Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Πως λειτουργούν κάποιοι αστυνομικοί - Αφορά όλους μας

Λένε πως όταν γενικοποιούμε καταστάσεις και ανθρώπους είναι άδικο διότι πάντα κάποιοι που διαφέρουν θα υπάρχουν. Υπάρχει όμως μια, ίσως μοναδική παγκόσμια, περίπτωση που μπορούμε να το κάνουμε αυτό: με την Κυπριακή αστυνομία! Η ιστορία που θα γράψω είναι καθ’ όλα αληθινή και πολύ πολύ πρόσφατη.

Σας έτυχε ποτέ να σας χτυπήσουν το αυτοκίνητο ασυνείδητοι οδηγοί και να εγκαταλείψουν την σκηνή επειδή εσείς δεν ήσασταν εκεί να τους δείτε; Παρκάρατε ποτέ κάπου και όταν επιστρέψαμε στο αυτοκίνητο σας, να το δείτε χωρίς προφυλακτήρα ή τα φανάρια του κρεμασμένα σαν βυζιά γριάς; Αν όχι, τότε είναι γι’ αυτό που ακόμη δεν το καταλάβατε πως εκτός από δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές, ελεγκτές, κυβερνητικοί κτλ είστε και οι μαλάκες της κοινωνίας. Ένας φίλος που είχε την ευτυχία να περάσει ΚΑΙ αυτήν την τρομακτική εμπειρία εδώ στην Κύπρο, μπορεί να το καταλάβει πλέον.

Πάρκαρε που λέτε το αυτοκίνητο του, ευτυχώς ένα σχετικά παλιό αυτοκίνητο, σε χώρο στάθμευσης μιας υπηρεσίας του (παρα)κράτους μας. Νόμιμος κι άνετος. Όταν επέστρεψε πίσω βλέπει τον προφυλακτήρα να έχει πέσει ο μισός κάτω και τα φανάρια του κρεμασμένα. Τα έχασε λίγο εγώ διότι έψαχνε να δει αν κάποιος τον περίμενε εκεί για να του πει πως τον τράκαρε. Αφέλεια που την έχει ο κόσμος ώρες ώρες!!!

Εννοείται πως του είχαν χτυπήσει το αυτοκίνητο και έφυγαν. Από τον δρόμο απέναντι, βλέπει μια κυρία να βγαίνει από το φαρμακείο της και να του φωνάζει. Πάει απέναντι και για «καλή» του τύχη, είχε γράψει τον αριθμό εγγραφής του αυτοκινήτου που του χτύπησε. Ειλικρινά δεν το περίμενα όταν μου έλεγε την ιστορία… σιγά τώρα που θα νοιαζότανε μια άγνωστη γυναίκα για το αυτοκίνητο κάποιου ξένου.

Παίρνει λοιπόν την αστυνομία και αντί να έρθουνε εκεί που ήταν και η μάρτυρας, του ζήτησαν να πάει στην τροχαία να δώσει κατάθεση. Στην υποδοχή ήτανε μια ξένη κοπέλα… που κουτσά στραβά μιλούσε Ελληνικά… και τον έστειλε να μιλήσει με το όργανο (της τάξης εννοώ!). Του τα είπε τα πράγματα ως είχαν, κι αφού τον είχαν στο περίμενε για περίπου 5-6 ώρες, βρήκαν την ηλίθια οδηγό του αυτοκινήτου που του χτύπησε και την έφεραν μέσα. Παραδέχτηκε πως ήταν στον χώρο του εγκλήματος εκείνη την ώρα, πως έφευγε την ώρα εκείνη από εκεί αλλά δεν παραδέχτηκε πως του χτύπησε διότι δεν είχε καταλάβει κάτι τέτοιο. «Δεν το πήρα χαμπάρι» όπως χαρακτηριστικά είπε. Επενέβη λοιπόν ο φίλος μου και είπε στο όργανο (ναι, της τάξης εννοώ) πως δεν είναι δυνατόν να μην το είχε αντιληφθεί καθώς η κοπέλα απέναντι από το φαρμακείο άκουσε, μέσα στην κίνηση και βαβούρα του δρόμου, το χτύπημα και βγήκε έξω για να δει τι έγινε. Πως είναι δυνατόν να το άκουσαν οι απέναντι το χτύπημα και η «κυρία» να μην το είχε πάρει χαμπάρι; Πρόκειται για ψευδομαρτυρία είπε αυτός!!! Δυστυχώς, εκεί που νόμιζε πως είχε το δίκιο με το μέρος του, το όργανο (ναι,ναι) του είπε πως δεν έχει υπόθεση εναντίων της «κυρίας»!!!

