα καλά και κακά της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κύπρου ενώ οι παλιοί μόνο τα δύσκολα μιας περιόδου φτώχιας και αβεβαιότητας.
Παρόλα αυτά όμως, κάποια πράγματα πέρασαν και στη δική μας γενιά και βλέπω πως εξακολουθούν να περνούν και στην επόμενη. Και δυστυχώς δεν είναι λιγότερο σοβαρά, ούτε λιγότερα σε αριθμό. Ας πάρουμε για λίγο την δημοκρατία και την ισότητα. Πόσοι από εμας ανεχόμαστε τις απόψεις άλλων που δεν συμφωνούν με τις δικές μας; Ή πόσοι από εμας συμπεριφέρονται στους τουρίστες μας ή στους αλλοδαπούς που κατοικούν στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο όπως συμπεριφερόμαστε στους Κύπριους ή Ελλαδίτες. Αν κάνει ο καθένας μας ένα γκάλοπ από τον δικό του κύκλο, τα αποτελέσματα θα σοκάρουν σίγουρα. Δυστυχώς αυτές οι δύο πτυχές στις οποίες ακόμη παίρνουμε απροβίβαστο, η δημοκρατία με την ελεύθερη άποψη και η ισότητα των πολιτών, ειναι κληρονομιά των προηγούμενων γενιών, των πατεράδων και παππούδων μας.
Στην Κύπρο την προπολεμική, ούτε τουρισμός υπήρχε, ούτε αλλοδαποί, ούτε λαθρομετανάστες, ούτε μετανάστες, ούτε τίποτε. Υπήρχαν μόνο Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ποιος πολιτικός ή ακόμη και θρησκευτικός ηγέτης (που αυτοί υποτίθεται αγαπούν όλο το κόσμο) αντιμετώπισε ισότιμα τις δύο κοινότητες; Κανείς. Οι Τουρκοκύπριοι "ηγέτες" ντάντευαν τους δικούς τους, οι δικοί μας "ηγέτες" τους δικούς μας. "Η Κύπρος είναι Τουρκική" το όνομα του κόμματος του αντιπροέδρου Κιουτσιούκ, "η κύπρος είναι ελληνική" το σύνθημα των δικών μας. Και όταν αναφέρομαι σε θέματα ισότητας ή ανισότητας, δεν μιλώ με πολιτικά κριτήρια, ισοδυναμες εκρποσωπήσεις στα θεσμικά όργανα κτλ. Μιλώ πάντα κοινωνικά. "Από Τούρκο σε Τούρκο" ήταν η εθνικιστική πολιτική του Ντενκτας και της ΤΜΤ, "από Έλληνα σε Έλληνα" ήταν η δική μας. Κι αν ετύχαινε να κόψουμε καταλάθος κανένα τουρκούι μόνο του στη στράτα, εσύρναμεν τον στον λάκκο με μια σφαίρα στο κεφάλι. Κι αν αυτοί έβρισκαν κανέναν δικό μας μόνο του, τα ίδιο. Ουδέποτε σεβάστηκαν ο ενας τον άλλον, σαν Κύπριοι που είναι όλοι τους, με εξαίρεση κάποιους λίγους και από τις δύο πλευρές που στιγματίζονταν σαν προδότες όταν αρνιούνταν την συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Δεν έχουμε όμως ενώπιον μας τους Τουρκοκύπριους ηγέτες τώρα. Εξάλλου οι δικοί τους ηγέτες, σαν τον Ντενκτας, έχουν αποχωρήσει πλέον και ανέλαβαν νέοι πολιτικοί, καλοί ή κακοί. Εμείς έχουμε ακόμη τους δικούς μας. Και τι έχουμε σήμερα; Μια συνεχιζόμενη απαξίωση του ρόλου των Τουρκοκυπρίων από την ηγεσία του κράτους. Παρουσίες του υπουργού δικαιοσύνης σε εκδηλώσεις ρατσιστικών ομάδων. Παρουσίες του Αρχιεπίσκοπου μας στις ίδιες οργανώσεις. Υβριστικές για το κύρος της εκκλησίας δηλώσεις του αρχιεπισκόπου για όλους και όλα, εκτός φυσικά από τον πρόεδρο Τάσσο. Απαξιωτικές (το πιο λίγο) δηλώσεις του ίδιου του προέδρου μιας Ευρωπαϊκής χώρας πια για όσους διαφωνούν μαζί του κτλ. Τόσο πολύ έχει μπει στο αίμα μας να θεωρούμαστε παιδιά ανώτερου Θεού και να υποβαθμίζομε τους άλλους όλους, τους διαφορετικούς δηλαδή, μέχρι που είδαμε και στην τηλεόραση κύπριο να λέει "ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε νεκρούς" σε ένα εργατικό ατύχημα που είχε πεθάνει ξένος αλλοδαπός εργάτης. Το Γιωρκατζικό κατεστημένο συνεχίζεται, μέχρι και σήμερα και δυστυχώς το υιοθετούν κι οι νέοι μας. Από γλύψει χεσμένο κώλο για να πάρει μια θέση δουλειάς, από φάει ο ένας παραπάνω από τον άλλον κτλ. Η ίδια κουλτούρα, απλά με διαφορετικές παραλλαγές. Παιδεία μηδέν. Σεβασμός στον συνάνθρωπο μας υπό το μηδέν. Και πάει...

