Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Γιατί η ΕΔΕΚ εξαφανίζεται από τον κομματικό χάρτη

Ήταν θέμα χρόνου η ΕΔΕΚ να μπει σε περιπέτειες από την ημέρα που το κόμμα πήρε... δεξιές στροφές. Η πολιτική που ακολούθησε ο Λυσσαρίδης από την δεκαετία του 90 και μετά, έφεραν το κόμμα σε μια κατάσταση αφανισμού. Δεν θα ασχοληθώ με το τί έκανε ο Λυσσαρίδης όμως... θα σταθώ στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ τον σημερινό, τον κύριο Ομήρου.
Ο οποίος με παντελή έλλειψη διορατικότητας για το μέλλον, ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της καρέκλας πέφτωντας στην παγίδα και τώρα έγινε όμηρος (όνομα και πράμα) του Τάσσου και συμπεριφέρεται σαν ένα τσιράκι ή στρατιωτάκι του προέδρου, ανίκανος βασικά να ελιχθει για να απεγκλωβιστεί.
Ο κύριος Ομήρου, με μαγικές χαμελεοντικές ικανότητες κατάντησε το κίνημα του ένα καθημερινό ρεντίκολο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που είναι το μόνο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης που τα ποσοστά του είναι τόσο μικρά, κάτω από το 10%. Και η εξήγηση είναι πολύ απλή... δεν είναι πραγματικοί σοσιαλιστές. Συμπεριφέρονται και πολιτεύονται σαν ακροδεξιοί εθνικιστές, ξεχνώντας και την ιστοριά τους, της χώρας τους αλλά και των ηρώων τους. Τρίζουν τα κόκκαλα του ΗΡΩΑ Δώρου Λοίζου στον τάφο του. Του άνθρωπου που έδωσε την ζωή του υπερασπιζόμενος την νομιμότητα της τάξης, της δημοκρατίας. Που πέθανε στην θέση του Λυσσαρίδη, διότι ο γιατρός ήταν ο στόχος, όχι ο Δώρος. Και η ψυχή του αναρωτιέται... άξιζε τελικά τον κόπο η θυσία μου;

Μου έρχονται στο νου αυτά που ο κύριος Ομήρου έλεγε σε συνέντευξη του τον Μάρτη του 1998, όταν επιτελούσε υπουργός της κυβέρνησης Κληρίδη. Πως όσοι συνέλαβαν με όποιοδήποτε τρόπο στο πραξικόπημα δεν πρέπει να έχουν πουθενά υπευθυνη θέση. Η ερώτηση αφορούσε τον κύριο Σολωμή, που ενδέχετουν να είχε πάρει μέρος στο πραξικόπημα. Ο κύριος Ομήρου τότε, που δεχόταν κριτική από τους οπαδούς του κόμματος του, δεν είχε απάντηση. Απάντηση δεν είχε και όταν στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε για την στάση του κύριου Χάσικου που παρεβρέθετουν κάθε χρόνο στο μνημόσυνμο του Γρίβα. Απλά αρκέστηκε να πει πως η ιστορία δεν παραγράφεται αλλά "οι σημερινές συμμαχίες και συγκρούσεις πρέπει να αφορούν το σήμερα και όχι το χτες. Άλλωστε αυτή τη πολιτική, της εθνικής συμφιλίωσης, έκανε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981". Μόνο που διέφυγε του κυρίου Ομήρου πως ο Παπανδρέου αποκατάστησε την Εθνική Αντίσταση, τα θύματα του διχασμού και όχι τους στρατιωτικούς ή τους καλλιεργητές του διχασμού. Και όταν ο αρχηγός κάποιου κόμματος, ο ίδιος δείχνει ασέβεια προς τον νεκρό ήρωα του κόμματος του, τι τύχη μπορεί να έχει αλήθεια; Φυσικά φρόντησε να ρίξει στο τέλος και την ατάκα "πληγές σαν αυτήν του Δώρου Λοίζου δεν κλείνουν ποτέ".

