Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Τι σημαίνει επανεκλογή Τάσσου - Γιατί η διχοτόμιση δεν είναι επιλογή - ΜΕΡΟΣ Α

Είναι με μεγάλη μου λύπη που ακούω συχνά-πυκνά κάποιους να λένε το νέο σλόγκαν... "τζείνοι τζει τζαι εμείς ποδά" ή "να μείνουμε όπως είμαστεν" ή "μια χαρά είμαστεν όπως είμαστεν τωρά". Πρόκειται για απόψεις που κυρίως, όχι όμως απόλυτα, πηγάζουν είτε από απογοήτευση για τους χειρισμούς των κυβερνήσεων μας διαχρωνικά στο Κυπριακό, είτε από απορριπτική διάθεση στην ιδέα της συμβίωσης με τους τουρκοκύρπιους συμπατριώτες μας.


Βλέποντας την πολιτική του Τάσσου εδώ και 50 χρόνια στο Κυπριακό, είναι ολοφάνερο πως λύση δεν πρόκειται να υπάρξει αν επανεκλεγεί στην προεδρία. Και δεν είναι ούτε κατηγορία, ούτε συκοφαντία. Είναι μια λογικότατη διαπίστωση. Αν κρίνουμε μόνο λίγα σημεία από την πολιτική του Τάσσου τα τελευταία 5 χρόνια όπου διετέλεσε πρόεδρος, τα ψέματα, τις αντιφατικές του εκτιμήσεις και πολιτικές, τις πανιδρομίσεις και την σύμπλευση του με κόμματα και στελέχη που τάσσονται φανερά εναντίων της μορφής λύσης που -επίσημα- ο Τάσσος υποστηρίζει (δηλ. διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) μπορούμε να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.



Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή αλλαγή. Για 30 χρόνια παρακαλούσαμε όλοι να προσέλθει η τουρκική πλευρά σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Σήμερα καταλήξαμε να δίνουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της και ενώ είναι αδιάλλακτη έρχεται ταυτόχρονα και καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού και εμείς αντί να πηδάμε από τη χαρά μας, βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες για να διατηρηθεί η στασιμότητα! Αυτό λοιπόν που για τόσα χρόνια παρακαλούσαμε, γίνεται. Και όμως, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αυτοί που δεν προσέρχονται σε συνομιλίες για λύση είμαστε εμείς. (8 Ιουλίου 2006 - 19 μήνες στασιμότητας, καμία εξάσκηση πολιτικήςε που να πιέσει τον Ταλάτ και την Τουρκία). Γιατί; Μα φυσικά επειδή ακόμη, μετά από 34 ολόκληρα χρόνια, δεν ξέρουμε καν τι είδους λύση θέλουμε. Δεν ξέρουμε ακόμη ποια βάση λύσης θα επιδιώξουμε. Δεν ξέρουμε ποια ψηφίσματα του ΟΗΕ που υπογράψαμε από τον καιρό του Μακαρίου θα τηρήσουμε και ποιά θα αγνοήσουμε! Βλέπετε, πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι... οι Οικολόγοι που τάχθηκαν φανερά από την αρχή εναντίων της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το εθνικιστικό Ευρωκό που κάνει όνειρα θερινής νυκτός πως θα επιστρέψουμε στο ενιαίο κράτος (και να αλωνίζουν όπως τότε...) και οι απέναντι θα μας πουν "γές σέρ", η Εδεκ που μέσω του προέδρου της τάσσεται φανερά εναντίων της διζωνικής (την ονομάζει λύση διχοτόμησης, άσχετα αν το 2004 ήταν αρχικά υπερ του ΝΑΙ) και τέλος το ΔΗΚΟ που είναι αντι-ομονσπονδιακό αλλά κανείς τους δεν έχει τα μπαλάκια να βγει να το πει.... κι όλοι αυτοί, στηρίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο και έχουν κάνει σημαία τους την συμφωνία της 8ης Ιουλίου... που προνοεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία και πολιτική ισότητα χωρίς σωστά ή λάθος περιεχόμενα!!! Πέστε τα όλα αυτά αναξιοπιστία; Αμφιταλαντεύσεις; ΨΕΜΑΤΑ; Διαχείρηση του κυπριακού λαού; Σταθερότητα θέσεων; Όπως θέλετε πέστε το... η αλήθεια, σπουδαία τα λάχανα ότι κι αν πιστεύετε!


Είναι λοιπόν ολοφάνερο πως ενώ οι Τούρκοι ξέρουν τι θέλουν και το επιδιώκουν, εμείς ακόμη ψαχνόμαστε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας τι λύση θέλουμε. Η υποψηφιότητα Ματσάκη ήρθε και έκανε τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, για πολλούς, ειδικά για τους Τασσικούς. Εγώ λέω πως έκανε τα πράγματα πολύ πιο απλουστευμένα γι αυτούς. Δεν μιλά ούτε για ΔΔΟ, ούτε για σωστό περιεχόμενο, ούτε τίποτε. Η φωνή του Ματσάκη είναι απλά η φωνή του Τάσσου, με την μόνη διαφορά πως είναι φωνή χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες. Είναι ειλικρινής ο Ματσάκης και αυτό του το αναγνωρίζω, όσο κι αν διαφωνώ με τις απόψεις του.


