Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Η Κυπριακή λέξη του Poll: μακκώνω

Η λέξη "μακκώνω" που σημαίνει τσαλακώνω προέρχεται από

Λατινική λέξη(maquare) - 4 ψήφοι
Αραβική λέξη (makhar'e) - 7 ψήφοι
Ελληνική λέξη (μακκοάω) - 4 ψήφοι
Τουρκική λέξη (ammakhar) - 5 ψήφοι

Η λέξη
μακκώνω είναι καθόλα ελληνική λέξη. Προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα μακκοάω! Ούτε αραβική, ούτε τουρκική λέξη είναι.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μακκοάω γράφεται όντως με δύο κ? Μπραβο πάντως κατάφερες και μας μπέρδεψες!

Banana Republic Cyprus είπε...

Ε μα έχει 1 μήνα που προσπαθώ να σας την φέρω :) Πάντως οι λέξεις των άλλων γλωσσών είναι δικής μου επινόησης... δεν νομίζω να υπάρχουν καν!

Ανώνυμος είπε...

Αργησα αλλά τα κατάφερα! Η λέξη μακκοάω αναφέρεται στον Αριστοφάνη, στους Ιππείς, και σημαίνει είμαι βλάκας, ανόητος (τουλάχιστον στον Αριστοφάνη). Που την βρήκες βρε θηρίο; Η δεν αποκαλύπτεις τις πηγές σου;

Ανώνυμος είπε...

Τι υπονοείς; Πως ο Αριστοφάνης ξέρει καλύτερα από μένα;;; Για πρόσεχε λίγο σε παρακαλώ. Θράσος που το έχεις! :) Σοβαρά τώρα, Οι πηγές μου είναι... μεσαιωνικές, αν αυτό σου λέει κάτι. Πάντως εμείς εδώ λέμε το "μακκώνω". Ίσως μεταφορικά να μεταφέρθηκε εδώ σαν τσαλακωμένο μυαλό = βλάκας. Μεταφορικά, όταν λέμε "είμαι μακκωμένος" σημαίνει είμαι άκεφος, δεν έχω ενέργεια, είμαι φυτό κτλ. Εξού και το βλάκας του Αριστοφάνη :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα BRC! Αν οι πηγές σου είναι μεσαιωνικές οι δικές μου είναι πρωτινές, αρχαίες... Η λέξη αναφέρεται στη φράση "μακκοάω καθήμμενος" που μπορεί και να σημαίνει άκεφος... Μήπως όμως το μακκώνω βγαίνει και από το μαγκώνω όσον αφορά την ερμηνεία του "άκεφος"; Αυθαίρετο... (Σαν το κιμονό που βγαίνει από τη λέξη... χειμώνας και είναι ελληνικη λέξη! Χαχαχαχαχα, Big fat wedding )