Μόνο που φαίνεται πως έκλεισε, καλοέκλεισε και έκανε και πλαστική που πάνω για να μην φένεται! Ο σημερινός πρόεδρος της ΕΔΕΚ τάσσεται στο πλευρό του Δευκαλίωνα που με την δράση του τις δεκαετίες 50-70 αποτέλεσε την στέγη των δολοφώνων του Δώρου Λοίζου. Τάσσεται στο πλευρό του Τάσσου που καταπολέμησε με νύχια και δόντια την εθνική συμφιλίωση για να επιφέρει τον εθνικό διχασμό, τους προδότες, τους μειοδότες, τους νενέκους και τους τουρκολάγνους. Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει πλέον ένα τέτοιο κόμμα; Που ακολουθεί τόσο παθητικά, σαν πιόνι, τα τερτίπια του προέδρου να μοιράζει πατριωτισμό εκεί που θέλει και προδοσία εκεί που βρίσκει απλά μια διαφορετική άποψη; Είναι αυτό σοσιαλισμός; Είναι αυτό κίνημα δημοκρατικό; Σοσιαλδημοκρατικό;

Και για να μην ξεχνιώμαστε, σας θυμίζω και τα όσα καταλόγιζε στον Τάσσο Παπαδόπουλο ο ίδιος ο κύριος Ομήρου το 2002 στην εφημερίδα ΜΑΧΗ τον Σεπτέμβριο, όταν με την στήριξη του ΔΗΣΥ θα κατέρχετουν ανθυποψήφιος του σημερινού του ... μάστρου.

-" Ο Τάσσος είναι ανακύκλωση του παρελθόντος"
-"Ο Τάσσος δεν προσφέρει την ζωογόνο πνοή της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού και της αντιμετώπισης του διεθνούς περιβάλλοντος"
-"Η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως και πείρα του, αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένα απεχθές βάρος και μια αρνητική κληρονομιά"

Τα ερωτήματα φυσιολογικά είναι εύλογα...

  • Κύριε Ομήρου, αν το 2002 όταν ο Τάσσος ήταν 70 χρονών, και αποτελούσε ανακύκλωση του παρελθόντος, τί είναι σήμερα, το 2007, που είναι 75 χρονών;;; Το μέλλον μας;
  • Κι αν το 2002 που δεν είχαν συμβεί όλα αυτά τα αρνητικά για την Κύπρο τετελεσμένα με Συρίες, Ιταλίες, Γερμανίες, Ισλαμικές, ΕΔΑΔ, Αγγλίες, Σουηδίες, επιτροπές αποζημιώσεων κτλ δεν προσέφερε η υποψηφιότητα του στην αντιμετώπιση του διεθνούς παράγοντα, την προσφέρει τώρα, το 2007 με όλα όσα προανάφερα;
  • Κι αν όσοι ευθύνονται για το πραξικόπημα δεν έχουν δικαίωμα να κατέχουν υπεύθυνη θέση, μήπως αυτοί που τους υποστηρίζουν αυτούς τους πραξικοπηματίες, όπως το Ευρωκό, έχουν αυτό το δικαίωμα;
Φυσικά πήρες και εσύ το ευχαριστώ από τον Δευκαλίωνα, όπως το πήραν και κάποιοι άλλοι, που -ευτυχώς γι αυτούς- ξύπνησαν και δεν τον ακολουθούν. Εσύ όμως Γιαννάκη ακόμα κοιμάσαι... ροχαλίζεις... βλέπεις όνειρα απατηλά, ουτοπικά... βλέπεις καρέκλες και υπουργεία. Ξύπνησες προς στιγμήν... με τον πάτσο που σου έδωσε ο Δευκαλίων. Όταν στην Λεμεσό, ανακοίνωνε πως σκοπός του είναι με την επανεκλογή του να συρρικνώσει ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και να καταστήσει το ΔΗΚΟ τον εκφραστή του κέντρου και έναν τρίτο εξίσου δυνατό πόλο. Ξύπνησες, διότι είδες κι εσύ πλέον αυτά που τόσα χρόνια δεν έβλεπες. Πως σκοπός του είναι να σε αφανίσει και να σε απορροφήσει. Η μόνη σου σωτηρία, κι ας μην το καταλάβεις ακόμα, είναι να χάσει ο Τάσσος, να μην επανεκλεγεί. Τώρα που θα πας; Δεν έχεις πουθενά να πας... οι πόρτες είναι κλειστές παντού. Μόνος σου τις έκλεισες. Ο μόνος που σε θέλει εκεί κοντά του είναι ο Τάσσος, απλά για να σε απορροφήσει, να σε διαλύσει και να γίνεις ένα λιθαράκι που θα χρησιμοποιηθεί για να κτιστεί ο τρίτος πόλος. Κι η ΕΔΕΚ... θα χαθεί, δε θα υπάρχει πια. Θα είναι πλέον ένα μικρό ΔΗΚΟ, μέρος κάποιου μεγαλύτερου ΔΗΚΟ.