(το β΄μέρος αύριο)

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Γιατί τόσος θυμός;



Όχι πως θέλω να εκθειάσω τον εαυτό μου (κατά βάθος θέλω δηλαδή...), αλλά σπάνια κάνω λάθη στο οδήγημα. Πάντα δείχνω πριν στρίψω, πάντα σταματώ στο κόκκινο, δεν υπερβαίνω τα όρια ταχύτητας, πάντα φορώ την ζώνη ασφαλείας, δεν παρκάρω όπου βρω δυσκολεύοντας άλλους, δεν παρκάρω σε τόπους στάθμευσης για ανάπηρους, δεν πίνω ποτέ αν οδηγήσω και ουδέποτε ανάβω το δυνατά μου φώτα όταν έχει άλλο αυτοκίνητο στην αντίθετη κατεύθυνση. Το πολύ πολύ να πιάσω κανένα μονόδρομο σαν πάο σπίτι αν κατουρηθώ και δεν μπορώ να κρατηθώ! Κι αυτό σπάνια πάλι...

Σήμερα όμως, έκανα λάθος. Άθελα μου. Προσπαθούσα να βγω από ένα καντούνι και στην άκρη του πεζοδρομίου είχε άλλο αυτοκίνητο, παράνομα παρκαρισμένο, και με εμπόδιζε να δω τον δρόμο, αν έρχεται ή όχι άλλο αυτοκίνητο. Αναγκαστικά έπρεπε να βγω σιγά σιγά προς τα έξω για να δω αν μπορούσα να μπω στον δρόμο. Παρολίγον να κόψω τον δρόμο σε μια μαλακισμένη που ερχότανε. Σταματά λοιπόν η "κυρία", κατεβαίνει κάτω από το αυτοκίνητο και άρχισε να φωνάζει και να ορίεται μέσα στον κόσμο. Αν και καταλαβαίνω γιατί εκνευρίστηκε, μου ήρθε να της αντινάξω μια να μην πει κιχ. Δεν περιγράφονταν οι φωνές της... μα τι ασυνείδητο με είπε, τι μεθυσμένο, τι ανέστητο, τι χειρονιμίες έκανε... την έπιασε το τραλαλα την παλαβή... Της είπα απλά "φκάλε τον σκασμό, τσούρα" και έφυγα γιατί εγώ ρεζιλίκια μέσα στους δρόμους δεν τα θέλω και ειδικά από νευρωτικές σκύλες, που πάντα έχουν ένα τρόπο να με βγάζουν έξω από τα ρούχα μου (δυστυχώς όχι κυριολεκτικά)

Μετά όμως άρχισα να σκέφτομαι διάφορα... γιατί έχουμε τόση επιθετικότητα; Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ βλέπω καθημερινά μια επιθετικότητα στον κόσμο μας, ειδικά όσο αφορά το οδήγημα. Μια τάση να φωνάξουμε στον άλλον, να παίξουμε ξύλο, να βρίσουμε, να κορνάρουμε με όλο μας τον θυμό.... Και δεν ξέρω γιατί. Γενικά έχουμε γίνει πολύ βίαιοι άνθρωποι. Γεμάτοι θυμό και νεύρα. Για παράδειγμα... ένας οδηγά αργά, που είναι μέσα στα όρια ταχύτητας, άρα είναι μαλακισμένος. Άλλος μπορεί να κάνει μια απροσεξία σαν οδηγά, δεν μένουν λόγια που δεν θα ακούσει για τη μάνα του. Άλλος θέλει να βγει από ενα καντούνι και κανείς, μα κανείς, δεν τον αφήνει να περάσει. Άλλος μπορεί να θέλει να κοιτάξει αριστερά, δεξιά και ξανά αριστερά πριν μπει σε κύριο δρόμο, ο πισινός θα αρχίσει να κορνάρει σαν του γαμούν τον πισινό. Και το χειρότερο; Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, 2 οδηγοί κτύπησαν άνθρωπο και τον εγκατέλειψαν. Σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Η μια οδηγός ήταν μεθυσμένη και σκότωσε ένα παιδί σε διασταύρωση, ένας άλλος οδηγός κτύπησε τουρίστα και εγκατέλειψε την σκηνή αφήνοντας τον να ξεψυχήσει στο δρόμο.

Γιατί λοιπόν τόσος θυμός, επιθετικότητα και αμπαλατοσύνη; Μήπως το οδήγημα είναι απλά μια μικρή πλευρά του γενικού χαρακτήρα μας, σαν Κύπριοι; Πως γίναμε τόσο επιθετικοί με τους άλλους; Μήπως η πρόσφατη έρευνα - έκθεση της ΕΕ για τους Κύπριους κτύπησε διάνα όταν συμπέρανε (ανάμεσα σε άλλα άκρως μη κολακευτικά συμπεράσματα) πως κατέχουμε το χαμηλότερο ποσοστό κοινωνικής αλληλεγγύης, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας;

Έρχονται εκλογές. Όποιος κι αν βγει, θα πρέπει να προωθήσει την κοινωνική αλληλεγγύη των Κυπραίων με κάποιο τρόπο. Δεν μπορούν να φτιάξουν όλα και να διορθωθεί δια μαγείας η σαβούρα που παρατηρείται στην κοινωνία μας, αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια ο ένας του άλλου. Ας χαμηλώσουμε λοιπόν λίγο ταχύτητα, να μην βιαζόμαστε να γίνουμε ρομποτ και να ψάξουμε να βρούμε τον άνθρωπο μέσα μας, που φαίνεται πως τον ξεχάσαμε...