Μα καλά, βλέπεις το αυτοκίνητο του πως είναι χτυπημένο, σου κάνει καταγγελία, υπάρχει μάρτυρας που ενοχοποιεί την «κυρία», παραδέχεται πως ήταν εκεί, την ώρα που σας είπε, και του λέτε πως δεν έχει υπόθεση επειδή εκείνη δεν το πήρε χαμπάρι;;; Ζήτω η αστυνομία και το κράτος μας! Ζήτω η προστασία του απλού, νομοταγή πολίτη που παρκάρει νόμιμα και πρέπει να πάθει έλκος στο στομάχι από το άγχος μπας και έρθει κάποιο μαλακισμένο και του χτυπήσει το αυτοκίνητο και φύγει και μετά θα πρέπει να πληρώσει αυτός τα σπασμένα από την τσέπη του!

Μετά που επέμεινε για ΠΟΛΛΗ ΩΡΑ, το όργανο (ε ναι είπαμε, της τάξης!) του είπε να πάει να βρει την μάρτυρα και να έρθει αυτή να δώσει κατάθεση για να δουν αν μπορούν να πιέσουν την ασφαλιστική εταιρία της «κυρίας» να πληρώσει τη ζημιά!

Οπόταν λοιπόν, όπως καταλάβατε, ανέλαβε και καθήκοντα ντέντεκτιβ. Αναγκάζεται αυτός να τρέχει στους δρόμους για να βρει την φαρμακοποιό και δεν πάει να το κάνει η ίδια η αστυνομία!!! Την βρίσκει κι η γυναίκα δέχεται να μαρτυρήσει καθώς είχε βρεθεί κι η ίδια της σε παρόμοια θέση πριν λίγους μήνες. Πάει λοιπόν ο φίλος μου στο τμήμα, τους παίρνει το όνομα της γυναίκας και εκεί παθαίνει νευρικό κλονισμό. Ο αστυνομικός του λέει πως δεν κάνει καμία διαφορά αν έχει μάρτυρα ή όχι επειδή η μαλακισμένη οδηγός δεν παραδέχεται. Και η μόνη περίπτωση για να βρει το δίκιο του είναι μέσω δικαστηρίου, αλλά κι εκεί θα δυσκολευτεί καθώς από τη στιγμή που δεν παραδέχεται η άλλη ότι χτύπησε το αυτοκίνητο του, δεν έχει υπόθεση!!! Ε, τότε τι του είπαν να πάει να φέρει μάρτυρα;;; Μήπως επειδή πίστευαν πως δεν θα έβρισκε; Τι προσπαθούν να καλύψουν τελικά; Έτσι προστατεύει η αστυνομία μας τον απλό νομοταγή πολίτη; Και για να καταλάβω… σε χτυπώ με το αυτοκίνητο, σε τραυματίζω, σε σκοτώνω και επειδή ισχυρίζομαι πως «δεν τα πήρα χαμπάρι», την βγάζω καθαρή; Έξαλλος ο φίλος μου, φεύγει από εκεί μετά από άγριο τσακωμό με τον αστυνομικό, αφού πήρε το τηλέφωνο της «κυρίας» αυτής. Της τηλεφωνά και αρχίζει τις φωνές… η τύπισσα τα χάνει προς στιγμήν και σε κάποια στιγμή του λέει «μα σε ξέρω. Είσαι ο Π…». Τελικά η «κυρία» αυτή ήταν θεία του φίλου μου, μακρινή ξαδέλφη της μητέρας του!!! Αφού τέλος πάντων συμφωνεί πως θα του καλύψει την ζημιά, του κάνει και την μεγάλη αποκάλυψη: η αστυνομία της είπε να μην παραδεχτεί τίποτε διότι από τη στιγμή που δεν το κατάλαβε πως είχε χτυπήσει το αυτοκίνητο του, αυτός – ο φίλος μου- δεν έχει υπόθεση!!! Άκουσον - άκουσον!!!! Η ίδια η αστυνομία να προσπαθεί να καλύψει τον παρανομούντα και να θάψει τον νομοταγή πολίτη που το μόνο λάθος που έκανε ήταν να πάει να παρκάρει νόμιμα, να πληρώσει για το πάρκινγκ και να έρθει πίσω να βρει το αυτοκίνητο του σαν ακορντεόν!

Κι αν αναρωτιέστε γιατί η αστυνομία να κάνει κάτι τέτοιο… απλά να σας πω πως ο σύζυγος της εν λόγω «κυρίας» είναι… αστυνομικός!!! Θέλετε κι άλλες εξηγήσεις; Έλεος πλέον με αυτή τη χώρα. ΣΚΕΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ. Πόσα να αντέξει ένας άνθρωπος; Και τι να αντέξει από όλα; Τους ασυνείδητους οδηγούς; Τις αστειότητες της αστυνομίας μας; Τους γελοίους μας νόμους; Την αναίδεια του κάθε αστυνομικού; Την διαφθορά που παρατηρείται ανάμεσα στους αστυνομικούς; Τον τρόπο που οδηγούν ατιμώρητοι κάποιοι στους δρόμους; Τον Τάσσο; (ε, να μην το πω;) Τον υπουργό δημοσίας τάξης που βγαίνει στα κανάλια και λίγο πολύ μας λέει πως σαν κόσμος είμαστε υπερβολικοί και άδικοι με την αστυνομία;;; Το ότι οι προαγωγές στην αστυνομία είναι με βάση τις ξένες γλώσσες που μιλάει κάποιος και όχι το ήθος του;;;ΠΟΣΑ;