Κι ο Δώρος Λοίζου θα αναρωτιέται ακόμη.... άξιζε τον κόπο η θυσία μου;

10 σχόλια:

bestman είπε...

Θεωρώ πως η "κατρακύλα" της ΕΔΕΚ ξεκίνησε από τον 2ο γύρο των Προεδρικών του 1998. Όταν δεν μπόρεσε να διαχειρηστεί σωστά το ρυθμιστικό ρόλο που της δόθηκε με το 10% που έλαβε ο Γιατρός στον πρώτο γύρο εκείνων των εκλογών (και τις αλεπάλληλες παλινδρομήσεις του ΔΗΚΟ).

Ανώνυμος είπε...

Καταλαμβαίνω τις ανησυχίες σας. Είναι πράγματι γεγονός πως ποτέ κανένας δεν κέρδισε τις εκλογές αν είχε εναντίον του την ΕΔΕΚ. Όπως όλοι ξέρουμε, στο υποσυνείδητο μας, η ΕΔΕΚ είναι η συνείδηση του κάθε δημοκράτη πατριώτη Κύπριου. Μπορεί να είναι της τάξης του 10% αλλά οι επιλογές της καθοδηγούν διαχρονικά όλους τους Κύπριους. Από που να ξεκινήσουμε από την Αντίσταση στο πραξικόπημα όπου η ηγεσία του ΑΚΕΛ κερνούσε γλυκό καρυδάκι στους πραξικοπηματίες, να πάμε στο περιβόητους δείκτες Γκουεγιάρ όπου το ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έθελαν να τους περάσουμε ή στο πρόσφατο Αμερικανοβρεταννικό σχέδιο ΑΝΑΝ. Η ΕΔΕΚ είναι η συνείδηση του κάθε δημοκράτη, του κάθε αριστερού που αρνιέται την συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ.

Ανώνυμος είπε...

Τον Δώρο Λοίζου να τον αφήσετε ήσυχο. Όλοι εσείς ΑΚΕΛΙΚΟΙ τον χλευαστήκατε όσο κανένα άλλο. Πότε ήρθετε σε ένα μνημόσυνο του Δώρου.
....Θα ρθούν οι κόκκινοι να μου κοκκινήσουν το πρόσωπο γιατί είμαι πιο κόκκινος απαυτούς.

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
contra στους καλοπερασάκηδες του ψευδοσυμβιβασμού.
contra στην συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ.

Ανώνυμος είπε...

Δώρος Λοίζου

"Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε.
Όποιοι κι αν είναι. Όσο δυνατοί κι αν είναι "

Banana Republic Cyprus είπε...

Ο Δώρος Λοίζου άνηκε στην ΕΔΕΚ. Η μνήμη του όμως δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Ανήκει σε όλους τους δημοκρατικούς άνθρώπους που οραματίζονται ένα μέλλον δημοκρατικό, δίκαιο. Ο Δώρος είναι ΣΥΜΒΟΛΟ για όλους και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης της ΕΔΕΚ. Τον υποβιβάζετε όταν λέτε πως είναι "δικός σας".
Προοδευτικέ, αλήθεια που είσασταν όλοι εσείς όταν το 2002 ο Γιαννάκης Ομήρου συστρατεύτηκε με την δεξιά του Αναστασιάδη και ο Τάσσος ήταν "η επιστροφή στον αναχρωνισμό και το απεχθές βάρος μιας αρνητικής κληρονομιάς" ;;; Πόσο σας συναρπάζει η εξουσία...! Πόσο κοντή η μνήμη μας... ανοίξτε τα μάτια σας γιατί η ΕΔΕΚ σήμερα αποτελεί τον εκφραστή όχι της δεξιάς αλλά της ΑΚΡΑΣ δεξιάς. Αν επανεκλεγεί ο Τάσσος ούτε ο ΔΗΣΥ θα χαθεί, ούτε το ΑΚΕΛ. Η ΕΔΕΚ θα χαθεί. Ρωτήστε πόσοι στο ΔΗΚΟ και ειδικά στο Ευρωκό τιμούν τον Δώρο Λοίζο. Α ναι, ξέχασα... δεν έχουν χρόνο για τέτοια. Αυτοί τιμούν τον στρατηγό Γρίβα. Όπως κι αυτοί που έχωσαν τις σφαίρες στον Δώρο Λοίζο...

Ανώνυμος είπε...

@ brc

Ποτέ το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ δεν τίμησε το Δώρο σε κανένα μνημόσυνο.

Ο Δώρος σας απάντησε...

