Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Δημήτρη, ξεσκέπασε τον!

Διαβάζω εδώ και λίγες μέρες σε όλες τις εφημερίδες (όχι μόνο στην "Βολκάν" του νότου "Σημερινή" ή στην "Γιενίντουζεν" του νότου "Πολίτης") πως το καθεστώς Ταλατ προβαίνει πλέον σε έλεγχο στο οδόφραγμα προς τους ΤΚύπριους. Ο έλεγχος γίνεται με την πρόφαση τάχα να προστατευτεί η τκ οικονομία, απαγορεύοντας ουσιαστικά την αγορά προϊόντων από "τον νότο". Εμένα αυτό μου θυμίζει την πολιτική Ντενκτάς του 60, που προσπαθούσε να δημιουργήσει μια τκ οικονομία, ανάμεσα στην κυπριακή, με την πολιτική του "από Τούρκο σε Τούρκο".
Η εφημερίδα "ΑΦΡΙΚΑ", σε πρωτοσέλιδο της, φιλοξενεί μια φωτογραφία ενός παιδιού 2-3 χρονών που τρώει σοκολάτα που αγόρασε από την εκ πλευρά και έναν αστυνομικό του καθεστώτος να την παίρνει από το μωρό. Ο τίτλος της εφημερίδας είναι "Πύλη Αίσχους", ενώ ο Ιζέτ Ιζτζάν σημειώνει πως "το μόνο που έμεινε να γίνει είναι να ξυλοφορτώνονται οι ΤΚύπριοι στο οδόφραγμα".
Στις αντιδράσεις της "Αφρίκα" και του Ιζτζάν, το καθεστώς απάντησε μέσω του Χασάν Ερτσακιτζά: "τα μέτρα δεν είναι παράλογα, και δε θα έπρεπε να θεωρούνται ως μια πρακτική από-Τούρκο-σε-Τούρκο". Επίσης ανάφερε πως τόσο ο εκ τύπος όσο κι η εκκλησία πιέζουν τους Εκύπριους να μην αγοράζουν προϊόντα από τα κατεχόμενα.
Για το τελευταίο που μόλις έγραψα, δεν έχουν κι άδικο. Πόσες φορές μπήκαμε σε συζήτηση με κάτι πατριώτες του κώλου που μόλις με ακούσουν να λέω πως πήγα στη Λεύκα, Καραβοστάσι και έκατσα και έφαγα, ξεχνάνε τους "αππάρους" και το κουμάρι
και θυμούνται τα ηρωικά και ηθικά τους συμπλέγματα και μου το παίζουν Κολωκοτρόνηδες και Ανδρούτσοι... Παρόλα αυτά, θεωρώ πως είναι απαράδεκτο το καθεστώς Ταλάτ να κάνει έλεγχο στους Τκύπριους πολίτες αν αγόρασαν πράγματα από την πλευρά μας. Φαίνεται ο "κύριος" Ταλάτ, με το ΝΑΙ του στο δημοψήφισμα, πίστεψε πως ξόφλησε από τα πατριωτικά του καθήκοντα. Γελιέται όμως. Η στάση του από τότε, ούτε επικοδομιτική ήτανε, ούτε θετική, ούτε επαναπροσεγγιστική. Μπορεί να τρώει βρισιές από την κυβέρνηση "εθνικής αντίστασης" που έχουμε (εγώ την ονομάζω "εθνικού τουμπώματος και βολέματος"), αλλά δεν δικαιολογείται να ζητά όπου πάει "άρση της απομόνωσης", αναγνώριση, αναβάθμιση των κατεχομένων, να γιορτάζει με τον Γκιούλ την επέτειο της εισβολής και της ανακήρυξης των κατεχομένων και να μην διαμαρτύρεται στα όσα απαράδεκτα είπε ο Γκιούλ περί δύο κρατών, δύο λαών, δύο θρησκειών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επιτρέπει τον σφετερισμό της εκ γης, επιτρέπει σε ξένους ντιβέλοπερς να κτίζουν πάνω στη γη μας δημιουργώντας τετελεσμένα και περισσότερη πίκρα. Προφανώς ούτε αυτά στάθηκαν ικανά να κάνουν τον λαό της Κύπρου να σταματήσει να πηγαινοέρχεται από και προς τα κατεχόμενα, και τώρα σκέφτηκε να δημιουργήσει και μπλόκα, στυλ Ες-Ες για να ελέγχει τον κόσμο της "δημοκρατίας" του.
Έχοντας πει όλα αυτά, θέλω να ρωτήσω ένα πράγμα: γιατί ο Ταλάτ τα κάνει αυτά;;; Γιατί, σύμφωνα και με τον Ιζέτ Ιζτζάν, έχει γίνει πιόνι της Άγκυρας;
Η απάντηση ΟΥΣΙΑΣ δεν είναι ούτε γιατί θέλει διχοτόμηση, ούτε γιατί του κάνει ράχες η Τουρκία. Αυτά είναι απαντήσεις λογικής αλλά άνευ ουσίας. Η ουσιώδης αλήθεια και η απάντηση που αγγίζει την πραγματικότητα είναι η εξής: τα κάνει επειδή μπορεί!
Η άκρως απορριπτική - και πολλές φορές απαξιωτική- στάση του Παπαδόπουλου έναντι του Ταλάτ και κυρίως των αισθημάτων των Τκυπρίων, δίνει την καλύτερη και πειστικότερη δικαιολογία στον Ταλάτ να συμπεριφέρεται αυθαίρετα παραγνωρίζοντας την πολιτική συμβιβασμού που ακολουθούσε μέχρι το 2004, υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας. Είναι αλήθεια πως η ανάξια και αδιέξοδη διαχείριση του δικού μας ΟΧΙ από τον Παπαδόπουλο, καθώς και η πάροδος του χρόνου χωρίς καμία ουσιαστική ένδειξη θέλησης για επανένωση, έχουν αναγκάσει την διεθνή κοινότητα να μένει με δεμένα τα χέρια (και πολλές φορές να προωθεί) μπροστά στην αλλαγή πολιτικής από τον Ταλάτ. Όσο σκληρό κι αν είναι να το λέμε, η καθημερινή απαξίωση που λαμβάνει ο Ταλάτ από τον Τάσσο και τα ΜΜΕ μας, του έχει δώσει το δικαίωμα να προωθεί τις θέσεις του όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και ανάμεσα στους Τκύπριους. Ευτυχώς που ακόμη υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι που δεν ξέχασαν το όνειρο επανένωσης, όπως ο Ιζτζάν και το κόμμα του, καθώς και οι προοδευτικοί Τκύπριοι.