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Η Κυπριακή λέξη του Poll:

Παστρικοχορώ σημαίνει βάζω καθαρά ρούχα. [σπαστρικός + φορώ]

Παρόλο που στην Κυπριακή το ρήμα "χορώ" χρησιμοποιείται και με την έννοια του βλέπω, η σωστή ερμηνεία του ρήματος είναι φορώ. Η Κυπριακή λέξη για το ρήμα βλέπω, είναι θορώ.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Η Κύπρος είναι Ελληνική κι ο Κασουλίδης χάχας

Όσοι νομίζετε ότι θα κάτσω να αποδείξω αν η Κύπρος είναι Ελληνική ή όχι, χάσατε. Δεν θα σας δώσω τέτοια χαρά να αρχίσετε καυγάδες. Αν είμαστε Έλληνες ή Κυπραίοι ή μπάσταρδοι, είναι προσωπικό θέμα του καθενός να αυτοπροσδιοριστεί. Σιγά να μην κάτσω να υποδείχνω στον καθένα τι είναι και τι δεν είναι. Πρόβλημα σας :) Εγώ πάντως απέκτησα εθνική συνείδηση. Δηλώνω Σαουδάραβας. Επειδή δεν ξυρίζομαι συχνά και αφήνω γένια! Κι επειδή γουστάρω να μου χωρέφκουν τον χορό της τζοιλιάς!

Παρόλα αυτά, επειδή παρακολουθώ την προεκλογική, και ειδικά την πορεία του Συναγερμικού υποψηφίου, ομολογώ πως εκπλάγηκα που τον άκουσα να λέει πως η Κύπρος είναι Ελληνική. Όχι επειδή είναι ή δεν είναι. Αλλά επειδή ποζάρει μπροστά στις κάμερες και φουμίζεται μας για τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη του και την ενδοκυπριακή λύση που μας προτείνει αν τον ψηφίσουμε. Θα κάτσει λέει με τον Ταλάτ και θα βρουν μαζί την λύση, χωρίς ξένους. Και θα μας φέρει πίσω τους χαμένους μας φίλους από την Ευρώπη. Απορώ λοιπόν, πως θα τα κάνει όλα αυτά... θα πάει στην Μέρκελ και στους λοιπούς και θα τους πει "κοιτάξετε, η Κύπρος είναι Ελληνική αλλά πείστε την Τουρκία να κάμει υποχωρήσεις."; Απορώ τι θα του απαντήσουν όλοι αυτοί που μας λέει πως είναι φίλοι του. Όχι τίποτε άλλο, αλλά ο άνθρωπος το κάνει να φαίνεται πως η Μέρκελ και ο Μπράουν και ο Αλμουνιά και ο Σαρκοζί πίνουν νερό στο όνομα του. Ε τζαι πίου δηλαδή... κάτσε λίγο τη μάππα κάτω ρε Ιωα(ρ)ννάκη! Τι θα τους πεις, αλήθεια; Να μας στηρίξουν στην θέση πως η Κύπρος είναι Ελληνική; Δηλαδή εν κανεί που έχουμε τον Τάσσο που μας ρεζιλεύει με τα ψέματα που λέει για τον έναν και τον άλλον, θα έχουμε τον Κασουλίδη να υποτιμά το αξίωμα που θα πάρει αν εκλεγεί; Γιε μου, αν θέλεις να είσαι πρόεδρος τούτης της χώρας, τότε να παραιτήσεις τα συνθήματα και να χωνέψεις ότι καλώς ή κακώς δεν είμαστε Ελλάδα. Αν θες να είσαι πρόεδρος της ΚΥΠΡΟΥ, τότε να σκέφτεσαι και να ενεργείς για το καλό της ΚΥΠΡΟΥ και κανενός άλλου. Μα είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να υποτιμά την χώρα της οποίας θέλει να προεδρεύει; Που ξανακούστηκε;

Εντάξει, ξέρω... τα λέει για να μαζέψει ψήφους. Άλλο τα λόγια κι άλλο οι πράξεις. Που ήταν τα Ελληνικά του πατριωτικά αισθήματα όταν μας έλεγε να δεκτούμε το σχέδιο Αναν; Όξα, αφού είσαι τόσο πολλά Έλληνας και θα πεθάνεις λέγοντας πως η Κύπρος είναι Ελληνική, με τον Ανανάν ήταν να γίνει η Κύπρος Ελληνική κύριε Κασουλίδη; Εν τόσο εμφανές το ότι προσπαθεί να φέρει κοντά του τα εθνικιστικά μωρά του που του γυρίζουν την πλάτη, που στο τέλος καταντά γελοίος και χάνει και την εκτίμηση του κόσμου που κέρδισε όταν παρουσιαζόταν πιο ρεαλιστής. Είτε μετακόμισε στην Ελλάδα κύριε Κασουλίδη, είτε βάλε νουν γιατί αν φκεις πρόεδρος με έτσι μυαλά, ζήτω που καήκαμε. Κρίμα πάντως... αντί να διαπαιδαγωγεί τον κόσμο που τον στηρίζει με σωστές και ρεαλιστικές τοποθετήσεις, φανατίζει τον για χάρην της καρέκλας. Και μας το παίζει και Ευρωπαίος...

Ξέρετε κάτι; Εγώ ένα πράμα κατάλαβα... μόνο μια χώρα και μια οργάνωση αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία τελικά. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανένας άλλος. Ούτε η Κύπρος δεν μας αναγνωρίζει. Αχ... και ύστερα ζητάμε από την Τουρκία να μας αναγνωρίσει.... Μα σαν τι να μας αναγνωρίσει; Σαν χώρα, την οποία εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουμε και υποτιμούμε τόσο πολύ λέγοντας πως ανήκει σε άλλη χώρα;
Όσο για την λύση που θέλει ο Κασουλίδης... τι να πούμε. Θέλει λύση ενδοκυπριακή, χωρίς παρεμβάσεις των ξένων, μόνος του με τον Ταλάτ. Ε, τί θα πει του Μεχμέττη; Ρε Μεχμεττούιν, έλα να μιλήσουμε σαν φίλοι. Η Κύπρος εν Ελληνική, οπόταν δέκτου να λύσουμε το Κυπριακό, να φύγουν οι έποικοι και όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους; Έτσι είναι που μας υπόσχεται λύση, και μάλιστα μέσα σε 6 μήνες;