Και ποιος είναι επιτέλους ο ρόλος της αστυνομίας μας; Να παίζει κρυφτούλι πίσω από δέντρα και να μας στήνει κάμερες στον αυτοκινητόδρομο για να μας παίρνει τα λεφτά από πρόστιμα; Να μας γράφει για ψύλλου πήδημα και να μας λέει πως αν δεν πάρει μέσα αρκετά πρόστιμα θα τους πουν οι ανώτεροι τους πως δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους; Να προσπαθούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ να καλύψουν τους συναδέλφους τους εις βάρος ανυποψίαστων απλών νομοταγών πολιτών; Αυτός είναι ο ρόλος τους;

Αν στο τέλος καταλήξουμε με Πρόζακ και αντικαταθλιπτικά ορμονικά εγκεφάλου, θα μας καλύψει τουλάχιστον η ασφάλεια υγείας μας ή θα μας πούνε κι αυτοί πως είναι προυπάρχων πρόβλημα που έχουμε και να θέλουν μάρτυρα να τους πει πως μέχρι χτες ήμασταν καλά; Ή μήπως θα έχουνε κι αυτοί διασυνδέσεις στον σύνδεσμο ψυχιάτρων και θα τα κανονίσουν μεταξύ τους για να μας βρουν θεραπεία στην Αθαλάσσα και να κλίσει η υπόθεση;

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ!!! ΕΛΕΟΣ, ΛΥΠΗΘΕΊΤΕ ΜΑΣ. ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

8 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Δυστυχώς τα υγιή στοιχεία φαίνεται να είναι η εξαίρεση στην Αστυνομία. Οι διαφθορά και η "παλλικαροσύνη" του Γιωρκατζισμού καλά κρατούν.

Banana Republic Cyprus είπε...

... και συντηρούνται!

Ανώνυμος είπε...

!!! Ουδέν σχόλιο αγαπητέ BRC. Τι να πεις μετά από αυτό...Δυστυχώς, αν η φράση που λέει "..Ελλάδα που τρως τα παιδιά σου" (ή κάπως έτσι)..ε η Κύπρος τα ροκανίζει!!!

Banana Republic Cyprus είπε...

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ εύστοχος....

bestman είπε...

Φίλε brc,
εμένα μου έχει τύχει το ακριβώς αντίθετο. Με κτύπησε αστυνομικός σε φώτα τροχαίας (πέρασε με κόκκινο) και παραδέχθηκε αμέσως με αποτέλεσμα να αποζημιωθώ τάχιστα.

Banana Republic Cyprus είπε...

Φίλε "κουμπάρε" στους πολλούς, σίγουρα θα υπάρχουν και οι εντάξει. Μόνο που στη περίπτωση που περιγράφω δεν έγινε δυστύχημα και να είναι μπροστά και οι δύο, αλλά μόνο ο ένας που είδε πως χτύπησε άλλο αυτοκίνητο και εγκατέλειψε την σκηνή. Το θέμα είναι πως τέτοιες περιπτώσεις, είναι κάτσε γάρε ψόφα. Διότι ακόμα κι αν φανείς τυχερός και έχεις μάρτυρα, η αστυνομία θα σου κάνει την ζωή δύσκολη, θα σου προκαλέσει έλκος κτλ αντί να σε βοηθήσει. Επειδή δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για τίποτε και για κανέναν, λαμβάνουμε υπόψη την "περιρρέουσα" ατμόσφαιρα που επικρατεί. Αν ρωτήσουμε τον κόσμο ποια είναι η άποψη του για την αστυνομία, δεν νομίζω να απαντήσουν θετικά οι περισσότεροι. Και δεν νομίζω να είναι και χωρίς λόγο.

Ανώνυμος είπε...

File mia lisis iparxei.Kame oti ekama egw.Metanastefse stin Ameriki.

Ανώνυμος είπε...

o kytaxalia ekei vrike tin eleytheria tou.
episis giati prepei na pistepso oti etsi eginan ta pramata opos ta les kai oxi diaforetika? px poia ipodoxi (astinomias ennoeis?) exei xeni kopella kai de milouse kala ellinika? episis se xoro ektos dromou den exei dikaiodosia i astinomia otan prokeitai gia trakarisma. EKATALAVES TO TOUTO? ento metaxy allaxe kai i kivernisi pou toso to itheles, egine tipote?