Θα ήταν παρακινδυνευμένο να πει όμως κανείς πως αν η δική μας στάση ήταν διαφορετική και πιο θετική, ο Ταλατ θα ήταν πιο διαλλακτικός ή λιγότερο σκληρός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Αυτό όμως που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι πως αν η δική μας πλευρά, δεν ξεγελούσε τον διεθνή παράγοντα και ευθαρσώς ζητούσαμε καλύτερο σχέδιο μετά το ΟΧΙ ή πριν φέρουμε το δημοψήφισμα στον κόσμο, αν δεν υπονομεύαμε όλες τις διαδικασίες και κόπο τόσων ανθρώπων που ασχολήθηκαν μαζί μας, αν δεν βρίζαμε καθημερινά τους ξένους, αν δεν παρουσιαζόμασταν τόσο αλάζονες και ψευτοπερήφανοι και κυρίως αν πείθαμε πως θέλουμε επανένωση βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα είχαμε σίγουρα τα ερείσματα στο εξωτερικό να ασκήσει πιέσεις στον Ταλάτ και την Άγκυρα για να επιστρέψει στο γραφείο διαπραγματεύσεων.
Είναι γι΄αυτό που επείγει αλλαγή της πολιτικής μας ηγεσίας. Η σημερινή συσσώρευση τόσων πολλών κομμάτων, διαφορετικών αντιλήψεων και ιδεολογιών, στο πλευρό του Τάσσου, προασφαλίζει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, εξίσου αναξιόπιστη και μη σταθερή με αυτήν που έχουμε τώρα. Επίσης, θα ήμασταν αφελείς αν νομίζαμε πως ο Τάσσος, 75 χρονών πλέον και από τα 25 του στα πολιτικά του τόπου, θα αλλάξει μυαλά εδώ και πέρα και θα μπορέσει να δει τα πράγματα λιγότερο συναισθηματικά και περισσότερο ρεαλιστικά.
Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα μπορέσει να επιδείξει πραγματική θέληση για λύση του Κυπριακού και ανατροπή της πορείας διχοτόμησης στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Έναν πρόεδρο που θα έχει απήχηση και ανάμεσα στους Τκύπριους για να μην τον βλέπουν ως αντίπαλο ή εχθρό. Έναν πρόεδρο που νιώθει τις ανησυχίες όλων των Κυπρίων (εκ και τκ) και θα λειτουργήσει συναινετικά, απαλλαγμένος από αισθήματα εθνικιστικά, διχαστικά και μεροληπτικά υπέρ της μιας από τις δύο πλευρές. Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ο Τάσσος. Ο Τάσσος - κακά τα ψέματα- ούτε λύση θέλει, ούτε επανένωση θέλει, ούτε τίποτε. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί που οφείλουμε να κρατάμε και μια πισινή... εμείς, οι μπλογκερς μπορούμε να πούμε την αλήθεια. Ο Τάσσος δεν θέλει λύση. Ο Τάσσος θέλει την διατήρηση του στάκους-κβό. Απλό.
Γι’ αυτό, ο κόσμος μας, αυτοί που αρνούνται να δώσουν την μισή τους χώρα στην Τουρκία και να χαράξουν σύνορα μαζί της μέσα στη Λευκωσία, οφείλουν να αναδείξουν στην προεδρία προοδευτικές δυνάμεις και όχι έναν εθνικιστή πρόεδρο, που στα 75 του δεν μπορεί παρά να μένει προσκολλημένος στις παλιές, αναχρονιστικές του ιδέες. Είναι αυτό που ο κόσμος οφείλει να στηρίξει έναν άλλον υποψήφιο, εκτός τον Τάσσο. Και στον πρώτο, και στον δεύτερο γύρο. Οι Ακελικοί και οι Συναγερμικοί οφείλουν επιτέλους να καταλάβουν πως οι θέσεις τους στο Κυπριακό είναι ταυτόσημες. Οφείλουν να αντιληφθούν πως αν θέλουμε λύση και όχι διχοτόμηση, ο Τάσσος πρέπει πάση θυσία να απομακρυνθεί από την προεδρία.
Προσωπικά, θεωρώ πως ο πιο άξιος για να ηγηθεί του Κυπριακού θέματος είναι ο Χριστόφιας. Όχι γιατί ο Κασουλίδης είναι ανάξιος. Απλά ο Κασουλίδης δεν τυγχάνει εμπιστοσύνης (ακόμη) μεγάλης μερίδας του λαού λόγω του δημοψηφίσματος ενώ δεν έχει διαχρονικές σχέσεις με τους Τκύπριους. Ο Χριστόφιας όμως, με τα ερείσματα του μέσα στην ΤΚ κοινότητα, και σε συνεργασία με τους εκεί προοδευτικούς τκύπριους και κόμματα, και με δεδομένη τη θέληση του για εξεύρεση λύσης, θα αναγκάσει την διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ θα ξεσκεπάσει κάθε εθνικιστική, διχοτομική, διχαστική πολιτική κίνηση του Ταλάτ, που τώρα κρύβεται πίσω από την αδιάλλακτη στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου, έχοντας σαν στήριγμα τον Γκιούλ.
Με τον Χριστόφια πρόεδρο, ίσως έχουμε μια ελπίδα για να επαναφέρουμε το κυπριακό στη σωστή του διάσταση (πρόβλημα κατοχής και όχι απομόνωσης των τκ) και να το λύσουμε. Κι αν δεν είναι ο Χριστόφιας, τότε να στηρίξουμε τον Κασουλίδη, που αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος έχει θέληση για λύση, πάνω στη σωστή βάση!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί θα χάσει ο Χριστόφιας?