Είμαστε γενικά για κλάματα... με τους ηγέτες που έχουμε, δεν μας αξίζει και καλύτερη τύχη.
Ο Παπαδόπουλος από την μέρα που είπε ΟΧΙ (το μόνο σωστό πράμα που έκαμε, κατ'εμένα), μετά επέλλανεν μας. Εν σαν να μας τιμωρά που τον ακούσαμε και είπαμε ΟΧΙ. Έκαμεν μας ρεζίλι σε ούλλο το κόσμο πρώτα, μετά εστάμπαρε και το 1/4 του πλυθησμού μας σαν προδότες και τουρκοπροσκηνημένους, μετά έκαμεν τους οπαδούς του να βλέπουν φαντάσματα πως τάχα ούλλοι θέλουν να μας την κάτσουν, προσπάθησε να μας φέρει φυσικα αέρια και να πλουτίσει (κιάλλο) στην ράχη μας, ονομάζει όποιον διαφωνεί μαζί του προδότη, έβαλεν μας τον Αρχιεπίσκοπο πάνω στη κκελλέ μας με τα πολιτικά του και στο τέλος δίνει στον εαυτό του άριστα, μετά που ο Γκιούλ δήλωσε πως τον προτιμά αυτόν για πρόεδρο και μετά που ο Ντενκτάς είπε το περίφημο "ευχαριστώ τον Αλλάχ που υπάρχει κι ο Παπαδόπουλος"! Ο Χριστόφιας, αφού εκόλωννε και εκόλωννε και εσκέφτετουν το και εξανασκέφτετουν το να φύγει από την καταστροφική κυβέρνηση, αποφάσισε να το κάμει, αλλα πολλά αργά. Ήθελες γιε μου να τον στηρίξεις τον Τάσσο μετά το ΟΧΙ; Ε, να τον στηρίξεις... ένα χρόνο, άτε ενάμισι.... τι έκατσες εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 2007; Έπρεπε να αρχίσει ο κόσμος να φωνάζει για να καταλάβεις τα αυτονόητα; Αμ ο άλλος ο μαμμόθρεφτος ο Κασουλίδης; Ποζάρει στην κάμερα σαν να είναι ο πρίγκιπας του Μονακό. Μα είδετε τον καπάρτισμαν όποτε τον δείχνει η τηλεόραση; Όπως που να έπιασεν το νόμπελ και νομίζει ότι ούλλος ο κόσμος προσκυνά τον. Και λαλεί και πελλάρες... την μια πίσω της άλλης. Η Κύπρος είναι Ελληνική... ε αφού εν Ελληνική ρε Ευρωπαίε γιατί έσκιζες τα σώβρακα σου να ψηφίσουμε το σχέδιο Αναν που όσο κακό κι αν ήταν, κάθε άλλο παρά έκαμνεν την Κύπρο Ελληνική και προυπόθετε συνεργασία με τους Τκύπριους; Είναι με σένα πρόεδρο που θα πάμε μπροστά; Που όταν θα σε αγριοκοιτάξει λίγο η Μέρκελ θα θέλεις πάμπερς για να συγκρατήσεις την κατούρα σου; Και που όταν σου πει να λες ΝΑΙ σε ότι σου κοττίσει, θα της απαντάς "Γιαβόλ μάϊνε Φράου"¨;

Γι αυτό σας λέω... αρκετά με τες ταμπέλες και τις εθνικότητες. Ότι θέλει ας είναι η Κύπρος. Εξώ ξέρω μόνο ότι είμαι Σαουδάραβας. Σαλαμαλέκομ!

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Παραλάβαμε θνητό, παραδίδουμε Θεό

