Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Δημήτρης Χριστόφιας: Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας 2008-2013

Τα κατάφερε. Το "χωριατόπαιδο" για πολλούς από το κατεχόμενο μας Δίκωμο εξελέγηκε νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επικρατώντας του ανθυποψηφίου του Ιωάννη Κασουλίδη.

Αναμφίβολα, χωρίς την στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ δεν θα τα κατάφερνε. Πολλοί μιλούν τώρα για την νέα-παλιά τριμερή συνεργασία. Τα πράγματα δεν θα είναι έτσι όμως. Όχι μόνο γιατί πρακτικά είναι αδύνατον καθώς δεν συνέταξαν όλοι αυτοί μαζικά προεκλογικό πρόγραμμα (όπως είχε γίνει το 2003) αλλά και γιατί στήριξη στον Χριστόφια παρείχαν και οι Οικολόγοι καθώς και οι ΕΔΗ και η Κίνηση Κέντρου οι οποίοι τον στήριξαν από τον πρώτο γύρο.

Το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Όχι για τον κόσμο αλλά για τον τόπο τον ίδιο. Πρώτη φορά εκλέγεται αριστερός πρόεδρος, πρώτη φορά επεχείρησε η αριστερά να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές με τον δικό της υποψήφιο και αναμφίβολα επιτέλους θα σπάσουν πολλά ταμπού και προκαταλήψεις της Κυπριακής κοινωνίας που για 60 τόσα χρόνια καλά κρατούσαν κάποιους στο μαντρί... Ίσως αυτό να είναι και το κοινωνικό κέρδος γενικότερα.

Έφτασε όμως και η ώρα για να κριθεί η αριστερά. Οι δικαιολογίες πως τάχα "άλλοι κυβερνούσαν" που προβάλει η παράταξη στην κριτική που της γίνεται τώρα πια δεν υφίσταται. Είναι η αριστερά στην εξουσία και αυτή θα κριθεί. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε το έργο που θα παράξουν, καθώς και αν πολιτευτούν με τον σωστό τρόπο, δηλαδή, διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα περιμένουμε να δούμε σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης του ρουσφετιού, του ρατσισμού, περισσότερη δικαιοσύνη, ανοχή και σεβασμό στις αντίθετες απόψεις και αντιλήψεις αλλά και αξιοκρατία. Δηλαδή, ωριμότερη δημοκρατία!

Προσωπικά εγώ εύχομαι στον νέο μας πρόεδρο, ένα παιδί του λαού σαν και τους περισσότερους από εμας, καλή επιτυχία και καλό έργο. Εδώ θα είμαι, πιστός στα μπανανιακά μου καθήκοντα και τατσιζιλίκια μου για να τον συγχαίρω στα καλά και να τον κριτικάρω στα λάθη. Ουδείς αλάθητος άλλωστε... Όμως, δεν έχει σημασία πόσα λάθη θα κάνεις, αλλά αν θα τα κάνεις κατά εξακολούθηση και ειδικά χωρίς διάθεση να επανορθώσεις.

Ίδωμεν λοιπόν... η εντολή του κόσμου ήταν ξεκάθαρη (σχεδόν 54%) και αναμένει πίσω μια ξεκάθαρα σωστή πολιτική. Και επιτέλους, να λυθεί το Κυπριακό με ένα καλό τρόπο για όλους μας ούτως ώστε να μπορέσουν οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου να επικεντρωθούν στην εσωτερική διακυβέρνηση και στην ανάπτυξη του τόπου, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

respect στο Δίκωμο!

Συμφωνώ και επαυξάνω πως τωρά θα μας δείξει η αριστερά αν έσιει κότσια και αν δεν νεν μόνο λοούδκια.