Θα ρθούν οι κόκκινοι να μου κοκκινήσουν το πρόσωπο γιατί είμαι πιο κόκκινος απαυτούς.

Banana Republic Cyprus είπε...

πρροδευτικέ, δεν ισχυρίστηκα πως τον τίμησε. Επαναλαμβάνω, η μνήμη του και η θυσία του είναι σύμβολο για κάθε δημοκράτη. Δεν ανήκει μόνο στην ΕΔΕΚ για να εξυπηρετά τα κομματικά της συμφέροντα.
Επίσης, δεν απάντησες ούτε σε μια από όλα όσα είπα.
Και που'σαι, σήμερα ο φίλος σας ο Κάρογιαν είπε πως δεν αποκλίει συναργασία με τον ΔΗΣΥ. Άντε λοιπόν, τρέξτε να σώσετε την αριστερά που τάχα θα συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ. ΠΕριμένω απαντήσεις για το προηγούμενο μου σχόλιο, να γίνει διάλογος.

Ανώνυμος είπε...

@brc

Τα μνημόσυνα και οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές σε όλους, κανένας δεν απαγόρευσε στο ΑΚΕΛ να παρευρεθεί έστω και μια φορά σε εκδήλωση για τον Δώρο. Άρα περί κομματικής εκμετάλλευσης άσε τα στην πάντα. Όσον αφορά τις δηλώσεις Κάρογιαν πράγματι επιβεβαιώνει την στρατηγική του σοσιαλιστικού κόμματος πως η στήριξη στον Τάσσο έκοψε το δρόμο στον ΔΗΣΥ που προσπαθούσε να τα βρεί με το ΔΗΚΟ.

Θα ρθούν οι κόκκινοι να μου κοκκινήσουν το πρόσωπο γιατί είμαι πιο κόκκινος απαυτούς.

Banana Republic Cyprus είπε...

Προοδευτικέ, τί πίνεις και δε μας δίνεις; Ο Κάρογιαν έφραξε τον δρόμο στον ΔΗΣΥ για να σθνεργασία όταν είπε πως "δεν αποκλείουμε συνεργασία με κανένα κόμμα, ακόμη και με τον ΔΗΣΥ" ; Ειλικρινά, νομίζω θα σταματήσω να σου απαντώ διότι δεν γίνεται σοβαρός διάλογος. Και βλέπω πως επιμένεις να μην κάνεις ΚΑΜΙΑ αναφορά, για τρίτη συνεχόμενη φορά, στις δηλώσεις Ομήρου για Παπαδόπουλο τότε που του έταξε ο ΔΗΣΥ προεδρίες κτλ. Αναμένω απαντήσεις.
Επίσης, δαιμονοποιείτε τον ΔΗΣΥ ενώ ανέχεστε το ΑΚΡΟδεξιό Ευρωκό εκεί. Και εδώ που τα λέμε, γιατί να μην το ανέχεστε; Κι η ΕΔΕΚ ένα τέτοιο κόμμα κατάντησε. Μισταρκός της προεδρίας και της καρέκλας...
Αναμένω απαντήσεις λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Μισταρκοί της καρέκλας είναι αυτοί που για 4,5 χρόνια δεν είχαν καμιά διαφορά με τν Τάσο. Όταν η ΕΔΕΚ κατέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο μεγάλος αδελφός θύμωνε. Όσον αφορά το ΕΥΡΩΚΟ χάρισμα σας. Όταν χρειάστηκε να τους αντιμετωπίσουμε με ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ το πράξαμε. Άλλοι ήταν αυτοί που συμβιβάστηκαν με τον Γλαύκο και τον αποκαλούσαν καλό καραβοκύρι στο μεταπραξικόπημα. Όσον αφορά τον Τάσο χαλάλι σας. Εσείς μας τον επιβάλατε. Τώρα τί κόπτεστε. Άν κάνατε λάθος ζητήστε ένα συγνώμη από τον κόσμο.
Φαίνεται ότι δεν καταλαμβαίνεις πολλά από πολιτική για να μεταφράζεις τα γραφόμενα μου όπως θέλεις. Σε ρωτώ τι θα γινότανε αν η ΕΔΕΚ δεν στήριζε τον Τάσο. ......Απάντηση : Κοινός υποψήφιος ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ από το ΔΗΚΟ, σίγουρα ΕΔΕΚ-ΑΚΕΛ θα έτρεχαν να φτάσουν το τραίνο που θα χανόταν για άλλη μια φορά σύμφωνα με τον Εζεκία.