Διότι έσφαξαν τα αρνιά.

Banana Republic Cyprus είπε...

Άρα αν βγει ο Τάσσος θα είναι επειδή δεν σφάξαν του χοίρους και τις αγελάδες; :)

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστόφιας ο 'ενωτικός' ο 'Δημοκρατικός' επικαρίστηκεν που η ΕΔΕΚ δεν το στήριξε.

Και τί έκανε?

Ζήτησε να της αφαιρέσουν τον λόγο απο τη συζήτηση των προυπολογισμών στη Βουλή. Αυτό είναι φίμωση, αυτό είναι φασισμός.

Ευτυχώς που δεν σε στήριξε. Άυτά είναι τα απομεινάρια της ΕΣΣΔ.

Banana Republic Cyprus είπε...

Πικκαρίσκεσαι με κάποιον που περίμενες να σε στηρίξει και δεν το έκανε. Το ΑΚΕΛ δεν περίμενε πότε στήριξη από την ΕΔΕΚ. Το ΑΚΕΛ έχει πολιτική, η ΕΔΕΚ έχει καρεκλογλύφτες. Τον φασισμό μπορείτε να τον δείτε κοιτάζοντας τον καθρέφτη. Την ΕΣΣΔ θα την δείτε στα βιβλία της ιστορίας. Εκτός κι αν 4,5 χρόνια δεν την βλέπατε και τωρά την στραωθήκετε.

Ανώνυμος είπε...