Για τον Τάσσο ο λόγος βέβαια. Το 2003, με τους βομβαρδισμούς των τηλεοπτικών του κλιπ κάθε 5 λεπτά, για να μας υπενθυμίζει πως δεσμεύεται να μας φέρει λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν (το θυμόμαστε όλοι νομίζω το κλιπ) και μας έταζε δίκαιη κοινωνία ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσε πως θα είναι αμείλικτος σε ότι αφορά τα δημοκρατικά θέσμια της χώρας μας, νομίζαμε ότι ψηφίζαμε έναν άνθρωπο απλό, με όραμα, με ανεπτυγμένη τη δημοκρατία μέσα του που ήθελε πραγματικά να λύσει το Κυπριακό. Έναν καλό θνητό.
5 χρόνια μετά, και αφού έβαλε την δημοκρατία αρχικά στο γύψο και μετά την σκότωσε κυριολεκτικά με τις απαξιωτικές αναφορές του σε όποιον διαφωνεί μαζί του και αφού καταχράστηκε όσο κανείς άλλος την εξουσία που του έδωσε ο λαός, στα 75 του πλέον, θέλει ανανέωση της λαϊκής εντολής. Ως τα 80 του δηλαδή!!! Διότι μας έσωσε λέει από ένα σχέδιο που ήταν διχοτομικό. Και το έθαψε. Μάλιστα, όπως και το 2003, μας βομβαρδίζει πάλι με τηλεοπτικά κλιπ στα οποία άλλοτε είναι οπαδός της ραπ, άλλοτε του παζλ και άλλοτε της ενορχηστρωμένης μουσικής, όλα με μια δόση photoshop CS3 και Illustrator ή InDesign.
Δεν είναι η ουσία αν το σχέδιο Αναν ήταν όντως διχοτομικό και έπρεπε να το απορρίψουμε. Προσωπικά το έχω απορρίψει και δεν μετανιώνω. Η ουσία είναι που ο "αυτός ο άνθρωπος" με την τόση σθεναρή αντίσταση, το τόσο μεγάλο πάθος για τα πιστεύω του και με το χέρι που ουδέποτε θα υπογράψει οτιδήποτε που να μας ζημιώνει δέχτηκε το Αναν3, το διαπραγματεύτηκε, έστησε ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία πάνω του, δεσμευόταν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πως το δέχεται για διαπραγμάτευση. Για να έρθει μετά να μας πει πως το θεωρούσε από την αρχή καταραμένο. Η εντολή που ζητά από τον λαό λοιπόν, ποια ακριβώς είναι; Να πιστέψουμε όταν λέει πως δεσμεύεται στην 8η Ιουλίου που προνοεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Και που ξέρουμε πως είναι αλήθεια που λέει; Τα ίδια δε μας έλεγε και για το σχέδιο Αναν; Κι αν τον εκλέξουμε και μετά η τκυπριακή πλευρά συνεργαστεί στις συμφωνίες της 8ης Ιουλίου, θα έρθει πάλι να αρνηθεί και να μας εκθέσει για ακόμη μια φορά διεθνώς; Διότι, οι αντιστάσεις του, αυτό έκαναν και με το σχέδιο Αναν. Ενώ ο Ντενκτάς στην Νέα Υόρκη το αρνήθηκε το Αναν3, ο Τάσσος είχε την καλύτερη ευκαιρία να το απορρίψει κι αυτός χωρίς να μπορεί κανείς να του αποδώσει ευθύνες Όμως, για να το παίξει καλό παιδί το δέχτηκε (εμένα αυτό μου θυμίζει παρτίδα πόκερ... έτσι έπαιξε την πατρίδα μας) Όταν αργότερα ο Ταλάτ το δέχτηκε, ο Τάσσος μας, με τις αυξημένες ικανότητες κρίσης που λέει πως έχει, το αρνήθηκε αναγκαστικά διότι ουδέποτε ήθελε το σχέδιο Αναν. Και τότε έδωσαν όλοι πάνω μας να μας φάνε. Και τότε ο Φερχόϊγκεν, που ήταν ο πρώτος και καλύτερος υποστηρικτής μας (και θανάσιμος εχθρός του Ντενκτας) είπε πως τον κοροϊδέψαμε.
Οπόταν, το ερώτημα είναι απλούστατο. Γιατί να τον πιστέψουμε τον Τάσσο πως λέει αλήθεια όταν λέει πως θέλει λύση στη βάση της 8ης Ιουλίου; Διότι ρε παιδιά εγώ πιστεύω πως αν ήθελε λύση, τότε δε θα καθότανε στα βραστά του τόσους μήνες χωρίς να πιέζει την Τουρκία να προσέλθει σε συνομιλίες και απλά να την περιμένει πότε θα της αναδόξει. Και μήπως μετά θα έρτει πάλι να μας πει πως ο λόγος που έλεγε στους ξένους πως δεχότανε την 8η Ιουλίου για διαπραγμάτευση ήταν απλά για να κάνει διαχείριση και να μην νομίζουν οι ξένοι πως είμαστε αδιάλλακτοι; Εκθέτοντας μας, ξανά!, επειδή αυτός δεν είχε τα κότσια να πει ευθέως πως δεν θέλει λύση με ένα τέτοιο σχέδιο;
Όσο για εκείνο το χέρι που μας το προτάσσει τόσο επιβλητικά λέγοντας μας πως ποτέ δεν θα υπογράψει σχέδια που διχοτομούν την πατρίδα μας.... τι να πρωτοπεί κανείς. Το ότι το ίδιο χέρι υπέγραψε αποδοχή του σχεδίου Αναν-3 για διαπραγμάτευση; Το ότι το ίδιο χέρι υπέγραψε τον Αύγουστο του 2004, μετά το δημοψήφισμα, την έκθεση του ΟΗΕ η οποία αναγνώριζε στην τουρκία την καλή της θέληση για επίλυση του Κυπριακού απενοχοποιώντας την ουσιαστικά από την εισβολή; (η έκθεση του ΟΗΕ δεν μιλούσε για καλή θέληση της τουρκίας όσο αφορά το σχέδιο Αναν. Μιλούσε για καλή θέληση για επίλυση του κυπριακού. Έχει τεράστια ερμηνευτική διαφορά το ένα από το άλλο) Το ότι το ίδιο χέρι υπέγραψε την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς πρώτα η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι μας ενώ για εσωτερική κατανάλωση μας έλεγε ΨΕΜΑΤΑ πως θα εξασκούσε Βέτο; (τόσες αντιστάσεις δεν ξαναείδα εγώ πάντως!)
Για τις παλινδρομήσεις και τις ψεύτικες υποσχέσεις του Τάσσου, θα μπορούσε κάποιος να γράψει έπος, όχι απλά κείμενα. Για τις αντιδημοκρατικές του αντιλήψεις, θα μπορούσαμε να γράφουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αλλά θέλω να σταθώ λίγο στην διαφήμιση που βλέπουμε από την τηλεόραση τελευταία... που τον παρουσιάζει να έχει στο χέρι (ναί, το χέρι που δεν θα υπογράψει αλλά υπογράφει και καλο-υπογράφει άμα λάχει) ένα κομμάτι παζλ της Κύπρου και να το τοποθετεί στο χάρτη. Ένας γνωστός μου, πολύ καλός στην οπτική ανάλυση της τέχνης της διαφήμισης, μου είπε πως όταν το είδε ανατρίχιασε και αηδίασε. Αηδίασε διότι όπως η κάμερα γράφει το χέρι του Τάσσου, από ψηλά, να τοποθετεί ένα κομμάτι γης στο χάρτη, έμοιαζε με το χέρι ενός Θεού, ένα Θεϊκό χέρι που αρπάζει, έχει στα χέρια του την γη μας, την τύχη μας. Έτσι λοιπόν αυτοπροβάλεται ο εθνάρχης-μίνι... σαν ένας Θεός, σαν ο εθνοσωτήρας, σαν ο μόνος που μπορεί να μας προστατέψει από τους κακούς, τους προδότες, τους τουρκοπροσκυνημένους νενέκους, τους πράκτορες των Αμερικανών και τους μειοδότες.
Γι αυτό σας λέω... το 2003 παραλάβαμε έναν θνητό και το 2008 παραδίδουμε έναν Θεό.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Primetel... όπως λέμε Ρωσοτέλ

