Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Γιατί ο κ. Σαρρής μας λέει ψέματα!

Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες της αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών κ. Σαρρή και του επιτελείου του κ. Χριστόφια. Ο δεύτερος κατηγορεί τον πρώτο για οικονομική πολιτική κουμπαρά, σύμφωνα με την οποία γεμίζουν τα ταμεία του κράτους και αδειάζουν αυτά των πολιτών. Ο κ. Χριστόφιας ζητά επίμονα να δώσει η κυβέρνηση περισσότερες κοινωνικές παροχές, ειδικά στους φτωχούς. Κάτι που φυσικά αρνείται ο κ. Σαρρής. Μάλιστα σε πολύ πρόσφατη δήλωση του ανάφερε πως είναι φυσιολογικό φαινόμενο να παρατηρούνται και ποσοστά φτώχειας ανάμεσα στον πληθυσμό, κάτι που ισχύει και στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου άλλωστε.
Δηλαδή;
Δηλαδή, υπερηφανεύονται πως τα ταμεία είναι γεμάτα, βγάλαν χιλιάδες κόπιες της έκθεσης της ΕΕ που δείχνει πως το κράτος ευρωστεί και σε όποιο ΜΜΕ παραστούν το κυματίζουν σαν σημαία (ε, εδώ που τα λέμε, είναι και το μόνο θετικό χαρτί που έχει αυτή η κυβέρνηση από την ΕΕ), αλλά μας λένε "χορτάστε με τζίνα που σας εδώσαμε τωρά, και μεν ζητάτε κι άλλα. Κι αν είστε και φτωχοί, εν πειράζει. Κοτζάμ χώρες και έχουν φτωχούς... εμείς δεν θα έχουμε;" Με λίγα λόγια, επειδή η ακρίβεια μας σκοτώνει καθημερινά μας λένε να μην είμαστε και αχάριστοι από πάνω και να μην ζητάμε κι άλλα. Ζητάνε από τον συνταξιούχο, να χορτάσει τις 20 λίρες παραπάνω που παίρνει μετά και τα τελευταία μέτρα κοινωνικών παροχών. Κάτσε χόρτασε γέρο, κι αμα πριστείς και χορτάσεις, τότε έχεις δικαίωμα να ζητάς παραπάνω. Στις πιέσεις Χριστόφια, και στην κριτική που ασκείται και από τον ΔΗΣΥ, απάντησαν πως τα αποθέματα πλεονάσματος είναι μόνο γύρω στα 40 εκατομμύρια λίρες και τα φυλάνε για σκοπούς εκτάκτου ανάγκης. Το ΑΚΕΛ με τους υπολογισμούς του, λέει πως είναι κάπου στα 240 εκατομύρρια λίρες. Μάλιστα ο σοσιαλιστής (εδώ γελάμε) Βαρνάβας της ακροδεξιάς ΕΔΕΚ, είπε ειρωνικά πως το ΑΚΕΛ υπολογίζει ότι του κατέβει.
Στοιχεία για να αποδείξω ή να διαψεύσω για τους αριθμούς αυτούς δεν έχω. Έχω όμως υπόψη μου κάτι άλλο, που πιστεύω δημιουργά εύλογα ερωτήματα για τους πραγματικούς αριθμούς πλεονάσματος των κρατικών ταμείων που ισχυρίζεται πως έχει η κυβέρνηση μας.
Μιλώ για ένα εργοστάσιο μπογιών που βρίσκεται απέναντι από το νέο γενικό νοσοκομείο.
Επειδή όπως πάντα η κυβέρνηση τούτη προνοεί για όλα τα θέματα, έτσι και σε αυτή τη περίπτωση προνόησε να γίνει το νοσοκομείο (ακόμη δεν μας είπαν που πήγαν τα παραπάνω εκείνα χρήματα που χρειάστηκαν για να γίνει το νοσοκομείο) και μετά να θυμηθούν πως απέναντι τους υπάρχει εργοστάσιο που φτιάχνει μπογιές. Εννοείται πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν φταίει σε τίποτε, προυπήρχε του νοσοκομείου. Απλά όπως πάντα, κτίσαμε το νοσοκομείο και μετά θυμηθήκαμε τα αρνητικά.
Επειδή λοιπόν, θεωρείται πως δεν είναι σωστό απέναντι από νοσοκομείο να υπάρχει εργοστάσιο που παράγει προϊόντα με χημικά και άλλες ουσίες, η κυβέρνηση μας, των μόνο 40 εκατομμυρίων πλεονάσματος, σύμφωνα με πληροφορία που έτυχε να ακούσω - και δεν είναι απόλυτα διασταυρωμένη-, πρόσφερε στο εργοστάσιο αυτό 5 εκατομμύρια λίρες για να φύγει από εκεί, και να μην χάσει και την γη από πάνω. Δηλαδή, να πιάσει 5 εκατομμύρια το εργοστάσιο, να λειτουργήσει αλλού και να μείνει και η γη εκεί δική του εργοστασιάρχη.
Και ερωτώ εγώ... μια κυβέρνηση που υπερηφανεύεται πως έχει γεμάτα ταμεία, αλλά μόλις της ζητήσεις κάτι σου λέει ότι μόνο 40 εκατ. έχει πλεόνασμα και δεν μπορεί να δώσει άλλα στους φτωχούς, ΠΩΣ μπορεί να έχει πρόθεση να ξοδέψει το 1/8 του πλεονάσματος της ΜΟΝΟ σε μια εταιρία; Μιλάμε για το 12.5% του πλεονάσματος!!!
Δεν γνωρίζω καμία κυβέρνηση στο κόσμο που έχει πρόθεση να ξοδέψει το 12.5% του πλεονάσματος της πάνω σε μόνο μια εταιρεία!!! Είναι αδύνατον των αδυνάτων. Όσο για το εργοστάσιο; Προς το παρόν το εργοστάσιο παραμένει εκεί, οπόταν ίσως επανέλθω με το θέμα αν μάθω πως έγινε και μεγαλύτερη προσφορά από το κράτος. Το κράτος που φημίζεται για τα ταμεία του και λέει στον κόσμο που φωνάζει για την ακρίβεια πως πρέπει πρώτα να χορτάσουν με τα προηγούμενα κοινωνικά μέτρα και μετά να ζητούν κι άλλα. Το κράτος, ο υπουργός του οποίου, λέει στους φτωχούς πως αποτελούν στατιστικό στοιχείο, πως στατιστικά εν πρέπει να έχουν παράπονο διότι έχει κι άλλους φτωχούς, ακόμα και στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου..!