@ brc

Σε ένδειξη τιμής στους νεκρούς εργαζομένους και νέους που αφάνισε το Σοβιετικό καθεστώς σου απαντά με το Ουδέν σχόλιο....

Banana Republic Cyprus είπε...

Και γι αυτό ευθύνεται το ΑΚΕΛ, ε;
Σκέφτηκα να σου σβήσω το σχόλιο, αλλά θα το αφήσω για να βλέπει ο κόσμος πόσο προοδευτικός είσαι στην ανέλιξη της βλακείας.

Ανώνυμος είπε...

@ brc

Μα γιατί διαγράφεις την αντίθετη άποψη. Αυτό είναι φασισμός. Ούτε στην ιστοσελίδα του Χριστόφια να είμαστε που δεν υπάρχει blogspot ανοικτό.
Κρίμας. Αν τα αφαιρέσεις θα σκεφτώ αν θα ξαναμπώ στο blogspot σου.

Ναι στον διάλογο όχι στην λογοκρισία.

Banana Republic Cyprus είπε...

Διότι μπαίνεις εδωμέσα με 100 διαφορετικά ψευδόνυμα, λες ψέματα, ειρωνεύεσαι και δεν καταθέτεις καμία άποψη περί κανενός θέματος.
Αν δεν ανεχόμουνα την αντίθετη άποψη δεν θα σε άφηνα να γράφεις καθημερινά, ούτε και θα σε προειδοποιούσα 5! φορές να προσέξεις. Μπαίνεις στον χώρο κάποιου άλλου άνθρωπου, οφείλεις να σέβεσαι 1-2 πράγματα.
Μπορείς να κάνεις κι εσύ το δικό σου μπλογκ και να γράφεις ότι θες. Αλλά ναί, ξέχασα. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Απλά σύρνεις λάσπη, κάθε φορά με διαφορετικά ψευδόνυμα.
Θα διαγράφω τα μυνήματα σου εφόσον συνεχίζεις την ίδια τακτική. Μην νομίζεις πως δεν μπορώ να δω αν 5 διαφορετικά ψευδόνυμα είναι το ίδιο πρόσωπο ή όχι.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη ένας οδοστρωτήρας θα μας λιώσει. Τι γίνεται.

Πες μου τώρα πότε είπα ψέματα? πότε δεν κατάθεσα άποψη?

Πρέπει να μάθεις να ανέχεσαι και την άλληα άποψη.

Σε παρακαλώ σχολίασε το πι κάτω (το ανάφερα και πιο πάνω)

Ο Χριστόφιας ο 'ενωτικός' ο 'Δημοκρατικός' επικαρίστηκεν που η ΕΔΕΚ δεν το στήριξε.

Και τί έκανε?

Ζήτησε να της αφαιρέσουν τον λόγο απο τη συζήτηση των προυπολογισμών στη Βουλή. Αυτό είναι φίμωση ναι ή όχι?

Ανώνυμος είπε...

@ Προοδευτικός, (κρίμα στο nick!),

Οι παρεμβάσεις και τα σχόλια σου (συνήθως πικρόχολα και κακεντρεχή – διερωτούμαι σε τι έγκειται η “προοδευτικότητα” σου), έχουν βασικά σαν στόχο όσους αντιπολιτεύονται τον Παπαδόπουλο ή αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του. Δεν κάνεις συζήτηση (το αποφεύγεις επιμελώς ή παίζεις πελλόν), πικκάρεσαι αντί να προβληματιστείς για κάποιες αλήθειες που σου λένε και προσπαθείς μετά (σαν μικρό παιδάκι) να πικάρεις κι εσύ τους άλλους (κυρίως όσους στηρίζουν Χριστόφια). Πετάς κουβέντες που τις πιο πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα συζήτησης, για να προκαλέσεις και να αποπροσανατολίσεις! Έβαλες στην κουβέντα σου και την ΕΣΣΔ (άραγε ξέρεις τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά;) σε μια προσπάθεια σου να βρεις μεμπτά σημεία στο ΑΚΕΛ και στον Χριστόφια! Είναι σαν να λέω κι εγώ, φέρ’ ειπείν να πούμεν, ότι η ΕΔΕΚ (δεν ξέρω αν είσαι Εδεκίτης, αλλά παράδειγμα λέω), είναι κόμμα φιλοτουρκικό και προδοτικό γιατί συμμετείχε (και συμμετέχει) στην Σοσιαλιστική Διεθνή όπου συμμετέχει και το κόμμα του Ετζεβίτ! Τι έχεις να πεις επί τούτου “Προοδευτικέ”;

Anef_
Σάββατο – 1η του Δεκέμβρη 2007 (9:44 μ.μ.)