Πριν καιρό είχα γράψει για την ΑΤΗΚ και τα χάλια της. Για τον απαίσιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους, για το πραγματικά χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχει, για την αγένεια των λειτουργών εξυπηρέτησης κτλ. Είχα φύγει από την ΑΤΗΚ και έγινα συνδρομητής της Primetel. Στην αρχή όλα ήταν καλά, τέλεια... τέλειο σέρβις, ευγενικότατοι λειτουργοί, κανένα πρόβλημα με την σύνδεση μου στο διαδίκτυο.. Τελευταία όμως, φαίνεται ότι και αυτοί απέκτησαν το γνωστό νταηλίκκι που καβαλά ο κάθε Κυπραίος πάνω του.
Πρόσεξα πως σε διάστημα 1 χρόνου περίπου, πρόσθεσαν γύρω στα 30 κανάλια, εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές τους. Και που είναι το πρόβλημα; θα μου πείτε. Το πρόβλημα είναι τι κανάλια πρόσθεσαν... 5-6 ραδιοφωνικούς σταθμούς βασικά, 2-3 κανάλια με ακαταλαβίστικες γλώσσες (Ταϊβανέζικα, Βιετναμέζικα κτλ) και καμιά 15ρια Ρωσόφωνα κανάλια. Ελληνόφωνα κανάλια, μόνο 2 κανάλια που είναι τοπικά, δηλαδή, των πόλεων.
Πληρώνω ούτε λίγο ούτε πολύ 55 λίρες πάνω κάτω, και στην ουσία έχω γρήγορο ίντερνετ, σταθερό τηλέφωνο που ούτε καν το χρησιμοποιώ, και τηλεοπτικά κανάλια αμέτρητα από τα οποία σαν κύπριος πολίτης μπορώ μόνο περίπου τα 10 να παρακολουθώ (ελληνόφωνα και αγγλόφωνα). Και ποια είναι αυτά τα κανάλια... ΡΙΚ1-2, ΑΝΤ1, ΣΙΓΜΑ, ΜΕΓΑ, ΕΡΤ ΣΑΤ και ΠΛΑΣ ΤΒ... δηλαδή όσα βλέπω έτσι κι αλλιώς χωρίς να είμαι συνδρομητής πουθενά, αν εξαιρέσουμε το BBC και το BBC Prime. Θεώρησα σωστό λοιπόν να διαμαρτυρηθώ γιατί να προσθέτουν αβέρτα τα ρωσικά κανάλια και όχι κανένα άλλο Ελληνικό. Η απάντηση ήταν πως "μα έχουμε και ξένους συνδρομητές"... Ε καλά κόρη μου, να έχετε και ξένους συνδρομητές, να έχουμε και ξενόγλωσσα κανάλια, δεν λέω, αλλά μέσα στην χώρα μας να έχουμε περισσότερα ρωσόφωνα κανάλια από ελληνόφωνα; Τι κατάντια είναι αυτή; Πόση ξενομανία; Πόσο γλύψιμο να κάνουμε στους ξένους και πόσο να υποτιμάμε τους Κύπριους; Ακόμη λίγο και θα απαντούν τα τηλέφωνα με το Da, Νyet, Chyem magu pamoch' ! Πάλι καλά που δεν βάλαμε και τον Πούτιν στο πίσω μέρος του Ευρώ μας! Έλεος πλέον. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κοπελιά στο τμήμα εξυπηρέτησης (εξαπάτησης καλύτερα) πήρε και προσωπικά το παράπονο μου! Άρχισε τα γνωστά "Δεν φταίω εγώ κύριε, εγώ απλά δουλεύω εδώ," με διέκοπτε σαν μιλούσα, μου φώναζε ως ένα βαθμό, αναστέναζε, και μου αρνήθηκε το δικαίωμα μου να μιλήσω με κάποιον προϊστάμενο ή υπεύθυνο κτλ. Μα κόρη μου χρυσή, χέστηκα 7 φορές και μια με το ζόρι ποια είσαι και αν φταις εσύ ή όχι. Από τη στιγμή που δουλεύεις στην Primetel, αντιπροσωπεύεις την εταιρία και όχι τον εαυτό σου!!! Θέλει και πολύ μυαλό να το καταλάβεις; Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή τη νοοτροπία που έχουμε εδώ στη Κύπρο.
Όταν θέλουν να σε κάνουν πελάτη τους, όλοι, είναι άψογοι. Όταν, σαν πελάτης πλέον, κάνεις μια παρατήρηση, εισήγηση ή παράπονο σε φτύνουν με τα γνωστά δράματα τους .... "μα εγώ είμαι απλά μια υπάλληλος, δεν εξαρτάται από μένα, δεν φταίω εγώ" κτλ. Ε, λογικό είναι να μην θέλω να δίνω τα λεφτά μου σε κάποιους που με αντιμετωπίζουν έτσι. Γι αυτό αποφάσισα λοιπόν, μόλις βρεθεί μια άλλη αξιόπιστη λύση, θα την δοκιμάσω. Οι μέρες μου σαν συνδρομητής της Primetel είναι μετρημένες! Ας μάθαιναν πως να αντιμετωπίζουν αυτούς που τους συντηρούν, τους πελάτες τους!
Άκουσα για μια νέα εταιρία, την Cable Net... αν την έχει δοκιμάσει κανείς, να μας δώσει ένα feedback να μάθουμε αν αξίζουν ή όχι.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι'όλα τα ίδια μένουν...