Με τες υγιες μας!

2 σχόλια:

Yiota είπε...

δεν ξερω για τους αριθμους, αλλα εκεινο που μου κανει εντυπωση ειναι πως τωρα που πλησιαζουν εκλογες τα βγαλανε ολα στη φορα. Εντωμεταξυ καπου διαβασα οτι ο Αλμουνια, μετά που άκουσε τον σαρρή (για το ποσο καλη ειναι η οικονομια μας) , του πε : " ο Ισπανός Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα η μείωση του ελλείμματος να οδηγήσει και σε μείωση του δημοσίου χρέους, κάτι που εκλαμβάνεται ως μήνυμα προς τη Λευκωσία για να μην προχωρήσει σε παροχές" .
αρα ειναι σαν του λεει : μην δινετε συνεχεια παροχες τωρα που πλησιαζουν εκλογες :)

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
Προς (Αν)ακριβολόγους
Του Γ. Σέρτη ΩΣ ΤΑ μέσα του περασμένου θέρους, όποιος -μισθωτός κυρίως? οι εμπορευόμενοι και αυτοεργοδοτούμενοι άμα αυξηθεί 5% το πετρέλαιο, αυξάνουν 10% τις δικές τους τιμές- τολμούσε να πει: ― Μα, σαν να ακρίβωσεν η ζωή; εισέπραττε πρόχειρη απάντηση από τους συναδέλφους τόσον των Παλαιών Συντεχνιών όσον και των Νέων Συντεχνιών: ― Τι ανησυχείς; Θα λάβεις την ανάλογη αύξηση μέσω της ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή). ― Μα, από τον καιρό που αποδεχτήκατε εκείνη την ενσωμάτωση επί της ενσωμάτωσης κ.λπ. -για λόγους... λογιστικούς, όπως μάς είπατε τότε- η ΑΤΑ δε μάς φαίνεται ότι καλύπτει τον Τιμάριθμο. Τελοσπάντων, έληξε το θέρος, τελείωσαν οι διακοπές, διακόπηκε η Τριμερής, τέθηκαν οι υποψηφιότητες για την Προεδρία, προσλήφθηκαν επικοινωνιολόγοι και μανικώθηκαν τα επιτελεία, και... εξαπολύθηκαν οι ομοβροντίες: ― Αμάν! Τι ακρίβεια είναι αυτή! ― Πανάκριβο και άδειο το καλάθι της νοικοκυράς! ― Μόνο στα πούκικα μπορεί -πια- να γεμίσει το πορτοφόλι του νοικοκύρη! -ένας... νοικοκύρης, βεβαίως, δεν πάει στα πούκικα, γιατί ξέρει ότι εκεί αδειάζουν οι τσέπες, αλλά αυτό ανήκει σε άλλη σφαίρα: του γενικότερου ταρτουφισμού μας. ― Απρόσιτες οι τιμές των οικοπέδων. Τι θ' απογίνουν τα νέα ζευγάρια; Όντως, όλα αυτά -εν πολλοίς- είναι αληθείς διαπιστώσεις. Πλην, δεν είναι το τελευταίο τρίμηνο που συντελέστηκαν. Συσσωρεύονται και διογκώνονται εδώ και χρόνια, όταν οι τωρινοί αντιπολιτευόμενοι κυβερνούσαν, και όταν οι τωρινοί κυβερνώντες αντιπολιτεύονταν. Και, βεβαίως, άπαντες -ως Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία- σφύριζαν αμέριμνα για όσα ακριβώς -ανερυθρίαστα και προκλητικά- μάς... φλομώνουν το τελευταίο τρίμηνο!...