Banana Republic Cyprus είπε...

Προοεδευτικέ, εξακολουθείς να λες ψέματα. Γίνεται ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη βουλή να του ζητηθεί να μην έχει δικαίωμα να μιλήσει;;;;; ΜΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ;
Λες ψέματα, λασπολογείς και δεν φέρνεις και καμία απολύτως απόδειξη για όσα λες. Αντιλαμβάνεσαι πόσο σε υποτιμούν όσοι σου λένε έτσι βλακείες και τις πιστεύεις; Κόμμα που εκπροσωπείται στη βουλή, έχει δικαίωμα να μιλά και δεν είναι ο πρόεδρος της βουλής που το αποφασίζει αυτό. Είναι θεσμικός κανόνας.
Πάψε να λες ψέματα. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ.

Banana Republic Cyprus είπε...

Ανευ, τι το ψάχνεις... εδώ μας λένε πως θέλουμε να φέρουμε το Αναν πίσω επειδή μας στηρίζουν οι ΕΔΗ που λένε δημόσια πως έχουν διαφορές με εμάς, και δεν βλέπουν κάποιοι προοδευτικοί, αριστεροί κατά τα άλλα, πως τον Τάσσο τον στηρίζει το Ευρωκό, που ήταν η σκληροπυρηνική ομάδα του ΔΗΣΥ και ο Κουτσού με την όλη ιστορία που κουβαλά. Ούτε βλέπουν πως τον στηρίζει με συνεντεύξεις ο Στυλιανός Πατακός, υπουργός της 7χρονης Χούντας στην Ελλάδα και αποκαλεί τον Τάσσο "άξιο τέκνον". Ούτε βλέπουν πως ο Κάρογιαν καλεί τον Συναγερμό σε συνεργασία. Ούτε βλέπουν πως ο Τάσσος σπιλώνει και φιμώνει όποιον διαφωνήσει μαζί του. Και ύστερα μιλά ο τύπος για δημοκρατία και αριστερή ιδεολογία...
Τα δύο μικρά ακροδεξιά κόμματα (εδεκ + ευρωκό) θα απογοητευτούν πολύ... οι μεν γιατί θα χάσουν την γενική εισαγγελία και υπουργεία και οι δε γιατί θα χάσουν την καρέκλα και τα υπουργεία. Κόμμα που συνεργάστηκε με ΟΛΕΣ τις δεξιές κυβερνήσεις που υπήρξαν ως τώρα, όπως είναι η ΕΔΕΚ, έχει και τα μούτρα να λέει πως το ΑΚΕΛ θα βγάλει τον συναγερμό στην εξουσία. Τι να πει κανείς... η κατάντια κάποιων δεν έχει σταματημό.

Banana Republic Cyprus είπε...

Προοδευτικέ όσο συνεχίζεις να:
α. κατηγορείς χωρίς αποδείξεις
β. ρίχνεις λάσπη χωρίς αποδείξεις
γ. ειρωνεύεσαι αυτόν που γράφει και όποιον σου απαντά
δ. χρησιμοποιείς διαφορετικά ψευδόνυμα κάθε φορά
ε. γράφεις ΑΣΧΕΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ με το εκάστοτε θέμα

... δεν είσαι ευπρόσδεκτος να γράφεις εδώ.

Δεν είναι χάνι του πάντζιαρου εδώ για να κάνεις ότι θες εσύ. Το θέμα είναι ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ. Ανάτρεξε στα σχόλια σου, στις προειδοποιήσεις που σου έδωσα και θα καταλάβεις τι λέω.

Ανώνυμος είπε...

@ BRC,

Θα σε παρακαλούσα, ένα σχόλιο που έγραψε και έστειλε στο blog σου ο “Προοδευτικός” και αναφερόταν και στο άτομο μου (με προσφωνούσε με το nick Anef_Τάκης – την έχει ψωνίσει και νομίζει πως είμαι κάποιος άλλος που τον έχει στο στομάχι), να το αναρτήσεις (ξανά) γιατί νοιώθω έντονα ότι πρέπει να του δώσω μια απάντηση!
Αν σου είναι δύσκολο αυτό (ίσως για λόγους αρχής) να σου δώσω το email μου και να μου το στείλεις εκεί.
Σ’ ευχαριστώ!

Anef_
Κυριακή – 2 Δεκεμβρίου 2007 (10:47 μ.μ.)

Banana Republic Cyprus είπε...

Ανευ, δεν μπορώ να το αναρτήσω. Ούτε να στο στείλω. Λυπάμαι αλλά δεν το έχω φυλάξει καν.