Καλή Χρονιά φίλοι μου, χρόνια πολλά και ότι ποθείτε. Υγεία, χαρά, ευτυχία, λεφτά, κάμποσο σεξ, όργια και όλα τα... παρελκόμενα και οτιδήποτε άλλο στερεότυπο σας εύχονται και οι υπόλοιποι.... ΠΕΛΛΑΡΕΣ.

Εγώ μόνο θα σας (μας) ευχηθώ περισσότερη ανθρωπιά. Τίποτε άλλο. Υγεία μπορείτε να έχετε άμα κάνετε τις εξετάσεις σας τακτικά και προσέχετε τις οδηγίες των γιατρών, λεφτά μπορείτε να κάνετε αν είστε έξυπνοι και εργατικοί, χαρά και ευτυχία μπορείτε να έχετε αν δέχεστε τον σύντροφο σας όπως είναι ή αν κάμετε 2-3 κοπελλούθκια για να πνίξετε την ανία, σεξ μπορείτε να κάνετε είτε δωρεάν είτε με το αζημίωτο... για να έχετε ανθρωπιά δεν υπάρχει συνταγή. Γι΄αυτό και επιλέγω αυτή την ευχή για όλους μας.

Λοιπόν, στα τατσιζιλίκια μας τώρα... ο Τάσσος προσωρινά παίρνει αμνηστία μιας και άνθρωποι που δουλεύουν γι' αυτόν υποψιάζονται πως χρηματοδοτούμαι για να γράφω ότι γράφω. Ακούσαμεν το και τούτο. Ξέρετε, στην Κύπρο έγινε μόδα από το 2003 και μετά. Όποιος έχει αντίθετη άποψη, είτε προδότης είναι, είτε μειοδότης, είτε χρηματοδοτείται από ντόπιους ή ξένους. Α, ξέχασα το καλύτερο. Είτε είναι ΝΕΝΕΚΟΣ (=τουρκοπροσκυνημένος, για όσους αγνοούν την ερμηνεία της λέξης) Πάλε καλά που με φώτισε ο Θεός και ψήφισα ΟΧΙ στο σχέδιο Αναν, διότι σίγουρα θα με είχαν φακελωμένο σαν τουρκόφιλο και τουρκοπροσκυνημένο, όπως πχ. είναι ο Κασουλίδης και ο Αναστασιάδης που τόλμησαν να έχουν αντίθετη άποψη. Οπόταν, θα αφήσω για λίγο τον Τάσσο να πνάσει. Θα είναι το Χριστουγενιάτικο μου δώρο προς αυτόν. Σάζω τον πιο μετά άλλωστε. Αλλά επειδή κάπου θα πρέπει να φκάλω την... χασούρα, δυστυχώς ο μέσος Κύπριος θα πληρώσει πάλι τα σπασμένα :)