Θα μου πείτε από που κι ως που λέω πως είναι ο Ματσάκης η φωνή του Τάσσου. Ρωτήστε καλύτερα τον κύριο Αγγελίδη του ΔΗΚΟ για παράδειγμα. Ο οποίος μετά την αθώοση του Ματσάκη για τα πυθάρια, μέσω τηλεόρασης, κάλεσε τον Ματσάκη να τα βρουν με το ΔΗΚΟ για όσα έγιναν και να συνταχθεί κι αυτός στο στρατόπεδο του Τάσσου Παπαδόπουλου!!! Πως λοιπόν ο κύριος Αγγελίδης ήθελε τον Ματσάκη στο πλευρό του Τάσσου, αφού ο Ματσάκης υποστηρίζει τα δύο κράτη;;; Ξέρω, ξέρω... θα μου πείτε πως ο Αγγελίδης δεν ήξερε πως ο Ματσάκης είχε τέτοιες απόψεις. Έλα όμως που ήξερε...


Όταν η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τέθηκε στα όργανα του ΔΗΚΟ πριν χρόνια για να την εξετάσουν, ο κύριος Ματσάκης την απέρριψε κατηγορηματικά. Από τότε την θεωρούσε διχοτομική λύση ο Ματσάκης, και σύμφωνα με τον ίδιο, διαφωνίες είχαν και ο Ζαχαρίας Κουλίας αλλά κι ο Αγγελίδης. Ο Τάσσος τότε... επέμενε και την δέκτηκε. Μάλιστα τόση ήτανε η διαφωνία του με τον Ματσάκη, ο οποίος φώναζε έντονα, που τον έδιωξε από την αίθουσα. Οπόταν, ο κύριος Αγγελίδης γνωρίζει εδώ και κάτι χρόνια τις θέσεις του κύριου Ματσάκη. Μάλιστα συμφωνούν... ο ίδιος ο κύριος Αγγελίδης ήτανε από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) αξιωματούχους του ΔΗΚΟ που φανερά έθεσε θέμα αμφισβήτησης της ΔΔΟ πριν λίγους μήνες, αμέσως μετά την αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την συγκυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: γιατί ο κύριος Αγγελίδης καλούσε τον Ματσάκη να συστρατευτεί μαζί με το ΔΗΚΟ για στήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου; Γιατί ο κύριος Αγγελίδης ο ίδιος υποστηρίζει Τάσσο Παπαδόπουλο; Γιατί το Ευρωκό το ίδιο; Γιατί ο κύριος Ομήρου το ίδιο; Αναφέρω όλους αυτούς διότι είναι αυτοί που τάχθηκαν ενάντια στη λύση ΔΔΟ κατά καιρούς. Ο Τάσσος, επίσημα τουλάχιστον, λέει πως θέλει λύση ΔΔΟ. Οπόταν, ΓΙΑΤΙ τον στηρίζουν; Η απάντηση είναι απλή: γιατί ούτε κι ο Τάσσος την δέχεται, κι ας δεσμεύεται απέναντι στους ξένους και απέναντι στον λαό του. Ίσως κάνει και μαζί μας διαχείρηση, όπως έκανε και το 2004 που δεχότανε το ΑΝΑΝ, ήθελε να το αλλάξει για να μπορούμε να το δεκτούμε ακόμη και μετά που ο λαός το απόρριψε κι ας το θεωρούσε διχοτομικό!!! Είναι πασιφανές γιατί η αντιπολίτευση μιλά για παλινδρωμίσεις και αναξιοπιστία.


Όσο για τη δήλωση του στο Ελσίνκι; Τι να πει κανείς για ένας πρόεδρο της Κύπρου που χωρίς δισταγμό τόνιζε μπροστά σε ξένους και κύπριους δημοσιογράφους πως "η ηφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο είναι η δεύτερη καλύτερη λύση"; Πως μπορεί δηλαδή η ΜΗ ΛΥΣΗ να είναι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες καλή λύση, έστω και δεύτερη καλυτερη; Μα δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό;;; Φυσικά, όταν δέκτηκε κριτική στο εσωτερικό γι' αυτή του τη δήλωση, μας είπε πως λάθος κατάλαβαν οι δημοσιογράφοι οι Κύπριοι διότι τα αγγλικά τους δεν είναι καλά!!! Οι δύο δημοσιογράφοι όμως που ήταν εκεί, ήταν ο ένας του "Φ" και ο άλλος της "Αλήθειας", οι οποίοι έχουν πάρει τα διπλώματα τους ... στην Αγγλία!!!