Ρε τι Ευρώπη κι αν μας φέρουν και βάλουν, τι Ευρώ κι αν μας δώσουν, τι κι αν ταξιδέψουμε σε 500 χώρες, πάλε τόππουζοι είμαστε σε κάποια θέματα. Πήγα που λέτε σε μια ωραία καφετέρια να πιω τον καφέ μου, να διαβάσω λίγο και να απολαύσω και το τσιγάρο μου. Είχε 4 τραπέζια για τους καπνιστές. Στο ένα καθότανε μια κοπέλα με το λάπτοπ της, στο άλλο ένα ζευγάρι ξένοι, στο τρίτο 2 ζευγάρια και στο τέταρτο... τα παιδιά τους. Τα παιδιά κρατούσαν στο χέρι εκείνα τα τσιγάρα-τσίχλες και έπαιζαν τους καπνιστές, πως τάχα έριχναν την στάχτη στο τασάκι κτλ. Εννοείται πως βρήκα την τέλεια αφορμή για να γίνω πάλι τατσίζης. Το ότι ήτανε παιδιά δεν με χαλούσε καθόλου, για να μην πω πως μου άρεσε μιας και γουστάρω πολύ να χρησιμοποιώ τα παιδιά των άλλων για να προσβάλω τους αναίστητους Κυπραίους. Πάω λοιπόν εκεί στο τραπέζι και λέω στα παιδιά να πάνε σε άλλο τραπέζι να παίξουν, τόσο δυνατά όσο για να με ακούσουν οι γονείς τους που κάθονταν δίπλα. Ο μικρός μου απαντά "φύε εσύ" και η μικρή με έγραψε στα παλιά της παπούτσια. Οι γονείς, παρακολουθούν και -φυσικά- καμαρώνουν τον γιόκα τους αντί να του πουν να σηκωθεί Γυρίζω προς αυτούς και τους λέω αν είναι εύκολο να πουν στα παιδιά τους να κάτσουν αλλού διότι είμαι καπνιστής και δε μπορώ να κάτσω αλλού. Η απάντηση ήταν αναμενόμενη... "δεν έχει τόπο στο δικό μας τραπέζι και θέλουμε τα μωρά δίπλα μας για να τα βλέπουμε και να τα προσέχουμε". Άναψα... έγινα δκιάολος. Παρόλα αυτά, ευγενικά, τους είπα πως δεν είναι σωστό να έρχεται ένας ενήλικας και να μην έχει τόπο να κάτσει επειδή τα μωρά θέλουν από τα 8 τους να το παίζουν ...καπνιστές. Εκόπηκεν η μουτσούνα τους... ευτυχώς δεν είπαν τίποτε πίσω γιατί θα γινόμασταν θέαμα. Επενέβηκε κι ο υπάλληλος της καφετέριας που ήτανε εκεί και ζήτησε κι αυτός από τους γονείς να φέρουν κοντά τους τα κοπελλούθκια τους. Τέλος καλό, όλα καλά. Ήπια τον καφέ μου, διάβασα, κάπνισα και κάμποσα τσιγάρα (εννοείται πως φυσούσα τον καπνό προς το τραπέζι τους) και έφυγα.
Έρχομαι σπίτι και βρίσκω μια σημείωση με τις νέες "τιμές" για τα κοινόχρηστα του διαμερίσματος μου. Από 10.80 λίρες που πλήρωνα, τώρα θα πληρώνω λένε 20 Ευρώ. Δηλαδή 11.71 λίρες. Σκέφτηκα να πάω να ρωτήσω την διαχειρίστρια γιατί τα αύξησε χωρίς να μας ρωτήσει, αλλά είπα να μην κάνω θέμα για μια ψωρόλιρα. Βιαζόμουν άλλωστε να πάω στο ινστιτούτο να πληρώσω κάτι οφειλόμενα που είχα για κάτι βιβλία και ήμουνα χαρούμενος που θα ξεφορτωνόμουν τις λίρες που έμειναν πάνω μου. Πάω, πληρώνω και με ενημερώνουν πως τώρα, με το νέο χρόνο, τα δίδακτρα θα είναι 65 Ευρώ, δηλαδή κάπου στις 38.05 λίρες. Δεν είπα τίποτε, ξεκινώ το λογισμικό που έχω στο κινητό μου για μετατροπή Ευρώ σε Λίρες και της λέω πως εγώ θα τους πληρώνω 59.80 Ευρώ, δηλαδή 35 λίρες, όσο ήταν και το ποσό που πλήρωνα και μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη. Η κοπέλα, χαμογέλασε αμήχανα και μου λέει πως δεν είναι αυτή που αποφασίζει αλλά ο ιδιοκτήτης του ινστιτούτου. "Να του πεις ότι δεν δικαιούται να αυξήσει τα δίδακτρα στη μέση μιας περιόδου, και ότι εγώ γράφτηκα στο ινστιτούτο του με συμφωνημένο ποσό 35 λίρες", της είπα. "Κι αν έχει πρόβλημα, να με πάρει τηλέφωνο και κανονίζω τον", πρόσθεσα. Ε άμα πια... έβαλαν σκοπό να μας γαμήσουν όλοι και θέλουν να λέμε κι ευχαριστώ. Τηλεφώνησα στα άλλα παιδιά της τάξης που κάνουμε μαζί μάθημα να δω αν το έμαθαν. Όχι μόνο το έμαθαν, αλλά το θεώρησαν και φυσιολογικό να αυξηθεί η τιμή!!! "Ε, σιγά ρε εσύ, δαμέ μέχρι και τις τιμές για τις τσίχλες αύξησαν, δεν θα έκανε το ίδιο και το ινστιτούτο;" μου είπαν. Ρε τι αρνιά είμαστε τελικά... μας έχουν καταντήσει υπνωτισμένα στρατιωτάκια και δεχόμαστε πλέον ότι μας πουν. Χεστήκαμε για τα δικαιώματα μας, χεστήκαμε για την αξιοπρέπεια μας, χεστήκαμε και για την εκμετάλλευση που γίνεται εις βάρος μας. 3 λίρες από εκεί, 1 λίρα από εδώ, 2 λίρες από τον περιπτερά, 5 λίρες από τον μπακάλη, 50 σέντ τα λαχεία, 1 λίρα η στάθμευση... ε που θα πάμε; 10 λίρες τον μήνα περισσότερο να τους δίνουμε αδιαμαρτύρητα, ισοδυναμούν με 120 λίρες το χρόνο. Ε συγγνώμη, δεν μπορώ με αυτές τις 120 λίρες να αγοράσω ένα εισιτήριο για Αθήνα άμα θέλω; Ποιος τους είπε πως τις έχω για πέταμα ή για να πλουτίζω τον κάθε μαλάκα που βρήκε αφορμή το Ευρώ για να μας κλέβει; Και επειδή δεν έχουμε κράτος κοινωνικό να μας προστατέψει θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να προστατέψουμε τον εαυτό μας! Διότι όχι μόνο το κράτος δεν μας προστατεύει αλλά το ίδιο αυξάνει τις τιμές (τελικά ποιο είναι το ποσοστό αύξησης που ισοδυναμεί με αισχροκέρδεια; Το 20%; Κι αν ναι, μια αύξηση 19% θεωρείται φυσιολογική; Έτσι προστατεύει τον πολίτη το κράτος;) Για παράδειγμα το ξυστό λαχείο. Το αγοράζαμε 1 λίρα, τώρα το αγοράζουμε 2 Ευρώ, δηλαδή 1.17, με άλλα λόγια 17% αύξηση. Ακούσατε εσείς καμία διαμαρτυρία; Εγώ πάντως όχι.... το αντίθετο, λέμε κι ευχαριστώ και το δεχόμαστε με χαμόγελο....
Καλή Χρονιά λοιπόν Κυπραίοι και περισσότερη ανθρωπιά, αν και δύσκολο το βλέπω.