Η ουσία είναι μια. Πως μπορεί να αυτοπροβάλλεται σαν ο μόνος που έχει σταθερές θέσεις στο εθνικό θέμα όταν τις αλλάζει σαν τις γραβάτες;;; ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ δεν έμεινε σταθερή για πάνω από λίγους μήνες. Τι να πρωτοθυμιθεί κανείς; Την καθημερινή του δέσμευση μέσω τηλεοράσεων για να πείσει τους Ακελικούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν πως δεσμεύεται να λύσει το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου ΑΝΑΝ που τον ικανοποιούσε; Που όταν εκλέγηκε το 2003 φώναζε από τους εξώστες για την δέσμευση του για λύση ΔΔΟ αποκαλόντας τους ΤΚύριους "τουρκοκύριοι αδελφοί μας" ενώ τώρα μας λέει πως ουσιαστικά δεν έχουν λόγο σε μια πιθανή λύση; Που πήγε στη Νέα Υόρκη και δέκτηκε το ΑΝΑΝ-3 μετά που ο Ντενκτάς το απέρριψε; Που κατηγορούσε τον Ντενκτάς στον Κόφι Αναν επειδή απέρριψε το Αναν-3 και ήταν οι συνομιλίες σε αδιέξοδο; Να θυμηθούμε την σωστή του κρίση που όταν ο Ερντογάν, στριμωγμένος από την ΕΕ να δεκτεί το σχέδιο στρεφόταν ενάντια στον Ντενκτάς κι ο Τάσσος μας με την αυξημένη του κρίση μας έλεγε πως είναι τεχνάσματα επικοινωνιακά για να έρτει μετά ο Ερντογάν να ρίξει τον Ντενκτάς από την εξουσία και να δεκτεί το σχέδιο αναν, χωρίς βασικές διεκδικίσεις της Τουρκίας; Να θυμηθούμε τις προϋποθέσεις που έθετε η Τουρκία και δεν ικανοποιήθηκαν [μόνιμες αποκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενίσχυση της διζωνικότητας, το πρωτογενές δίκαιο και άλλα] ενώ εμάς μας είπε πως όλες οι απαιτήσεις της Τουρκίας ικανοποιήθηκαν ενώ καμία δική μας απαίτηση δεν έγινε αποδεκτή;;; Να θυμηθούμε πως ο στρατός της Τουρκίας απέρριψε το σχέδιο Αναν και στράφηκε εναντίων του Ερντογάν ενώ εμας μας έλεγε πως πανυγηρίζουν στην Τουρκία και έδιωσε εντολες στα ΜΜΕ να λένε το ίδιο; Να θυμηθούμε πως μετά την απόρριψη του σχεδίου από τον Τάσσο, ο Ερντογάν έλεγε με ανακούφιση πως το γεγονός πως οι Τκύπριοι το δέκτηκαν και οι Εκύπριοι το απέρριψαν είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας τα τελευταία 50 χρόνια;;; Και εδώ δεν λέω πως έπρεπε να το δεκτούμε, για να προλάβω κάποιους έξυπνους. Λέω ΓΙΑΤΙ να δεκτεί το Αναν-3 όταν ο Ντενκτάς το είχε απορρίψει, κοροϊδεύοντας όλη τη διεθνή κοινότητα και εμας μαζί που τον στηρίξαμε και έτρεχε μετά κρυφά κρυφά να παρακαλά τον Σερνταρ Ντενκτας να το καταστρέψουν; ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ που θα φέρει λύση; Με τέτοια πολιτική κρίση; Για όνομα... ο άνθρωπος είναι 75 χρονών... δεν μπορεί να μπορεί!!!


Είναι πλέον τόσο φανερό πως δεν υπάρχει "άστο ως πάρα τζει" μετά τις εκλογές. Η αλλαγή θα γίνει είτε τώρα, είτε ποτέ. Η υπέρβαση των δύο μεγάλων κομμάτων θα γίνει τώρα ή ποτέ. Συμφωνώ με τον Τάσσο πως δεν είναι κομματικές οι εκλογές. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ λύσης (Χριστόφιας-Κασουλίδης) και διχοτόμησης ή μη λύσης (Τάσσος). Στις 17 του Φεβράρη να στείλουμε τον Τάσσο στο δικηγορικό του γραφείο και στο προεδρικό έναν άνθρωπο που όταν θα αναφέρνει τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους και τα χωριά μας θα του δίνει δύναμη να αγωνιστεί για την λύση, την επανένωση και όχι να τους εξαγοράζει με χρήματα για συντελεστές δόμησης και κουρουφέξαλα.



Στο Β΄ Μέρος: τι σημαίνει διχοτόμηση, με την επανεκλογή Τάσσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: